Deride Bakır Başı - Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Suçiçeğini hiç duymamış olabilirsiniz, ancak bu hastalığa yakalanmış birini tanıyor olabilirsiniz. Suçiçeğinin ne olduğunu ve kendinizi bu yaygın viral enfeksiyondan nasıl koruyacağınızı anlamanıza yardımcı olmak için, bu makale size hastalığın belirtileri, nasıl tedavi edileceği ve önleyici tedbirlerin neler olduğu hakkında önemli bilgiler sağlayacaktır.

Ciltteki bakır çiçeği, su çiçeğine neden olan virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Ciltte ortaya çıkan döküntüler ağrı, yanma ve diğer birçok semptomu tetikleyebilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bağışıklığınızı artırmak daha fazla korunmanın yollarından biridir, bu nedenle bağışıklığı artıran yiyecekleri tüketmeyi bırakmamanız çok önemlidir.

Her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca saçkırana yakalanacağı tahmin edilmektedir.

Bulaşıcı olmasına rağmen, enfeksiyon riskini en aza indirmek ve enfeksiyonu uygun şekilde tedavi ederek komplikasyon riskini azaltmak için önleyici tedbirler alınabilir.

Ciltteki Bakır - Nedir?

Zona - zona olarak da adlandırılır - virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur suçiçeği-zoster Bu virüs aynı zamanda suçiçeği (veya varisella) hastalığından da sorumludur.

Kızarıklıklar genellikle derinin altındaki bir sinirin enfekte olmasıyla ortaya çıkar ve bu da çok fazla ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Su çiçeği geçiren kişiler hayatlarının bir döneminde zona hastalığına yakalanabilirler. Bunun nedeni, su çiçeğinin tedavi edilmesinden sonra bile virüsün sinir sisteminde inaktif halde yaşamaya devam edebilmesi ve yeniden aktive olarak bu kez deride bakır başlara neden olabilmesidir.

Su çiçeği virüsüne hiç maruz kalmadıysanız, cildinizde asla su çiçeği oluşmayacaktır. Ve hatta virüse maruz kalmış yetişkinlerin çoğunda bile, virüs muhtemelen uykuda kalacağından, asla zona salgını görülmeyebilir. Bununla birlikte, bazı kişilerde virüs yeniden aktif hale gelebilir ve enfeksiyonun rahatsız edici semptomlarından muzdarip olabilir.

Su çiçeğinin neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir, ancak virüsün yeniden aktif hale gelmesinin, yaşlandıkça bağışıklığın azalmasıyla - ciltte su çiçeğinin yaşlı insanları daha fazla etkilemesinin nedenlerinden biri - veya örneğin otoimmün hastalıkların varlığıyla ilgisi vardır.

Ciltte Bakır Pası Belirtileri

Bakırbaşın ciltteki ana belirtileri şunlardır:

  • Vücudun sadece bir tarafında küçük bir bölümde ağrı;
  • Ciltte yanma hissi;
  • Uyuşma veya karıncalanma
  • Ağrıdan birkaç gün sonra ortaya çıkan ve genellikle vücudun sadece bir tarafını veya göz çevresini ya da boyun ve yüze yakın bölgeyi etkileyen kırmızımsı bir döküntü;
  • Kolayca patlayan ve cilt üzerinde kabuk oluşturan sıvı kabarcıklar;
  • Kaşıntı;
  • Dokunma hassasiyeti;
  • Kırmızı lekeler.

Ciltte başa çıkmanın en yaygın belirtisi ağrıdır; bu ağrı sızı, yanma, sürekli, keskin veya dayanılmaz gibi farklı şekillerde olabilir.

Kızarıklık da oldukça yaygındır ve kabarcıklar eşlik edebilir veya etmeyebilir, ancak su çiçeği geçiren kişilerin kızarıklık oluşmadan da ağrı hissetmeleri mümkündür.

Tanıtım Sonrası Devam

Ek semptomlar şunları içerebilir:

  • Ateş;
  • Ürpertici;
  • Lenf düğümlerinde şişme;
  • Yorgunluk;
  • Mide bulantısı;
  • Işığa karşı duyarlılık;
  • Kas zayıflığı;
  • Baş ağrısı.

Risk Faktörleri

Daha önce su çiçeği geçirmiş olan herkes cildinde su çiçeği oluşabilir, ancak viral enfeksiyona yakalanma riskini artırabilecek bazı faktörler vardır, örneğin

  • 50 yaşında veya daha büyük olmak;
  • Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavilere maruz kalmak;
  • Çocukluk döneminde su çiçeği geçirmiş olmak;
  • Bağışıklık sistemini zayıflatabilecek ilaçlar kullanın;
  • Travma ya da stres;
  • AIDS veya kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığa sahip olmak.

Ciltteki Bakır Bulaşıcı mıdır?

Derisinde suçiçeği olan bir kişi, suçiçeğine karşı bağışıklığı olmayan kişilere varisella-zoster virüsünü bulaştırabilir. Bulaşma, açık deri döküntüleriyle doğrudan temas yoluyla gerçekleşebilir. Ancak virüsü kapan kişide deride suçiçeği değil, su çiçeği gelişir.

Bu nedenle, su çiçeği aşısı olmamış kişilere virüsü bulaştırabileceğinizden, su çiçeğinin ciltteki karakteristik kabarcık ve döküntüleri kaybolana kadar diğer insanlarla fiziksel temastan kaçınmanız önemlidir.

Olası komplikasyonlar

Bakırbaşın ciltte neden olduğu sağlık komplikasyonları yaygın değildir, ancak ortaya çıkabilir:

  • Post-herpetik nevralji, hasarlı sinir liflerinin beyne ağrı mesajları göndermeye devam ettiği ve ciltteki kabarcıklar kaybolduktan sonra bile ağrının devam etmesine neden olan bir durumdur;
  • Cildin şiştiği, kızardığı ve dokunulduğunda sıcak olduğu bakteriyel enfeksiyonlar;
  • Kornea hasarı ve hatta görme kaybı gibi göz hasarlarını önlemek için derhal tedavi edilmesi gereken göz çevresindeki kısmı etkileyen ağrı veya kızarıklık;
  • Baş dönmesi, kısmi yüz felci veya tat alma kaybına ek olarak bir kulakta işitme kaybı veya şiddetli ağrı, kafadaki sinirleri etkileyen ve viral enfeksiyonla tetiklenebilen bir durum olan Ramsay Hunt sendromunun belirtileri olabilir;
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı zatürre veya diğer hastalıklar;
  • Beyin veya omurilikte ensefalit veya menenjit gibi hayatı tehdit edebilecek iltihaplanma.

Hamilelik komplikasyonları

Nadiren de olsa, hamile kadın aşılanmamışsa veya hayatında hiç su çiçeği geçirmemişse su çiçeği hamilelikte ortaya çıkabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Gebelik evresine bağlı olarak, enfeksiyondan sonra doğum kusurları ortaya çıkabilir. Bu nedenle, sadece annenin değil fetüsün de sağlığını korumak için hamile kalmadan önce su çiçeği aşısını güncellemek çok önemlidir.

Yaşlılarda görülen komplikasyonlar

Bakır çiçeği yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır. Veriler, yaşamları boyunca zona geçiren kişilerin yarısının 60 yaş ve üzerindeki kişiler olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni, yaşlıların bağışıklık sisteminin daha kırılgan olmasıdır.

Bağışıklık sistemindeki bu kırılganlık, daha şiddetli deri döküntüleri ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi komplikasyon riskini artırır. Bu yaş grubu ayrıca zatürre ve beyin iltihabı geliştirmeye daha yatkındır.

CDC, 50 yaş ve üzeri yetişkinlerin su çiçeği aşısı ile kendilerini korumalarını önermektedir.

Tedavi

Ciltteki su çiçeği vakalarının çoğu 2 veya 3 hafta içinde iyileşme eğilimindedir ve enfeksiyon için özel bir tedavi yoktur, ancak semptomları hafifletmek ve durumu daha çabuk atlatmak için bazı ilaçlar kullanmak mümkündür.

Doktor tarafından reçete edilebilecek bazı ilaçlar şunlardır:

- Antiviral ilaçlar

Asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir gibi antiviral ilaçlar ağrıyı azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılabilir. Genel olarak, antiviral günde 2 ila 5 kez veya tıbbi tavsiyeye göre belirtilir.

- Anti-enflamatuar ilaçlar

İbuprofen gibi anti-enflamatuar ilaçlar enfeksiyonun neden olduğu şişlik ve ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Genellikle 6 ila 8 saat aralıklarla alınırlar.

- Analjezikler

Ağrı kesiciler enfeksiyonun erken dönemlerinde ağrı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Enfeksiyonun ilk birkaç gününde günde bir veya iki kez ağrı kesici kullanmak rahatlama sağlamak için yeterlidir.

Ağrıyı azaltmak için cilt üzerinde lidokain gibi anestezik maddeler içeren kremler, jeller veya diğer ürünler de kullanılabilir.

- Antihistaminikler

Difenhidramin, çok fazla kaşıntının olduğu bazı baş etme vakalarında önerilebilecek bir antihistaminik örneğidir.

- Kapsaisin

Enfeksiyon durduktan sonra ortaya çıkabilecek sinir ağrısı riskini (post-herpetik nevralji adı verilen bir durum) azaltmaya yardımcı olan bir maddedir.

- Kortikosteroidler

Prednizon gibi kortikosteroidler, enfeksiyon nedeniyle göz veya işitme hasarı riski olduğunda kullanılabilir.

- Diğer tedavi yaklaşımları

Antikonvülsanlar ve trisiklik antidepresanların kullanımı, diğer tedavi türlerine yanıt vermeyen uzun süreli ağrı vakalarında endike olabilir. Ancak genellikle bu tür tedavilerden mümkün olduğunca kaçınılır, çünkü bu gibi ilaçlar ciddi ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Rahatlamanın Doğal Yolları

  1. Dinlen: Vücudun virüsle savaşabilmesi ve enfeksiyondan kurtulabilmesi için dinlenmek esastır.
  2. Kompres kullanın: Cilt üzerinde soğuk, nemli kompreslerin kullanılması döküntülerin neden olduğu ağrı, kaşıntı ve yanma hissinin azaltılmasına yardımcı olur.
  3. Yatıştırıcı losyonlar uygulayın: Örneğin kalamin içeren yatıştırıcı losyonlar ciltteki ağrı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  4. Banyo: Rahatlatıcı ılık bir banyo ağrı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Etkinliği artırmak için banyo sırasında cilde kolloidal yulaf ezmesi uygulanabilir.

Belirtiler 10 gün içinde düzelmezse, bağışıklık sisteminizin enfeksiyona nasıl tepki verdiğini görmek için bazı testler için doktorun ofisine dönmeniz önemlidir.

Bunu Önlemek Mümkün mü?

Kendinizi korumanın yanı sıra, virüsün diğer insanlara yayılmasını önlemek de önemlidir. Viral enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olan bazı ipuçları şunlardır:

  • Kızarıklıkları kapalı tutun;
  • Ellerinizi sık sık yıkayın;
  • Suçiçeği geçirmemiş, aşı olmamış veya herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerle doğrudan temastan kaçının.

Bu temel korunma yöntemlerine ek olarak aşı, su çiçeğini ve komplikasyonlarını önlemenin en iyi yoludur.

Su çiçeği aşısı (kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi diğer hastalıklara karşı da koruma sağlar) çocukluk döneminde 2 doz olarak yapılmalıdır ve hiç su çiçeği geçirmemiş veya aşı olmamış yetişkinler de bir doz yaptırmalıdır. Aşı, yaptıran her 10 kişiden 9'unda su çiçeği virüsünün neden olduğu hastalıkları önleyebilmektedir.

Aşılanan herkeste suçiçeği veya su çiçeği hastalığı oluşmayacağını garanti etmese de, risk azaldığı gibi komplikasyon olasılığı ve hastalığın şiddeti de azalmaktadır.

Ayrıca ciltte bakır lekesi oluşma riskini azaltmak için özel olarak geliştirilmiş aşılar da bulunmaktadır. Bunlar özellikle viral enfeksiyona bağlı komplikasyonlar geliştirmeye daha yatkın olan 50 yaş üstü kişiler için endikedir.

Shingrix ve Zostavax olmak üzere 2 türü vardır. Zostavax, bakırlı deri hastalığını önlemek için onaylanan ilk aşı iken, Shingrix yakın zamanda geliştirilen ve 2 doz halinde alınması gereken bir aşıdır. Aşıyı yaptıran bireylerin %90'ından fazlasında bakırlı deri hastalığının ortaya çıkmasını önler ve daha etkili olması nedeniyle doktorlar tarafından tercih edilir. Daha etkili olduğu için Shingrix50 yaşın üzerindeki bireyler daha önce Zostavax almış olsalar bile endikedir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Viral enfeksiyonların çoğu ilaç kullanmaya gerek kalmadan kendiliğinden iyileştiğinden, bazı insanlar vücutlarında enfeksiyon belirtileri fark etmelerine rağmen doktora gitmeyi ihmal etmektedir.

Her durumda, daha ciddi sağlık sorunlarını ekarte etmek ve enfeksiyonu mümkün olan en iyi şekilde tedavi etmek için bir doktora başvurmak kaçınılmazdır, ancak aşağıda belirtilen durumlarda, doktorun ofisine ziyaret hiçbir koşulda ertelenmemelidir:

  • Birey 60 yaşında veya daha büyüktür;
  • Ağrı ve kızarıklık göz çevresindeki deriyi etkiler;
  • Kızarıklık çok ağrılı ve yaygındır;
  • Bakırbaş deri hastalığı şüphesi olan kişinin hastalık veya bazı ilaçların kullanımı nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır.

CDC'den alınan veriler, bakırbaş deri hastalığına yakalanan nüfusun yalnızca %1 ila 4'ünün sağlık komplikasyonları nedeniyle hastaneye yatırılması gerektiğini ve bu kişilerin %30'unun bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar yaşadığını göstermektedir.

Küçük bir kısmı olsa bile, üzülmektense tedbirli olmak ve virüsle nasıl mücadele edileceğine dair daha ayrıntılı tavsiye almak ve enfeksiyonla kendi başınıza mücadele edebilecek kadar güçlü olup olmadığınızı kontrol etmek için bir doktora görünmek daha iyidir.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
  • //www.cdc.gov/shingles/about/symptoms.html
  • //www.cdc.gov/shingles/vaccination.html
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17143845
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20104941
  • //www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Shingles-Hope-Through-Research
  • //www.nhs.uk/conditions/shingles/
  • //www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/shingles
  • //www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles/shingles-skin#1
Başa dön