Bronkospazm: nedir, belirtileri, nedenleri ve ne yapılması gerektiği

Nefes darlığı, hırıltılı solunum, kalın mukus salınımı ile birlikte yoğun öksürük bronkospazm Bu semptomlar üzücüdür ve akciğerlerinize giden hava akışının normale dönmesi ve tekrar huzurlu bir şekilde nefes alabilmeniz için hızlı müdahale gerektirir.

Bronkospazma neden olabilecek çeşitli nedenler ve sağlık sorunları ve ayrıca sorunu tedavi etmek için kullanılabilecek çeşitli ilaçlar vardır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bronkospazmın ne olduğunu, belirtilerini, nedenlerini, tanı ve tedavinin nasıl yapıldığını görün.

Bronkospazm nedir?

Bronkospazmın ana semptomlarından biri nefes darlığıdır

Bronkospazmın ne olduğunu anlamak için kelimeyi ikiye ayıralım. Spazm, istemsiz kas kasılması anlamına gelir. Havanın akciğerlere taşındığı kanala bronş denir. Bronkospazm, bronşiyal kasların spazm geçirerek akciğerlerde daraltma Havanın içinden geçtiği kanalın.

Bronşların ve uzantıları olan bronşiyollerin daralması, havanın akciğerlere geçişini engelleyerek kişinin nefes darlığı, göğüs ağrısı ve hırıltılı solunum hissetmesine ve öksürmesine neden olur.

Bronkospazm, astım, bronşiolit ve pulmoner amfizem gibi normal hava akışının engellendiği ve nefes almayı zorlaştıran bir grup hastalık olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişilerde daha yaygındır.

Bu sorun, soğuk algınlığı ve grip, bronşit ve kimyasalların solunması gibi solunum yolu hastalıkları ve alerjilerin şiddetlenmesi şeklinde de ortaya çıkabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bronkospazm belirtileri

Bronkospazmın karakteristik semptomları şunlardır:

  • Solunum sıkıntısı hissi: boğulma, göğüste sıkışma veya nefes darlığı.
  • Hırıltı: halk arasında göğüs hırıltısı, kedi hırıltısı veya miyavlama olarak bilinen, nefes alma sırasında çıkan tiz ıslık sesleridir.
  • Siyanoz: Cildin, tırnakların, dudakların veya göz çevresinin mavimsi bir renk alması ile karakterize, kanın oksijenlenmesinin zayıf olmasıyla ilgili bir sorun.
  • Kuru öksürük veya kalın mukus (balgam) salgılanması
  • Konuşma güçlüğü
  • Taşikardi: kalp atışının hızlanması.

Bronkospazmın nedenleri nelerdir?

Hava yollarında şişme veya tahrişe neden olan herhangi bir faktör, astım ataklarında oldukça sık görülen bronkospazm sorununa yol açabilir.

Bronkospazmın nedenleri toksik ve toksik olmayan olarak sınıflandırılabilir:

Toksik nedenler

Kullanımı beta-blokerler Bronkospazma neden olma riski nedeniyle astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda kontrendikedir.

Bu alerjenler Toz ve hayvan tüyü gibi alerjik reaksiyona neden olabilen maddeler de bronkospazma yol açabilir.

Solunması hidrokarbonlar Bir yangında dumanın solunması veya yangından çıkan dumanın solunması tehlikeli olabilir. sigara/uyuşturucu bronkospazma da neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Toksik olmayan nedenler

Bronkospazma aşağıdakiler neden olabilir anafilaksi Bu reaksiyon genellikle filmlerde yer fıstığı ve deniz ürünleri gibi gıdaları yedikten hemen sonra şiddetli nefes darlığı ve şişlik yaşayan bir kişiyi gösterir.

A astım bronkospazm sorunuyla doğrudan ilişkilidir, çünkü bronşların daralmasına yol açan kronik bir iltihaplanmadır. Bu nedenle, astım atağında, astımı olan kişiler nefes almakta çok zorluk çeker, öksürür ve göğüste hırıltı olur.

Bronkospazm teşhisi

Doktor teşhis koymaya yardımcı olması için muhtemelen akciğer röntgeni isteyecektir

Yukarıda belirtilen semptomları yaşarsanız, bir doktora başvurun. ACİL DURUM doktorunuza başvurun, böylece semptomlar hemen tedavi edilir ve daha iyi nefes alabilirsiniz.

Bundan sonra, bronkospazm sorununuzun nedenini öğrenmek için tıbbi bir konsültasyondan geçmeniz önerilir, böylece uygun şekilde tedavi edilebilir.

Konsültasyonda, doktorun solunum problemleri, astım veya alerji geçmişinizi öğrenmesine yardımcı olacak soruları cevaplayacaksınız. Daha sonra, bir stetoskop kullanarak nefesinizi ve akciğerlerinizin hareketlerini dinlemekten başka bir şey olmayan bir akciğer oskültasyonu yapılacaktır.

Buna göre doktor daha ileri testler isteyebilir özel Örneğin, sorununun nedeninin ne olabileceği konusunda ortaya koyduğu hipotezlere göre:

Tanıtım Sonrası Devam
  • Kritik hastalarda arteriyel kan gazı analizi
  • Zatürre veya diğer akciğer enfeksiyonlarının belirtilerini aramak için göğüs röntgeni.
  • Ekspiratuar Tepe Akış Hızı (PEFR)
  • Zorlu ekspiratuar hacim 1 saniye (FEV1)

Bronkospazm nasıl tedavi edilir

Bronkospazm tedavisi, solunum yollarını genişleterek havanın akciğerlere geçişini kolaylaştıran ilaçlarla yapılır ve bunlara bronkodilatörler .

Tedavi ile yapılabilir:

  • Kısa etkili bronkodilatörler: Bunlara salbutamol, fenoterol ve terbutalin gibi kurtarıcı bronkodilatörler de denir. Astım pompası gibi inhalasyon yoluyla verildiğinde, birkaç dakika içinde etkili olurlar ve 4 ila 6 saat sürebilirler.
  • Uzun etkili bronkodilatörler: Solunum yoluyla, ağızdan veya damardan (damar içine) uygulanabilirler. 12 saate kadar daha uzun süre solunum yollarının genişlemesine neden olurlar. Bazıları 24 saate kadar ultra uzun ömürlüdür.
  • İnhale kortikosteroidler: bronşlardaki iltihaplanmayı azaltır.
  • Oral veya intravenöz (damar içi) kortikosteroidler: en ağır vakalar için tedavi seçenekleridir.

Bazı insanlar aşağıdakilerin neden olduğu bronkospazmdan muzdariptir fiziksel efor Bu durumlarda doktor, fiziksel aktiviteden 15 dakika önce kısa etkili bronkodilatörlerin kullanılmasını önerebilir.

Kaynaklar ve ek referanslar
  • Bronkodilatörler, Pulmão RJ, 2012; 21(2): 60-64.
  • Araştırmalar astım tedavisinin düzenli fiziksel egzersizden geçtiğini kanıtlıyor, USP Tıp Fakültesi
Başa dön