Ayaklara veya alına çiğ patates sürmenin ateşi düşürdüğü doğru mudur?

Halk tıbbının çeşitli sağlık sorunlarını hafifletmeyi vaat eden bir dizi tarifi vardır. Bunlardan biri, çiğ, soğuk patates dilimlerinin ayak tabanına veya alına uygulanmasının ateşi düşürdüğünü iddia ediyor. Peki bu gerçekten patatesin faydalarından biri mi?

Tarifi savunmak için kullanılan argüman, dondurulmuş patates dilimlerinin vücut ısısını düşüreceği çünkü ısıyı kendilerine çekecekleri yönündedir.

Tanıtım Sonrası Devam

Fizik açısından bu mantıklıdır, çünkü zıt sıcaklıktaki cisimler birbirine dokunduğunda, daha sıcak olanın termal enerjisi daha soğuk olana geçer.

Doktor Charles Schwambach'ın dediği gibi, sadece patates değil, vücuda soğuk ve nemli herhangi bir şey uygulamak ateşi düşürmeye yardımcı olabilir. "Bu nedenle ateş durumunda soğuk kompresler veya ılık banyolar endikedir" diye ekledi.

Peki, ev yapımı tarif gerçekten işe yarıyor mu? Tam olarak değil. Dondurulmuş çiğ patates dilimleri sadece uygulandıkları yerdeki ısıyı azaltabilir. Ayrıca, etki sadece geçicidir. Bununla birlikte, ateş vücutta hala mevcut olacaktır.

Peki ateşle nasıl başa çıkılır?

Ateş günlük işleri aksatmadığında ve bir veya daha fazla başka semptomla birlikte ortaya çıkmadığında, iyi sıvı alınması, dinlenilmesi, ılık bir banyo yapılması ve gerekirse ateş düşürücü ilaç kullanılması önerilir.

Öte yandan ateş, artan rahatsızlık, ilgisizlik, uyuşukluk, nefes darlığı, ağrı, iştahsızlık ve diğer belirtiler gibi sorunlarla birlikte geliyorsa tıbbi yardım almak gerekir. Ateşi olan kişinin zaten bir hastalığı varsa, tıbbi yardım da alınmalıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Ateş bir hastalık değil, bir semptomdur

Ateşle başa çıkmak için ev ilaçları aramadan önce, ateşin bir hastalık değil, bir semptom olduğunu akılda tutmak önemlidir. Aslında ateş, yeni koronavirüsün semptomlarından biri olabilir.

Bu nedenle, ateşin, özellikle de devam eden ve diğer rahatsız edici semptomlarla birlikte ortaya çıkan ateşin araştırılması için tıbbi yardım alınmaması sağlık açısından tehlikelere yol açabilir.

Vücut, bakteriler, virüsler ve mantarlar (enfeksiyöz ajanlar), alerjenler, travma, yaralanma, neoplazmalar (hücre sayısındaki büyümeye bağlı tümörler) ve enflamatuar veya immünolojik hastalıklardan kaynaklanabilen dış veya iç saldırılara ateşle yanıt verir.

Ayrıca, bazı ilaçlara verilen reaksiyonlar nedeniyle de ateş ortaya çıkabilir. Bu ataklardan biri meydana geldiğinde, vücut prostaglandin adı verilen maddeler üretir ve bunları kan dolaşımına salar. Amaç, işgalcilerle savaşmaktır.

Prostaglandinler beyne ulaştığında vücut ısısını kontrol etmekten sorumlu beyin bölgesi olan hipotalamusu uyarır. Sonuç olarak hipotalamus vücudun ısısını yükseltir.

Birinin ateşi olduğunu ne zaman anlayabilirsiniz?

Bir kişinin istirahat halindeki ateşi 37,8º C'yi aştığında ateşi vardır. Bebekler için ateşin 37,5º C'den yüksek olduğu kabul edilir. 39º C'nin üzerinde yüksek ateş vardır.

Tanıtım Sonrası Devam

Ancak bir kişinin ateşinin yüksek olup olmadığını anlamak için elinizle ateşini hissetmek yeterli değildir, emin olmak için termometre ile ölçmek gerekir.

Buna ek olarak, bazı insanların bir sağlık sorunu teşkil etmeden ortalamanın biraz üzerinde sıcaklıklara sahip olabileceğini de belirtmek gerekir.

Başa dön