- 1. Besin kaynağı
- 2. Bağışıklık sistemini güçlendirir
- 3. Kolesterol seviyelerini kontrol etmek
- 4. Trigliserit seviyelerinin kontrolü
- 5. Genç bir görünümün korunmasına yardımcı olur
- 6. Kanseri önlemeye yardımcı olabilir
- 7. Antibakteriyel ve antifungal özellikler
- 8. Kansızlığın giderilmesi
- Nasıl yapılır - pitaya suyu tarifleri
- 1. Naneli pitaya suyu
- 2. Sütlü pitaya suyu
- 3. Portakallı pitaya suyu
- 4. Ananas ve keten tohumu ile pitaya suyu
- Dikkat
- Video:
- Pitaya suyunun sağlığa faydalarını zaten biliyor muydunuz? Bu içecek için herhangi bir tarif denediniz mi? Aşağıya yorum yapın!
Ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya, Güney Amerika, İsrail ve Çin gibi yerlerde yaygın olarak yetiştirilen bir meyvedir. Üç çeşidi vardır: içi ve dışı kırmızımsı pembe olan kırmızı pitaya, dışı sarı içi beyaz olan sarı pitaya ve dışı pembe içi beyaz olan beyaz pitaya.
Meyve, posasıyla tüketilebildiği gibi jöleler, tatlılar, yoğurtlar, turtalar ve dondurmalar gibi çeşitli tariflerin hazırlanmasında da kullanılabilir. Bununla birlikte, aşağıda pitaya suyunun faydalarını öğrenelim:
Tanıtım Sonrası Devam1. Besin kaynağı
Pitaya karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, B1 vitamini, B3 vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi besin maddelerinden oluşur.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Pitaya'nın bileşiminde bulunan besinler arasında C vitaminini vurgulayabiliriz. Dr. Axe web sitesindeki bilgilere göre, besin havuçtan daha yüksek bir içeriğe sahiptir ve C vitamini açısından zengin olarak sınıflandırılan meyvelerden biridir. Bu nedenle, pitaya suyu bağışıklık sisteminin uyarılmasına katkıda bulunur.
- Daha fazlasını gör: C vitamini açısından zengin meyveler.
Ancak besinin insan vücudundaki tek işlevi bu değildir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, vitamin vücuttaki dokuların büyümesi ve onarımı için de önemlidir.
C vitamininin bir antioksidan olduğundan, yani erken yaşlanmaya ve kalp sorunları ve artrit gibi hastalıkların gelişimine katkıda bulunan zararlı serbest radikallerin etkisiyle mücadele ettiğinden bahsetmiyorum bile.
3. Kolesterol seviyelerini kontrol etmek
Gazetede yayınlanan bir anket Farmakognozi Araştırma Dergisi (Journal of Pharmacognosy Research) pitaya suyunun iyi kolesterol oranlarını artırırken kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye katkıda bulunabileceğini göstermiştir.
Tanıtım Sonrası Devam4. Trigliserit seviyelerinin kontrolü
Ayrıca meyve suyunu içerken pitayanın küçük siyah tohumlarını süzmeyip saklamakta fayda vardır, çünkü bunlar omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır.
Çalışmalar, bu yağ asitlerinin trigliserit seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve sonuç olarak kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini azaltmaya katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
5. Genç bir görünümün korunmasına yardımcı olur
Pitaya cilt, kıkırdak, tendonlar, bağlar ve kan damarlarını oluşturmak için kullanılan bir protein olan kolajen üretimine yardımcı olur. Besin ayrıca yara iyileşme süreci ve kemiklerin ve dişlerin onarımı ve bakımı için de gereklidir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, meyve bir antioksidan olan C vitamininden oluşur. Antioksidanlar cildi sıkı tutma görevinde etkilidir ve bu da genç bir görünümle işbirliği yapar.
Ancak hepsi bu kadar değil - pitaya aynı zamanda vücudumuzdaki her hücrede bulunan bir mineral olan fosfora da sahiptir. Dr Axe, besin tarafından sağlanan hücre onarım etkilerinin genç bir cilt ve erken yaşlanmanın önlenmesi için önemli olduğunu açıkladı.
6. Kanseri önlemeye yardımcı olabilir
Meyve, C vitamini ile birlikte pitayanın antioksidan ve kanseri önleyici özelliklerini artıran fito-albümin adı verilen bir maddeden oluşur.
Tanıtım Sonrası DevamAntioksidanların, kanser gibi ciddi hastalıkların gelişimiyle ilişkili olan kötü huylu bileşikler olan serbest radikallerin etkisiyle savaştığını hatırlamakta fayda var.
7. Antibakteriyel ve antifungal özellikler
Pitaya ayrıca bakteri ve mantarlara karşı da etkilidir ve bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu toksinlere karşı savunmak ve mantar ve bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonların girişini veya büyümesini engellemek için önemli olan vücuttaki beyaz kan hücresi sayısını artırmaya yardımcı olabilir.
8. Kansızlığın giderilmesi
Yemeklere pitaya eklenmesi, demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyle mücadeleye katkıda bulunabilir. Bunun açıklaması, meyvenin mineral kaynağı olarak hizmet etmesi ve vücut tarafından demirin emilimiyle işbirliği yapan bir besin olan C vitamininden oluşmasıdır.
Açıkçası, hastalığı önleyecek olan sadece pitaya suyu alımı değildir, diyete diğer demir ve C vitamini kaynaklarını da dahil etmek gerekir. Bununla birlikte, taze içecek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük demir ve C vitamini miktarının bir kısmını sağlayarak yardımcı olabilir.
Nasıl yapılır - pitaya suyu tarifleri
1. Naneli pitaya suyu
İçindekiler:
- 200 g doğal pitaya posası;
- 400 ml su;
- Tatlandırmak için nane yaprakları;
- Tatlandırmak için buz küpleri (isteğe bağlı).
Yol tarifi:
Tanıtım Sonrası Devam- Meyvenin posasını çıkarmak için pitayanın ikiye bölünmesi ve posasının bir kaşık yardımıyla çıkarılması önerilir;
- 200 g doğal pitaya posasını ayırdıktan sonra su ve nane yaprakları ile birlikte blendera koyun;
- Az çok homojen bir meyve suyu elde edene kadar karıştırın. Bir bardağa dökün ve istenirse buz küpleriyle tamamlayın. Hemen servis yapın.
2. Sütlü pitaya suyu
İçindekiler:
- 1 pitaya posası (önceki tarifte olduğu gibi posasını çıkarın);
- ½ l buzlu süt;
- 1 fincan bal;
- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi;
- 2 nane yaprağı.
Yol tarifi:
- Tüm malzemeleri bir blendera koyun;
- Homojen bir madde elde edene kadar çırpın ve hemen servis edin.
3. Portakallı pitaya suyu
İçindekiler:
- 400 ml doğal portakal suyu;
- 1 beyaz pitaya soyulmuş ve kesilmiş;
- Tatlandırmak için buz küpleri.
Hazırlama yöntemi:
- Portakal suyu, pitaya ve buz küplerini bir blendera koyun;
- Yaklaşık üç dakika çırpın ve bir bardağa dökün. Hemen servis edin.
4. Ananas ve keten tohumu ile pitaya suyu
İçindekiler:
- 3 bardak kabuksuz doğranmış pitaya;
- ¼ fincan nane yaprağı;
- 1 su bardağı kabuksuz doğranmış ananas;
- 1 dilim zencefil;
- 2 bardak hindistan cevizi suyu;
- 1 çorba kaşığı altın keten tohumu.
Hazırlama yöntemi:
- Tüm malzemeleri bir araya getirin ve bir blendera koyun;
- İstediğiniz kıvama gelene kadar çırpın, bir kaba aktarın ve gerekirse biraz daha su veya buz ekleyin. Hemen servis edin.
Dikkat
Pitaya suyunun hazırlandıktan hemen sonra içilmesi önemlidir, çünkü içecek kısa süre içinde besleyici özelliklerini ve dolayısıyla faydalarını kaybedebilir. Bazı besinlerin etkinliklerini kaybetmelerine neden olabilecek şey, ısı, oksijen ve ışığa maruz kalma yoluyla meydana gelen sözde oksidasyon sürecidir.
Bu nedenle, meyve suyunun yapıldığı anda alınması mümkün olmadığında, süreci önlemek veya geciktirmek için çok iyi kapatılmış koyu renkli şişelerde saklanması önerilmektedir.
Video:
İpuçlarını beğendiniz mi?