Metiyonin - Nedir, ne için kullanılır, zengin gıdalar ve takviye

Metiyonin esansiyel bir amino asittir, yani vücut tarafından üretilmez ve diyet yoluyla alınmalıdır. Metiyonin, insan vücudunda en doğal olarak oluşan antioksidan olan glutatyonun üretimi için gerekli bir madde olan sülfür içerir. Metiyoninin vücuttaki bir diğer gerekliliği de diğer sülfür içeren amino asitlerin, sistein ve taurinin üretimi içindir.Toksinlerin atılması, sağlıklı dokuların oluşturulması ve kardiyovasküler sağlığın desteklenmesi için vücut.

Metiyonin ayrıca karaciğerin yağları işlemesine yardımcı olur ve karaciğerdeki toksinleri nötralize etmek için gerekli olan glutatyonun mevcudiyetini kontrol ederek karaciğer fonksiyonuna yardımcı olur. Ek olarak, metiyonin, kaslarda bulunan ve hareket etmeleri için enerji sağlayan bir besin olan kreatin ve ayrıca cilt ve tırnak oluşumunda kullanılan kolajen üretimi için gereklidir.

Tanıtım Sonrası Devam

Metiyonin ne için kullanılır?

Metiyonin vücuda birçok fayda sağlar ve depresyon, iltihaplanma, karaciğer hastalığı ve kas ağrısını tedavi edebilir. Östrojen seviyeleri progesteron seviyelerinden çok daha yüksek olan insanlar için iyidir ve kanserojen östradiolü 'iyi' östrojen olan östradiole dönüştürür. Ayrıca hepatit ve sirozla mücadelede kullanılabilir, anti-enflamatuar etkileri vardır ve kullanılabilirMetiyoninin bir metaboliti olan S-adenosil metiyonin, multipl skleroz, fibromiyalji ve kronik yorgunluk tedavisinde de kullanılabilir.

Bu faydalara ek olarak, metiyonin aynı zamanda vücut için diğer önemli maddelerin üretimi için bir öncü veya esastır:

  • sistein ve taurin, toksinleri ortadan kaldıran, sağlıklı doku oluşturan ve kardiyovasküler sağlığı destekleyen amino asitler;
  • Kreatin, kaslarda bulunan ve hareket etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlayan bir besin maddesidir;
  • Tırnak, cilt ve bağ dokularının üretiminde kullanılan bir madde olan kolajenin yanı sıra vücuttaki histamin iltihabını azaltır.

Metiyoninin bir diğer önemli faydası da asetaminofen (parasetamol) zehirlenmesi vakalarında karaciğer hasarını önlemek için kullanılmasıdır. Bu durumda kullanımı bir doktor veya sağlık uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Metiyoninin diğer faydaları şunlardır:

  • Ağır metallere bağlanarak daha fazla hasara yol açmadan vücuttan atılmalarını sağlar;
  • erken boşalmayı önlemeye yardımcı olur;
  • kronik depresyonu önlemeye yardımcı olur;
  • vücuttaki enflamatuar histamin seviyelerini azaltır;
  • Bakterilerin idrar yolu duvarlarına tutunmasını ve çoğalmasını önleyerek idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur;
  • normal karaciğer fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur;
  • alkolizm konusunda yardım;
  • alerjilere yardımcı olur;
  • radyasyonun yan etkilerinden kaçınmaya yardımcı olur;
  • astıma yardımcı olur;
  • şizofreniye yardımcı olur;
  • uyuşturucu yoksunluk semptomlarını önlemeye yardımcı olur;
  • Parkinson hastalığına yardımcı olur;
  • sinirlerin bozulmasını önleyerek AIDS'li kişilerde bunama ve hafıza kaybını azaltmaya yardımcı olabilir.

Metiyonin açısından zengin gıdalar

Vücudun normal metiyonin ihtiyacı, bu amino asidin gıda kaynakları ile karşılanabilir. Genel olarak, günlük metiyonin alımı 2 ila 3 gram arasında olmalıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Görüldüğü gibi vücut tarafından üretilmeyen bu amino asit, protein içeren gıdaların neredeyse tamamında bulunmaktadır. Hayvansal veya bitkisel kaynaklar arasında metiyonin miktarı açısından önemli bir fark yoktur.

Metiyonin içeren gıdalar, uzun süre kaynatıldığında veya ıslatıldığında, çok çözünür olduğu için bu amino asidi büyük miktarlarda kaybeder ve uzun süre ısıya maruz kalmaları bu amino asidi tamamen kaybetmelerine neden olabilir.

Metiyonin açısından zengin gıdalar arasında yumurta (özellikle beyazı), ton balığı, morina, çipura, somon, eglefin, tilapia ve dil balığı gibi balıklar, geyik eti, tavuk, hindi, bufalo eti, geyik eti, kabuklular, domuz eti, sığır eti, tavşan eti, peynir, süt ve diğerleri sayılabilir.

Hayvansal olmayan metiyonin kaynakları arasında Brezilya fıstığı, susam tohumu, ayçiçeği tohumu ve yulaf bulunmaktadır.

Metiyonin Takviyeleri

Vücudun ihtiyaç duyduğu miktar diyetle karşılanamayacak kadar büyük olmadığından çoğu insan metiyonin takviyesine ihtiyaç duymaz. Ancak, düşük proteinli diyet uygulayan veganlar ve vejetaryenler takviyeye ihtiyaç duyabilir. Bu durumda, taurin ve sistein gibi diğer amino asitlerin yanı sıra B6 vitaminleri ve folik asit de takviyeye dahil edilmelidir.

Metiyonin sadece tıbbi tavsiye altında bir takviye veya tedavi olarak kullanılmalıdır. Çok yüksek miktarlarda metiyonin beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Aşırı metiyonin ayrıca kalp hastalığına neden olabilen homosistein seviyelerini artırabilir ve bazı tümör türlerinin büyümesini teşvik edebilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Ayrıca, çok fazla metiyoninin kan asiditesinde değişikliklere, damar sertliği olarak da bilinen arterlerin sertleşmesine, siroz dahil karaciğer hastalığına ve şizofreni hastalarında kafa karışıklığı, yönelim bozukluğu, deliryum, ajitasyon ve diğer semptomlara neden olma olasılığı vardır.

Metiyonin takviyesinin vücuttaki etkileri üzerine yapılan çalışmalar henüz yenidir, bu nedenle takviye yalnızca bir doktor tarafından önerildiği ve izlendiği takdirde güvenlidir.

Herhangi bir nedenle metiyonin takviyesine ihtiyaç duydunuz mu veya duyuyor musunuz? Neden? Genellikle metiyonin açısından zengin hangi yiyecekleri tüketiyorsunuz? Aşağıya yorum yapın.

Başa dön