Sakin bir şekilde duş alıyor, yatmak için kıyafetlerinizi değiştiriyor veya cildinize krem sürüyorsunuz, ta ki vücudunuzun belirli bir bölgesinde bir yumru oluştuğunu fark edene kadar.
Ancak sakin kalmak ve nereden geldiklerini ve ciltteki yumruların neye işaret edebileceğini anlamaya çalışmak önemlidir.
Tanıtım Sonrası DevamCiltteki yumrular nedir?
Deride lokalize bir çıkıntı, yumru veya anormal bir yükselti olan herhangi bir alan yumru olarak kabul edilir. Yumrular derinin üstünde veya altında olabilir: daha yüzeysel olabilirler veya derinin yüzeyini iten ve çıkıntı yapan daha derin bir lezyondan oluşabilirler.
Ciltteki yumrular sert ve katı veya yumuşak ve hareketli olabileceği gibi bezelye veya golf topu büyüklüğünde de olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler ve çoğunlukla zararsızdırlar.
Bununla birlikte, ciltte yumruların varlığı fark edildiğinde, bunun ne tür bir lezyon olduğunu, bir hastalığa işaret edip etmediğini doktorla kontrol etmek ve gerekirse uygun tedaviye başlamak her zaman önemlidir.
Siğiller ciltte bir tür yumrudurTürleri, belirtileri ve nedenleri
Ciltte farklı nedenleri ve semptomları olan çeşitli yumru türleri vardır. Bazı örneklere göz atın:
- Travmalar ve yaralanmalar: Başınızdaki şişliği biliyor musunuz? Travma veya yaralanma sonucu ciltte oluşan şişlikler, başınızı veya vücudunuzun başka bir yerini çarptığınızda ortaya çıkar. Bu olduğunda cilt şişmeye başlar ve morarma da içerebilen bir tür şişlik ortaya çıkar.
- Deride kistler: Bir bez veya kıl folikülü tıkandığında veya hasar gördüğünde oluşan, deri altında bulunan küçük keselerdir. Çoğu cilt kisti iyi huyludur ve acı vermediği, sızıntı yapmadığı veya rahatsız edici olmadığı sürece tedavi gerektirmez. Ancak bir kist kırmızı, ağrılı veya şiş olduğunda doktorunuza görünmeniz önemlidir.
- Lenf düğümlerinde şişme: Boyun, koltuk altı veya kasıkta bulunan lenf düğümleri veya lenf bezleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücut bir enfeksiyonla savaşırken bezelye büyüklüğünde veya daha büyük bir yumru şeklinde şişerler, ancak vücut iyileştikçe küçülürler. İki hafta veya daha uzun süre şiş kalırlarsa, sertlerse, hızlı büyürlerse, vücuda yakınlarsaKilo kaybı, gece terlemesi, ateş ve yorgunlukla birlikte bu belirtiler kanserin semptomları olabilir.
- Siğiller: Ellerde, yüzde, ayaklarda ve uzuvlarda görülebilirler. Siğiller dokunma yoluyla diğer insanlara veya vücudun diğer bölgelerine bulaşabilir. Kendiliğinden kaybolurlar, ancak tedavi yayılmalarını önler. Özellikle bir siğil veya verruka ağrıyorsa, kaşınıyorsa, batıyorsa, yanıyorsa veya yüzde veya cinsel organlarda beliriyorsa doktora görünmeniz önerilir.
- Dermatofibrom: Küçük, sert ve kırmızımsıdan kahverengiye kadar değişen bir renge sahip olan dermatofibrom genellikle bacaklarda görülür ve sinir ve kan damarlarından oluşur, bu nedenle kişi bacağını kaşıdığında dermatofibrom darbe alırsa kanayabilir. Nedeni net değildir, ancak böcek ısırığı gibi küçük bir yaralanmadan sonra ortaya çıkabilir. Dermatofibrom zararsızdır, ancak kendiliğinden kaybolmaz.
- Lipomlar: Derinin altındaki yuvarlak, hareketli bir yumru lipom olabilir. Genellikle boyun, omuzlar, sırt veya kollarda görülen yumuşak yağ kitleleridir. Lipomların çoğu zararsızdır, ancak hızla büyüyen veya acı veren bir lipom kanser olabilir.
Ciltteki yumru türlerine diğer örnekler şunlardır: akne, apse, çıban, nasır ve kabakulak ve suçiçeği gibi çocukluk hastalıkları.
Tanıtım Sonrası DevamCilt kanseri olabilir mi?
Melanom dışı cilt kanserinin bir belirtisi, birkaç hafta sonra devam eden ve aylar hatta yıllar boyunca yavaşça ilerleyen bir yumru olabilir. Çoğu durumda, bu kanserli yumrular kırmızı, sert ve bazen ülsere dönüşür.
Melanom en agresif cilt kanseri türü olarak kabul edilir ve alt türlerinden biri de ciltte siyahtan kırmızıya kadar değişen bir renge sahip olabilen bir yumru şeklinde görülen nodüler melanomdur.
Genellikle daha önce normal olan ciltte büyür ve genellikle baş ve boyun, göğüs veya sırtta gelişir. Kanama veya sızıntı nodüler melanomun yaygın bir belirtisidir.
Tedavi
En iyi tedaviyi kontrol etmek için bir dermatoloğun teşhisinden geçmek önemlidirTedavi, yumrunun türüne ve nedenine bağlıdır. Derisindeki yumrudan endişe duyan veya iki hafta geçmesine rağmen yumrunun yerinde durmadığını fark eden herkes tıbbi yardım almalıdır.
Ayrıca, yumrunun olduğu durumlarda bir doktora görünmek önemlidir:
- Daha büyük ol.
- Ağrılı, kırmızı veya sıcaktır.
- Sert ol ve kımıldama.
- Çıkarıldıktan sonra bile tekrar büyür.
- Memede veya testislerde bulunur.
- Boynun yan tarafında, koltuk altında veya kasıklarda bulunur ve kaybolmaz.
Konsültasyonda, doktor muhtemelen hastanın şu anda yaşadığı diğer semptomlar da dahil olmak üzere ciltteki yumrunun nedenini belirlemeye yardımcı olabilecek bir dizi soru soracak ve söz konusu yumrunun özelliklerini değerlendirecektir.
Tanıtım Sonrası DevamAyrıca, yumru aniden ve açıklama yapılmadan ortaya çıkarsa, doktor test için küçük bir deri dokusu örneğinin alınmasını içeren bir prosedür olan deri biyopsisi isteyebilir.
Evde
Rahatsızlık veya ağrıya neden olan ciltteki yumrular için buz paketleri ve ateş düşürücü ilaçlar yardımcı olabilir.
Buz torbası kullanmanın yanı sıra, bölgeyi yüksekte tutmak bu durumlarda iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, ciltteki yumrunun nedenine bağlı olarak, bu ev tedavilerinin tek başına sorunu çözmeyebileceğini, sadece hafifletebileceğini belirtmek önemlidir.
Reçeteli ilaçlar
Ciltteki yumruların tedavisinin sadece reçete ile kullanılabilen ilaçların kullanımını gerektirdiği durumlar vardır. Örneğin, neden bir enfeksiyon veya apse olduğunda, doktor bir antibiyotik reçete edebilir.
Akneye bağlı siğil, kızarıklık ve yumrularda doktor salisilik asit veya benzoil peroksit gibi topikal ilaçlar reçete edebilir.
Tanıtım Sonrası DevamBuna ek olarak, ciltte iltihaplı şişlikler için kortikosteroid enjeksiyonları bir tedavi seçeneğidir. Kistik akne, yaygın cilt enfeksiyonları ve iyi huylu kistler kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilen vakalara örnektir.
Kortikosteroidler güçlü anti-enflamatuarlar olmalarına rağmen, enjeksiyonları tedavi edilen bölgenin yakınında enfeksiyon, ağrı, cilt renginde kayıp ve yumuşak dokuda büzülme gibi yan etkilere neden olabilir.
Bu nedenle, kortikosteroid enjeksiyonları genellikle yılda birkaç kereden fazla uygulanmaz.
Ameliyat
Ciltteki yumru sürekli ağrıya neden olduğunda veya sağlık için tehlike oluşturduğunda, doktor tarafından bulunan çözüm daha invaziv bir prosedür olabilir.
Çıbanlar, nasırlar, kistler, apseler ve kanserli tümörler, drenaj veya cerrahi bir prosedür gerektirebilecek ciltteki yumruların örnekleridir.