Tiroid nodülü beni şişmanlatır mı?

Tiroid nodülüne sahip olmanın sizi şişmanlatıp şişmanlatmadığını veya bu durumun kilo alma gibi sorunlara ve etkilere neden olup olmadığını kontrol edin.

Tiroid, boynun ön tarafında, ses tellerinin hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Vücudun enerji depoladığı ve kullandığı süreç olan metabolizmanın düzenlenmesine katkıda bulunan iki hormonun - tri-iyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) - üretiminden sorumludur.

Tanıtım Sonrası Devam

Muhtemelen hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi bezi etkileyen hastalıkları duymuşsunuzdur, ancak yaşamın bir noktasında bir kişinin tiroid yumrusu geliştirmesinin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca, hipotiroidizmin tedavi edilebilir olup olmadığını kontrol ettiğinizden ve hipertiroidizm belirtileri hakkında daha fazla bilgi edindiğinizden emin olun.

Tiroid nodülü ise tiroid dokusundan oluşan bir kitle veya yapıda oluşan içi sıvı dolu bir kist olarak karşımıza çıkar.

Tiroid nodüllerinin %90'ının iyi huylu olduğu, yani kanserli olmadığı ve erkekleri etkileyen nodüllerin %8'inde ve kadınları etkileyen nodüllerin %4'ünde tiroid kanseri bulunduğu tahmin edilmektedir.

Bir kişinin tiroid nodülü geliştirme olasılığı da yaşlandıkça artar ve iyi huylu nodüllerin ortaya çıkması genellikle aynı ailenin üyelerinde görülebilir.

Dünya genelinde, nodüllerin ortaya çıkmasının çok yaygın bir nedeni olarak diyetteki iyot eksikliğine işaret edilmektedir. Tiroid nodülünün ortaya çıkmasıyla ilişkili diğer faktörler arasında şunlar yer almaktadır: örneğin tiroidin aşırı büyümesi, tiroidin kronik iltihabı ve multinodüler guatr.

Tanıtım Sonrası Devam

Genel olarak, durumun semptomlarının ortaya çıkması yaygın değildir, ancak bazı durumlarda, büyük bir nodül soluk borusuna veya yemek borusuna baskı yaptığında ağrıya, ses kısıklığına veya yutma veya nefes alma zorluğuna neden olabilir.

Ayrıca, genellikle boyun tabanında bir şişlik olarak bazı yumrular hissedilebilir veya gözlemlenebilir.

Tiroid nodülüne sahip olmak şişmanlatır mı?

Gelen bilgilere göre Mayo Klinik Tiroid nodüllerinde ilave T4 hormonu bulunur ve bu da açıklanamayan kilo kaybı, titreme, terleme artışı, sinirlilik ve hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi hipertiroidi semptomlarına neden olabilir.

Tiroid bezinde hormon üreten bir nodül, iştah artışı ve sebepsiz kilo alımı gibi belirtilerin yanı sıra nemli cilt, hızlı nabız, huzursuzluk, ciltte kızarıklık veya kızarma, cilt kuruluğu, yüzde şişme, yorgunluk, saç dökülmesi ve soğuğa tahammülsüzlük gibi diğer belirtilere de neden olabilir.

Bununla birlikte, tiroid nodülünün sizi şişman veya zayıf yaptığı her zaman söylenemez.

Hormon üretiminde her zaman hastanın kilosundaki değişikliklere yansımayacak çeşitli derecelerde değişiklikler olmasının yanı sıra, tiroid nodülü bireyin hormon üretiminde bu müdahaleleri içermediğinde, durum vücut kütlesinde değişikliklere neden olmaz.

Tanıtım Sonrası Devam

Tiroid nodülünün sizi şişmanlattığı sonucuna varmadan önce

Durum teşhisi konulan hastanın, kilosunda önemli bir artış veya azalma yaşaması halinde tıbbi yardım alması tavsiye edilir. Hem kilo almanın hem de önemli ölçüde kilo vermenin sağlık açısından sorun teşkil edebileceğini unutmamak gerekir.

Doktor, söz konusu semptomu araştıracak ve tiroid bezindeki bir nodül veya kist ile ilişkili olup olmadığını veya kilodaki değişikliğin diyet, fiziksel aktivite rutini, uyku kalitesi, ilaç kullanımı veya sahip oldukları diğer hastalıklar gibi bireyin yaşam tarzı ve sağlığının diğer yönlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyebilecek niteliktedir.

Buna dayanarak, profesyonel, aşırı kilo alma veya verme durumuyla başa çıkmak ve bu durumu tersine çevirmek için sağlıklı önlemler önerebilir. Stratejilerin, kontrollü, dengeli ve besleyici bir diyete bağlı kalmayı ve sürecin güvenli olmasını sağlamak için bir beslenme uzmanı ve beden eğitmeni eşliğinde sık fiziksel egzersize başlamayı içermesi mümkündür.Etkili.

Bir tiroid yumrusu veya kistinin sizi şişmanlatıp şişmanlatmadığını bilmekten daha önemli

Bezinizde bir nodül olabileceğinden şüphelenir şüphelenmez tıbbi yardım almaktır. Gerekirse, profesyonel, hastayı hormonla ilgili hastalıklarda uzmanlaşmış bir doktor olan bir endokrinoloğa yönlendirecek, böylece hasta SBEM'e (Brezilya Endokrinoloji ve İlaç Derneği) göre gerekli tanı ve tedaviyi alacaktır.Metaboloji).

Bununla birlikte, tiroid nodülü veya başka bir sağlık sorunu olduğundan şüphelenmeseler bile herkesin düzenli olarak doktoruna kontrole gitmesi önemlidir.

Bunun nedeni, alınan bilgilere göre Mayo Klinik, Bir kişi, doktoru rutin bir kontrol sırasında sorunu tanımlayana kadar genellikle tiroid yumrusu olduğunu bilmez.

Tanıtım Sonrası Devam

Şans yüksek olmasa da, bir tiroid nodülünün kanserli olma olasılığı vardır. Bu nedenle, SBEM web sitesinde vurgulandığı gibi, bir tiroid nodülünün erken tanınması hayat kurtarabilir.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6708700/
  • //www.thyroid.org/thyroid-nodules/
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27142412
  • //www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/thyroid-cancer-diagnostic-genomic-test
Başa dön