- Yulafın sindirim sistemi üzerindeki etkileri
- Çözünür ve çözünmez lifler
- Genel olarak lif tüketimi için gerekli özen
- Diyette aşırı lif
Yulaf protein, demir, magnezyum, fosfor, çinko, manganez, C ve B kompleks vitaminleri açısından zengin bir tahıl olmasının yanı sıra bağırsak fonksiyonu üzerinde olumlu etkisi olan mükemmel bir çözünür lif kaynağıdır.
Yulaf ezmesi tüketimi, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere sağlığımız için çeşitli faydalar sağlar , diyabetin azaltılmasına yardımcı olur, atletik performansı artırır, sinir ve bağışıklık sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlayan önemli besinler sağlar ve ayrıca kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine katkıda bulunur.
Tanıtım Sonrası DevamYulafın besin bileşiminde ayrıca beta-glukan adı verilen bir lif bulunur ve bu lif gıda kekinin viskozitesini artırarak gıdanın midede daha uzun süre kalmasını sağlar. Bu nedenle tokluk hissini artırır ve bu da kilo kontrolüne katkıda bulunabilir.
A yulaf bağırsakları gevşetmeye yardımcı olur Lif açısından zengin bir besindir ve her iki yemek kaşığı (30 g) 3 g bu besin maddesini içerir.
Yulafın sindirim sistemi üzerindeki etkileri
Yulafta bulunan lifler sindirim sisteminden emilmeden geçerek kolona iner ve burada bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyerek bağırsak florasının dengesini destekler veya dışkıya hacim katar.
Bu, sindirim sağlığını geliştirebilir, bağırsak düzenini koruyabilir ve kabızlık, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) ve divertikülit gibi durumları önleyebilir. Ayrıca lif, kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilir.
Yulaf tüketmenin yanı sıra, sizin için yararlı olabilecek bağırsaklarınızı gevşetmenin bazı yollarını öğrenin.
Tanıtım Sonrası DevamÇözünür ve çözünmez lifler
Yulaf iki tür liften oluşur: lif çözünebilir ve çözünmez .
Yulaf mükemmel bir çözünür lif kaynağıdır, özellikle de tahıllardan ve undan çok daha fazla lif içeren yulaf kepeği. Bu liflerin sindirim sisteminden geçerken suyu emdiği, bağırsaklardaki tahrişi azaltmaya ve işlevlerini düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Çözünmeyen lifler ise su ile etkileşime girmez ve gastrointestinal sistem boyunca bozulmadan kalır. Ana işlevlerinden biri, bağırsak fonksiyonuna yardımcı olan fekal bolusu artırmaktır.
Ayrıca, bu lifler dışkıyı daha yumuşak hale getirir (iyi bir su alımı olması koşuluyla), bağırsak hareketlerini ve bağırsak hareketlerinin sayısını artırır. Çözünmeyen liflerin tüketimi kabızlığı iyileştirebilir ve bağırsak düzeninin korunmasına katkıda bulunabilir.
- Ayrıca bakınız: Çözünür veya çözünmez lif - fark nedir
Genel olarak lif tüketimi için gerekli özen
Lif alımı sindirim sistemimiz için faydalıdır, ancak tüketimi de biraz dikkat gerektirir.
Lifli gıdalar, düzenli olarak yeme alışkanlığı olmayanlar tarafından büyük miktarlarda tüketilirse kabızlığa veya şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına neden olabilir, bu nedenle bu gıdaların alımını yavaşça artırmak gerekir.
Tanıtım Sonrası DevamAyrıca lifin sindirim sisteminden geçmesi ve dışkı bolusu oluşturması için suya ihtiyacı vardır ve daha fazla lif tükettiğinizde ancak yeterli miktarda su almadığınızda, sıkışmış bağırsak durumunuz kötüleşebilir ve hatta karın ağrısı çekebilirsiniz.
Su içmek ve dışkının bağırsaktan geçişini kolaylaştırmak için günde 1,5 ila 2,0 litre su içilmesi önerilir. Yulaf ezmesi gibi müshil gıdaların dengeli bir diyete günlük olarak dahil edilmesi sadece bağırsakların gevşemesine yardımcı olmak için değil, aynı zamanda kabızlık nöbetlerini önlemek için de önemlidir.
Su olmadan lif alımı da bağırsak kuruluğuna neden olabilir.
Diyette aşırı lif
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, yetişkinler için kılavuz günde 25 ila 35 g lif tüketmektir.
Diyet lifleri aşırı miktarda alındığında gevşek dışkıya, sık bağırsak hareketlerine ve ishale neden olabilir ve bunlara dehidrasyon da eşlik edebilir. Bunun nedeni, vücudun bunları ortadan kaldırmak için vücutta bulunan suyu harekete geçirmesidir.
Bu sorunların yanı sıra, bu besinin abartılı tüketimi minerallerin emilimini tehlikeye atabilir ve gaz, şişkinlik ve kramp gibi karın sorunlarına neden olabilir.
Tanıtım Sonrası Devam