- Nedir ve soya etinin sizin için kötü olup olmadığını biliyor musunuz?
- Neden bazı uzmanlar soya etinin sağlığınız için kötü olduğuna inanıyor?
- Peki neden diğerleri soya etinin sağlığınız için iyi olduğunu iddia ediyor?
- Sonuç
- Video:
- Soya etinin sizin için kötü ya da iyi olduğunu hiç duydunuz mu? Beslenmenizde soya ürünleri tüketmeye alışkın mısınız? Aşağıya yorum yapın!
Obezite ve aşırı kilo oranlarındaki önemli artışın yanı sıra çok sayıda hastalığın görülme sıklığındaki artışla birlikte, birçok insan vejetaryen yiyecekler de dahil olmak üzere, bir bütün olarak sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilecek diğer yiyecekleri yiyerek daha sağlıklı bir yaşam aramaya başlamıştır.
Soya eti de dahil olmak üzere soya ürünleri, vücuda birçok fayda sağlayabilecekleri vaadiyle bu açıdan en çok arananlar arasındadır. Bununla birlikte, aynı gıdalar vücut üzerindeki uzun vadeli etkileri konusunda hala birçok şüphe yaratmaktadır.
Tanıtım Sonrası DevamSoya etinin sağlığınız için kötü mü yoksa sizin için iyi mi olduğunu anlayalım, bu gıdanın temel özelliklerini ve günlük yaşamınızda nasıl kullanacağınıza dair bazı ipuçlarını öğrenelim.
Nedir ve soya etinin sizin için kötü olup olmadığını biliyor musunuz?
Soya, tarihçilere göre 5.000 yıl önce orta ve kuzey Çin'de ortaya çıkan bir baklagildir. 1972 yılında botanikçi Engelbert Kaempfer tarafından Avrupa'ya getirilen bu bitkinin üretimi, mevcut iklim ve toprak koşulları nedeniyle sınırlı kalmıştır.
Brezilya'da 1960'larda tarıma kazandırılan bu tahıl, bugün ülkenin ve dünyanın en büyük üretimlerinden biri haline gelmiştir. Şu anda Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyanın en büyük ikinci soya fasulyesi üreticisidir.
EMBRAPA (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária) verilerine göre Brezilya 2014 yılında yaklaşık 100 milyon ton soya üretti ve bunun 60 milyon tondan fazlası ihracata gitti.
Soya fasulyesi tüketilebilen çok yönlü bir üründür işlenmemiş veya tam soya unu, soya özü veya sütü, miso, shoyu ve tempeh gibi fermente soya ürünleri, soya yağı ve ayrıca tekstüre (soya eti), konsantre ve izole soya proteini gibi çeşitli diğer işlenmiş ürünlere dönüştürülür.
Tanıtım Sonrası DevamSoya eti de dahil olmak üzere soyadan elde edilen bitkisel kaynaklı protein ürünleri, tekstüre, konsantre veya izole formda bulunabilen, bileşimlerinde %40 ila %90 arasında yüksek protein içeriğine sahip gıdalardır ve büyük bir besinsel çekiciliğe sahiptir ve genellikle daha sağlıklı bir yaşamla ilişkilendirilir.
Soya eti, yağı alınmış soya unundan, yüksek sıcaklıklarda gerçekleştirilen ve ürünün sığır etine daha yakın bir yapı ve görünüme sahip olmasını amaçlayan ekstrüzyon adı verilen bir işlemle üretilir.
Soya eti çeşitli besinler açısından zengindir; her 100 gramında yaklaşık 38 gram karbonhidrat, 51 gram protein, 1,2 gram yağ ve 4,3 gram diyet lifi bulunur.soya sizin için kötü mü yoksa sağlığınız için gerçekten iyi mi?
Neden bazı uzmanlar soya etinin sağlığınız için kötü olduğuna inanıyor?
Soya etinin sizin için kötü olup olmadığını sorgulamanın nedenlerinden biri, günümüzde soya üretiminin çoğunun GD olmasıdır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde, soya üretiminin %90'ından fazlası genetiği değiştirilmiştir ve mahsullere çeşitli sağlık yan etkileriyle ilişkili olabilecek ürünler püskürtülmektedir.
İşte bazı araştırma ve uygulayıcılara göre soya etinin sizin için kötü olmasının nedenlerinden bazıları:
- Kadınlık hormonlarının üretimini bozabilir:
Tanıtım Sonrası DevamSoya etinin tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir çünkü soya, hormonların doğal üretimini bozabilecek izoflavonlar içerir.
Östrojenler, çoğunlukla kadınlarda bulunan ve cinsel gelişimin düzenlenmesinde kilit rol oynayan steroid hormonlardır. Östrojen reseptörleri, vücuttaki hormonların normal işlevine müdahale edebilen ve sağlık sorunlarına yol açabilen izoflavonlar gibi onları aktive edebilecek maddelere karşı çok seçici değildir.
- Erkeklik hormonlarının üretimini bozabilir
Bir kısırlık kliniğinde bir grup erkek üzerinde yapılan bir araştırma, son 3 yılda en çok soya yiyenlerin en düşük sperm sayısına sahip olduğunu göstermiştir. Birçok kişi soya etinin testosteron seviyelerini düşürebileceği için sizin için kötü olduğuna inanmaktadır, ancak bu etki zayıf ve tutarsız görünmektedir.
- Meme kanseri riskini artırabilir
Bazı araştırmalar soya etinde bulunan izoflavonların göğüs kanseri riskini artırabileceğini göstermektedir, çünkü bunlar kanserli olma olasılığı en yüksek hücreler olan göğüslerdeki epitel hücrelerinin çoğalmasını ve aktivitesini uyarma yeteneğine sahiptir. Son olarak, diğer çalışmalar da soyanın adet döngüsünde hafif kesintilere neden olabileceğini göstermektedir,adet kanamasının gecikmesine veya uzamasına yol açar.
Tanıtım Sonrası Devam- Tiroid fonksiyonlarını bozabilir
Soya izoflavonları aynı zamanda tiroid fonksiyonuna müdahale eden maddeler olan guatrojenler olarak da hareket eder. Bu bezdeki hormonların üretimi için gerekli olan tiroid peroksidaz enziminin işlevini engelleyebilirler.
Yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, 3 ay boyunca tüketilen 30 gram soyanın, bozulmuş tiroid fonksiyonunun bir belirteci olan tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyelerini yükselttiği bulunmuştur.
Peki neden diğerleri soya etinin sağlığınız için iyi olduğunu iddia ediyor?
Soya, B6 vitamini, folik asit, riboflavin, tiamin ve K vitamini gibi birçok besin açısından zengin besleyici bir üründür. Ayrıca demir, kalsiyum, manganez, selenyum, bakır, fosfor ve magnezyum dahil olmak üzere birçok mineral içerir.
İşte bu ürünün faydalarından bazıları ve soya etinin sağlıklı olmasının nedenleri:
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur
Soya etindeki proteinler bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar, enflamatuar süreçleri azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Araştırmalar, soya eti proteininde bulunan peptitlerin, sitokinler de dahil olmak üzere pro-enflamatuar maddelerin ekspresyonunu engelleyebildiğini ve enflamatuar süreçleri azaltmaya etki ettiğini göstermektedirvücutta kronik.
Ayrıca, diğer çalışmalar bu peptitlerin vücudun savunmasını artırabildiğini, stresi azaltabildiğini ve beyindeki kan dolaşımını iyileştirebildiğini göstermekte, böylece soya etinin sağlıklı olduğunu desteklemektedir.
- Kilo vermeye yardımcı olur
Soya etinin en büyük faydalarından biri, bu gıdada bulunan proteinlerin mide boşalma hızını azaltmaya yardımcı olması, böylece tokluğu artırması ve iştah kontrolüne katkıda bulunması nedeniyle kilo yönetimine büyük ölçüde katkıda bulunabilmesidir.
Buna ek olarak, çalışmalar soya etinde bulunan peptitlerin, tokluk hissini arttırmaktan sorumlu olan kolesistokinin hormonu için reseptörlerin ekspresyonunu arttırabileceğini göstermektedir.
- Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur
Kardiyovasküler hastalıklar 2012 yılında dünya genelinde ölümlerin %46'sından fazlasından sorumludur ve ciddi bir halk sağlığı sorununu temsil etmektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasındaki ana risk faktörlerinden biri, aşırı karın yağı, yüksek kan trigliserit seviyeleri, yüksek kan basıncı ve yüksek glikoz seviyeleri ile karakterize edilen metabolik sendromdur.
Araştırmalar, soya etinde bulunan proteinlerin tüm bu faktörlerin gelişme riskini azaltarak kardiyovasküler hastalıkları önleyebileceğini göstermektedir.
- Yaşa bağlı hastalıkları önlemeye yardımcı olur
Yaşlanma süreci, kemik ve kas yapılarının azalmasıyla karakterize edilen osteoporoz ve sarkopeni de dahil olmak üzere bazı hastalıkların gelişme riskini büyük ölçüde artırabilir.
Üç aylık bir süre boyunca en az 40 gram soya proteini tüketen bir grup üzerinde yapılan çalışmalarda, sağlıklı erkeklerde kırık riskinde önemli bir azalma görülmüştür.
- Kas kütlesi kazanımını artırır
Haftada üç kez direnç antrenmanı yapan genç erkekler üzerinde yapılan bir çalışma, soya proteini takviyesinin üç ay sonra yağsız vücut kütlesini artırabildiğini göstermiştir. Buna ek olarak, birçok çalışma soya etindeki proteinlerin kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.ve bunların kombinasyonunun amino asit kullanılabilirliğini daha da artırdığını göstermektedir.
Sonuç
Soya eti de dahil olmak üzere soyadan elde edilen ürünler, bileşimlerinde yüksek protein içeriğine sahip ve daha sağlıklı bir yaşamla çok ilişkili olan büyük bir besinsel çekiciliğe sahip gıdalardır.
Soya eti çeşitli besinler açısından zengindir, ancak birçok araştırmacı hala soya etinin sizin için kötü olup olmadığını veya sağlığınız için gerçekten iyi olup olmadığını sorgulamaktadır.
Araştırmalar, soya etinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kardiyovasküler hastalıkları önlemeye ve organizmanın yaşlanmasından kaynaklanan sorunları önlemeye yardımcı olarak çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir.
Video:
İpuçlarını beğendiniz mi?
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7596371
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12949380
- //circ.ahajournals.org/content/111/4/465.short
- //cebp.aacrjournals.org/content/12/7/665.short
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11305594
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21958941
- //academic.oup.com/jnci/article/98/7/459/2522023
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17290160
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9848512
- //academic.oup.com/humrep/article/23/11/2584/2913898