Alın Botoksu - Ne için, Riskler, Bakım ve İpuçları

Alına yapılan botoksun ne işe yaradığını, risklerinin neler olduğunu, bakımını ve bu estetik işlemi yaptırmayı düşünen kişiler için ipuçlarını görün.

Alın kırışıklıkları hem erkeklerin hem de kadınların ciltleriyle ilgili en sık dile getirdikleri şikayetlerden biridir.

Tanıtım Sonrası Devam

Kaşların kaldırılması alında kırışıklıklara neden olur ve bunun sorumlusu doğal yaşlanmadır, ancak genetik de bu olayda önemli bir faktördür.

Kırışıklıklar, bir yüz dinamik olarak çok etkileyici olduğunda veya göz kapakları sarkmaya başladığında ve kişi bunu kaşlarını kaldırarak telafi ettiğinde, alında çizgiler çizerek ortaya çıkar.

Ve bu olduğunda, her iki cinsiyetten de giderek daha fazla insan estetik tedaviler arıyor ve bunların arasında popüler Botox da var.

Botoksun ne olduğunu, yüzünüze nasıl oturduğunu, ne için kullanıldığını ve risklerinin neler olduğunu bilmek, bu estetik prosedürü uygulamadan önce çok önemlidir.

Botoks Nedir

Botox, Botulinum Toksin Tip A'nın kısaltmasıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Amerika Birleşik Devletleri'nde kozmetik kullanım için 2002 yılında onaylanmıştır. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından kırışıklıkları düzeltmek için güvenli ve geçici bir çözüm olarak onaylanmıştır.

Botoks, kasları felç eden ve ölümcül olabilen bir hastalık olan botulizme neden olduğu bilinen aynı nörotoksinden türetilmiştir.

Botulizmle ilişkilendirilmesine rağmen, Botoks popülaritesini artırmış ve kırışıklıklarla mücadelede en popüler cerrahi olmayan çözümün yanı sıra kronik migren ve aşırı terleme için bir tedavi olmaya devam etmektedir.

Ne için kullanılır

Botoks üç ana amaç için kullanılır: kas spazmlarının kontrolü, koltuk altlarındaki yoğun terleme ve alına botoks uygulamasında olduğu gibi estetik iyileştirme.

Estetik prosedür için tasarlanan Botox ürünü botulinum toksin tip A (aktif bileşen), insan albümini (insan kan plazmasında bulunan protein) ve sodyum klorür içerir.

Sizi yorgun, mutsuz veya kızgın gösterebilen kaşlarınızın arasındaki çizgiler olan "kaş çatma çizgilerini" geçici olarak yumuşatmak için kullanılır.

Tanıtım Sonrası Devam

Ciltteki bir kırışıklık tipik olarak hemen altında bulunan kasılmış bir kasa dik olarak oluşur.

Örneğin, alnınızdaki kas dikey bir kastır ve kasıldığında (kaşlarınızı kaldırdığınızda olduğu gibi) oluşan çizgiler (kırışıklıklar) yatay olacaktır.

Benzer şekilde, ifade çizgilerinden sorumlu iki kas kaşların arasında hafifçe yatay olarak konumlanır; bu nedenle kasıldıklarında ifade çizgileri dikey olarak görünür.

Botoks kaslara enjekte edilerek bu dokulara giden sinir uyarılarını bloke eder. İfade çizgilerine neden olan kas aktivitesi azaltılır ve daha pürüzsüz bir görünüm elde edilir.

Altında kasılmış bir kas olmadan, cilt kırışmakta zorluk çeker.

Başka bir deyişle, Botoks alına enjekte edildiğinde bu çizgiler yumuşayacak veya tamamen kaybolacaktır, yüzünüzde bu iki sonuçtan hangisini tercih edeceğinize karar vermek size kalmıştır.

Tanıtım Sonrası Devam

Botoks alında ne kadar süre dayanır?

Gördüğünüz gibi, bu geçici bir işlemdir, yani bir kez yapmayacaksınız ve sonsuza kadar sürecek, sonuçları korumak istiyorsanız, uygulamayı tekrar yapmanız gerekecektir.

Enjeksiyonlardan sonra, kaslarınızın bir veya iki gün içinde yavaşça donduğunu fark edeceksiniz ve tam sonuçlar bir hafta sonra ortaya çıkacaktır.

Manhattan'da kurul sertifikalı bir dermatolog ve Mohs cerrahı olan Dr. Dendy Engelman'a göre Dermatoloji ve Kozmetik Ameliyat, Botoks'un neden olduğu ifade çizgisi yumuşatma etkileri genellikle yavaş yavaş kaybolmadan önce üç ila dört ay sürer.

Sonuçları sevdiyseniz, iyi görünmenizi sağlayacak tek bir şey vardır: tekrar tekrar enjeksiyon yaptırmak.

Dr. Engelman, "Botoksun etkilerini uzatabilecek kanıtlanmış bir tedavi yoktur" dedi.

Yine de, insanların tedaviyi tamamlamak ve sonuçların daha kısa sürmesini sağlamak için yapabilecekleri bazı şeyler olduğunu söylüyor; bu da güneş kremi, antioksidanlar kullanarak ve genel sağlık durumunu koruyarak kendine iyi bakmak anlamına geliyor.

Ne yazık ki, enjeksiyonların neden olduğu kas felci nedeniyle, sonuçlardan memnun değilseniz, görünümünüzü daha hızlı bir şekilde eski haline getirmek için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

Dr. Engelman, "HA [hyaluronik asit] dolgu maddelerinin aksine, dolgu maddesini hemen 'eritecek' bir enzimimiz yok" diyor ve ekliyor: "Bununla birlikte, Botoks'un sonuçları yalnızca geçicidir."

Riskler nelerdir

Her ilaç veya enjekte edilebilir tedavide olduğu gibi, alına yapılan Botoks'un da riskleri vardır.

2009 yılında ABD FDA, Botoks'un "enjeksiyon bölgesinden yayılabileceğini ve enjeksiyondan saatler veya haftalar sonra ortaya çıkabilen kas güçsüzlüğü ve nefes almada zorluk dahil olmak üzere botulizm semptomları üretebileceğini" belirten bir güvenlik uyarısı ekledi.

Ancak Dr. Engelman'a göre çoğu yan etki enjeksiyon işleminin kendisiyle ilişkilidir.

"Kanama, morarma, ağrı, şişme... Geçici baş ağrıları da oluşabilir ve yanlış enjekte edilirse göz kapağı pitozisi (göz kapağı düşüklüğü) meydana gelebilir," diye açıkladı uzman.

İğne, böcek ısırığına benzeyen küçük kırmızı lekeler bırakacak ve genellikle uygulamadan sonraki saatler içinde kaybolacaktır.

Riskleri en aza indirmek için, enjekte edilebilir kozmetikler konusunda uzmanlaşmış sertifikalı ve güvenilir bir dermatolog veya plastik cerrah arayın.

Dr. Engelman, "Hastaların ya da tedavi görmek isteyenlerin lisanslı ve eğitimli bir hekime başvurmaları önemlidir" dedi.

Ayrıca tedaviden sonra bir veya iki gün boyunca yoğun egzersizden kaçınmalısınız ve bu, alnınızdaki Botoks'un yerleşmeye fırsat bulamadan enjeksiyon bölgesinden göç etme riskini en aza indireceği için çok ciddidir.

Botoks yan etkileri

Botoksun potansiyel yan etkileri şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Kızarıklık
  • Şişme
  • Çürükler.
  • Uygulama yerinde ağrı
  • Kanama
  • Enflamasyon

Bu belirtilerden bazıları alerjik reaksiyona işaret edebilir. Diğer alerji belirtileri kaşıntı, hırıltılı solunum, astım, döküntü, kırmızı yaralar, baş dönmesi ve bayılmadır.

Herhangi bir solunum problemi, baygınlık veya baş dönmesi yaşarsanız derhal doktorunuza söyleyiniz.

Ayrıca ağız kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve boğaz ağrısı bildirilmiştir.

Diğer olası yan etkiler

Uyuşma, göz kapaklarında düşüklük, kas spazmları veya spazmlar ve maddeden kaynaklanan göç gibi diğer yan etkileri de duymuş olabilirsiniz.

Fiziksel his yokluğu olarak uyuşma, Botoks ile ilgili bir sorun değildir, çünkü anestezik değildir.

Bir kası hareket ettirememenin sonucu olarak ortaya çıkan uyuşukluk bazı insanlar için bir sorundur.

Botoks enjeksiyonlarının yapıldığı bölgede kas spazmları oluşmazken Botoks etkilidir, sonuçta iyi huylu esansiyel blefarospazm, hemifasiyal spazm, serebral palsi, fibromiyalji ve temporomandibular eklem bozukluğuna bağlı spazmları tedavi etmek için kullanılır.

Botoksun enjeksiyon bölgesinin biraz ötesine yayılması ve çevre dokuları etkilemesi mümkündür. Örneğin, kaşlarınızın veya üst göz kapaklarınızın yakınında alın enjeksiyonları alırsanız, bunlar etkilenebilir ve geçici olarak düşebilir.

İyi profesyoneller, göz kapağı düşüklüğü gibi yan etkilerden kaçınmak için doğru enjeksiyon bölgelerini bilirler.

Küçük, yüksek konsantrasyonlu bir Botoks dozunun enjeksiyon bölgesinden yayılma olasılığı, seyreltilmiş büyük bir doza göre daha azdır.

Bu durum, Botoks enjeksiyonlarını uygulama konusunda uzun süreli deneyime sahip bir profesyonel bulmanın önemini vurgulamaktadır.

Botoksun risklerinden ve yan etkilerinden nasıl kaçınılır?

Bu makalede bahsedilen olası yan etkilerin listesi uzundur, ancak bir kişinin bunların hepsini yaşaması son derece nadir olacaktır.

Bu ipuçlarını takip ederek Botoksun yan etkilerini en aza indirebilir ve hatta çoğunu ortadan kaldırabilirsiniz:

  • Doktorunuzun Botoks enjeksiyonları konusunda çok deneyimli ve saygın bir tıp profesyoneli olduğundan emin olun.

Örneğin, sağlık uzmanı olmayan bir kişi Botoks uygulamak için uygun bir kişi değildir, çünkü bir şeyler ters giderse yeterli acil durum ekipmanına veya tıbbi bilgiye sahip olmayacaktır.

Bazı kötü şöhretli kişiler serum fizyolojik ile aşırı veya az seyreltilmiş enjeksiyonların yanı sıra Botoks içermeyen sahte solüsyonlar da uygulamışlardır.

  • Enjeksiyonları almadan önce doktorunuza herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığını söyleyin.
  • Aldığınız ilaçlar, vitaminler, bitkisel preparatlar veya diğer takviyeler hakkında doktorunuza bilgi verin, çünkü bu takviyelerin Botoks ile bazı kombinasyonları ciddi yan etkilere neden olabilir.

Enjekte edilebilir antibiyotikler, kas gevşeticiler, alerji veya soğuk algınlığı ilaçları ve uyku ilaçları aldıysanız veya alıyorsanız doktorunuza söylemeniz özellikle önemlidir.

  • Doktorunuzun Botoks alın enjeksiyonu öncesi ve sonrası talimatlarına çok dikkatli bir şekilde uyun.
  • Tüm yan etkileri - özellikle sizi rahatsız eden veya geçmeyenleri - bildirin.

Herhangi bir yan etkinin derhal tedavi edilebileceği tıbbi bir ortamda bulunmanız gerektiğini vurgulamak çok önemlidir.

Genellikle birkaç gün sürdüğü için enjeksiyonların nihai etkilerini tam olarak o anda göremeyebilirsiniz.

Tedavi öncesi ve sonrası

Tedaviden önce

Bu ilk alın botoksu uygulamanızsa, önce yüzünüzün bazı fotoğraflarının çekileceği bir tıbbi görüşmeden geçeceksiniz.

Daha sonra doktor yüz ifadenizden sorumlu kasları işaretler ve son olarak enjeksiyonlar gerçekleştirilir.

Bu tedavi için ortalama olarak beş ila yedi küçük botulinum toksini enjeksiyonu gerekecektir.

Tedaviden sonra

Tedavi günü herhangi bir fiziksel egzersizden kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Günün geri kalanında zaman zaman alın kaslarınızı kasmanızı öneririz, çünkü bu botulinum toksininin kas üzerinde eşit olarak yayılmasına neden olur.

Ayrıca, işlemden sonra iki saat boyunca uzanmamalısınız.

İyileşme süresi

Bu tedavi için iyileşme süresi yoktur, hemen işinize dönebilirsiniz!

Nadir durumlarda morarma meydana gelebilir, ancak bunu hemen kamufle edebilirsiniz.

Botoksun alın üzerindeki etki süresi

Alına Botoks uygulamasından hemen sonra öncesi ve sonrasının karşılaştırılması tavsiye edilmez, çünkü sonuçlar işlemden hemen sonra görülmez.

Daha önce görüldüğü gibi, tedavi edilen kasın hareketsiz hale gelmesi ve kırışıklıkların kaybolması günler ve iki haftaya kadar sürebilir.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.fda.gov/media/77359/download
  • //www.allaboutvision.com/conditions/droopinglids.htm
  • //www.allaboutvision.com/faq/botox.htm
Başa dön