İlaçların geri tepme etkisi - Nedir ve nasıl önlenir?

Kendi kendine ilaç kullanma alışkanlığının geri tepme etkisiyle çok ilgisi vardır. Burada bunun ne olduğunu ve ilaçların geri tepme etkisinden nasıl kaçınılacağını anlayın.

Baş ağrısının daha güçlü bir şekilde geri gelmesi gibi semptomların yanı sıra, rebound etkisi anksiyete semptomları gibi duygusal semptomlara da neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Duruma bağlı olarak, yoksunluk belirtileri bile ortaya çıkabilir. Aslında, bilim adamları yemek yemeyi bırakmanın abur cubur bağımlılık yapan bir ilacı veya yasadışı bir maddeyi kullanmayı bırakan bir kişininkine benzer yoksunluk belirtilerine neden olabilir.

Bir profesyonele danışmadan baş ağrısı ilaçları almış olmanız çok muhtemeldir, ancak geri tepme etkisinin ne olduğunu anladığınızda kendi kendinize ilaç vermeden önce daha iyi düşüneceksiniz.

İlaçların geri tepme etkisi nedir?

Bir yan etki olmamasına rağmen, ilaçların rebound etkisi bir tür "gecikmiş yan etkidir." Sonuçta, tedavinin bitiminden kısa bir süre sonra semptomların geri dönmesi ile karakterizedir.

Bir tedaviyi bırakır bırakmaz, vücut homeostaz (denge durumu) haline geçme eğilimindedir.

Rebound etkisine neden olan, bazı ilaçların kullanımından sonra metabolik denge arayışıdır. Sonuç olarak, tedavi ettiğiniz fiziksel semptomlar geri dönebilir. Hatta bazen eskisinden daha yoğun bir şekilde.

Tanıtım Sonrası Devam

Hangi ilaçlar rebound etkisine neden olur?

Bunlar genellikle sinir sistemi üzerinde hızlı ve yoğun bir etkiyi tetikleyen veya kimyasal bağımlılığa neden olan ilaçlardır.

Örneğin bazı ilaçların bu tür etkilere yol açma olasılığı daha yüksektir:

  • Anksiyolitikler;
  • Antidepresanlar;
  • Anabolik steroidler.

Bu arada, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu için ilaç kullanan çocuklar da, özellikle doz iyi ayarlanmamışsa, rebound etkisinden muzdarip olabilirler.

Örneğin migreni olan ve kendi kendine ilaç kullanan kişiler de bu etkiden muzdarip olabilir.

Nasıl kaçınılır

Nörolog ve Cleveland Clinic (Ohio'daki Cleveland Clinic) Nöroloji Uzmanlık Programı Direktörü MaryAnn Mays'e göre ideal olan, hastaları kendi kendilerine ilaç almamaları konusunda yönlendirmektir.

Ona göre, reçetesiz satılan ağrı kesiciler de dahil olmak üzere tüm ilaçlar, doz ve tedavinin başlangıcı ve bitişi açısından çok açık bir şekilde reçete edilmelidir.

Tanıtım Sonrası Devam

Son olarak MaryAnn, ağrı kesicilerin tek başına alınmaması gerektiğini belirtiyor:

  • Akut ağrı için arka arkaya 2 günden fazla;
  • Tek bir ay içinde 10 günden fazla.

Kendi kendinize ilaç vermekten kaçının

Örneğin her gün bir ağrı kesici aldığınızda, etkisi geçtiğinde vücudunuz yoksunluk yaşayabilir. Yoksunluk, ağrıyı geri getirebilir ve sizi başka bir doz almaya zorlayabilir.

Zamanla tekrarlayan baş ağrıları yaşamanız ve giderek daha yoğun ve sık ağrı çekmeniz olasıdır.

Kafein alımınızı sınırlayın

Ağrı kesicilerle birlikte kafein içeren içecekler veya yiyecekler tüketmek, tekrarlayan baş ağrısı yaşama riskinizi artırabilir.

Aslında, şeker ve kafeinin bağımlılık yaptığını biliyor muydunuz? Soda bağımlılığından kurtulmak için bazı taktiklere ve şeker bağımlılığını bırakmanın püf noktalarına göz atın.

Dozajda asla kendi başınıza değişiklik yapmayın

Son olarak, bir ilacın dozajını değiştirmeyin veya kendi başınıza almayı bırakmayın. Çok sık baş ağrısı çekiyorsanız, bir şeyler yolunda gitmiyor demektir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu nedenle, klinik bir tanıya ve uygun tedaviye ihtiyacınız olması çok muhtemel olduğundan bir doktora başvurun.

Kaynaklar ve Ek Referanslar
  • Mayo Clinic - Aşırı ilaç kullanımı baş ağrıları
  • Cleveland Clinic - Geri tepen baş ağrılarını önlemek için dört basit kural
  • Avustralya Hükümeti Sağlık Bakanlığı - Yoksunluk belirtileri ve geri tepme etkisi
  • The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics - İlaç kesilme etkileri bir ilacın farmakolojisinin parçasıdır
  • Harvard Tıp Fakültesi - Tekrarlayan baş ağrılarının kısır döngüsünü durdurmak
  • WebMD - Rebound sendromu nedir?
  • WebMD - Geri tepen baş ağrıları
Başa dön