Çok Fazla Biber Yemek Sizin İçin Kötü mü?

Acı biber, yemeklere baharatlı bir tat vermesinin yanı sıra, organizmaya C vitamini sağlama, antimikrobiyal etki, anti-enflamatuar etki, sindirimin iyileştirilmesi ve hatta metabolizmanın hızlanması gibi faydalarla ilişkilendirilir, bu da kalori ve yağ yakma sürecinin verimliliğini artırması nedeniyle kilo kaybına yardımcı olur.

Anti-kanser etkisi, antioksidan etkisiyle hastalıklara ve erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerle mücadele, mideyi koruma, kalp sağlığına yardımcı olma ve diş ve diş etlerini koruma gibi diğer avantajlar da acı bibere atfedilmiştir. Acı biberin sağlık ve fiziksel form için 10 önemli faydasını buradan inceleyebilirsiniz.

Tanıtım Sonrası Devam

Ancak biberin tüm olumlu yanlarına rağmen bu, gıdanın abartılı bir şekilde tüketilebileceği anlamına gelmez.

Çok fazla biber yemek sizin için kötü mü?

Muhtemelen aşırıya kaçan her şeyin sizin için kötü olduğunu zaten duymuşsunuzdur.

Özellikle sos şeklinde aşırı miktarda biber tüketimi, yanıklar, ağızda veya dilde kabarcıklar, bulantı, kusma ve nefes almada değişiklik gibi sorunlara neden olabilir.

Çok fazla acı biber yemenin sizin için kötü olduğuna dair bir kanıt Live Science web sitesi tarafından rapor edildi. Yayın, 2011 yılında İskoçya'nın Edinburgh kentinde kimin en fazla miktarda ekstra baharatlı köri yiyebileceğini görmek için düzenlenen bir yarışmada, katılımcıların nefes nefese kalmanın yanı sıra kusma, bayılma, terleme gibi semptomlar yaşadıklarını söyledi. Körinin içinde acı biber olduğunu unutmayınTarif.

Aynı sayfada bildirildiği gibi, baharatlı yiyeceklere aşırı düşkünlük de mide ekşimesine neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Çok fazla biber yediğinizde ne hissedersiniz?

Çok fazla biber yemek, tüketimine alışkın olmayan insanlar için kötüdür. Şimdi bu aşırılığın en yaygın etkilerine bakacağız. Bunlar abartan herkesin başına gelebilir, ancak dediğimiz gibi biberi sık yemeyen insanlarda daha yaygındır.

  • Mide yanması: Yemeğinizi bitirdikten kısa bir süre sonra midenizde yanma hissi oluşabilir. Mideniz bu miktarda bibere alışık değildir. Bu his mide reflüsü şeklinde yemek borunuza ulaşabilir.
  • Hazımsızlık: Çok miktarda biber kesinlikle hazımsızlığa ve halsizliğe neden olabilir. Sindiriminiz yavaşlayabilir ve mideniz ağrıyabilir.
  • Rektal yanma: Mide ve bağırsaklardan geçtikten sonra, biberin bazı bileşenleri rektuma ulaşabilir. Bu, dışkıyı dışarı atma zamanı geldiğinde yanma hissine neden olabilir. Ancak, bu his daha sonra geçer. Sık biber tüketimi ile bu artık yaşanmamalıdır.
  • Deri döküntüsü: Çok fazla biber yemeye alışkın olsanız bile, cildiniz ve gözlerinizle temas konusunda dikkatli olmalısınız. Büyük miktarlarda güçlü bir biberle temas ederseniz cildinizde yanıklara ve ciddi göz tahrişine neden olabilirsiniz.

Acı biber ile çalışın

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New Mexico Eyalet Üniversitesi'nde bahçe bitkileri profesörü olan Paul Bosland'a göre, çok fazla biber yemek sizin için kötüdür ve hatta ölüme bile yol açabilir.

Profesör, 1980'lerde yapılan ve yaklaşık 1,3 kg toz biber yutmanın 60 kg'ın biraz üzerinde bir insanı öldürmeye yettiğini ortaya koyan araştırmayı sundu.

Açıkçası, kimsenin bu kadar çok acı biber yemesi pek olası değil, değil mi? Yine de, 1,3 kg'lık çok daha ılımlı tüketimin bile bazı yan etkileri olabileceğini bilmeniz gerekir.

Acı biberler dahili (oral) kullanımları sonucunda ishal, mide bulantısı ve gastrointestinal sorunlara neden olabilir. oleorosin capsicum biber spreylerinde kullanılan biber gazı, büyük miktarlarda kullanıldığında ağrı, iltihaplanma, şişme ve kızarıklığa neden olabilir.

Biberin neden olduğu iltihap, kronikleşebileceği ve vücuttaki hücrelerin ölümüne neden olabileceği için tehlikelidir.

Tanıtım Sonrası Devam

Harici uygulama, genellikle ilk birkaç uygulamadan sonra kaybolan kızarıklık, alerji, tahriş ve yanıklara neden olabilir. Bununla birlikte, harici kullanımın bu etkileri ortadan kalkmazsa, yönlendirme uygulamayı durdurmaktır. Acı biberleri tıbbi amaçlarla kullanmadan önce, prosedürün gerçekten gerekli olup olmadığını ve / veya endike olup olmadığını öğrenmek için bir doktora danışmak önemlidir.

Kapsaisin

Kapsaisin, acı biberde bulunan aktif bileşen olmasının yanı sıra, insan vücudunun dokusunda iltihaplanmaya neden olur, böylece vücudun mukoza zarı veya bağırsaklar büyük ölçüde zarar görebilir.

Bu madde aynı zamanda midede bulunan asitlerin artmasına da neden olabilir. Bu nedenle, zaten midede aşırı asitlikten muzdarip olanlar kapsaisinli acı biberlerden kaçınmalıdır. Bu biberlerin gözlerinize düşmesine izin vermemek için çok dikkatli olmalısınız - bunun sonucu gözlerin tahriş olması ve korneaların zarar görmesidir.

Kapsaisin ayrıca aspirin, teofilin (bir astım ilacı), kan inceltici ilaçlar ve ACE inhibitörleri (hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç) gibi bir dizi ilaçla etkileşime girebilir.

Acı biberin içindeki etken maddeye karşı alerji geliştirmek hala mümkündür.

Karabiber ile yapılan çalışmalar

Beslenme Uzmanı Katia Terumi, karabiberin sık ve aşırı tüketilmesinin mide ve bağırsaklar gibi organları kaplayan mukoza zarlarında tahrişe neden olabileceğini açıkladı.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu biber türü aşırı tüketildiğinde midede yanma hissine, solunduğunda solunum problemlerine, ciltte kuruluğa neden olabilir.

Sayfada ayrıca, yaz aylarında yutulduğunda burun kanamasına yol açabileceği de bildirildi. Acı biber, kızarıklık ve tahrişe neden olma riski nedeniyle gözlerden ve ciltten de uzak tutulmalıdır.

Biber ayrıca siklosporin (otoimmün hastalıklarda veya organ reddini önlemek için kullanılır), kolinerjik ilaçlar (kas güçsüzlüğü ile ilgili sorunları tedavi etmek için kullanılır) ve digoksin (konjestif kalp yetmezliği vakalarında kullanılır) gibi ilaçlarla da etkileşime girebilir.

Katia Terumi ayrıca gastrit, ülser ya da divertikülitten muzdarip kişilerin biber tüketiminden kaçınması gerektiğini, hamile kadınların ve bebeklerini emzirme sürecinde olanların da karabiberden uzak durması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte, az miktarlarda karabiberin büyük sorunlara yol açması beklenmez.

Biber tüketimi için öneriler

Yiyecekleri yemenin en sağlıklı yolu, besin maddelerinin korunmasını garanti eden taze halleridir. Örneğin soslar, konserveler, jöleler ve kurutulmuş biberler, başta vitaminler olmak üzere besin kaybına uğrayabilir.

Bu gıda için önerilen belirli bir günlük tüketim miktarı olmamasına rağmen, yönelim bu kadar tekrarlanan bir şekilde abartmamaktır. Her gün çok fazla biber yerseniz, bu tüketimin bazı zararlı etkilere neden olması mümkündür.

Bunun yanı sıra, yukarıda gördüğümüz gibi, bazı acı biberler ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, bir ilaç için reçete aldığınızda, doktorunuza söz konusu ilacı alırken acı biber kullanımı için bir kontrendikasyon olup olmadığını sorun.

Aşırı biber tüketiminin sizin için kötü olduğunu hiç düşündünüz mü? Aşırı tüketim nedeniyle hiç kötü deneyimler yaşadınız mı? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön