Kandaki Yağ - Nedir, Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

Kanda yağ birikmesi metabolizmayı bozabilir ve örneğin kalp krizi veya felç riskini artırmak da dahil olmak üzere kardiyovasküler sistemi etkileyen hastalıklara neden olabilir.

Bu nedenle, rutin muayenelerle kandaki yağ oranını kontrol etmek ve sadece birikimi önlemek için değil, aynı zamanda vücutta tespit edilen fazla yağı ortadan kaldırmak için de her zaman sağlıklı yollar aramak akıllıca olacaktır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu makalede, kan yağının normal kabul edilenden daha yüksek olduğunu gösteren belirtilerin yanı sıra, sağlık sorunlarından kaçınmak için bu durumda ne yapılması gerektiğine dair ipuçları da gösterilecektir.

Kandaki yağ - Nedir bu?

Kanda yağ bulunması kolesterol ve trigliserit seviyelerinin yüksek olduğunu gösterir.

Kolesterol, karaciğer tarafından diyetle alınan doymuş yağları parçaladığında üretilen yağlı bir bileşiktir. Bu parçalanmadan sonra kolesterol 2 şekilde kanımızın bir parçası haline gelir:

  1. Düşük yoğunluklu lipoproteinler: LDL olarak bilinen bu kolesterol, yüksek miktarlarda olduğunda kötü olarak kabul edilir çünkü bu yağın kan dolaşımı yoluyla vücuda dağılmasına yardımcı olur.
  2. Yüksek yoğunluklu lipoproteinler: Bu tür kolesterol HDL olarak adlandırılır ve fazla LDL kolesterolün kan dolaşımından uzaklaştırılmasına yardımcı olduğu için iyi kolesterol olarak kabul edilir. Sağlık yetkilileri tarafından öngörülen sınırlar dahilinde olması koşuluyla bu tür kolesterolün daha yüksek seviyeleri kabul edilebilir.

Trigliseritler veya trigliseridler kanda bulunan ve gıdalardan elde edilen bir başka yağ türüdür. Gıda yoluyla alınan yağlar karaciğer tarafından trigliseritlere parçalanır. Ayrıca, fazla miktarda alınan karbonhidratlar gibi diğer makro besin türleri de karaciğer tarafından trigliseritlere dönüştürülebilir.

Trigliseritlerin ana işlevi, vücuda enerji sağlamak veya yağ depolamak için kullanılmaktır. Bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori içeren yüksek kalorili bir diyet benimsendiğinde, alınan fazla kalorilerin vücut tarafından harcanmadığı takdirde trigliseritlere dönüştürüleceği anlamına gelir.

Tanıtım Sonrası Devam

Obeziteye katkıda bulunmanın yanı sıra, kanda yüksek düzeyde yağ bulunması kan damarlarında yağ birikmesine yol açabilir. Bu yağ kalbe kan sağlamaktan sorumlu olan koroner arterlerde birikirse, arter duvarlarında daralma veya sertleşme meydana gelebilir, bu da kan akışını azaltır ve kalp sağlığı için ciddi sorunlara neden olabilir.

Kalbe giden bir arterin tıkanması kalp krizine, beyne kan taşıyan bir arterin tıkanması ise felce neden olabilir. Kanda yağ birikmesi nedeniyle zayıf dolaşım, kalp ve böbrek hastalığı gibi başka sorunlar da ortaya çıkabilir.

Semptomlar

Nadiren, kandaki yağ varlığı fark edilebilir semptomlara neden olur. Birkaç kişi ciltte sarımsı yumrular veya obezite gibi belirtiler gösterebilir.

Diyabetli kişilerde şu durumlar yaygındır Bazı erkeklerde cinsel iktidarsızlık belirtileri, yüksek kan kolesterol seviyelerinden etkilenen arterlerden kaynaklanabilir.

Ancak kandaki yağ seviyesinin yüksek olup olmadığını kontrol etmenin en etkili yolu, kolesterol ve trigliseridleri ölçen rutin kan testleridir.

Kanda biriken yağ felç, kalp krizi, yüksek tansiyon ve diğer dolaşım sorunları gibi sağlık komplikasyonlarına neden olabileceğinden bu testlerin yapılması her zaman iyidir. Erken teşhis sayesinde birçok sorunun önüne geçmek mümkündür.

Tanıtım Sonrası Devam

Nasıl ölçülür

Kan yağ seviyenizin nasıl olduğunu öğrenmek için rutin bir kan testi yaptırmanız gerekir. Kan örneği aracılığıyla trigliserit ve kolesterol seviyeleri analiz edilebilir.

Genellikle, son öğünün test sonuçlarını etkilememesi için en az 8 saatlik bir açlık süresi gereklidir.

Normal kabul edilen sınırlar, numuneleri analiz eden laboratuvara göre biraz değişiklik gösterebilir, ancak genellikle sağlıklı olarak sunulur:

  • Toplam kolesterol seviyesi litre başına 5 milimol veya desilitre kan başına 200 miligramdan az;
  • HDL kolesterol seviyesi kanın litresinde 1 milimolün üzerinde;
  • LDL kolesterol seviyesi litre başına 3 milimol veya desilitre kan başına 130 miligramdan az;
  • Trigliserid seviyeleri litre başına 1,7 milimol veya desilitre kan başına 150 miligramın altında.

Her yıl bu sınırlara dikkat etmek çok önemlidir, çünkü kolesterol ve trigliseritlerdeki değişiklikler yüksek kalp sorunları riski uyarısının yanı sıra diyabet, hipotiroidizm, karaciğer hastalığı, alkolizm, böbrek hastalığı, stres, yağ metabolizmasını etkileyen genetik durumlar ve metabolik sendrom gibi sorunlara da işaret edebilir.

Diüretikler, steroidler, retinoidler, progestinler ve östrojenler gibi doğum kontrol hapları, beta-blokerler gibi kan basıncını ve kalp atış hızını düzenleyen ilaçlar ve immünosupresanlar gibi bazı ilaçların kullanımı nedeniyle trigliseritlerin yükseldiği durumlar vardır. Lipid profili testinin sonuçlarını incelerken doktorunuzun şunları değerlendirmesi gerekecektirTestte elde edilen değerler üzerindeki tüm olası etkiler.

Ne yapmalı

Kolesterol yüksek olduğunda, kanınızdaki kolesterol seviyelerini düşürmek için reçeteli ilaçlar kullanmanız gerekir.

Tanıtım Sonrası Devam

Tedavi, aşağıda açıklananlar gibi ilaçların kullanımından oluşur:

- Statinler

Örneğin Simvastatin ve Atorvastatin'i içeren statin sınıfındaki ilaçlar, esas olarak tıkalı arterler veya diyabet öyküsü olduğunda kolesterolü düşürmek için kullanılır.

- Fibratlar

Fenofibrat ve Gemfibrozil gibi fibratlar trigliserit seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Ancak bu ilaç sınıfı ciddi böbrek veya karaciğer sorunları olanlar tarafından kullanılmamalıdır.

- Takviyeler

  • Omega 3: Balık yağında veya somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunan Omega 3, trigliseritleri azaltmaya ve vücuttaki iyi kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olan iyi bir sağlıklı yağ kaynağıdır.
  • Niasin: Niasin veya B3 vitamini kandaki trigliserit ve LDL tipi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Fazla yağlardan nasıl kurtulunur?

İlaç kullanımına ek olarak - doktor tarafından belirtildiğinde - iyi bir diyet uygulamak ve kilonuzu kontrol etmek çok önemlidir. Diyet ve günlük alışkanlıklarla ilgili bazı önlemler şunlardır:

1. Diyetinize dikkat edin

Yağlı gıdaların, özellikle de doymuş yağ bakımından zengin olanların tüketiminin sınırlandırılması, kan yağ seviyelerinin düşürülmesi için esastır. Ayrıca, depolanmış trigliserit seviyelerini artırabilecek şeker ve diğer rafine karbonhidratları yemekten kaçınmak da önemlidir.

İdeal olan, lif bakımından zengin olan meyve ve sebze gibi doğal gıdaları tercih etmektir. Günde 3 ila 5 porsiyon sebze ve 2 ila 4 porsiyon meyve tüketilmesi tavsiye edilir.

2. fiziksel olarak daha aktif olmak

Fiziksel egzersiz yüksek kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yürüyüş, koşu, yüzme, dans veya bisiklete binme gibi aerobik egzersizler en iyisidir.

Ayrıca egzersiz kan basıncını düşürmeye, kan şekeri seviyesini azaltmaya ve stresi kontrol etmeye yardımcı olur.

Haftada 4 ila 5 kez en az 30 dakika aerobik fiziksel egzersiz yapılması önerilir.

3. alkolden kaçının

Maddenin kötüye kullanımı kan trigliseritlerini artırabileceğinden alkol tüketimini sınırlamak önemlidir.

4. Kilo vermek

Düşük kalorili beslenmeye dayalı iyi bir diyetin düzenli fiziksel aktivite ile birleştirilmesiyle sonuç kilo kaybı olacaktır. Kolay olmayabilir, ancak kilo vermede ve dolayısıyla kandaki yağ oranını azaltmada başarının formülü budur.

5. belirtilen tedaviyi takip edin

Şüphesiz, bu makalede belirtilen ipuçlarını ve doktorunuz tarafından verilen özel yönergeleri izleyerek, bir sonraki kan testinizde kan yağ seviyeleriniz eskisinden çok daha düşük olacaktır.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.nhsggc.org.uk/your-health/health-services/hsd-patient-carers/heart-disease/risk-factors-for-heart-disease/high-blood-lipids-fats/
  • //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186
  • //www.aafp.org/afp/1998/0501/p2207.html
  • //www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-what-you-need-to-know#1
  • //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
  • //www.webmd.com/cholesterol-management/guide/understanding-cholesterol-problems-symptoms

Hiç kanınızda yağ çıktı mı? Doktorunuz ne önerdi? Bununla nasıl başa çıktınız? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön