- Ksilitol nasıl keşfedildi?
- Ksilitol tam olarak nedir?
- Ksilitolde kalori
- Neden ksilitol kullanılmalı?
- Peki tatlandırıcı ksilitol zararlı mı?
- Şeker hastaları ksilitol kullanabilir mi?
- Ksilitol kilo verdirir mi?
- Hayvanlar
- Ksilitolün faydaları
- Yan Etkiler
- Video: Ksilitol sağlıklı mı?
Çay kaşığı başına sadece 9 gram olan ksilitol tatlandırıcı, zayıflama diyetlerinin en büyük kötülerinden biri olan şekerden yaklaşık %40 daha az kalorilidir.
İlk bakışta aradaki fark nispeten küçük gibi görünse de, sadece birkaç günlük ksilitol tüketimi, menüde şeker kullanılması nedeniyle fazla tüketilecek yüzlerce kaloriden tasarruf edilmesini sağlar.
Tanıtım Sonrası DevamAncak bu, dışarı çıkıp istediğiniz zaman ksilitol kullanabileceğiniz ve şekeri tamamen terk edebileceğiniz anlamına mı geliyor? Yoksa ksilitol tatlandırıcı sağlığınız için kötü ve kaçınılması gereken bir madde mi?
Ksilitol nasıl keşfedildi?
Ksilitol ticari kullanıma yetmiş yıldan daha uzun bir süre önce, Finlandiya İkinci Dünya Savaşı'nın bir sonucu olarak büyük bir şeker kıtlığı yaşadığında girmiştir.
Araştırmacılar şekere bir alternatif arıyorlardı ve sebzelerden elde edilen ksilitolü stabilize etmeyi başardılar, böylece bu madde farklı gıda türlerinde kullanılabildi.
Ksilitol tam olarak nedir?
Ksilitol, her gün yediğimiz meyve ve sebzelerin çoğunda doğal olarak bulunabilen bir monosakkarit olan ksilozdan türetilen ve şeker alkolü olarak sınıflandırılan bir maddeden başka bir şey değildir. Ticari amaçlar için, ksilitol genellikle mısır veya huş ağacı kabuğundan elde edilir.
Üreticiler ksilitol tatlandırıcının doğal olduğunu iddia etseler de Brezilyalıların sofralarına ulaşan ürün bir dizi kimyasal işlemden geçmektedir, dolayısıyla paketten çıkan ürün sebzelerde bulunan ksiloz ile aynı değildir.
Tanıtım Sonrası DevamAktif karbon, kalsiyum oksit (kireç), fosforik asit ve hatta sülfürik asit kullanımını içeren birçok adımla ksilitol beyaz bir maddeye dönüştürülerek tatlı tadı olan bir toz haline getirilir.
Bu nihai ürün şekerden biraz daha az tatlıdır (yaklaşık %5), ancak şunları içerir Ondan %60 daha az kalori .
Ksilitolde kalori
Her bir gram tatlandırıcı 2,4 kalori içerir. Aynı miktarda şeker ise 4 kalori sağlar.
Şeker gibi ksilitol de yüksek oranda boş kalori içerir, yani besin değeri yoktur, çünkü her ikisi de önemli miktarda protein, vitamin veya mineral sağlamaz.
Neden ksilitol kullanılmalı?
Birçok sağlık kuruluşu ksilitolün sofra şekerine daha sağlıklı bir alternatif olarak kullanılmasını teşvik etmektedir, çünkü ksiloz türevi daha düşük kalorili olmasının yanı sıra kan şekeri üzerinde de daha düşük bir etkiye sahiptir.
Yediğimiz hemen hemen her gıda glikoz seviyelerinde değişikliğe neden olur - ancak şeker gibi bazıları daha da etkilidir. Belirli bir gıdanın şeker seviyeleri üzerindeki etkisi ne kadar büyükse, glisemik indeksi de o kadar yüksektir.
Tanıtım Sonrası DevamŞekerin glisemik indeksi 70'e yakınken, ksilitolünki sadece 7. Bu, tatlandırıcının kan şekeri üzerinde çok az etkisi olduğu ve şeker kadar "hasara" neden olmadığı anlamına geliyor.
Diyabet riskini azaltmanın yanı sıra, ksilitolün bu özelliği daha düşük diş çürüğü insidansı ile de ilişkili olabilir.
Bu nedenle tatlandırıcı sakızlarda, enerjisi azaltılmış tatlılarda, diyabet hastalarına yönelik ürünlerde ve ağız hijyeni ürünlerinde bulunabilir.
Peki tatlandırıcı ksilitol zararlı mı?
Hayır, ksilitol tatlandırıcının sağlığınız için kötü olduğunu söylemek mümkün değildir. ANVISA tarafından onaylanmasının yanı sıra, ksilitol, güçlü Amerikan düzenleyici kurumu FDA ve aşağıdaki gibi diğer kurumlar tarafından da güvenli kabul edilmektedir Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenmektedir.
Tatlandırıcının uzun vadeli sağlık etkilerini inceleyen çalışmalar, ksilitolün büyük endişeler olmadan kullanılabileceğini göstermiştir.
Bunlardan birinde, katılımcılar iki yıl boyunca ayda ortalama 1,5 kilo tatlandırıcı (günlük 430 gram sınırıyla) tüketmiş ve hiçbir sağlık sorunu göstermemişlerdir.
Tanıtım Sonrası DevamAraştırmalar 50-60 grama kadar olan ksilitol dozlarının sağlığa zararlı olmadığını gösterse de, tüm insanlara mide rahatsızlığı getirmeden kullanılabilecek kesin bir miktar yoktur.
Genel olarak, ksilitol şekerlemelerde, jelatinlerde, sakızlarda ve diğer diyet ürünlerinde tüketilebilir, ancak ideal olarak tariflerin hazırlanmasında olduğu gibi büyük miktarlarda kullanılmamalıdır.
Daha önce hiç tatlandırıcı kullanmadıysanız, düşük konsantrasyonlarla başlayın ve yavaş yavaş artırın. Yukarıda belirtilen yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız kullanmayı bırakın.
Şeker hastaları ksilitol kullanabilir mi?
Şekerden daha az kalori içermesine rağmen, tatlandırıcının kan şekeri üzerinde sıfır etkisi vardır - yani, ksilitol dolaşımdaki glikoz oranları üzerinde küçük bir etkiye sahip olabilir.
Bu da şeker hastalarının tatlandırıcıyı ölçülü ve tıbbi gözetim altında kullanmaları, ani salınımlardan kaçınmak için her zaman glisemik ölçümlere dikkat etmeleri gerektiği anlamına gelir.
Ksilitol kilo verdirir mi?
Ksilitol tüketimi kilo kaybını teşvik etmez, ancak küçük miktarlarda kullanıldığında, her zaman şekerin yerine kullanıldığında, tatlandırıcı kilo verme sürecinde bir yardımcı olabilir.
Sakarin ve siklamat gibi tatlandırıcıların aksine, ksilitol kalori içerir ve ters etki yaratma riski nedeniyle isteğe bağlı olarak tüketilmemelidir - evet, ksilitol aşırı tüketildiğinde şişmanlatır.
İşin sırrı, tatlandırıcıdaki kalorileri saymak ve kilo vermek için günün sonuna kalori açığı ile ulaşmanız gerektiğini hatırlamaktır. Başka bir deyişle, tatlandırıcı olsun ya da olmasın, bu fazla kiloları ortadan kaldırmak için metabolizmanızın işlevleri için ihtiyaç duyduğundan daha az kalori tüketmeniz gerekir.
Hayvanlar
İnsan tüketimi için güvenli olduğu düşünülse de, ksilitol hayvanlar - özellikle köpekler - için oldukça toksik olabilir.
İnsanlarda olanın aksine, ksilitol pankreas tarafından insülin salınımını uyarır, böylece tatlandırıcı tüketildikten kısa bir süre sonra (10-60 dakika) hayvan hipoglisemi krizi geçirebilir.
Ksilitolün faydaları
Her ne kadar sadece hayvanlar üzerinde çalışılmış olsa da, ksilitolün bazı faydaları tatlandırıcının metabolik sendromu önlemede şekere bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
İşte birkaç yıl önce uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan iki bilimsel makalenin konuyla ilgili söyledikleri:
- Çalışma 1:
Yayınlandığı yer Annals of Nutrition and Metabolism Güney Afrika'daki Kwazulu-Natal Üniversitesi'nde yürütülen araştırma, ksilitol kullanımının altı haftalık sıçanların kanlarındaki insülin ve glikoz konsantrasyonunda ve kilolarında azalmaya neden olduğunu gösterdi.
- Çalışma 2:
Japon araştırmacılar, sekiz hafta boyunca ksilitol ile beslenen sıçanların fizyolojik parametrelerini analiz etmiş ve hayvanların iç organ yağlarında ve ayrıca kan insülin konsantrasyonunda azalma olduğunu gözlemlemişlerdir.
Tatlandırıcı almayan kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, ksilitol ile tedavi edilen hayvanlarda yağ oksidasyonuyla ilgili genlerde de artış görüldü.
Çalışmanın yazarlarına göre bu, ksilitolün obeziteyi önlemek ve metabolik sendromla ilişkili diğer faktörlerin görülme sıklığını azaltmak için kullanılabileceği anlamına geliyor.
Yan Etkiler
Tatlandırıcının kan şekerini kontrol etmek ve obeziteyle mücadele etmek için kullanılabileceğini gördük, ancak maddenin olası yan etkileri nelerdir? Ksilitol tatlandırıcı herhangi bir koşul altında zararlı mıdır?
Ksilitolü sofra şekerine göre daha "cazip" bir alternatif haline getiren şey, vücudun tatlandırıcıyı tam olarak metabolize edememesi ile açıklanabilecek düşük enerji değeridir.
Sonuç olarak, ksilitol sindirim sistemi boyunca neredeyse hiç değişmeden ilerler ve genellikle yol boyunca mevcut olan diğer gıdalarla reaksiyona girer. Sonuç, gaz oluşumunun yan etkisine sahip olan gıda kekinin fermantasyonudur.
Bu nedenle birçok kişi ksilitol ile tatlandırılmış gıdalar tükettikten sonra karın şişkinliği, mide bulantısı ve hatta ishal yaşayabilir.
Bazı insanlar maddeye karşı daha yüksek toleransa sahip gibi görünmektedir, böylece ürünün sadece büyük bir konsantrasyonu mide rahatsızlığı getirebilir.
Ancak birçok kişi, tatlandırıcıdan az miktarda (tek bir sakız gibi) aldıktan sonra bile ksilitolün yan etkilerinden muzdarip olabilir.
Video: Ksilitol sağlıklı mı?
Ksilitol hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- Amo K, Arai H, Uebanso T, Fukaya M, Koganei M, Sasaki H, Yamamoto H, Taketani Y, Takeda E. Ksilitolün metabolik parametreler ve visseral yağ birikimi üzerine etkileri. J Clin Biochem Nutr. 2011 Jul;49(1):1-7
- Islam MS. Şeker ikamesi olarak ksilitolün diyabetik olmayan sıçanlarda diyabetle ilişkili parametreler üzerindeki etkileri.J Med Food. 2011 May; 14(5):505-11.
- Islam MS, Indrajit M. Ksilitolün sıçanlarda tip 2 diyabet modelinde kan şekeri, glikoz toleransı, serum insülini ve lipid profili üzerindeki etkileri. Ann Nutr Metab. 2012;61(1):57-64.
- Solange Inês Mussatto, Inês Conceição Roberto. Xylitol: sweetener with beneficial effects on human health. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas- Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences vol. 38, n. 4, out./dez., 2002
- //www.ynhh.org/services/nutrition/sugar-alcohol.aspx
- //www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-996-xylitol.aspx?activeingredientid=996