Ekmek Gaz Yapar mı?

Ekmeğin gaz yaptığının doğru olup olmadığını ya da Brezilya diyetinde çok yaygın olan bu yiyeceğin bu sorundan muzdarip olanlar tarafından kaçınılması gerekip gerekmediğini kontrol edin.

Fransız ekmeği, teneke ekmek, pide, İtalyan ekmeği, sütlü ekmek, baget, yulaf ekmeği veya çavdar ekmeği olsun, gerçek şu ki ekmek birçok insanın kahvaltısının veya öğleden sonra atıştırmalığının bir parçasıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Ancak günlük ekmeğimizi tüketirken, yemeğin bizi normalden daha fazla gaz yapmayacağından endişelenmemiz gerekmez mi?

Bundan önce, ekmeğin gerçekten şişmanlatıp şişmanlatmadığını anlamak ve gaza neden olan yiyeceklerin bir listesini görmek ilginç olabilir.

Ekmek gaz yapar mı?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Michigan Üniversitesi'nden bir makale, ekmeği orta miktarda gaz üretimine neden olan ve gazı kontrol etmek için diyette kaçınılması gerekebilecek gıdalar grubunda sınıflandırmıştır.

Peki ama neden? Raporlara göre nişastalar, vücut onları parçalama sürecine girdiğinde gaza neden olabilir.

Ve bilin bakalım nişastalı gıdalar listesinde kimler var? Ekmek gibi buğdaydan hazırlanan ürünler.

Tanıtım Sonrası Devam

Aynı şekilde buğday ve hatta tam buğday da düzenli olarak bağırsak gazı ile ilişkilendirilen gıdalar listesinde yer almaktadır; bu da buğday ve buğday ürünleri içeren tüm gıdaların gaz üretimine katkıda bulunduğu anlamına gelmektedir.

Fruktoz ve laktoz

Yayınlanan bir makalede, çevre bilimi lisans öğrencisi ve tıp yazarı Amber Tresca, buğdayın genellikle gaza neden olan bir gıda olarak görülmemesine rağmen, bileşiminde bulunan nişastanın kalın bağırsaktaki iyi bakteriler tarafından parçalandığında gazları oluşturduğunu açıkladı.

"Buğday aynı zamanda meyvelerde de bulunan doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Buğdayda bulunan ve sindirilmeyen fruktoz kalın bağırsakta fermente olabilir ve gaza neden olabilir," diye ekledi çevre bilimleri lisans öğrencisi yayınladığı makalesinde.

Buna ek olarak, Uluslararası Gastrointestinal Bozukluklar Vakfı, bileşiminde laktoz bulunan paketlenmiş ekmeklerin gazlara neden olma olasılığı daha yüksek olan gıda grubunun bir parçası olduğunu belirtmiştir.

Bazı ekmek türleri gibi işlenmiş gıdalarda bulunabilen fruktoz ve laktoz kombinasyonu gaz artışına neden olabilir. Yayının da haklı olarak belirttiği gibi, artan gaz laktoz intoleransının belirtilerinden biridir.

Bu nedenle, laktoz içeren bir ekmek veya süt gibi bu maddeden oluşan diğer gıdaları tüketirken çok fazla gazınız olduğunu fark ederseniz, bu durumdan muzdarip olup olmadığınızı öğrenmek için doktordan yardım almaya değer.

Tanıtım Sonrası Devam

Kepekli ekmek

Tam buğday ve diğer tam tahıllardan yapılan ekmek, vücudun sindiremediği bir karbonhidrat türü olan lif içeriği nedeniyle gaza neden olabilir.

Bağırsakların düzgün çalışması için önemli olduklarından diyetten çıkarılmamaları gerekse de, lif bakımından zengin gıdalar genellikle büyük gaz üreticileridir.

Diğer birçok gıda bileşeninden farklı olarak lif, gastrointestinal sistemdeki bakterilerin çoğunun yaşadığı kalın bağırsağa bozulmadan ulaşır.

Bu bakteriler lifleri bir enerji biçimi olarak kullanabilmektedir, ancak ürettikleri yan ürün tam olarak gazlardır.

Lifi bir kenara bırakamayacağınız için, tavsiye, mideniz daha rahat olana kadar her gün lif açısından zengin bir yiyeceğin ek bir porsiyonunu ekleyerek günlük besin alımınızı kademeli olarak artırmaktır.

Eklenen her 5 g lif için sıvı alımının yaklaşık 230 ml artırılması önerilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Diğer taraftan

Bu, tüm ekmeklerin gaz yaptığını söyleyebileceğimiz anlamına gelmez, en azından Uluslararası Gastrointestinal Bozukluklar Vakfı'nın bildirdiğine göre.

Kurum, glütensiz ekmek gibi karbonhidratların gaza neden olma olasılığı daha düşük olan gıdalar listesinde yer aldığına dikkat çekti.

Michigan Üniversitesi'nin bir belgesine göre, her insanın her yiyeceği farklı şekilde tolere ettiğini ve bir kişide çok fazla gaza neden olan şeyin bir başkasında sadece normal miktarlarda gaza neden olabileceğini belirtmek de önemlidir.

Bu makalenin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu ve asla doktor veya diyetisyen gibi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alamayacağını unutmayın.

Suçlu olan sadece yiyecekler değil

Ekmeğin gaz yapıp yapmadığını bilmenin yanı sıra, başka hangi faktörlerin - sadece yemek sırasında yediklerimiz ve içtiklerimizin değil - vücutta gaz üretimine müdahale edebileceğini bilmek önemlidir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New York Üniversitesi'nde beslenme alanında doçent ve klinik profesör olan Charles Mueller, saldığımız gazların sadece yediğimiz yiyeceklerden değil, aynı zamanda yuttuğumuz havadan da kaynaklandığını ve bu gazların gastrointestinal sistemden geçtiğini açıkladı.

Aynı doğrultuda, gastroenterolog, ABD'deki New York Üniversitesi'nde tıp doçenti ve doktor David Poppers, gazın iki faktörün birleşiminden oluştuğunu açıkladı: çok hızlı yemek yediğimizde yuttuğumuz hava ve yediğimiz yemek.

Beslenme uzmanı Abby Langer ayrıca ciddi gastrointestinal hastalıkların da gazın ana nedeni olabileceğini açıkladı. Uzman, bunların bazı ilaçların kullanımı ve bağırsak florasındaki sorunlarla da ilgili olabileceğini sözlerine ekledi.

"Altta yatan (gastrointestinal hastalıklar gibi gazlara neden olan) bir sorunu olmayanlarımız için, sahip olduğumuz gaz miktarı doğrudan kolonumuzdaki sindirilmemiş gıda ve/veya hava miktarı ile ilgilidir. Vücudumuzun parçalamadığı şeyler yiyorsak, gaz alırız," diye ekledi Langer.

Utanç verici olsa da gaz çıkarmanın vücudun normal bir işlevi olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Charles Mueller, gaz çıkarmadığımız zamanlarda gazın ortaya çıkmasından daha fazla endişe duymamız gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Mueller ayrıca kramp, şişkinlik, kabızlık, ishal, hiç gaz çıkmaması ya da çok fazla gaz çıkması gibi bağırsak alışkanlıklarında kendiliğinden düzelmeyen değişiklikler olduğunda tıbbi yardım alınmasını tavsiye etti.

Video:

İpuçlarını beğendiniz mi?

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.webmd.com/digestive-disorders/features/secrets-gas-control#1
  • //www.iffgd.org/symptoms-causes/intestinal-gas/tips-on-controlling-gas.html
  • //www.oregonclinic.com/diets-gas-and-flatulence-prevention
  • //www.med.umich.edu/fbd/docs/Gas%20reduction%20diet.pdf
Başa dön