14 Sinüzit Gıdası - Neyin Yardımcı Olduğu ve Nelerden Kaçınılması Gerektiği

Şimdi, bu durumu sizden uzak tutmak için diyetinizde hem yardımcı olan hem de kaçınmanız gereken başlıca sinüzit yiyeceklerinin neler olduğunu bilin.

Sinüzit, kemiklerin içinde ve burnun etrafında bulunan hava dolu boşluklar olan sinüsler veya yüz sinüsleri iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu, alerji, enfeksiyon veya bağışıklık sistemindeki bir değişiklik nedeniyle olur. Mukus üreten ve burna boşaltan sinüslerdir. Burun şişmişse, bu onları tıkayabilir ve ağrıya ve çok fazla rahatsızlığa neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Çocuğun uzun süre emzirilmesi ve potansiyel alerjen gıdaların erken verilmesinden kaçınılması gibi bazı beslenme faktörleri, çocuğun alerji geliştirme olasılığını azaltıyor gibi görünmektedir. İdeal olarak, anneler çocuklarını en az altı ay boyunca emzirmeli ve yumurta, inek sütü, fındık, balık, buğday gibi gıdaları vermekten kaçınmalıdır,ilk yıl boyunca soya, mısır ve kakao.

Sinüzit için beslenme tıbbı değerlendirmesi, herhangi bir alerjik tetikleyiciyi belirlemek için kapsamlı bir tıbbi geçmiş alarak başlar. Bir kişi alerjiye yatkınsa, potansiyel olarak alerjen gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır.

Sinüzit için yiyecekler - yardımcı olanlar

Birçok insanın günlük yaşamında bulunan birçok gıda, anti-enflamatuar özelliklerinin yanı sıra diğer çok faydalı sağlık özellikleriyle bilinir ve tüketimlerini artırmak burun ve sinüs tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu durumla mücadelede yardımcı olabilecek sinüs gıdaları şunlardır:

1. Yağ asitleri bakımından zengin gıdalar

Alerjik rinite yatkın kişiler için yağ asitleri ve antioksidanlar, tedavide önemli bir rol oynayan histamin ve lökotrien gibi alerjik aracıların üretimini etkileyebilir.

Omega-3 yağ asidi içeren gıdalar anti-enflamatuar etkiye sahiptir ve şişliği ve sinüs tıkanıklığını azaltır. Ayrıca, yağ asidi doğal bir anti-enflamatuar görevi görerek burun şişliğini ve tıkanıklığını azaltır.

Tanıtım Sonrası Devam

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar keten tohumu yağı, keten tohumu, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, avokado, fındık ve tohumlardır.

2. C vitamini açısından zengin gıdalar

C vitamini histamin seviyelerini dengeler, iltihaplanmayı azaltır, bağışıklık sistemini uyarır ve doğal bir antihistaminik görevi görür.

Önemli C vitamini kaynakları ve iyi sinüzit gıdaları olan bazı yiyecekler turunçgiller, çilek, domates, brokoli ve yaban mersinidir.

3. kuersetin bakımından zengin gıdalar

Bu flavonoid bileşiğin, enflamatuar kimyasalları inhibe etmeye ve histamin salgılayan mast hücrelerini stabilize etmeye yardımcı olarak burun alerjisi semptomlarını azaltmada fayda sağladığı gösterilmiştir.

Kuersetin açısından zengin gıdalar: soğan, elma, çilek, brokoli, tohumlar ve kuruyemişler.

4. Su

Bol su içmek vücudun dokularını iyi nemlendirecek ve burun zarlarını nemli tutarak tıkanıklığı önleyecektir.

Tanıtım Sonrası Devam

5. Sarımsak

Sarımsağın bağışıklık sistemini uyardığı ve sağlıklı tuttuğu bilinmektedir, bu da kişinin sinüs enfeksiyonunun öncüsü olan soğuk algınlığıyla savaşmasına olanak tanır.

6. taze meyve ve sebzeler

Bol miktarda taze meyve ve sebze yemek, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak, fazla serbest radikalleri temizlemek ve iyi bir metabolizma için gerekli olan enerjiyi sağlamak için gereken birçok besini sağlayacaktır.

7. elma si̇rkesi̇

Seyreltilmiş elma sirkesi içmek veya salata soslarında olduğu gibi günlük olarak kullanmak, mukus üretimini azaltan potasyum mineralini sağlayacaktır.

8. zerdeçal

Zencefil ailesinden olan zerdeçal, enflamatuar mekanizmalarda yer alan çeşitli enzimleri düzenleyen ve onu sinüzit için en iyi gıdalardan biri yapan iyi bilinen bir doğal fenol ve anti-enflamatuar olan kurkumin içerir.

9. havuç suyu

Havuç suyunu tek başına veya salatalık, pancar veya ıspanak gibi diğer gıdalarla birlikte tüketmek sinüzit tedavisinde oldukça faydalıdır. 50 ml pancar ve salatalık suyunu veya 100 ml ıspanak suyunu 150 ml havuç suyu ile karıştırarak vücudun sinüzitle doğal mücadele yeteneğini artıracak lezzetli ve besleyici bir uyarıcı elde edin.

10. E vitamini açısından zengin besinler

Bu vitamin, nötrofil göçünü baskılamak ve immünoglobulin E (IgE) üretimini engellemek de dahil olmak üzere rinit semptomlarını iyileştiren immünolojik etkilere sahiptir. Yetişkinlerde, E vitamini içeren gıdaların tüketiminin artması saman nezlesine karşı koruma sağlar.

Tanıtım Sonrası Devam

E vitamini açısından zengin gıdalara örnek: Ispanak, ayçiçeği tohumu, tofu, badem, avokado, brokoli, balık ve zeytinyağı.

11. bazı baharatlar

Zencefil, fesleğen ve acı biber mukusun incelmesine, sinüslerin uyarılmasına ve hava dolaşımına yardımcı olur. Zencefil, acı biber ve karabiber, anti-enflamatuar etkilere sahip bir polifenol olan gingerol içerir ve bu da onları iyi sinüs gıdaları yapar.

12. Ananas

Bromelain, ananasta bulunan proteolitik bir enzim kompleksidir. Sinüs dokularının iyileşmesine yardımcı olur ve anti-enflamatuar ve dekonjestan özellikleri ile bilinir.

13. Çaylar

Bazı bitki çayları bağışıklık sistemini uyarır, iltihaplanmayı ve mukus üretimini azaltır ve dekonjestan görevi görür. En çok tavsiye edilen infüzyonlar: zencefil, mürver, papatya, nane ve sarmaşık.

14. A vitamini açısından zengin besinler

Baş, boğaz ve göğüste sağlıklı mukoza zarları oluşturmaya yardımcı olan bu gıdalar aynı zamanda göz ve cilt sağlığı için de harikadır.

A vitamini açısından zengin bazı gıdalar: tatlı patates, havuç, koyu yeşil yapraklar, kayısı, balkabağı, karpuz, brokoli, kırmızı ve sarı biber.

Sinüzit için yiyecekler - Hangilerinden kaçınmalı

1. Şarap

Alkollü içeceklerin büyük çoğunluğu iltihabı artıran özelliklere sahiptir, ancak şarap buna ek olarak histamin adı verilen ve burun dokularında şişmeye neden olabilen bir bileşik içerir.

2. Kırmızı et

Yüksek protein içeriği nedeniyle kırmızı et aşırı mukus birikimine yol açabilir ve bu da sinüziti kötüleştirebilir.

3. rafine şekerler

Rafine şekerler az miktarda tüketildiklerinde zararsız olabilirler, ancak yüksek miktarda tüketildiklerinde sadece kilo aldırmakla kalmazlar, aynı zamanda iltihaplanmayı artıran, vücudu tahriş eden ve mukus seviyelerinin yükselmesine neden olan özelliklere de sahiptirler.

4. Kahve

Çok fazla kahve içmek vücudu susuz bırakır, mukusu sertleştirir ve burun zarlarını iltihaplandırır, ayrıca kafein diüretik görevi görür ve vücut dokularını susuz bırakarak iltihaplanmaya yatkın hale getirir. Bu da kahveyi kaçınmanız gereken sinüs gıdaları arasına sokar.

5. gluten içeren gıdalar

Gluten, sinüs boşluğunda histamin üretimine neden olarak abartılı bir bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyebilir. Vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemi proteini davetsiz bir madde sanır ve glutene bulaşıcı bir organizma, bir bakteri veya bir virüsle aynı şekilde tepki verir.

Glutene saldırmak için antikorlar oluşturulur ve beyaz kan hücrelerinin histamin üretmesini tetikler, bu da vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olur, ancak büyük miktarlarda şişme, tahriş ve iltihaplanmaya neden olur.

Süt ve süt ürünleri

Normalde süt ürünleri mukusu kalınlaştırır ve bu nedenle dışarı çıkması daha uzun sürer ve akut tıkanıklığa neden olur. Tam yağlı süt, mukusu kalınlaştırmanın yanı sıra üretimini de hızlandırır. Aynı şey kazein içeren dondurmada da olur ve burun tıkanıklığına neden olur.

Sinüzite iyi gelen yiyecekleri diyetinize dahil ederek sadece sinüslerinize iyi bakmakla kalmayacak, aynı zamanda vücudunuzdaki iltihaplanmayı da bir bütün olarak azaltmış olacaksınız. Bu da sağlığınızı, kalbinizi, eklem ağrılarınızı, baş ağrılarınızı iyileştirecek ve hatta akne gibi cilt sorunlarına da yardımcı olacaktır.

Video:

İpuçlarını beğendiniz mi?

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //medlineplus.gov/sinusitis.html
  • //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351661
  • //nutritionmedicine.org/what-is/what-is-sinusitis/natural-treatments-for-sinusitis/

Diyetinizde sık sık iyi sinüzit yiyecekleri yiyor musunuz? Peki ya kaçınmanız gerekenler? Bu kronik durumdan çok mu muzdaripsiniz? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön