- Asetilkolin: Nedir?
- Organizmamızdaki işlevi nedir?
- Asetilkolin nasıl üretilir?
- Kolin kaynakları
- Asetilkolini artırmak için takviyeler
- Yan etkiler
- Asetilkolinin ne olduğunu ve organizmamızdaki işlevini zaten biliyor muydunuz? Bu madde açısından zengin gıdaları alımınızı artırmanız gerektiğini düşünüyor musunuz? Aşağıya yorum yapın.
Asetilkolini hiç duydunuz mu? Vücudumuzun işleyişinde, özellikle de bilişsel sistemle ilgili olarak çok önemli bir rol oynar.
Bu, asetilkolinin hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmek için önemli olduğu, ancak diğer beyin işlevlerine de yardımcı olabileceği, sinir sinapslarını bir bütün olarak iyileştirebileceği ve hatta daha iyi bir gece uykusuna katkıda bulunabileceği anlamına gelir.
Tanıtım Sonrası DevamBu tür bir nörotransmitterin eksikliği, diğer hastalıkların yanı sıra dikkat eksikliği bozukluğu, hiperaktivite, Alzheimer hastalığı gibi sorunlara neden olabilir ve solunum ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Aşağıda asetilkolinin organizmamızdaki rolü, yani işlevi ve bu nörotransmitterlerin üretimi ile gıda veya besin takviyesi yoluyla işbirliği yapmanın yolları hakkında biraz daha konuşacağız.
Asetilkolin: Nedir?
Asetilkolin esas olarak merkezi sinir sisteminde bulunan bir nörotransmitterdir, ancak sistemimizde en bol bulunan nörotransmitter olduğu için beynin diğer bölümlerinde de bulunur.
Bir nörotransmitter, sinir sinapsları boyunca sinyalleri taşıyan bir tür kimyasal habercidir. Bu, mesajların bir nörondan diğerine taşınmasından sorumlu oldukları anlamına gelir.
Kolinerjik nöronlar olarak adlandırılan bazı nöronlar, sinir sistemimizdeki işlevlerini yerine getirmek için asetilkoline ihtiyaç duyarlar. Sinapslar aracılığıyla iletişim kurarlar.
Tanıtım Sonrası DevamOrganizmamızdaki işlevi nedir?
Asetilkolin esas olarak merkezi sinir sisteminde hafıza, öğrenme ve nöroplastisite işleviyle hareket eder. Periferik sinir sisteminde asetilkolin kalp kasılmalarına ve kaslara yardımcı olabilir.
Buna ek olarak, vücut hareketleri, uyku sırasında göz hareketleri ve odaklanmayı sürdürme gibi duyusal işlevlere yardımcı olabilir. Bu bileşiğin eksikliği, nadir görülen ve çok ciddi bir otoimmün hastalığa neden olabilir. myastenia gravis Bu da kaslarda güçsüzlüğe ve kronik yorgunluğa neden olur.
Bu nedenle Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi bilişsel bozukluklara yatkın birçok kişi, kısa ve uzun vadeli bilişe yardımcı olarak beyin sağlığını korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olduğu için vücudumuzdaki asetilkolin üretimini ve işlevselliğini artırmayı vaat eden takviyelere yönelmektedir.
Asetilkolin nasıl üretilir?
Vücudumuz, kolin adı verilen bir maddeden doğal olarak asetilkolin üretebilmektedir. Gıda yoluyla alınan kolin, beynimizde asetilkolin üretecek bir nöral enzim tarafından sentezlenecektir.
Bazı uzmanlar, yetişkinlerin asetilkolin seviyelerini koruyabilmeleri ve işlevlerini yerine getirebilmeleri için günde en az 550 miligram kolin tüketmeleri gerektiğini belirtmektedir.
Kolin kaynakları
Beynimizde asetilkolin üretimini sağlayacak madde olan kolin, bazı yiyecek türlerinde ve ayrıca gıda takviyeleri şeklinde bulunabilir. Diyetinizde yararlanmanız için bu maddenin en bol bulunduğu yiyeceklerin bir listesini buraya koyduk.
Tanıtım Sonrası Devam1. Yumurta
Yumurta başlıca doğal kolin kaynaklarından biridir. 147 miligram kolin bir büyük yumurtada bulunur, bu da erkekler için önerilen günlük miktarın %27'sini ve kadınlar için %35'ini sağlar. Yumurtadaki kolinin çoğu, %90'dan fazlası yumurta sarısındadır.
2. süt ürünleri
Kolin, az miktarda da olsa süt ürünlerinde de bulunabilir. Örneğin, bir bardak sütte 43 miligram kolin tüketirken, 170 gramlık bir porsiyon yoğurtta 28 miligram vardır.
Diğer peynir türleri de kolin kaynağı olabilir, ancak daha az miktarlarda.
3. hayvansal protein
Tanıtım Sonrası DevamDaha bol bulunan diğer kolin kaynakları ise etler, özellikle de karaciğer ve kalp gibi organlardır. 100 gram sığır karaciğerinde 425 miligram kolin bulunurken, aynı porsiyon tavuk karaciğerinde bu besin 290 miligramdır.
Bu tür yiyecekleri yemiyorsanız, kırmızı etler de kolin kaynağıdır. 85 gramlık bir porsiyon kırmızı ette bu maddeden yaklaşık 115 miligram vardır.
Öte yandan, tavuk göğsü biraz daha azdır, ancak 85 gramlık bir porsiyonda yaklaşık 99 miligram bulabileceğimiz için iyi bir kolin kaynağı olabilir.
4. Deniz ürünleri
Diğer iyi kolin kaynakları, 85 gramlık bir porsiyonda 115 miligram madde içeren karides gibi deniz ürünleridir. 85 gramda 96 miligram besin bulunduğundan, somon balığı da doğal olarak kolin tüketmek için iyi bir seçenektir.
Kolini çok şık bir şekilde tüketmek istiyorsanız, sadece 30 gram havyarda yaklaşık 140 miligram kolin bulunurken, deniz ürünlerinde porsiyon başına yaklaşık 80 miligram kolin vardır.
5. bitkisel kaynaklar
Vejetaryenler için kolin kaynakları daha az miktarlarda da olsa çoğunlukla tahıllarda, kabuklu yemişlerde ve tohumlarda bulunur. İki kaşık fıstık ezmesi yaklaşık 20 miligram sağlayacaktır, bu da 30 gramlık bir antep fıstığı, kaju fıstığı, badem veya ayçiçeği tohumu porsiyonu ile aynıdır.
Bir başka iyi kolin kaynağı da soyadır. Soya fasulyesinden yapılan bir gıda olan tofunun 30 gramında yaklaşık 30 miligram kolin alırsınız.
Asetilkolini artırmak için takviyeler
Organizmamıza doğrudan asetilkolin sağlayacak bir takviye yoktur, çünkü beynimizde kolin sentezinden sorumlu nöral enzimler aracılığıyla vücut tarafından üretilmesi gerekir.
Yukarıda bahsedilen gıdaların asetilkolin üretimini sürdürmek için size önerilen günlük kolin dozunu sağlamayacağını düşünüyorsanız, bu üretimi artırmaya yardımcı olacak bir takviyeye başvurabilirsiniz.
Her takviye bir doktor veya beslenme uzmanı tarafından önerilmelidir, çünkü sonuç vermeyen sonuçlar vaat eden güvenilir olmayan gıda takviyesi markaları vardır.
Her durumda, sitikolin, kolin bitartrat ve fosfatidilkolin içeren takviyeler beyne bazı gıdalardan daha yüksek dozda kolin sağlayacak ve asetilkolin üretimine yardımcı olacaktır.
Asetilkolin üretimini artırmaya yönelik madde takviyelerinin çoğu, hastalıkların önlenmesi ve hatta Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi hastalıkların tedavisi içindir.
Yan etkiler
Asetilkolin üreten maddelerin aşırı tüketiminin olası yan etkileri hakkında ilgili bir bilgi yoktur. Ancak, takviye alınması durumunda, tedaviye başlamadan önce ilgili tüm bilgileri edinmek için öncelikle bir doktora danışmak çok önemlidir.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- Purves, D., Augustine, G.J., & Fitzpatrick, D., et al., Eds. Neuroscience. Fifth Edition. Sunderland, MA: Sinauer Associates. 2012.
- USDA Ulusal Besin Veritabanı: Besin Listeleri: Kolin
- Siegal A. & Sapru H.N. Essential Neuroscience. Third Edition. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins. 2014.
- Franklin Enstitüsü: İnsan Beyni: Besleyici - Proteinler
- Vallés AS, Borroni MV, Barrantes FJ. Alzheimer hastalığında beyin ?7 nikotinik asetilkolin reseptörlerinin hedeflenmesi: gerekçe ve mevcut durum. CNS Drugs. 2014.
- Deutsch SI, Burket JA, Benson AD. Down sendromlu yetişkinlerde ilerleyici demansı önlemek ve bilişi iyileştirmek için ?7 nikotinik asetilkolin reseptörünü hedeflemek. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2014.