- Tretinoin - Nedir?
- Ne için kullanılır
- Nasıl çalışır
- Çalışmalar
- Nasıl kullanılır
- Yan etkiler ve bakım
- Kontrendikasyonlar
- Tretinoin ve izotretinoin arasındaki fark
- İlaçlarla etkileşimler
- Sonuçları görmek ne kadar sürer?
Tretinoin, kozmetik cilt bakım ürünlerinin ve ayrıca cilt sorunlarını tedavi etmek için bazı ilaçların formülünü oluşturmasıyla ünlü bir bileşendir. Tretinoin'in ne olduğunu, ne için kullanıldığını ve maddenin nasıl kullanılacağını görün.
Tretinoin veya retinoik asit, sivilceler için bir çare olarak hizmet etmenin yanı sıra, yüzünüzdeki çeşitli ifade izlerini ortadan kaldırabilir ve hatta bazı çatlakları ve yara izlerini gidermeye yardımcı olabilir.
Tanıtım Sonrası DevamAmacınız çatlakları gidermekse, çatlaklar için retinoik asit kullanmanın gerçekten işe yarayıp yaramadığını kontrol edin.
Doğru şekilde nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız tretinoin kullanmak tehlikeli olabilir. Bu maddeyi kullanmanın doğru ve güvenli yolunu öğrenin ve ayrıca tretinoin ve izotretinoin'in aynı şey olup olmadığını ve bu bileşiklerin hangi durumlarda endike olduğunu görün.
Tretinoin - Nedir?
Tretinoin, retinoidler olarak bilinen ve temel olarak cildin soyulmasını ve gözeneklerin tıkanmasını teşvik ederek etki eden bir ilaç sınıfına aittir.
Merhem, krem veya jel olarak bulunan topikal bir ilaçtır. Oral solüsyonlarda veya kapsüllerde de bulunabilir, ancak topikal kullanım çok daha yaygındır.
Bu ürünlerdeki tretinoin konsantrasyonu, yan etki riskini en aza indirmek için genellikle oldukça düşüktür. Konsantrasyon %0,025, %0,05 veya %0,1 kadar düşük olabilir. Daha yüksek miktarlarda tretinoin için dermatoloğunuzdan reçete almanız gerekir.
Tanıtım Sonrası DevamDüşük konsantrasyonlarda tretinoin bile genellikle işe yarayabilir ve akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Tretinoin'in ne için olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini anlayın.
Ne için kullanılır
Retinoik asit olarak da bilinen tretinoin, hafif ve orta dereceli akne tedavisinde ve ayrıca aşırı güneşe maruz kalma nedeniyle hasar görmüş cildi tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir A vitamini türevidir.
A vitamininin cilt için faydalarına bir göz atın.
Tretinoin tıbbi kullanımının yanı sıra kozmetik amaçlarla da kullanılmaktadır. Bu madde ince kırışıklıkların görünümünü azaltmak, pürüzlü cilt hissini azaltmak ve düzensiz renk değişiminden kaynaklanan küçük cilt lekelerini tedavi etmek için kullanılır.
Nasıl çalışır
Tretinoin'in cilde faydaları ancak cildin yağlılığını azaltarak daha kuru ve tahrişe daha yatkın hale getirmesiyle mümkündür. Ürünün neden olduğu tahriş pullanmaya neden olur. Bu pullanma cilt hücrelerinin ölümünü ve cildi daha güzel hale getiren yeni bir cilt hücresi tabakasının ortaya çıkmasını temsil eder.
Tüm bu hücre yenilenme süreci doğal olarak gerçekleşir, ancak tretinoin cildin yenilenmesini hızlandırır ve yeni ciltte yeni sivilcelerin oluşmasını engeller.
Tanıtım Sonrası DevamAkneyi azaltmak için kullanılan aynı etki mekanizması akneyi azaltmak için de kullanılabilir:
- Kırışıklıkların veya çatlakların ortaya çıkması;
- Hiperpigmentasyon sonucu ciltte oluşan lekeler;
- Erken yaşlanma belirtileri;
- Güneş ışınlarının neden olduğu cilt hasarı;
- Cildin pürüzlülüğü.
Çalışmalar
Bilimsel dergide 2009 yılında yayınlanan bir araştırma Cutis tretinoin jelini (%0,05 veya %0,10 konsantrasyonlarda) 12 hafta boyunca günlük olarak kullanan akneli kişilerin, yüzlerine tretinoin içermeyen bir jel süren katılımcı grubuna kıyasla önemli bir iyileşme gösterdiğini ortaya koymuştur.
2010'da yayınlanan bir başka çalışma İngiliz Dermatoloji Dergisi 0,02'lik tretinoin içeren bir kremi 8 hafta süreyle kullanan denekler, kırışıklıklarda azalma da dahil olmak üzere yüz cildinin yaşlanma belirtilerinde önemli bir azalma gözlemlemişlerdir.
Nasıl kullanılır
Tretinoin, uygulamadan sonra cildin güneşle temasından kaçınmak için genellikle yatmadan önce kullanılır. Lekelere neden olma riskinin yanı sıra, tretinoin kullanımı sırasında korunmasız güneşe maruz kalma endike değildir çünkü maddenin neden olduğu soyulma nedeniyle cilt güneş ışınlarına karşı daha hassas hale gelir.
Tretinoin'i cilde uygulamadan önce ellerinizi ve yüz cildinizi su ve yumuşak nötr bir sabunla iyice yıkayın. Cildi iyice kurulayın ve ürünü uygulamaya hazırlanın.
Az miktarda tretinoin uygulamak için parmak uçlarınızı kullanın ve tedavi edilmesi gereken bölgeye iyice yayın.
Tanıtım Sonrası Devam- Normal yetişkin dozu
Tedaviye ihtiyaç duyan tüm bölgeye bezelye büyüklüğünde tretinoin krem, jel veya merhem uygulanması önerilir.
Uygulama her zaman yatmadan önce günde bir kez yapılmalıdır.
Toplam tedavi süresi dermatoloğunuz tarafından belirlenmelidir, ancak kullanılan konsantrasyona bağlı olarak genellikle 48 ila 52 hafta arasında değişir.
- Olağan pediyatrik doz
Yaşları 12 ve üzerinde olan ergenler için önerilen doz bezelye büyüklüğünden daha azdır. Doğru doz, yatmadan önce günde bir kez etkilenen cilde çok ince bir tabaka tretinoin uygulamaktır.
Yan etkiler ve bakım
Tretinoin kullanımına bağlı olarak bazı yan etkiler görülebilir:
- Şişme;
- Ciltte ısı veya yanma hissi;
- Peeling;
- Ciltte kabarcık veya kabuk oluşumu;
- Özellikle kullanımın ilk birkaç gününde akne yaralarında artış;
- Kuruluk;
- Kızarıklık;
- Ardor;
- Boğaz ağrısı;
- Cildin renginin açılması veya koyulaşması;
- Kaşıntı veya tahriş;
- Ciltte ağrı veya rahatsızlık.
Daha ciddi yan etkiler veya reaksiyonlar şunları içerebilir:
- Kurdeşen, yüz, dudak, dil veya boğazda şişme ve nefes almada zorluk gibi alerjik reaksiyon belirtileri;
- Yoğun yanma;
- Şiddetli kızarıklık;
- Şiddetli cilt kuruluğu.
Yukarıdaki durumlarda, özellikle alerjik reaksiyon belirtileri fark ederseniz, bir doktora danışmanız önerilir.
Sivilce merhemleri ve çatlak ilaçları gibi diğer ürünlere göz atın; bunlar harikadır ve cildiniz tretinoin'e karşı çok hassassa bir seçenek olabilir.
Kontrendikasyonlar
Tretinoin gebelik sırasında endike değildir çünkü gebelik sırasında maddenin kullanımının yararlarını ve risklerini değerlendiren yeterli bilimsel veri yoktur.
Aynı nedenle tretinoin'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmediği için emzirme döneminde cilde uygulanması önerilmez.
Tretinoin ve izotretinoin arasındaki fark
İsimleri oldukça benzer olsa da tretinoin ve izotretinoin farklıdır.
Tretinoin topikal bir ilaçtır, yani haricen kullanılır ve etkisi cildin en çok maruz kalan katmanlarında gerçekleşir.
Öte yandan izotretinoin, deri ve mukoza zarlarıyla ilişkili iç mekanizmaları etkileyerek sistemik olarak etki eden oral bir ilaçtır. Şiddetli akne vakalarını tedavi etmek için ünlü bir oral ilaç olan Roacutan'ın durumu budur.
Bu arada, Roacutan kilo aldırıyor mu yoksa kilo verdiriyor mu?
İlaçlarla etkileşimler
Tretinoin'in aşağıda listelenen bileşiklerle birlikte kullanılması ciltte ciddi tahrişe neden olabilir ve bu nedenle tretinoin ile tedavi sırasında bunlardan kaçınılmalıdır:
- Salisilik asit;
- Benzoil peroksit;
- Resorsinol;
- Sülfür.
Ayrıca, istenmeyen etkilerden kaçınmak için başka ilaçlar, vitaminler veya çeşitli bitkisel ürünler kullanıyorsanız doktorunuza bildirin.
Sonuçları görmek ne kadar sürer?
Tretinoin tedavinizdeki başarı, tedavideki tutarlılığınıza ve ayrıca tedavi etmek istediğiniz cilt sorununun türüne bağlı olacaktır. Her hedefe göre cildin iyileşmesi için geçen ortalama süreye göz atın:
- Güneşten zarar görmüş cildi onarın: iyileşme ilk 3 ila 4 hafta içinde gözlenir;
- Hiperpigmentasyon tedavisi: Koyu lekeler 6 ila 8 hafta sonra yumuşamaya başlar;
- Kırışıklıkların giderilmesi: Kırışıklıklar 3 ila 6 ay sonra azalır veya kaybolur.
Topikal tretinoin düzenleyici kurumlar tarafından kullanım için onaylanmıştır ve izin verilen konsantrasyonları kullandığınız ve ürünü doğru uyguladığınız sürece cildiniz haftalar içinde yenilenecek ve sağlıklı olacaktır.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- //www.mayoclinic.org/drugs-supplements/tretinoin-topical-route/description/drg-20066521
- //www.uwhealth.org/madison-plastic-surgery/q-is-there-a-difference-between-tretinoin-retin-a-and-retinol/36588
- //medlineplus.gov/druginfo/meds/a682437.html
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7663068
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046911
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7896490
- //dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=4889c7f8-37d0-4f1a-9829-bca107806586
- //link.springer.com/article/10.1007%2Fs13555-017-0185-2
- //www.webmd.com/drugs/2/drug-3956/tretinoin-topical/details