Armut - Bağırsaklarınızı tutuyor mu yoksa gevşetiyor mu?

Meyveler hayatımızda gerçek bir nimettir, öyle değil mi? Lezzetli olmalarının yanı sıra, insan organizması için önemli besinler sağlarlar ve sağlığımıza fayda getirirler.

Bu tür meyvelere örnek olarak, orta boy birim başına 96 kalori ile karbonhidrat, protein, lif, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, bakır, çinko, A vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini ve K vitamini gibi besinlerin kaynağı olan armut verilebilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Ayrıca, gıda insan vücuduna antioksidanlar da sağlar.

Bu da yetmezmiş gibi, meyve aynı zamanda dolaşımı ve kırmızı kan hücresi sayısını iyileştirmeye yardımcı olur, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, vücudun tüm bölgelerine kan akışının artmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini uyarır, kemik mineral kaybını azaltmaya yardımcı olur ve cilt, göz ve saç sağlığına yardımcı olur.

  • Daha fazlasını gör: Armudun sağlık ve zindelik için faydaları.

Armut bağırsakları tutar mı yoksa gevşetir mi?

Besin iyi bir lif kaynağıdır - besinin her bir orta biriminde yaklaşık 5 g besin vardır. Ve bu bilgi armudun bağırsakları bağlayıp bağlamadığını veya gevşetip gevşetmediğini anlamamız için çok önemlidir.

Bunun nedeni, meyvede bulunan liflerin sindirim sisteminin sağlığına katkıda bulunan bir düzenliliği teşvik etmesi ve bağırsak sıkışması olarak da bilinen kabızlığın önlenmesinde etkili olmasıdır.

Gıdalarda bulunan lifin büyük bir kısmı, gıdaların bağırsaklardan geçişini kolaylaştıran ve bağırsak hareketlerine hacim kazandırarak kabızlığı önleyen çözünmeyen polisakkaritler kategorisine karşılık gelir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bolusun tam olarak peristaltik bağırsak hareketleri yoluyla dışkı şeklinde eliminasyon noktasına itildiğine dikkat edilmelidir.

Başka bir deyişle, lifin bağırsaktaki etkisi, dışkının organ boyunca hareketine yardımcı olmak için suyla birleşmek ve böylece kabızlıkla mücadele etmekten ibarettir.

Gıda aynı zamanda doğal bir diüretik madde olarak sınıflandırılan (sıvının idrar yoluyla vücuttan atılmasını teşvik eden) ve orta derecede müshil etkisi olan, yani bağırsakları gevşetmeye yardımcı olan pektin olarak bilinen suda çözünür bir lif kaynağıdır.

Ayrıca pektin, vücuttaki kolesterol seviyesinin düşmesine, insan vücudunun detoksifikasyon kapasitesine ve vücudun şeker ve kolesterolü kullanma şeklinin düzenlenmesine de katkıda bulunur.

Lif alımını su alımı ile birleştirmeyi unutmayın

Armut örneğinde olduğu gibi bol lifli gıdaların tüketimiyle ilgili önemli bir nokta da bu gıdalara su tüketiminin eşlik etmesi gerektiğidir - günde en az beş bardak ya da iki buçuk litre sıvı tüketilmesi önerilmektedir.

Besin bağırsakta bulunan suyu çalar ve bu nedenle lif tüketimine su alımı eşlik etmediğinde, sonuç organın kurumasıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Çok fazla liften sakının

Bir yetişkin için tavsiye edilen günlük 25 g ila 35 g lif tüketmektir. Ve bir kişinin armut yoluyla tükettiği lif miktarı, armut bağırsakları tutar mı yoksa gevşetir mi sorusunun cevabını değiştirebilir.

Neden biliyor musunuz; kısa bir süre içinde yüksek miktarda lif alındığında, kabızlık uyarıldığı için bağırsaklar daha da sıkışır.

Aynı zamanda, çok fazla lif tüketmek bağırsakları arzu edilenin ötesinde gevşetebilir ve ishale neden olabilir. Bu durum da sonuç olarak dehidrasyonu beraberinde getirebilir.

Ancak hepsi bu kadar değil. Vücutta aşırı lif alımı, düşük kaliteli besinlerin emilimi, gaz, şişkinlik ve kramplar gibi diğer komplikasyonlarla da ilişkilidir.

Bu nedenle, armut tüketirken bağırsak sorunlarıyla sağlıklı bir şekilde mücadele etme etkisini elde etmek için ideal olan, meyveye aşırı düşkün olmamaktır - diyetin öğünler boyunca diğer besin kaynaklarını zaten getirebileceğini akılda tutarak günde bir birim tatmin edici bir miktardır.

Armudun sindirim sistemi ile ilgili diğer faydaları

Kalın bağırsakta doğal olarak çoğalan bakteriler, armutta bulunan çözünür lifin bir kısmını fermente eder.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu fermente lifler, bağırsak florasını oluşturan, gıdaların sindirimine katkıda bulunduğu ve hastalığa neden olan mikroorganizmaların gelişimini izlediği bilinen iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olur.

Lifin fermantasyonu aynı zamanda bağırsak duvarında bulunan hücreler tarafından emilen ve kalın bağırsağın merkezi kısmı olan kolon için önemli bir enerji kaynağı sağlayan kısa zincirli yağ asitlerinin (CHFA) üretimiyle sonuçlanır.

Mart 2011 sayısında yayınlanan bir incelemeye göre Dünya Gastroenteroloji Dergisi (World Journal of Gastroenterology), lif fermantasyonu sürecinde üretilen ve bütirat adı verilen bir tür yağ asidi, iltihaplanmayı önleyerek sindirim sistemini korur.

Video: Kabızlık için en iyi 10 meyve

Aşağıdaki videolarda kabızlık için iyi meyve seçeneklerini öğrenmenin keyfini çıkarın ve armutun faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin:

Video: Armutların faydaları

İpuçlarını beğendiniz mi?

Armutların bağırsakları yavaşlatabileceğini veya gevşetebileceğini biliyor muydunuz? Yeterince sık yiyor musunuz? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön