Beta-Sitosterol: Ne için kullanılır, faydaları ve nasıl alınır

Beta-sitosterol bitkilerde bulunan bir maddedir. Kimyagerler buna "sterol ester" demektedir. Avokado yağı başta olmak üzere meyvelerde, sebzelerde, kabuklu yemişlerde ve tohumlarda bulunabilir.

Beta-sitosterol ne için kullanılır ve faydaları

Beta-sitosterol, prostat hastalıklarının önlenmesinde ve gliseminin kontrolünde etkili olmasının yanı sıra kardiyovasküler sağlığın bir müttefikidir ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, diyette yeme dürtüsünün artması ve karın bölgesinde yağ birikimi ile ilgili hormon olan kortizol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, beta-sitosterol kilo kaybına yardımcı olmanın yanı sırabağışıklığı güçlendirmek ve kalp hastalıklarını önlemek için.

Tanıtım Sonrası Devam

Diğer işlevleri, istilacı mikroorganizmaları öldürmek için hareket eden hücrelerin aktivitesini artırarak bağışıklığı geliştirmek, enfeksiyonların ve kanser ve HIV gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktır. Ayrıca bağışıklık sistemini uyarmak ve kolon kanserinin önlenmesinin yanı sıra safra kesesi taşları, soğuk algınlığı ve grip (influenza), HIV / AIDS, romatoid artrittüberküloz, sedef hastalığı, alerji, rahim ağzı kanseri, fibromiyalji, sistemik lupus eritematozus (SLE), astım, saç dökülmesi, bronşit ve kronik yorgunluk sendromu.

Bazı erkekler prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi veya BPH) nedeniyle ve cinsel aktiviteyi artırmak için beta-sitosterol kullanır. Bazı kadınlar menopoz semptomlarına karşı kullanır.

Maraton koşucuları bazen bir yarıştan sonra ağrı ve şişliği azaltmak için beta-sitosterol kullanırlar ve bazı insanlar yaraları ve yanıkları tedavi etmek için uygularlar.

Beta-sitosterol vücutta nasıl etki eder?

Kalp için faydaları, beta-sitosterolün kötü kolesterolü azaltmaya ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olan tekli doymamış bir yağ olan oleik asit bakımından yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Lipitlerle mücadele etme potansiyeli, diğer gıdalardaki doymuş yağlarla olan ilişkisinden kaynaklanmaktadır; böylece beta-sitosterol vücut tarafından emilimini engeller.

Tanıtım Sonrası Devam

Lutein adlı karotenoid sayesinde katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önler. Antioksidan etkiye sahip çok yüksek E vitamini içeriği, serbest radikal oluşumunu engelleyerek yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Beta-sitosterol tüketmenin yolları

Beta-sitosterolü almanın en yaygın yolu, kabak çekirdeği ve ceviz gibi sert kabuklu bitki ve meyvelerde bulmaktır, ancak bunun için en çok yayılan meyvelerden biri avokado yağıdır. Saf olarak tüketilebilir veya çeşitli salata soslarında, pişmiş sebzelere serpmek ve sıcak yemekleri bitirmek için kullanılabilir.

Kozmetik olarak da kullanılır, doğrudan cilde uygulanabilir, kırışıklıkları önlemeye, gevşekliği ve cilt lekelerini azaltmaya yardımcı olur. Kuru saça uygulandığında yumuşak olmasını sağlar.

Gıdalarda beta-sitosterol, düşük kolesterol diyetinin bir parçası olarak ve kalp hastalıklarının önlenmesi için kullanılmak üzere tasarlanmış bazı margarinlere eklenir. Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), üreticilerin beta-sitosterol içeren gıdaların koroner kalp hastalığı (KKH) riskini azalttığını iddia etmelerine izin verir.

Beta-sitosterol olarak pazarlanan ürünler ilaç yerine diyet takviyesi olarak tanımlanır, ancak genellikle kolesterol seviyelerini düşürmeye, prostat büyümesini azaltmaya ve daha iyi prostat sağlığını teşvik etmeye yardımcı olabilecekleri iddiasıyla satılırlar.

Her yerde satılamayacağını bilmek önemlidir ve daha büyük eczanelerde bulma şansınız daha yüksek olabilir. Çeşitli takviye şirketleri tarafından çeşitli marka isimleri altında satılmaktadır. Kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışmanız önerilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Beta-sitosterol x Sitostanol

Beta-sitosterolü, Benecol adlı üründe bulunan benzer bir madde olan sitostanol ile karıştırmayın. Hem sitoestanol hem de beta-sitosterol, yüksek seviyeli kişilerde kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılır ve eşit derecede etkili görünmektedir.

Kullanırken herhangi bir yan etkisi var mı?

Beta-sitosterol ayrıca erektil disfonksiyon ve sekse ilgi kaybı vakalarıyla ilişkilendirilirken, cilde uygulanması kısıtlanmamıştır ve cilde uygulandığında muhtemelen güvenli olduğu düşünülmektedir.

Ancak genel olarak, çalışmalar güvenli olduğunu göstermektedir çünkü bildirilen önemli bir yan etki veya ilaç etkileşimi yoktur ve çoğu insan tarafından tüketilebilir. İstisnalar, kontrendikasyonları belirtmek için yeterli araştırmanın olmadığı hamilelik ve emzirme durumlarıdır. Bu nedenle, kullanmaktan kaçınmak daha güvenlidir.

Nadir görülen kalıtsal bir yağ depolama hastalığı olan Sitosterolemi hastalarının sistemlerinde yüksek düzeyde beta-sitosterol ve ilgili yağlar bulunur. Erken kalp hastalığına yatkındırlar ve beta-sitosterol almak bu durumu daha da kötüleştirir. Bu nedenle bu teşhisi aldıysanız, beta-sitosterol almayın.

Beta-sitosterolü zaten biliyor muydunuz? Herhangi bir nedenle sizin için yararlı olacağını düşünüyor musunuz? Ne olurdu, kullanmak ister miydiniz? Aşağıya yorum yapın.

Başa dön