Hipotiroidizm, şişmanlatır mı yoksa kilo aldırır mı?

Hipotiroidizm, vücutta tiroid bezi hormonu eksikliği olduğunda ortaya çıkan bir durumdur.

Tiroid, metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan hormonları kan dolaşımına gönderir. Metabolizma, vücudun sahip olduğu enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eden süreçtir. Bu hormon yeterli düzeyde olmadığında metabolizma yavaşlar.

Tanıtım Sonrası Devam

Tiroid hormonunun ana işlevi vücudumuzun metabolizmasını harekete geçirmek olduğundan, bu rahatsızlığı olan kişilerde metabolik süreçlerin yavaşlamasıyla ilişkili semptomlar görülür ve bu da vücut ağırlığını etkileyebilir.

Tahminler değişmekle birlikte, hipotiroidizmin çok yaygın olduğu ve kadınları erkeklerden daha fazla etkilediği bir gerçektir.

Bu makalede, hipotiroidizmin etkilenen kişilerin sağlığı ve kilosu ile ilişkisini inceleyecek ve hipotiroidizmin şişmanlatıcı mı yoksa zayıflatıcı mı olduğunu açıklığa kavuşturacağız.

Hipotiroidizm ve kilo arasındaki ilişki

Hipotiroidi hastalarında metabolik süreç daha yavaş olduğundan, çoğu kişi tiroidin şiddetine göre değişen bir miktar kilo artışı yaşar. Aslında, tiroid hormonuyla ilgili her türlü değişiklik vücut ağırlığında değişikliklere neden olabilir.

Hipotiroidizm, tiroid hormonu seviyesi aşırı düşük olduğunda ve bireydeki metabolik süreçte belirgin bir yavaşlama olduğunda şişmanlamadır.

Tanıtım Sonrası Devam

Hipotiroidizm her zaman şişmanlatır mı?

Bununla birlikte, hipotiroidizm nedeniyle metabolik eylemdeki azalma, genellikle hipertiroidizm olan kişilerde meydana gelen belirgin artıştan çok daha az dramatiktir - tiroid hormonu üretiminin arttığı, bunun sonucunda metabolizmada artış ve olası kilo kaybının olduğu bir durum.

Hipotiroidizm kiloda daha mütevazı değişikliklere yol açar.

Hipotiroidizmli kişilerde kilo alımının nedeni

Hipotiroidizmin sizi şişmanlatmasının nedeni oldukça karmaşıktır ve her zaman doğrudan aşırı yağ alımıyla ilişkili değildir.

Diğer hormonlar, proteinler ve nörotransmitterler de insanların enerji seviyelerini, gıda alımını ve vücut ağırlığını etkileyen karışımın bir parçasıdır.

Hipotiroidili bireylerin aldığı fazla kiloların çoğu, kişinin kendini daha yorgun, halsiz ve üşümüş hissetmesinden kaynaklanır. Bu koşullarda vücut tuz ve su biriktirerek şişmeye neden olur.

Aşırı kilo alımının tek başına hipotiroidizm ile ilişkili olabileceği vakalar nadirdir.

Tanıtım Sonrası Devam

Genel olarak, bu hormonun eksikliğinin ciddiyetine bağlı olarak, sadece iki ila beş kilo vücut ağırlığı artışı tiroid bezine atfedilebilir.

Hipotiroidizm durumunda kilonuzu dengelemek için ipuçları

Hipotiroidinin kendilerini şişmanlattığını tedavilerinin başlarında fark eden birçok kişi, hormon seviyelerini düzenledikten sonra bile sağlıklı bir kiloyu korumakta zorlanır. Bu durumda en iyi plan, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmaktır:

  1. Düzenli egzersiz yapın: Beslenme uzmanı Cheryl Harris'e göre, "Egzersiz metabolizmayı artırmak, kemikleri ve kas yapısını güçlendirmek, stresi yönetmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için harika bir yoldur." Yeni başlayanlar için günlük yürüyüş ve hafif yoga egzersizleriyle başlamayı öneriyor;
  2. Gluten içeren gıdalardan uzak durmayı düşünün: New Hampshire Naturopatik Doktorlar Derneği Başkanı Tina Beaudoin'e göre, glüten yemeyi bırakmak hipotiroidi hastalarının kilo vermesine yardımcı olabilir. Glüten, iyot emilimini engelleyerek tiroid bezinin işlevini baskılayan maddeler açısından zengindir;
  3. Stresi kontrol et: Düzenli stres, kötü gıda seçimleri, yorgunluk ve depresyon döngüsüne yol açabilir. Stresli olduğumuzda vücudumuz kortizol adı verilen ve tiroid hormonu üretimini engelleyebilen bir hormon salgılar. Strese neden olan şeylere dikkat edin ve bunlardan kaçınmaya çalışın;
  4. İlaçları reçete edildiği şekilde alın: Kuzey Carolina, Durham'daki Durham Kilo Verme Cerrahisi Merkezi'nde endokrinolog olan Leonor Corsino, hormonun sabah ilk iş olarak aç karnına ve bol su ile alınması gerektiğini söylüyor. Başka bir ilaçla birlikte alınmamasını ve hafif bir atıştırmalık yemeden önce en az 30 ila 60 dakika beklenmesini tavsiye ediyor. Ona göre, tiroid seviyesiDoğru şekilde düzenlendiğinde kilo verme yeteneğinizi etkileyebilir;
  5. Yeterince uyuyun: İyi uyumak metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Uyku, vücudun kendine bakma ve sistemlerini düzene koyma zamanıdır. Kilo kaybı ve genel sağlık için gereklidir.

Dengeli beslenmek gerekir

Sağlıklı beslenme kilo yönetimi için önemlidir ve doğru beslenmek kilo vermenize yardımcı olur ve ayrıca kalp sağlığına katkıda bulunur ve genellikle hipotiroidizmin bir parçası olan kan şekeri ve kolesterol yönetimine yardımcı olur.

  • Yağsız protein tüketin : Her öğünde bir porsiyon balık, kümes hayvanları, yumurta veya fasulye yediğinizden emin olun;
  • Daha fazla sebze yiyin: Sebzeler kan şekerini dengeler ve az kalori içerir. Bunları salatalarda çiğ olarak veya çorba ve güveçlerde pişirerek yiyin;
  • Sağlıklı atıştırmalıklar alın: Öğün aralarında yemek için her zaman meyve, kuruyemiş ve yoğurt bulundurun ve hipotiroidizmde bile kilo verme planınıza sadık kalın.

Yüksek dozda iyot takviyesinden kaçının

İyot, tiroid hormonunun üretimi için gerekli bir elementtir ve vücut iyot üretmediğinden, diyet yoluyla veya takviye olarak alınması gerekir.

Beslenme uzmanı Dr. Cheryl Harris, hipotiroidizm için yüksek dozda iyot içeren takviyeler almayı teşvik eden bir tedavi yöntemi olduğunu, ancak bunun daha akut tiroid sorunlarına neden olabileceğini ve kilo kaybına yardımcı olmadığını söylüyor.

A Amerikan Tiroid Derneği ayrıca yüksek miktarda iyot verilmesinin kontrolsüz tiroid hormonu üretimine neden olabileceği ve hem hipertiroidizmi hem de hipotiroidizmi şiddetlendirebileceği konusunda uyarmaktadır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu hormonun kontrolsüz üretimi kilo alımını veya kaybını doğrudan etkiler, bu nedenle ideal olan daha yavaş ve daha akıllı tedavileri tercih etmektir, ancak bunların sonuç vermesi ve tiroidi normal ve sabit bir hormon üretim seviyesine getirmesi üç ila altı ay sürebilir.

Hipotiroidi tedavisi ne kadar kilo verdirir?

İnsanların hipotiroidizmin şişmanlattığını iddia etmesine neden olan şey aslında tuz ve su birikiminin bir sonucu olduğundan, durum tedavi edildiğinde genellikle vücut ağırlığının %10'undan daha az olmak üzere gizli kilo kaybı beklenebilir.

Hipertiroidizm tedavisinde olduğu gibi, tiroid hormonu tedavisi de vücut ağırlığının hastalığın ortaya çıkmasından önceki haline dönmesini sağlamalıdır.

Bununla birlikte, hipotiroidizm genellikle belirli bir süre içinde kademeli olarak geliştiğinden, tedaviyi bitirdikten sonra önemli ölçüde kilo vermemiş kişiler bulmak yaygındır.

Kilo alımı hariç diğer tüm hipotiroidi semptomları tedavi ile düzeliyorsa, kişinin yalnızca bu durum nedeniyle kilo almamış olabileceği unutulmamalıdır.

Hipotiroidizm tedavi edildikten ve tiroid hormon seviyeleri ideal aralığa döndükten sonra, kilo alma veya kilo verme yeteneği sağlıklı bireylerde olduğu gibi olacaktır.

Kilo vermek için tiroid hormonu alınabilir mi?

Tiroid hormonları geçmişte kilo vermek için bir araç olarak gösterilmiştir. Ancak birçok çalışma, fazlalığın kilo kaybından daha fazlasını üretmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Sağlıklı vücut yağ kaybına ek olarak kas proteini kaybı da meydana gelebilir.

Bu nedenle uzmanlar, obezite tedavisi için bu hormona güvenmenin iyi bir fikir olmadığı konusunda hemfikirdir.

Kadınlarda tiroid

Erkeklerden daha fazla kadın hipotiroidizmden muzdariptir ve sonuç olarak daha fazla kadın bu durumla ilişkili kilo alma sorunları yaşamaktadır.

Tiroid sorunlarının çoğu bezin kendi içinde ortaya çıkar ve genellikle daha geniş bir hormonal dengesizlik modeli gelişene kadar kendilerini göstermezler.

Hipotiroidizm, menopoz ve kilo alımının genellikle birlikte ortaya çıkmasının nedeni, bunların belirli bir süre içinde gelişmesidir.

Kadınların hipotiroidizmin kendilerini bu kadar sık şişmanlattığını deneyimlemelerinin nedenleri çoktur, ancak üç ana nedenden bahsedebiliriz:

  1. Kadınların hayatlarının büyük bir bölümünü, genellikle aşırı yeme ve ardından neredeyse açlık döngüleriyle diyet yaparak geçirmeleri yaygındır. Bu durum metabolizmayı bozar ve özellikle menopoz öncesi dönemde hipotiroidi oluşumunda bir faktör olan enerji üretim hızını azaltır;
  2. Kadınlar stresi içselleştirme eğilimindedir, bu da beyin ve tiroid fonksiyonlarını etkileyerek kendilerini iyi hissetmek ve anlık enerji elde etmek için tatlı ve basit karbonhidratlara olan isteklerinin artmasına neden olur;
  3. Kadınlar, biyokimyalarını etkileyen aylık hormonal dalgalanmalar yaşarlar.

Dikkat! Ani diyetler hipotiroidizmi kötüleştirebilir

Kilo alan çoğu insanın doğal eğilimi, kilo vermeye çalışmak için diyet yapmaktır. Çoğu zaman, insanlar başarısızlıkla sonuçlanan çok katı diyetler yaparlar ve sonra hala kilo veremedikleri için her şeye yeniden başlarlar.

Gerçek şu ki, kronik diyet ve yüksek stres durumları, yağ hücrelerinde üretilen ve vücut ağırlığının korunmasında rol oynayan bir hormon olan leptine karşı direncin yaygın nedenleridir. Bu hormon, vücuttaki yağ miktarı hakkında diğer organlarla iletişim kurar ve beyin, metabolizma hızlandığında daha fazla enerji elde etmek için açlık veya tokluk hissi olabilen komutlar gönderir.İlginç bir şekilde leptinin tiroid üzerinde de etkisi vardır.

Vücut aniden ve art arda yağ kazanıp kaybettiğinde, leptin beyne doğru sinyal göndermez ve metabolizma etkilenir. Leptin direnci hipotalamusun açlık modunda olduğunuza inanmasına neden olur ve bununla birlikte daha fazla yağ biriktirir ve tiroid hormonu üretimini azaltırsınız.

Bu şekilde aslında iştah artar, insüline karşı dirençli hale gelirsiniz ve yağın parçalanması (lipoliz) yavaşlar. Böylece bir kısır döngü oluşur: vücut daha fazla yağ biriktirir, kişi daha aç hisseder ve tiroid bezi daha az hormon üretir. Zamanla kişi şişmanlar ve kilo vermek daha zor hale gelir.

Video:

İpuçlarını beğendiniz mi?

Size hiç hipotiroidi teşhisi konuldu mu ve bunun size kilo aldırdığını fark ettiniz mi? Bu durumu tersine çevirmek için ne yapıyorsunuz? Tedaviniz nedir? Aşağıya yorum yapın.

Başa dön