- Alkol ve karaciğerin yenilenme süreci
- Alkolün etkileri
- Yağlar ve karaciğerin yenilenme süreci
- İlaç kullanımı karaciğeri nasıl etkileyebilir?
- İlgili Videolar:
- Yukarıda listelenen nedenlerden herhangi biri nedeniyle hiç karaciğer rejenerasyonu yaptırmanız gerekti mi? Aşağıya yorum yapın!
Karaciğer insan vücudunda hayati öneme sahip bir organdır. Vücuttaki hemen hemen tüm diğer organları destekler ve sağlıklı bir karaciğer olmadan kişi hayatta kalamaz. Bir salgı bezi olarak sınıflandırılan karaciğerin işlevlerinden biri de yağların sindirimi için gerekli bir madde olan safrayı üretmektir.
Organ ayrıca glikoz, vitamin ve demir depolar, glikoz seviyeleri normalin altına düştüğünde depolanmış şekeri fonksiyonel şekere dönüştürür ve kanı alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden arındırır.
Tanıtım Sonrası Devam- Ayrıca bakınız: Karaciğere iyi gelen yiyecekler.
Karaciğer ayrıca hemoglobini (kanda bulunan bir protein) ve insülin gibi hormonları parçalar, amonyağı metabolizma için hayati önem taşıyan üreye dönüştürür, yaşlı kırmızı kan hücrelerini yok eder, kolesterol üretimini ve atılımını kontrol eder ve yağ depolanmasını düzenler.
Alkol ve karaciğerin yenilenme süreci
Bir tıbbi hizmet ve araştırma kuruluşu olan Mayo Clinic'e göre karaciğer, insan vücudunda en büyük yenilenme kapasitesine sahip organdır.
São Paula Üniversitesi'nde (USP) histoloji profesörü olan doktor Luís Caetano da Silva, Drauzio Varella'ya verdiği röportajda karaciğerin yarısı alındığında organın birkaç ay içinde normal boyutuna döndüğünü açıkladı.
Organ, hasarlı dokularının %75'ine kadarını yenileyebilir. Karaciğer, üç ila dört hafta süren bir süre içinde iki kat büyüyebilir. Bu, karaciğer gelişiminin embriyonik aşamasına çok benzer bir süreçle gerçekleşir.
Alkolün etkileri
Karaciğerin işleyişini etkileyebilecek faktörler arasında alkollü içecek tüketimi de yer almaktadır. Alkol alımı karaciğer hastalığına yakalanma olasılığını artırmakta ve aşırı alkol tüketimi organı iki ana şekilde etkileyebilmektedir.
Tanıtım Sonrası Devam- Bunlardan biri oksidatif strestir. Organ alkolü parçalamaya çalıştığında, süreçten kaynaklanan kimyasal reaksiyon karaciğer hücrelerine zarar verebilir. Bunun sonucu olarak organ yenilenmeye çalışırken iltihaplanma ve yara izi oluşabilir.
- Alkolün karaciğeri etkilemesinin bir diğer yolu da bağırsaktaki bakterilerde bulunan toksinlerdir. Alkol bağırsağa zarar vererek bakterilerdeki toksinlerin karaciğere ulaşmasına neden olur. Bunun sonucunda da iltihaplanma ve yara izi ortaya çıkabilir.
Ayrıca, aşırı alkol alımı karaciğerin yağlanmasına da neden olabilir. Alkol, hepatit ve siroz gibi hastalıkların gelişimine de katkıda bulunur ve alkolün olumsuz etkilerini azaltmak için önlem alınmazsa organa onarım sürecinin ötesinde zarar verdiği bilinmektedir.
Karaciğerin iyileşme ve yenilenme süreci, kendinizi kestiğinizde ve yaranın iyileşme süreci bir iz bıraktığında olanlara benzetilebilir. Karaciğerde, bir hücre öldüğünde, karaciğer sirozu olarak bilinen bir süreçte yara dokusu gelişir. Aşırı alkol tüketimi ve birçok yara izinin gelişimi zaman içinde devam ederse, karaciğerArtık düzgün çalışamayacak kadar yara almış.
Karaciğer alkol tüketiminden sonra kendini yenileyebilse de, yukarıdaki bilgiler alkol kullanımının organın etkinliğini bozabileceğini göstermektedir. Genetik, cinsiyet, kilo ve genel sağlık gibi faktörlerin karaciğerin alkollü içeceklerin varlığında nasıl davrandığını etkilediğini bilmek de önemlidir.
Bu nedenle, karaciğerinizi sağlıklı tutmak istiyorsanız, ölçülü içmeyi öğrenmeniz ve kötüye kullanmamanız çok önemlidir. Ve bir gün kötüye kullanırsanız, ertesi gün tekrarlamayın. Uzmanlar, karaciğerinizin iyileşmesi için birkaç gün bırakmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Her gün çok miktarda alkollü içecek bombardımanına tutarsanız, bu çok daha zor hale gelebilir.
İyi haber şu ki, alkolle ilişkili bazı karaciğer hasarları, hastalığın erken evrelerinde içki içilmesi bırakılırsa tersine çevrilebilir. Bu durumlarda iyileşme, kişi içkiyi bıraktıktan sonraki günler ila haftalar içinde başlayabilir.
Ancak hasar daha şiddetli ise süreç aylarca sürebilir. Doktor ve transplant hepatoloğu Lance Stein'a göre karaciğerdeki hasar uzun süreli olduğunda sürecin geri döndürülememesi mümkündür.
Tanıtım Sonrası DevamYağlar ve karaciğerin yenilenme süreci
Özellikle karbonhidrat şeklinde aşırı kalori alımı, karaciğerde yağ birikintilerinin oluşmasına neden olabilir.
Karaciğerde yağ bulunması normal kabul edilse de, organın ağırlığının %5 ila %10'undan fazlası yağdan oluşuyorsa, bu hepatik steatoz veya yağlı karaciğer hastalığı vakasıdır.
- Ayrıca bakınız: Karaciğer yağlanması için en iyi diyet - Nasıl tedavi edilir.
Daha ciddi vakalarda, karaciğerdeki aşırı yağ karaciğer kanserine, steatohepatite ve siroza neden olabilir.
Karaciğerdeki aşırı yağlanma ile de ilişkilendirilen hastalık, karaciğerin yenilenme kapasitesinin tehlikeye girmesine neden oluyor. Doktor Luís Caetano da Silva, hastalık tablosu ortaya çıktığında organın bazı hücrelerinin öldüğünü, canlı olan diğer hücrelerin ise yenilenerek kayıpları telafi etmeye çalıştığını açıkladı.
Sorun, karaciğerin yenilenmesinin organ üzerinde oluşan fibröz yara izleri tarafından engellenmesidir. Bunun sonucu olarak karaciğer küçülür ve sertleşir. Ayrıca karaciğerin iyileşme çabası sırasında hücreleri sürekli gözlem gerektiren nodüller oluşturur.
Hepatik steatoz ile ilgili olarak sorunun sadece yağ tüketimi değil, genel olarak gıda hacmi olduğunu bilmek önemlidir. Bu nedenle, sorunlara neden olmamak ve karaciğerin yenilenme sürecini engellememek için, sadece kalite hakkında değil, aynı zamanda alınan gıda miktarı hakkında da endişelenmek esastır.
Tanıtım Sonrası Devamİlaç kullanımı karaciğeri nasıl etkileyebilir?
Özellikle aşırı tüketildiklerinde karaciğer fonksiyonlarını etkileyebilecek bir dizi ilaç vardır. Bu listede şunlar yer almaktadır:
- Vitamin kompleksleri;
- Parasetamol;
- Eritromisin;
- Amiodarone;
- Tetrasiklinler;
- Asetaminofen;
- Fenitoin;
- Oksifenisatin;
- Nimesulide;
- Statinler;
- Trisiklik antidepresanlar;
- İzoniazid;
- Halotan;
- Amiodarone;
- Metildopa;
- Tiyazolidindionlar;
- Tolcapone;
- Florokinolonlar;
- Rifampisin;
- Sodyum valporat;
- Rifampisin;
- Kediotu özü.
Bu tür ilaçlar, akut hepatit veya fulminan hepatit ile sonuçlanabilen ciddi bir karaciğer iltihabı olan ilaç hepatitine neden olabilir. Hastalığın belirtileri şunlardır: ciltte ve gözlerin beyaz kısmında sararma, vücutta kaşıntı, karnın sağ tarafında ağrı, kusma, bulantı, halsizlik, idrarda koyu renklenme ve dışkıda açık renklenme.
Hastalığın tedavisi ilacın derhal kesilmesini içerir. Bu yeterli olmazsa, doktor yaklaşık iki ay boyunca veya karaciğer testleri normalleşene kadar kortikoid kullanımını önerebilir.
Buna ek olarak, karaciğer yenileme tedavisi hastanın bol su tüketmesini, sebze, meyve ve tahıl gibi doğal gıdaların alımını artırmasını ve organı detoksifiye etmenin bir yolu olarak tüketilen alkol ve yağlı yiyeceklerin miktarını azaltmasını gerektirir.
İlgili Videolar:
İpuçlarını beğendiniz mi?
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- //www.mayo.edu/research/centers-programs/center-regenerative-medicine/focus-areas/liver-regeneration
- //www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/alcohol-and-liver-disease/
- //thehealthydrinker.com/2011/04/liver-regeneration-damage-drinking-alcohol/
- //www.piedmont.org/living-better/how-quickly-the-liver-can-repair-itself