Sulbutiamin: Ne için kullanılır ve yan etkileri nelerdir?

Sulbutiamin, B1 vitamininin veya kısaca tiaminin sentetik bir türevi, modifiye tiamin moleküllerinin bir dimeridir. Sulbutiamin, biyoyararlanımı vitaminin kendisinden çok daha fazla olan lipofilik bir bileşiktir.

Bu madde hakkında daha fazla açıklık getirmek için, bu makalede sulbutiamin ne için kullanılır, faydaları nelerdir ve kullanımının olası yan etkileri hakkında konuşacağız.

Tanıtım Sonrası Devam

Tarih

Japonya'da 20. yüzyıla kadar birçok insan, B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan sinir, kardiyovasküler ve gastrointestinal sistemlerin düzgün çalışmasını tehlikeye atan bir hastalık olan beriberi hastalığından muzdaripti. Bu düşünceyle Japon araştırmacılar, vitaminin çok az olduğu göz önüne alındığında, daha uygun farmakokinetik özelliklere sahip olan tiamine benzer bir molekül geliştirmeye çalıştılar.Absorpsiyon, bir molekülün farmakokinetik parametrelerinden biridir ve maddenin nasıl metabolize edilip atıldığını da belirler. Böylece sulbutiamin keşfedilmiştir.

Sulbutiamin nasıl çalışır?

Kan-beyin bariyeri, merkezi sinir sistemini koruyan bir yapıdır ve herhangi bir maddenin beyne ulaşabilmesi için onu geçebilmesi gerekir.

İki hafta boyunca günlük sulbutiamin (52mg/Kg) veya tiamin (50mg/Kg) enjeksiyonu yapılan sıçanlarla yapılan bir çalışma, sulbutiaminin dolaşımdaki toplam tiamin, tiamin difosfat ve tiamin monofosfat miktarını daha belirgin bir şekilde artırdığını göstermiştir (vitaminin kendisinden 2,41 kat daha yüksekti). Korteks, hipokampus, serebellum, medulla ve böbreklerde trifosfat seviyeleritiamin miktarı sadece sulbutiamin verilmesiyle artmıştır.

Sulbultiaminin etki mekanizması henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bilinen şey, beyne girdiğinde metabolize olmasının tiamin ve tiamin fosfat esterlerinin seviyelerini yükselttiğidir.

Sulbutiaminin retiküler aktive edici sistemi (beynin uyarım ve aktivasyon merkezi) olumlu yönde uyardığı varsayılmaktadır.

Tanıtım Sonrası Devam

Sulbutiamin, sırasıyla hipokampus ve prefrontal kortekste (beynin iki bölgesi) kolinerjik (asetilkolin yoluyla) ve glutamaterjik (glutamat yoluyla) nörotransmisyonu uyarmanın yanı sıra, prefrontal kortekste dopamin salınımını azaltır ve bir geri tepme etkisi olarak, bölgede bu nörotransmitter için daha fazla reseptör ortaya çıkar.

Sulbutiaminin fizyolojik etkilerinin ne olduğunu anladıktan sonra, şimdi bu maddenin ne için kullanıldığını, başka bir deyişle pratik uygulamalarını göreceğiz.

Sulbutiamin ne için kullanılır?

Sulbutiamin merkezi etkili, nootropik bir ilaçtır, yani birçok bilişsel işlevi geliştirir.

Nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve birçok kişi tüketiminin muhakeme, öğrenme, ruh hali, odaklanma vb. konularda iyileşme sağladığını bildirmektedir.

Günlük stresin semptomlarını hafifletmek için kullananlar var, diğerleri eğlence amaçlı bir ilaç olarak kullanıyor ve kilo vermek için kullananlar var: iştah bastırıcı olarak hareket edebilir ve hatta yağ yakmaya yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, sulbutiamin içerip içermediklerini görmek için 16.000 idrar örneği (doping araştırmaları için kullanılan) değerlendirildi. Yaklaşık 100 örnekte bu maddenin varlığı tespit edildi. Başka bir deyişle, birçok sporcu uyarıcı özellikleri nedeniyle sulbutiamin de kullanıyor.

Tanıtım Sonrası Devam

Şimdi sulbutiamin kullanmanın diğer faydalarına bakalım.

Sulbutiamin kritik durumlarda nöronları korur

Bir çalışma, sulbutiaminin beyinde glikoz ve oksijen yoksunluğu durumlarında hipokampus nöronlarına koruma sağladığını göstermiştir. Glikoz ve oksijen yoksunluğu ile öldürülen nöronlar, farklılaştırılmış bir boyama ile tanımlanmıştır. Kontrol grubunda boyanmada 6,1 kat artış olurken, sulbutiamin alan grupta bu 4,1 kat olmuştur.

Sibultiamin ayrıca elektrik yalıtkanı görevi gören ve nöronal hücreleri koruyan bir kaplama olan miyelin kılıflarının gelişimine de yardımcı olur.

Sulbutiamin asteni tedavisinde kullanılır

Hızlı bir Google araması, sulbutiaminin asteni tedavisinde endike bir ilaç olduğunu öğrenmek için yeterlidir. Asteni, kronik fiziksel, zihinsel ve entelektüel yorgunluk ile karakterize bir hastalıktır.

Bulaşıcı bir hastalığı ve klasik asteni semptomları olan 1772 hasta üzerinde bir araştırma yapıldı. Bu kişilere 15 günlük bir süre boyunca enfeksiyonla mücadele için ilaç ve sulbutiamin verildi. Toplam katılımcı sayısından 916'sının astenisi tamamen iyileşti ve geri kalanında semptomlar azaldı.

Bir başka çalışmada, çok yoğun zihinsel ve fiziksel yorgunluk yaşayan ve sulbutiamin alan üniversite öğrencilerinin bilişsel işlevlerinde, fiziksel dayanıklılıklarında iyileşme ve anksiyetelerinde azalma görülmüştür.

Tanıtım Sonrası Devam

Sulbutiamin hafızayı geliştirmeye yardımcı olur

Çeşitli çalışmalar sulbutiaminin kolinerjik ve glutamaterjik nörotransmisyonu artırarak hafızayı geliştirebileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, erken evre Alzheimer hastalarında sulbutiamin ve bir antikolinesterazın (donezepil) birlikte uygulanmasının bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir çalışma yürütmüştür. Antikolinesteraz ilaçlar kullanılırAlzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır, ancak bazı hastalar bunlara yanıt vermemektedir.

Çalışma randomize (hastalar rastgele seçildi) ve çift kördü (ne hastalar ne de araştırmacılar hangi ilacın uygulandığını bilmiyordu). İlk 3 ayda iki grup vardı: sulbutiamin (S) alan hastalar ve donezepil (D) alan hastalar.tüm hastalar.

Takip eden 3 ayda, D grubuna plasebo (P) alan bir hasta dahil edilmiş ve S grubundaki hastalara donezepil uygulanmıştır. Sonuçlar şu şekildedir: dikkat tüm gruplarda iyileşmeye devam etmiştir; epizodik bellek D+P grubunda azalmış ancak S+D grubunda artmıştır. Hastaların günlük yaşamlarında iyileşme sadece S+D grubunda gözlenmiştir. Sonuç: sulbutiamin bir ilaç olabilirAlzheimer tedavisi için müttefik.

Hafıza bozukluğu olan yaşlılar üzerinde yapılan bir başka çalışma, sulbutiaminin plasebo grubuna kıyasla bu sorunlara karşı çok etkili olduğunu göstermiştir.

Sulbutiamin depresyon hastalarına da yardımcı olur

Psiko-davranışsal inhibisyon depresif hastalarda tekrarlayan bir semptomdur. Utangaçlık, uyuşukluk ve ister insanlar, ister yeni bir aktivite veya farklı yiyeceklerin tadına bakmak olsun bilinmeyenle başa çıkma isteksizliği durumudur. Araştırmalar, sulbutiaminin depresyonlu kişilerde tüm bu semptomları azalttığını ve sonuç olarak etkileşime girmeye başladıklarını göstermiştir.Etraflarındaki dünyayla daha fazla iletişim kurarak bu izolasyondan çıktılar (ki bu, bu hastalığın kesin tedavisi için çok olumlu bir şey).

Sulbutiamin erektil disfonksiyon tedavisi için bir alternatiftir

Bir araştırma, sulbutiaminin psikolojik ve/veya duygusal rahatsızlıkların neden olduğu psikojenik nitelikteki erektil disfonksiyonun tedavisinde yardımcı olduğunu bildirmektedir.

Çalışmada, ereksiyon güçlüğü çeken 20 hastaya 30 gün süreyle sulbutiamin verildi. Bu erkeklerde erektil fonksiyon %80 oranında iyileşti.

Sulbutiamin diyabet hastalarında nöropatiye karşı etkilidir

Tamamı diyabetik polinöropatili 30 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, sulbutiaminin bu vakalarda da etkili olduğunu gösterdi. 15 hasta 2 yıl boyunca sulbutiamin ile tedavi edildi; diğer 15 hasta, kontrol grubu, tedavi almadı. Hem nöropati (semptom skoru ve fizyolojik parametrelerle) hem de kan şekeri izlendi.Sulbutiamin ile tedavi edilen grupta fizyolojik parametreler açısından olumlu değişiklikler olmuştur: ortalama sinir iletim hızında, kas aksiyon potansiyelinde, peroneal sinir iletim hızında ve aksiyon potansiyelinde artış.

Çoğu madde gibi sulbutiaminin de aşağıda açıklayacağımız yan etkileri olabilir.

Sulbutiamin'in yan etkileri?

Sulbutiamin kullanımından kaynaklanan yan etkilerin ortaya çıkması nadirdir, olasılık maddeyi kullananların %0,01-0,1'i arasındadır. Bazı vakalarda orta şiddette deri döküntüleri, sindirim intoleransı, titreme, halsizlik, baş ağrısı ve ajitasyon görülmüştür. Ayrıca uyku ile ilgili sorunlar da bildirilmiştir.

Bu nedenle, nispeten güvenli bir madde olmasına rağmen, tüketimiyle ilişkili riskler vardır ve bireysel faktörler tedaviye yanıtı değiştirebilir. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa doktorunuzla konuşun.

Dozaj - Nasıl alınır

Sulbutiaminin optimal dozu tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bazı kaynaklar günlük dozun 400-1000 mg arasında olması gerektiğini bildirmektedir. Sulbutiamin etken maddeli ilaçların prospektüsleri, doktorun takdirine bağlı olarak 4 hafta boyunca ve maksimum 6 ay boyunca günde 400-600 mg arasında bir dozaj önermektedir.

Sulbutiamin toz veya tablet formunda pazarlanmaktadır. Her tablet genellikle 200 mg'lık bir doza sahiptir.

Aşırı Dozaj

Yüksek doz sulbutiamin kullanımının klasik etkileri ajitasyon, öfori ve ekstremitelerde titremedir. Bu etkilerin geçici olduğunu vurgulamak önemlidir.

Dikkat!

  • Sulbutiamin çocuklar için endike değildir.
  • Yaşlılarla ilgili olarak, dozajın azaltılması gerektiği konusunda bir fikir birliği vardır. Bazıları yetişkin dozajının yarısı olması gerektiğini düşünmektedir. Bu hastalar için dozajın azaltılması gerektiğini gösteren bir diğer nokta, sulbutiamin tedavisinin başlangıcında hafif ajitasyon gösterebilmeleridir.
  • Hamile kadınların ve bebeklerin sulbutiamin kullanmaması önerilir. Sulbutiaminin bağımlılığa neden olabileceğine dair net bir kanıt olmamasına rağmen, her zaman doktorunuz tarafından belirtilen doza uyarak kullanın. toksisite ve fetal malformasyon hakkında ve ilacın anne sütüne geçip geçmediğini bilmek için veri eksikliği olduğundan, önlem her zaman en iyi alternatiftir.
  • Bipolar bozukluğu olan kişiler sulbutiamin kullanamaz. Bipolar bozukluk için ilaç kullanan kişiler için faydalı değildir.
  • Serotonin geri alım inhibitörleri sınıfından ilaç kullanan depresif hastalar da kullanmamalıdır.
  • Sulbutiamin bir iştah kesici olduğundan yeme bozukluğu problemi olan hastalar da tüketmemelidir.
  • Sulbutiaminin bağımlılığa neden olabileceğine dair net bir kanıt yoktur. Yine de, her zaman doktorunuz tarafından belirtilen doza uyarak kullanın.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  1. Bizot, Jean-Charles, et al. "Sulbutiamin ile kronik tedavi, nesne tanıma görevinde hafızayı geliştirir ve uzamsal gecikmeli-eşleşmeyen-örnek görevinde dizosilpinin bazı amnezik etkilerini azaltır." Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 29.6 (2005): 928-935.
  2. Douzenis, Athanasios, Ioannis Michopoulos ve Lefteris Lykouras. "Reçetesiz satılan 'masum' bir ilaç olan sulbutiamin, bipolar bozukluğun terapötik sonuçlarını etkiliyor." World Journal of Biological Psychiatry 7.3 (2006): 183-185.
  3. Ollat, H., et al. "Erken evre ve orta dereceli Alzheimer hastalığında sulbutiamin ile asetilkolinesteraz inhibitörünün birlikte kullanımının etkileri." L'Encephale 33.2 (2006): 211-215.
  4. Sobolevsky, Tim ve Grigory Rodchenkov. "Sulbutiamine in sports." Drug testing and analysis 2.11-12 (2010): 643-646.

Sulbutiamine'i hiç duydunuz mu? Kilo verme takviyesi olarak veya başka amaçlarla kullanan birini tanıyor musunuz? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön