- Diyabet hakkında bilgi edinin
- Peki, şeker hastaları Trabzon hurması yiyebilir mi?
- Diyabetik diyette karbonhidrat sayımı hakkında daha fazla bilgi
- Video:
Bir diyabet hastasının Trabzon hurması yiyip yiyemeyeceğini veya meyvenin hastalık teşhisi konulanların kaçınması gereken yiyecekler arasında olup olmadığını görün.
Aslen Çin'den gelen Trabzon hurması, bazıları tarafından bala benzetilen tatlı bir tada sahip kırmızı/turuncu bir meyvedir.
Tanıtım Sonrası DevamC vitamini, karbonhidrat, lif, potasyum, bakır, manganez, A vitamini, B6 vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi besinlerin kaynağı olan Trabzon hurması, antioksidan sağlamasının yanı sıra B1 vitamini, B2 vitamini, B9 vitamini, magnezyum ve fosfor dozları içermesiyle de bilinir.
Trabzon hurmasının bu kadar çok sağlık ve fitness faydası olmasına şaşmamalı.
Bu şekilde bakıldığında, meyve gerçekten de sağlıklı bir diyet için mükemmel bir seçenek gibi görünüyor. Ancak herkes için uygun mu? Örneğin, şeker hastaları Trabzon hurması yiyebilir mi yoksa şeker hastaları için en kötü yiyecekler arasında mı yer alıyor?
Diyabet hakkında bilgi edinin
Şeker hastalarının hurma yiyip yiyemeyeceğini daha iyi anlayabilmek için bu durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemlidir.
Diyabet, kanda çok yüksek seviyelerde glikoz (şeker) bulunması ile karakterize bir hastalıktır. Bu madde vücudumuz için ana enerji kaynağıdır ve yemek zamanlarında yediğimiz yiyeceklerden gelir.
Tanıtım Sonrası DevamBir kişiye, vücudu yeterli miktarda veya herhangi bir miktarda insülin üretemediğinde veya hormonu düzgün bir şekilde kullanamadığında bu durum teşhisi konur.
Bu durum glikozun kanda kalmasına ve vücut hücrelerine ulaşamamasına neden olur, çünkü insülin tam olarak diyet yoluyla elde edilen glikozun hücrelerimize ulaşmasına ve enerji olarak kullanılmasına yardımcı olmaktan sorumludur.
Hastalığa yakalandığını öğrenen hastanın hiç vakit kaybetmemesi ve tedavisi için doktor tarafından verilen tüm talimatlara uyması esastır.
Aslında, ABD'deki Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne (NIDDK) göre, yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmak zamanla kardiyovasküler hastalık, felç, böbrek hastalığı, göz sorunları, diş hastalıkları, sinir hasarı ve ayak sorunları gibi bir dizi komplikasyona yol açabilir.
Peki, şeker hastaları Trabzon hurması yiyebilir mi?
Beslenme uzmanına göre ve Birleşik Krallık Diyabet (İngiliz Diyabet Derneği) Başkanı Douglas Twenefour, meyvelerin diyabet hastalarının diyetinden çıkarılmaması gerektiğini çünkü sebzelerle birlikte hipertansiyon, kalp hastalığı, felç, obezite ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını belirtiyor.
Twenefour'a göre, "diyabet hastalarının daha fazla meyve ve sebze yemesi daha da önemlidir, çünkü bu durum onları daha fazla etkilemektedir." Uzman ayrıca meyvelerin kan şekerini beyaz ve kepekli ekmek gibi diğer karbonhidratlı gıdalar kadar keskin bir şekilde yükseltmediğini belirtmiştir.
Tanıtım Sonrası DevamMeyvelerin sağlık açısından birçok faydası vardır - vitaminler, mineraller, doyurucu lifler ve antioksidanlar içerirler. Meyveler ölçülü tüketildikleri takdirde diyabet diyet planı için faydalı olabilirler. Meyve yemenin anahtarı, doğru türleri uygun porsiyonlarda tükettiğinizden emin olmaktır.
Ancak bu, diyabetli hastanın diyetinde meyve tüketiminin yine de yapılabileceği anlamına gelmez: meyve bir karbonhidrattır ve fruktoz adıyla bilinen doğal bir şeker taşır.
Ekmek, süt, yoğurt, patates veya meyvelerdeki karbonhidratlar parçalanarak şeker veya glikoza dönüşür. Bu nedenle diyabetli kişilerin meyve porsiyonları da dahil olmak üzere ne kadar karbonhidrat tükettiklerini takip etmeleri önerilir.
Ayrıca Amerikan Diyabet Derneği, hastalığı olanlar için en iyi meyve türlerinin taze ve dondurulmuş olduğu konusunda uyarıyor.
Beslenme uzmanlarına göre, lif açısından zengin veya kabuğuyla yenebilen meyveler kandaki şeker emilimini yavaşlatarak kan şekerini daha fazla kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Özellikle Trabzon hurması, diyabetli kişiler tarafından ölçülü tüketilmesi gereken meyve grubunun bir parçasıdır. 100 g'lık bir porsiyonda 20,4 g karbonhidrat bulunur.
Tanıtım Sonrası DevamKan şekeri seviyelerinde hızlı bir artıştan kaçınmak için, meyveyi lif, protein veya yağ bakımından zengin gıdalarla birlikte veya öğle veya akşam yemeği gibi ana öğünlerde tatlı olarak yemek iyi bir ipucudur.
Diyabetik diyette karbonhidrat sayımı hakkında daha fazla bilgi
Amerikan Diyabet Derneği'ne göre karbonhidrat sayımı, şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için kullanılabilecek çeşitli diyet alternatiflerinden biridir ve çoğunlukla günde iki veya daha fazla insülin alan kişiler tarafından kullanılır.
Yöntem, insülin dozu ile birlikte her öğünün karbonhidrat miktarının gram cinsinden sayılmasından oluşur. Kuruma göre, fiziksel aktivitelerin uygulanması ve insülin kullanımının doğru dengelenmesiyle, karbonhidrat sayımlı bu diyet kandaki glikoz oranlarının kontrol edilmesine yardımcı olabilir.
Bununla birlikte dernek, her diyabetlinin her öğünde tüketebileceği karbonhidrat miktarının tedaviden sorumlu doktorla birlikte belirlenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Yani limit, her hastanın kişiden kişiye değişen ihtiyaçlarına göre sağlık profesyoneli tarafından bireyselleştirilerek belirleniyor.
Öğün başına karbonhidrat sınırını bilen şeker hastaları, bu bilgiyi bir seferde yiyebilecekleri haki porsiyonunu hesaplamak için temel olarak kullanabilir ve bu hesaplamayı yaparken öğünün geri kalanının karbonhidrat içeriğini dikkate alabilir.
Bu, ölçülü ve dikkatli bir şekilde yapılmalı ve her zaman, muhtemelen sadece hurmadaki karbonhidrat miktarına değil, aynı zamanda meyvede bulunan karbonhidrat türüne göre de tavsiyelerde bulunacak olan doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın rehberliğinde yapılmalıdır.
Diyabet hastalarının bir diyetisyen tarafından izlenmesi büyük önem taşımaktadır, çünkü glisemik kontrol sayesinde diyabetle ilişkili gelecekteki hastalıkları önleyebilirsiniz.
Diyabetli kişiler için meyve yasağı kuralının istisnaları da olabilir: bu, hastanın aynı zamanda bir tür böbrek komplikasyonuna sahip olması durumunda ortaya çıkabilir.
Ayrıca, bu makalenin yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu ve asla doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın profesyonel ve nitelikli tavsiyelerinin yerini alamayacağını unutmayın.
Video:
İpuçlarını beğendiniz mi?
Ek Referanslar:
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388466/
- //www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/diabetes-food-myths/myth-fruit-diabetes
- //www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743500907722
- //www.diabetes.org/nutrition/healthy-food-choices-made-easy/fruit