6 Sapoti Meyvesinin Faydaları - Ne için kullanılır ve özellikleri

Aslen Meksika ve Orta Amerika kökenli olan sapoti meyvesi, iklim koşulları ve sulama kullanımı sayesinde kuzeydoğu eyaletlerinin ana üretici olduğu Brezilya'da da bulunabilir.

Oval bir şekle sahip olan bu ürün genellikle doğal olarak tüketilir veya dondurulmuş posa, meyve suları ve dondurma üretiminde kullanılır. Bu bilgiler Sağlık Bakanlığı'nın Brezilya Yöresel Gıdaları (2. baskı, 2015) adlı yayınından alınmıştır.

Tanıtım Sonrası Devam

Diğer egzotik Brezilya meyvelerini ve sağlığa faydalarını tanıyın.

Ne için kullanılır - Sapoti'nin 6 faydası

1. sapoti'nin özellikleri

Eğer bir gıdanın özelliklerinden onun olası faydalarının neler olduğunu anlayabiliyorsak, sapoti meyvesinde neler bulabileceğimizi bilmeye değer.

Karbonhidrat, lif, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, retinol (A vitamini), B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitamini gibi besin maddelerine sahiptir.

2. C vitamini kaynağı

Sapotinin C vitamini içermesi, bu tropikal meyveye bir şans vermek için bir nedendir, çünkü besin bir antioksidan olarak sınıflandırılırken aynı zamanda cilt, kemikler ve bağ dokusu için de önemlidir.

C vitamini ayrıca iyileşme/iyileştirme sürecine yardımcı olur ve vücudun demir emilimine katkıda bulunur. C vitamininin tüm faydalarını ayrıntılı olarak görün.

Tanıtım Sonrası Devam

3. Lif kaynağı

Sapoti meyvesinin lif açısından zengin olması, bu besin sindirim sisteminin işleyişi için önemli olduğundan, gıda ile ilişkili faydalar listemizde bir sözü hak ediyor.

Ayrıca lifin vücutta tokluk hissi yaratmaya da katkıda bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu etki, sapotinin diğer gıdalar kadar düşük kalorili olmadığı gerçeğini ortadan kaldırabilir: meyvenin bir birimi 141 kalori taşır.

4. Potasyum kaynağı

Bileşiminde potasyum bakımından zengin bir gıda olan sapoti meyvesi, proteinlerin yapımı, vücudun asit-baz dengesinin kontrolü, karbonhidratların parçalanması ve kullanımı, kas oluşumu, normal vücut büyümesinin sürdürülmesi ve kalbin elektriksel aktivitesinin kontrolü gibi hususlarla ilgili olarak insan vücuduna fayda sağlar.

Ancak potasyumun işlevleri bununla sınırlı değildir: potasyum ayrıca sinirlerin çalışmasına yardımcı olur, kas kasılmasına katkıda bulunur ve besinlerin hücrelere taşınması ve atıkların hücrelerden dışarı gönderilmesinde işbirliği yapar.

5. fosfor kaynağı

Sapoti meyvesinin bileşiminde bulunan bir diğer önemli mineral de fosfordur. Bu besin maddesi insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir ve çoğunlukla kemiklerde ve dişlerde bulunur.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri portalında açıklandığı gibi, fosforun ana işlevinin tam olarak kemik ve diş oluşumunda rol oynaması şaşırtıcı değildir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bununla birlikte, mineralin yaptığı tek şey bu değildir: besin aynı zamanda vücudun karbonhidrat ve yağ kullanımında önemli bir rol oynar, hücrelerin ve dokuların büyümesi, bakımı ve onarımı için protein üretimi için gereklidir ve ayrıca vücudun depolanması için vücut tarafından kullanılan bir molekül olan adenosin trifosfat (ATP) oluşturmasına yardımcı olur.Enerji.

Fosfor ayrıca B vitaminleri ile birlikte çalışır ve böbrek fonksiyonlarına, sinir sinyallerine, kas kasılmalarına ve normal kalp atışlarına katkıda bulunur.

6. Kalsiyum kaynağı

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Brezilya Yöresel Gıdaları (2. baskı, 2015) adlı yayında, sapoti meyvesinin aynı zamanda kalsiyum minerali kaynağı olduğu belirtilmektedir.

Bunun bir fayda olarak görülmesi gerekir, çünkü besin vücut tarafından kemiklerde ve dişlerde depolanarak her ikisinin de güçlü kalmasına yardımcı olur.

Ayrıca, yaşam boyunca vücutta uygun düzeyde kalsiyum bulunması osteoporozun önlenmesine katkıda bulunabilir.

Bu yeterince önemlidir, ancak insan vücudu kasların ve kan damarlarının kasılmasına ve genişlemesine yardımcı olmak, hormonları ve enzimleri salgılamak ve sinir sistemi yoluyla mesajlar göndermek için de kalsiyum mineraline ihtiyaç duyar.

Tanıtım Sonrası Devam

Besin aynı zamanda vücutta kanın pıhtılaşması, hormonların ve diğer kimyasal maddelerin salınımı ve normal kalp atışının sürdürülmesi gibi diğer işlevlere de yardımcı olur.

Ama dikkat edin

Sapodilla tüketmek, vücudumuzun yukarıda bahsedilen besin maddelerine olan ihtiyacının tamamını karşılamayacaktır. Bu bileşiklerin dozlarına sahip olmasına rağmen, gıda vücudun ihtiyaç duyduğu miktarın tamamını içermez.

Bu nedenle, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri uygun miktarlarda almasını sağlamak için, bir beslenme uzmanı aracılığıyla çeşitli besleyici gıdalardan oluşan sağlıklı bir diyet uygulamaya çalışın.

Ek Referanslar:

  • //medlineplus.gov/vitaminc.html
  • //medlineplus.gov/calcium.html
  • //medlineplus.gov/ency/article/002424.htm
Başa dön