- Hamile kadınların almaması gereken ilaçların sınıflandırılması
- Hamile kadınlar ilaçlara dikkat etmelidir
- Hamile kadınların almaması gereken ev ilaçları veya doğal ilaçlar
- Ne yapmalı
Hamilelik sırasında, ilacın hamile kadın ve bebeği için risklerini ve faydalarını değerlendirebilecek kişi olan bir jinekolog-doğum uzmanı tarafından reçete edilmedikçe, hemen hemen tüm ilaçlar kontrendikedir.
Bu değerlendirme aşağıdakiler tarafından geliştirilen bir risk sınıflandırmasına dayanmaktadır Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı federal bir düzenleyici kurumdur.
Tanıtım Sonrası DevamBu kılavuza göre, D veya X risk kategorisinde sınıflandırılan ilaçlar, fetal malformasyon veya düşükle sonuçlanabilecekleri için hamile kadının almaması gereken ilaçlardır.
Öte yandan, risk B veya C olarak sınıflandırılan ilaçlar, çalışma eksikliği nedeniyle bildirilmiş güvenlik verileri bulunmadığından, hamile kadınların kendi başlarına almaması gereken ilaçlardır.
Sadece risk A olarak sınıflandırılan ilaçlar, kendilerine eşlik eden jinekolog-doğum uzmanı tarafından reçete edildiği takdirde hamile kadınlar tarafından kullanılabilir.
Belirli bir ilacın hamile kadınlar için kullanım olasılığı hakkındaki bilgiler prospektüste bulunabilir ve herhangi bir tedaviye başlamadan önce danışılmalıdır.
Hamile kadınların almaması gereken ilaçların sınıflandırmalarını, almaları gereken bakımı, ayrıca izin verilmeyen ev ve doğal ilaçları ve hamilelik sırasında ağrı ve rahatsızlıkla başa çıkmak için ne yapmaları gerektiğini görün.
Tanıtım Sonrası DevamHamile kadınların almaması gereken ilaçların sınıflandırılması
Hamile kadınların dikkat etmesi gereken bazı ilaç sınıflandırmaları vardırHamile kadının almaması gereken ilaçlar aşağıdaki risk sınıflandırmalarına girer:
Risk B
Hayvan üreme modellerinde yapılan çalışmalarda, fetüs için herhangi bir risk gözlenmemiştir. Bazı durumlarda, gebeliğin son üç ayındaki kadınlarda yan etkiler bulunmuştur, ancak bu grup için ilacın güvenliği hakkında bir sonuca varmak için kontrollü bilimsel çalışmalar yoktur.
Ayrıca, hayvan üreme modellerinde olumsuz etkilere neden olan, ancak hamile kadınlarla yapılan kontrollü çalışmalarda fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye rastlanmayan ilaçlar da bu sınıflandırmaya girmektedir.
Bu kategoride yer alan ve hamile kadının reçete edilmedikçe almaması gereken ilaçlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Amoksisilin
- Loratadin
- Ondansetron
- Benzatron
- Gamax
- Keforal
- Busonid
- Parasetamol
- Buscopan
- Omeprazol
Risk C
Risk kategorisi C'deki ilaçların hayvan modellerinde veya insanlarda kontrollü çalışmaları yoktur.
Hatta hayvan üreme modelleri ile yapılan kontrollü çalışmalarda fetüs üzerinde olumsuz etkilere dair veriler mevcuttur, ancak ilacın hamile kadınlardaki etkisine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Tanıtım Sonrası DevamBu nedenle, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, ilacı kullanmanın faydalarının potansiyel risklerden daha ağır bastığı sonucuna varırsa, hamile kadının tedavisinde kullanılabilir.
Risk C olarak sınıflandırılan bazı ilaç örnekleri şunlardır:
- Flukonazol
- Metoprolol
- Sertralin
- Hepatilon
- Gamalin V
- Pravacol
- Desonide
- Tolrest
- Amitriptilin
- Luftal
- C Vitamini
Risk D
Risk kategorisi D'de sınıflandırılan ilaçlar, insanlarda fetal risk kanıtlarına sahip olduklarından daha fazla dikkat gerektirir.
Bu nedenle, sadece ciddi veya hayatı tehdit eden hastalık durumlarında ve D kategorisi yerine kullanılabilecek başka bir ilaç olmadığında reçete edilirler.
D kategorisi ilaçlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Lisinopril
- Lityum
- Fenitoin
- Aspirin (asetilsalisilik asit)
- Spironolakton
- Azathioprine
- Streptomisin
- Primidon
- Benzodiazepinler
- Fenitoin
- Bleomisin
- Fenobarbital
- Propylthiouracil
- Siklofosfamid
- Cisplatino
- Hidroklorotiyazid
- Sitarabin
- İmipramin
- Clobazam
- Klorambusil
- Valproat
- Klorazepat
- Kortizon
- Merkaptopürin
- Vincristine
- Daunorrubicin
- Metadon
- Doksorubisin
- Enalapril
- Dipiron
- İbuprofen (gebeliğin 3. trimesterinde)
- Dorflex
Risk X
X kategorisinde sınıflandırılan ilaçlar, fetal malformasyona ve düşüklere neden olduklarına dair bilimsel kanıtlar olduğu için hamile kadınların hiçbir koşulda almaması gereken ilaçlardır. Bu durumlarda, riskler her zaman faydalardan daha ağır basar ve bu nedenle hamile kadınlar için uygun değildir.
Tanıtım Sonrası DevamHamilelikte yasaklanan ilaçlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Metotreksat
- Sinvastatin
- Varfarin
- İzotretinoin
- Tetrasiklinler
- Penisilamin
- Thalidomide
- Atorvastatin
- Radyoaktif iyot
Hamile kadınlar ilaçlara dikkat etmelidir
Vücuda giren ilaçlar risk kategorisi A Özellikle hamileliğin ilk üç ayında hamile kadınlar için risk oluşturduklarına dair bir kanıt yoktur. Daha sonraki üç aylık dönemlerde de fetal zarar olasılığı düşüktür.
Bu nedenle, hamile bir kadının bu ilaçları kullanırken göstermesi gereken tek özen, ilaçları tıbbi yönergelere uygun olarak kullanmaktır.
Risk kategorisi A ilaçlarına örnek olarak şunlar verilebilir:
- Folik asit
- Retinol A
- Piridoksin
- D3 Vitamini
- Liotironin
- Doksilamin
- Levotiroksin
Bazı ilaçların risk kategorilerinin gebeliğin evresine göre değiştiğini bilmek de önemlidir. Örneğin, Voltaren®, diğer ilaçlar gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), D kategorisine ait olduğu için gebeliğin 3. trimesterinde kontrendikedir. 1. ve 2. trimesterde ise ilaç C kategorisinde sınıflandırılır ve yalnızca doktor reçetesiyle kullanılmalıdır.
Bir ilacı kullanmaya başladıktan sonra hamile olduğunuzu fark ettiyseniz endişelenmeyin, sadece ilacı kullanmayı bırakın ve daha ayrıntılı bir hamilelik takibine başlamak için tıbbi yardım alın.
Hamile kadınların almaması gereken ev ilaçları veya doğal ilaçlar
Hibiskus çayı hamile bir kadın için tehlikeli özelliklere sahiptir ve kaçınılması gerekirEv ilaçları ve çay yapımında yaygın olarak kullanılan şifalı bitkiler, etkileri ve riskleri tam olarak bilinmediğinden hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.
İşte kaçınılması gereken bazı doğal bitki örnekleri:
- Hibiscus
- Boldo
- Rue
- Carqueja
- Nar
- Atkuyruğu
- Arnica
- Tarçın
- Mate otu
- Nane
- Aloe vera
- Catuaba
- Angelica
- Taş Kırıcılar
- Ravent
Bazı çaylar aşağıdakilerle birlikte tüketilebilir moderasyon Sizin için güvenli olup olmadıklarını öğrenmek için önceden doktorunuzla konuştuğunuz sürece:
- Tatlı ot
- Limon otu
- Lavanta
- Çarkıfelek Meyvesi
- Papatya
- Limon otu
Ne yapmalı
Hamile kadınlar hamilelik sırasında çoğu ilacı alamıyorlarsa, ağrılarını ve rahatsızlıklarını gidermek için ilaç dışı yöntemlere başvurabilirler.
Buna ek olarak, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek sorunların tedavisinde güvenli çözümler aramak için doktorla güvene dayalı bir ilişki esastır.
Hafif ağrı ve rahatsızlık durumlarında deneyebilirsiniz:
- Mümkün olduğunca dinlenin Vücudumuz çeşitli sorunları çözmek için etkili mekanizmalara sahiptir, ancak bunlar hamilelik sırasında kıt olan bir kaynak olan enerjiye bağlıdır.
- Besleyici ve sık öğünler yiyin Vücudunuza gıda yoluyla enerji vermeniz gerekir, ancak bu, sindirim sürecini bozacağı ve kendinizi uyuşuk hissetmenize neden olabileceği için hantal ve ağır bir şekilde yapılamaz.
- Bol su için Hamilelikten önce içtiğinden daha fazla.
- Sıcak kompres kullanın vücudunuzdaki ağrılı noktalara uygulayın, çünkü bu ağrıyı ve ağırlığı hafifletmeye yardımcı olur.
- Hafif ve rahat kıyafetler giyin .