Beyaz Isırgan Otu - Ne için kullanılır, faydaları ve özellikleri nelerdir?

Beyaz ısırgan otu, beyaz yaban domuzu, lamium, ölü ısırgan otu, arı ısırgan otu, ısırgan otu ve melek otu isimleriyle de bilinen Avrupa'ya özgü şifalı bir bitkidir. 60 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve ağız şeklinde büyük beyaz bir çiçeği olan bir bitkidir.

Tahmin edilenin aksine, başka bir cinse ait olması nedeniyle ısırgan otu olarak sınıflandırılmaz.

Tanıtım Sonrası Devam

Ayrıca bitkinin balgam söktürücü, yumuşatıcı, büzücü, iltihap giderici, bakteri öldürücü, idrar söktürücü, spazm çözücü, yatıştırıcı, tonik ve damar daraltıcı özellikleri olduğu bilinmektedir.

Neye iyi gelir? Beyaz ısırgan otunun faydaları

Artık bu şifalı bitkinin ne olduğunu anladığımıza göre, ısırgan otu ile ilişkili bazı faydalara ne dersiniz?

- Homeopatik ilaç üretimi

Homeopatik ilaçlar bitkilerden, hayvanlardan veya minerallerden elde edilebilen ve homeopati ilkelerini takip eden ilaçlardır. Beyaz ısırgan otu böbrek rahatsızlıkları, amenore - adet kanamasının olmaması - ve mesane problemleri gibi sorunları tedavi etmek için homeopatik ilaçların hazırlanmasında kullanılabilir.

- Kadın Sağlığı

Tanıtım Sonrası Devam

Az önce bir kadının adet döneminden bahsettiğimiz için, bitkinin adet kramplarının hafifletilmesine ve ağır adet kanamasıyla ilgili sorunların tedavisine katkıda bulunabileceğine inanıldığını da belirtmek gerekir.

Bitkiye atfedilen bir diğer kullanım şekli de sarımsı, hoş olmayan bir kokuya sahip ve idrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında vajinal kaşıntı ve pelvik ağrının takip ettiği anormal vajinal akıntının tedavisinde yardımcı olarak kullanılmasıdır.

Beyaz ısırgan otu ayrıca kadın genital fonksiyonlarını etkileyen durumlar, uterus atonisi (rahmin kasılma yapamaması), uterus sklerozu, erken adet görme ve metroraji (adet döngüsünün normal dönemi dışında gerçekleşen rahim kanaması) için de kullanılabilir.

- Kaşıntılı saç derisi

Şifalı bitki, örneğin kepeklenme sonucu kafa derisinde ortaya çıkan kaşıntının tedavisine yardımcı olmak için hala kullanılabilir.

- Nezle

Tanıtım Sonrası Devam

Kaynatılmış beyaz ısırgan otu çiçekleri nezle sorununu tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Aynı tarif, periton adı verilen göğüs bölgesinde bulunan organları kaplayan zarı etkileyen sıvı tutulması olan damla hastalığı vakalarında da uygulanabilir.

damla hastaliği sadece bi̇r durum deği̇l, dolaşım si̇stemi̇ndeki̇ sorunlarin, si̇ndi̇ri̇m si̇stemi̇ni̇n ve böbrek fonksi̇yonlarindaki̇ zorluklarin bi̇r beli̇rti̇si̇di̇r.

- Anti-enflamatuar, balgam söktürücü ve bakterisidal etki

Enflamasyonla savaşma, salgıların atılmasını teşvik etme ve bakterileri ortadan kaldırma etkisi nedeniyle, beyaz ısırgan otu öksürük, ağız mukozası ve boğaz iltihabı gibi sorunların tedavisine yardımcı olmak ve çocuklarda bronşiti hafifletmek için kullanılabilir.

- Böbrek taşlarıyla savaşır

Böbrek taşı olarak da adlandırılan böbrek taşları, idrarda kristallerin birikmesi sonucu ortaya çıkar ve sırt ile karında yoğun ağrıya, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Günde üç kez beyaz ısırgan otunun sapından veya kökünden yapılan bir çayın içilmesinin sorunu önlemeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır.

- Varisli damarların tedavisi

Varisli damarlar aynı zamanda varisli damarlar olarak da adlandırılır ve damarlar kıvrımlı hale geldiğinde ve genişlediğinde ortaya çıkar. Genellikle bacaklar ve ayaklar en çok etkilenen bölgelerdir.

Sorunun ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan kişiler şunlardır: kadınlar, hamileler, yaşlılar, aşırı kilolu veya obez bireyler, ailesinde varis öyküsü olanlar, ayakta çok fazla zaman geçirenler ve örneğin karın bölgesindeki basıncı artıran rahatsızlıklardan muzdarip olanlar.

Peki beyaz ısırgan otu bu hikayeye nerede dahil oluyor? Kompres yoluyla topikal olarak uygulanması varisli damarların tedavisine yardımcı olabilir.

Isırgan otu çayı nasıl yapılır

İçindekiler:

  • 50 g beyaz ısırgan otu sapı veya 25 g beyaz ısırgan otu kökü;
  • 1 litre su.

Yol tarifi:

  1. Bir litre suyu kaynatın;
  2. Bitkiyi suyla karıştırın ve üzerini örterek 10 dakika dinlenmeye bırakın;
  3. Süzün, soğumaya bırakın ve servis edin.

Isırgan Otu Bakımı

Tıbbi bitki, kanın pıhtılaşma oranının artması gibi kanın pıhtılaşmasıyla ilgili bozukluklardan muzdarip kişiler için endike değildir.

Beyaz ısırgan otunun hamile kadınlar ve bebeklerini emziren kadınlar üzerinde kullanımına ilişkin yeterli bilgi bulunmadığından, bu kişilerin de bitkiyi kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Beyaz ısırgan otunun ağız yoluyla tüketiminin güvenli olduğu düşünülse de, cilde veya vücudun diğer bölgelerine doğrudan uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

Herhangi bir rahatsızlığın tedavisine yardımcı olması için bitkiyi kullanmadan önce, beyaz ısırgan otunun sizin durumunuza uygun olduğundan ve sağlığınıza zarar vermeyeceğinden emin olmak için güvendiğiniz bir doktora danışın.

Ayrıca, ilaç ve bitki arasında etkileşim riski olmadığından emin olmak için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.anvisa.gov.br/medicamentos/homeopaticos/definicao.htm
  • //www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-344-white%20dead%20nettle%20flower.aspx?activeingredientid=344&activeingredientname=white%20dead%20nettle%20flower
  • //www.tipdisease.com/2014/12/benefits-of-white-dead-nettle-lamium.html

Ne için kullanıldığını ve sağlığa faydalarını zaten biliyor muydunuz? Özelliklerinden yararlanmak için şimdi tüketmeyi düşünüyor musunuz? Aşağıya yorum yapın.

Başa dön