Bisiklet sürmenin fitness ve sağlık için 10 faydası

Bisiklet sürmenin birçok faydası vardır: Kilo vermenize, formda kalmanıza ve obezite, kalp hastalığı, kanser, diyabet, artrit, osteoporoz gibi çeşitli sağlık sorunlarını önlemenize yardımcı olan bir aktivitedir.

Bisiklete binmek kolay ve eğlencelidir ve bunu spor salonlarında, egzersiz bisikleti kullanarak veya sokakta ve parklarda yapabilirsiniz. Bisiklete binmek ayrıca hızınızı kontrol etmenize ve pedal çevirme yoğunluğunuzu artırmanıza veya azaltmanıza olanak tanır, bu da daha iyi ve daha iyi performans göstermenizi sağlar. Ancak, her zaman sınırınıza saygı duymayı unutmayın.

Tanıtım Sonrası Devam

Aşağıda bisiklet sürmenin faydalarına göz atın.

1. Kilo vermeye yardımcı olur

Bisiklete binmek, kalori harcamasını artıran ve metabolizmayı hızlandıran bir egzersiz olduğu için kilo vermenize ve formda kalmanıza yardımcı olur, bu da dinlenirken bile kilo vermenizi sağlar. Ancak kilo vermek için sadece bisiklete binmek yeterli değildir, sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamalısınız.

Beden eğitimi uzmanlarına göre, bir saat boyunca pedal çeviren herkes ortalama 300 kalori yakmaktadır. Ancak, kalori harcamasının egzersizin yoğunluğuna ve uygulayıcının kilosuna göre değişebileceğini bilmek önemlidir.

2. Kardiyovasküler hastalıkları önler

Düzenli olarak bisiklet sürmenin bir diğer faydası da, bu aktivitenin akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği ve kan dolaşımını uyardığı için felç, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olmasıdır, bu da diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca bisiklete binmek kalp kaslarının güçlenmesine ve kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

Tanıtım Sonrası Devam

tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports Sık bisiklete binen yetişkinlerde kardiyovasküler hastalık riski daha düşüktür.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteler, kolon, meme ve bağırsak kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Amerikan Kanser Derneği Dergileri Fiziksel egzersiz kansere yakalanma olasılığını azaltabilir.

4. Diyabeti önler

Tip 2 diyabet günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biridir ve bu hastalığa sahip kişilerin sayısının önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir. Fiziksel aktivite eksikliği, insanların bu duruma yakalanmasının ana nedenlerinden biridir.

Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre, bisiklete binmek de dahil olmak üzere düzenli egzersiz yapan kişilerin diyabete yakalanma olasılığı yüzde 58 daha azdır.

5. Kemik yaralanmalarının ve artritin iyileşmesine yardımcı olur

Bisiklete binmek ayrıca eklem sağlığını iyileştirir ve dengeyi artırarak düşme ve kırılmaları önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca, bu fiziksel egzersiz düşük etkili olarak nitelendirildiğinden, yani eklemleri zorlamadığından, osteoartriti önlemek isteyenler için idealdir.

Tanıtım Sonrası Devam

Düzenli olarak bisiklet sürmenin bir diğer faydası da bu aktivitenin kemikleri güçlendirerek osteoporozu önlemeye yardımcı olmasıdır.

6. Zihni sağlıklı tutar

Fiziksel egzersiz yapmak serotonin ve endorfin gibi zevk ve esenlik duygularıyla bağlantılı nörotransmitterlerin salınımını uyardığı için bisiklet sürmenin faydaları arasında ruh sağlığını iyileştirmek de vardır.

Bu nedenle bisiklet sürmek depresyon, anksiyete ve stres gibi durumlarla mücadeleye yardımcı olur. Bu faydaları daha da artırmak için, egzersiz yapmak için sessiz ve mümkünse güzel manzaraya sahip bir yer seçin.

7. Kas tonusunu artırır

Bisiklet sürmenin en önemli faydalarından biri de bacak kaslarını güçlendirerek kalça ve diz hareketliliğine katkıda bulunmasıdır.

Ayrıca bisiklet sürmek bacakların, uylukların ve kalçaların belirginliğini de artırır. Ancak bisiklet sürmeyi ağırlık antrenmanıyla birleştirirseniz bu etkiler daha hızlı fark edilebilir.

8. Fiziksel kondisyonu geliştirir

Bisiklet sürmenin bir diğer faydası da fiziksel direnci artırmasıdır; bu da bisikletçilerin yorulmadan egzersizlerinin yoğunluğunu artırabilecekleri anlamına gelir.

Tanıtım Sonrası Devam

İyi bir fiziksel kondisyon vücudu daha dirençli hale getirir, daha fazla yağ yakmaya yardımcı olur ve kardiyovasküler sağlığı güçlendirir.

9. Motor koordinasyonunu geliştirir

Bisiklete binmek, vücudun hareket geliştirme kapasitesi olan motor koordinasyonu da geliştirir. Aktivite, vücudu bir bütün olarak içerir ve ayrıca refleksleri destekler.

10. Pahalı bir faaliyet değildir

Bu aktivitenin faydalarından yararlanmak için çok fazla harcama yapmanıza gerek olmadığını bilmeniz önemlidir, çünkü çok fazla aksesuarı olmayan geleneksel bir bisiklet yeni başlayan bisikletçiler için uygun olabilir. Ayrıca, bazı şehirlerde uygun bir fiyata bisiklet kiralamak mümkündür.

Bisiklete binme alışkanlığının sadece daha sağlıklı bir yaşama katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda alternatif bir ulaşım aracı olarak rutine de yardımcı olabileceğini ve hava kirliliğini azalttığı için çevrenin korunmasına katkıda bulunabileceğini hatırlamakta fayda var.

Ayrıca, günlük olarak bisiklet sürmeyi tercih ederseniz, trafik sıkışıklığından kaçınacak ve gideceğiniz yere daha yüksek bir endorfin seviyesiyle varacak, günlük aktiviteleriniz için kendinizi iyi ve aktif hissedeceksiniz.

Kaynaklar ve ek referanslar
  • Scandivian Jounal of Medicine & Science in Sports - Bisiklet sürmenin sağlığa faydaları: sistematik bir inceleme;
  • Klinisyenler için Kanser Dergisi - Amerikan Kanser Derneği Kanserin Önlenmesi için Beslenme ve Fiziksel Aktivite Kılavuzları;
  • Amerikan Diyabet Dernekleri - Finlandiya Diyabet Önleme Çalışması.
Başa dön