Böcek sokmaları: belirtiler, alerjiler ve merhemler

Bir böcek ısırığı, küçük bir şişlik, kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendini gösteren lokalize bir reaksiyona neden olur. Bazı kişilerde bu reaksiyon, söz konusu böceğin ısırığına alerjileri olduğu için daha abartılıdır. Bu durumlarda, tüm uzvu ve hatta vücudun diğer kısımlarını etkileyebilen çok daha büyük bir şişlik fark edilebilir.

Herkes muhtemelen bir karıncayiyen, sivrisinek ısırığı, karınca veya marimbondo tarafından ısırılmıştır. Reaksiyon hafif olsa bile, kaşıntı çok rahatsız edicidir, ancak noktaya buz veya anti-alerjik bir merhem uygulayarak çözülebilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Eğer kişinin böcek ısırığına karşı alerjisi varsa, acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir çünkü reaksiyon sadece ısırık bölgesine değil tüm organizmaya yayılabilir.

Böcek ısırıklarının vücudunuza ne yaptığını, hafif veya şiddetli alerjiniz olup olmadığını nasıl anlayacağınızı, hangi merhemleri kullanabileceğinizi ve böcek ısırıklarını nasıl önleyebileceğinizi görün.

Böcek sokmaları: vücuda ne olur

Bir böcek bir deri bölgesini ısırdığında, vücudumuz tarafından toksik olarak yorumlanan bir madde bırakır.

Bu yorumu yapan sistem, bölgede iltihabi bir tepkiyi harekete geçiren bağışıklık sistemidir. Bazı böceklerin zehirli maddesine karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler daha abartılı bir şekilde tepki verirler ki bu da alerjik reaksiyondur. Alerjik reaksiyonun belirtilerinin neler olduğunu ve ne yapılması gerektiğini görün.

Arı, sokması semptomlara neden olan yaygın böceklerden biridir

Deriyi ısıran böcekler hematofag olarak adlandırılır, yani kanla beslenirler. Kentsel alanlarda yaşayan insanların günlük yaşamlarında en sık görülen hematofag böcekler şunlardır:

Tanıtım Sonrası Devam
  • Blacklegs.
  • Pireler.
  • Güvercin pireleri ve serçeler.
  • Keneler.
  • Yatak böcekleri.
  • Lastik gibi.
  • Yaban arıları ya da marimbondolar.
  • Arılar.

Kara kanatlı sokması ciltte küçük kırmızımsı bir kabarcık oluşmasına neden olurken, pire ısırığı ciltte küçük lezyonlardan oluşan bir "takımyıldızı" oluşturur.

Borrachudo ısırıkları, yoğun bir şekilde kaşınan ve ortasında bir çürük olabilen stilt ısırıklarından çok daha büyük bir kabarcıkla sonuçlanır.

Ani ağrı, deriye salınan toksin nedeniyle yaban arısı ve arı sokmalarının en çarpıcı özelliğidir.

Böcek ısırıklarına karşı alerjim olup olmadığını nasıl anlarım?

Belirli bir böceğin ısırığına karşı ne kadar hassas olduğunuza bağlı olarak, alerjiye işaret eden bazı belirtiler fark edebilirsiniz:

  • Böceğin soktuğu uzuv kızarır ve şişer.
  • Böceğin soktuğu yerde ağrı ve çok güçlü kaşıntı hissedersiniz.
  • Böcek ısırığının olduğu yerden berrak bir sıvı çıkar.

Alerjik tepkide yaygın olan bir tür antikor üretmeye genetik bir yatkınlık olan atopisi olan çocukların böcek ısırıklarına karşı alerjisi olma olasılığı daha yüksektir. Astım, rinit ve atopik dermatit çocuklar arasında yaygın olan atopi örnekleridir.

Genellikle böcek ısırığına karşı en abartılı tepki 48 saat içinde zirve yapar ve 5 ila 10 gün içinde kademeli olarak iyileşir.

Tanıtım Sonrası Devam

Ciddi böcek sokması alerjisi belirtileri

Belirli bir böceğin ısırmasına karşı şiddetli alerjinin bazı belirti ve semptomları vardır ve bunlar derhal tıbbi yardım almanız için bir uyarı görevi görür:

  • Kan basıncında hızlı düşüş.
  • Bayılacağınızı hissetmek.
  • Baş dönmesi.
  • Zihinsel karışıklık.
  • Yüz ve ağızda şişme.
  • Nefes almada güçlük.

Sokma bölgesine ek olarak vücudun diğer bölgelerinin şişmesi, boğazı etkilediğinde boğulmaya yol açabilir (glottis ödemi). Bu reaksiyon potansiyel olarak ölümcül olduğundan, acilen tıbbi yardım alınmalıdır.

Isırık bölgesinde kızarıklık ve şişliğin yanı sıra, diğer belirtiler de ciddi bir alerjiye işaret eder

Böcek ısırıkları için merhemler

Böcek ısırığının neden olduğu kaşıntı ve şişlikten anında kurtulmak için şunları uygulayabilirsiniz buz ısırık bölgesine 10 dakika boyunca veya semptomlarda rahatlama hissedene kadar uygulayın.

Ayrıca Polaramine® ve Andantol® gibi anti-alerjik bir merhemi 5 gün boyunca günde 3 kez uygulayabilirsiniz. Bu merhemler sırasıyla anti-alerjik ve anestezik etkiye sahip deksklorfeniramin maleat ve izotipendil hidroklorür maddelerini içerir.

Prometazin, eczanelerde Fenergan® ve Profergan® ticari isimleri altında bulunabilen antialerjik etkiye sahip başka bir merhemdir.

Ciltte ilaç kullanmak istemeyenler için bir seçenek de, kaşıntıyı hafiflettiği ve tahrişi azalttığı için bileşiminde mentol bulunan ferahlatıcı bir losyon kullanmaktır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu önlemler cildi kaşımaktan kaçınmanıza yardımcı olduğu için çok faydalıdır, çünkü kaşımak tahrişi kötüleştirebilir ve yoğun kaşıntı hissi olan kaşıntıyı artırabilir.

Ciddi alerjik reaksiyonlar durumunda, bir doktorun durumu değerlendirebilmesi için acil servise gidilmelidir.

Bazı durumlarda tedavi oral ve topikal antihistaminikler ve deksametazon ve hidrokortizon merhem gibi kortikoidlerle yapılabilir. Bu merhemler güçlü bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir, kaşıntıyı, şişmeyi ve cildin şiddetli kızarıklığını giderir.

Diğerlerinde, anafilaktik şoka yol açabilen şiddetli alerjik reaksiyonu durdurmak için adrenalin enjeksiyonu gerekebilir.

Böcek ısırıkları nasıl önlenir

Böcek ısırıklarının verdiği rahatsızlıktan kaçınmanın en iyi yolu onları önlemektir. Bunun için bazı basit eylemler bu rahatsızlıktan kurtulmaya çok yardımcı olabilir:

  • Çok sayıda böceğin olduğunu bildiğiniz bir yere gittiğinizde veya gittiğinizde pantolon ve uzun kollu gömlek giyin.
  • Evinizde çok sayıda böcek varsa, pencere perdeleri veya sineklikler kullanın.
  • Hava sıcaksa ve uzun giysiler giyemiyorsanız, kovucuyu cildinize uygulayın. Evinizin etrafında uçuşan böceklerin daha yoğun olduğunu fark ettiğiniz zamanlarda kullanımı güçlendirin. Sivrisinek ve sivrisineklere karşı 7 ev yapımı kovucuya bakın.
  • Böceklerin görülme sıklığı çok yüksekse, evinizi dezenfekte ettirin veya ilaçlatın.
Kaynaklar ve ek referanslar
  • Böcek ısırığı sonrası nefrotik sendrom: olgu sunumu, Brazilian Journal of Nephrology, 2020; 42(4): 498-501.
  • Böcek kovucular: çocuklarda kullanım için öneriler, Revista Paulista de Pediatria, 2009; 27(1): 81-89.
Başa dön