Kahve Böbrekler İçin Kötü mü?

Hiç durup böbreklerinizin sizin için ne kadar önemli olduğunu düşündünüz mü? Aslında, hormonların üretiminde, minerallerin emiliminde, kanın süzülmesinde ve idrar üretiminde rol oynarlar.

Organ ayrıca toksinler, fazla tuzlar ve üre gibi atık ürünlerin atılmasında, vücuttaki su seviyelerinin kontrolünde ve insan vücudundaki kan basıncının, kırmızı kan hücrelerinin (RBC'ler) ve asidin düzenlenmesinde de çalışır.

Tanıtım Sonrası Devam

Kahve böbrekler için kötü müdür?

Böbreklerin organizmamızda yerine getirdiği tüm bu işlevler göz önüne alındığında, onlara doğru şekilde bakmanın ne kadar önemli olduğu sonucuna varmak kolaydır. Bu, özellikle halihazırda bir durumdan, hasardan veya hastalıktan muzdarip olduğu durumlarda, organa zarar veren maddeleri almaktan kaçınmayı içerir.

Bu nedenle, iyi durumlarına ve işleyişlerine neyin zarar verebileceğini bilmeye değer. Örneğin, kahvenin böbrekleriniz için kötü olup olmadığını söyleyebilir misiniz?

Kahve insan vücudunda diüretik görevi görür. Bu, içeceğin böbrekleri daha fazla sıvı atması için uyardığı ve tüketicinin daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyduğu anlamına gelir.

İngiltere'nin Guildford kentindeki Royal Surrey County Hastanesi'nde danışman ürolog olan Chris Eden, bunun nedeninin kafeinin sıvının kana geri emilimini engellemesi olduğunu açıkladı.

Chris Eden ayrıca bu durumun böbrek fonksiyonları normal olan kişiler için bir sorun teşkil etmediğini, öte yandan araştırmaların uzun süreli kahve alımının halihazırda böbrek hastalığı olanların böbrekleri için kötü olduğunu gösterdiğini belirtti.

Tanıtım Sonrası Devam

Böbrek taşları

Kahve, böbrek taşlarının önemli bir bileşeni olan kalsiyum oksalat oluşturmak için kalsiyuma bağlanan bileşikler olan oksalatlar açısından zengindir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2004 yılında yapılan bir araştırma, böbrek taşı öyküsü olan kişilerin günde iki fincan kahve içtikten sonra idrarlarında yüksek düzeyde kalsiyum bulunduğunu ortaya koymuştur.

Araştırmacılar kafeinin dehidrasyon ile nasıl ilişkili olduğunu açıklıyor: kitap Spor ve Egzersizde Besin Takviyeleri (Spor ve Egzersiz için Besin Takviyeleri) bu maddenin dehidrasyon riskini artırdığını ve Ulusal Böbrek ve Ürolojik Hastalıklar Bilgi Takas Merkezi (National Coordinating Centre for Renal and Urological Information), günde bir ya da iki fincandan fazla kahve içmenin vücudun çok hızlı su kaybetmesine neden olduğu için bu riski artırdığı uyarısında bulunmuştur.

Bunun böbrek taşı ile ne ilgisi var? Ulusal Tıp Kütüphanesi (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi), dehidrasyon böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunan en büyük risk faktörüdür.

Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR)

GFR, böbrek fonksiyon seviyesini ölçen ve hastanın böbrek hastalığı olup olmadığını ve durumunun hangi aşamada olduğunu belirleyen bir testtir; yüksek GFR, böbrek hastalığı için daha yüksek bir riskle ilişkilendirilir.

2010'da yayınlanan bir ankete göre İngiliz Beslenme Dergisi (British Journal of Nutrition), günde bir veya daha fazla fincan kahve tüketiminin yüksek GFR seviyeleri ile ilişkili olduğunu tespit etti. Bununla birlikte, bilim adamları, içecek içmek ve böbrek hastalığı arasında kesin bir bağlantı belirleyemediler ve ilişkinin nasıl işlediğini ve gerçekte olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılmasını önerdiler.kahve tüketimi böbrekler için kötüdür.

Tanıtım Sonrası Devam

Polikistik böbrek hastalığı (PKD)

Bu, yüksek tansiyona ve böbrek yetmezliğine neden olabilen bir durumdur. 2001 yılında yayınlanan laboratuvar fareleri üzerinde yapılan araştırma Amerikan Böbrek Hastalıkları Dergisi (American Journal of Kidney Disease), kafeinin PRD teşhisi konan hayvanlarda yüksek tansiyonu artırdığını göstermiştir.

Bununla birlikte, çalışmadan sorumlu bilim insanları, PRD'ye sahip kişilerin günlük kahve tüketimlerini sınırlamalarını tavsiye etti.

Böbrek yetmezliği

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar da sıçanlarda uzun süreli kahve alımı ile böbrek yetmezliği arasındaki ilişkiyi değerlendirmiştir.

Bu çalışma 2002 yılında Uluslararası Böbrek Dergisi (International Journal of the Kidney), obez ve diyabetik sıçanlar tarafından kafein tüketiminin hayvanlarda böbrek yetmezliğini artırdığını tespit etmiştir.

Egzersiz fizyolojisi uzmanı Joe King, araştırmacıların uzun süreli kafein tüketiminin böbrek yetmezliği riskini artırabileceğini belirttiklerini yazdı. Bu, böbreklerin kan dolaşımında bulunan insülini filtreleme yeteneğine müdahale ederek gerçekleşir.

Böbrek stresi

Usta Joe King ayrıca kafeinin beyindeki adenozin ve adenin reseptörlerini bağladığını, bunun da adrenal hormonların üretiminin artmasına neden olduğunu bildirdi. Bu hormonlar da kalp atış hızını, kan akışını ve kan damarlarının çapını artırıyor.

Tanıtım Sonrası Devam

Kafein, böbreklere giden kan akışını uyararak tüm böbrek sistemi üzerindeki stresi artırabilir.

Daha az böbrek kanseri olasılığı

Öte yandan, başka bir çalışma kahvenin böbrekleriniz için kötü olduğu fikrine karşı çıkıyor. Yaklaşık 800.000 yetişkinle yürütülen ve kahve, çay, süt, meşrubat veya meyve tüketimi ile böbrek kanseri arasındaki ilişkilerin varlığını araştıran 13 çalışmanın gözden geçirilmesinden bahsediyoruz.

Kahve ile ilgili olarak, çalışmalarını aşağıdaki dergilerde yayınlayan akademisyenler Uluslararası Kanser Dergisi (International Journal of Cancer) 2007 yılında, günde üç veya daha fazla 230 ml fincan kahve içen kişilerin böbrek kanserine yakalanma eğiliminin, günde bir fincandan daha az kahve içen kişilere göre %16 daha düşük olduğu sonucuna varmıştır.

Son değerlendirmeler

Halihazırda böbrekleri etkileyen bir rahatsızlıktan muzdarip olanlar için ideal olan, kahve tüketip tüketemeyeceklerini ve hangi miktarda ve sıklıkta tüketebileceklerini öğrenmek için durumla ilgilenen doktorla konuşmaktır.

Michigan Üniversitesi, sağlık servisi aracılığıyla, 200 mg'a kadar kafein veya büyük bir fincan kahve alımının nispeten zararsız olduğunu belirtmektedir.

Öte yandan, daha yüksek dozlarda kahve tüketimi böbrekler için zararlıdır ve anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, bağırsak rahatsızlığı ve baş ağrısı gibi yan etki riski taşır. Günde üç fincan veya daha fazla uzun süreli tüketim, böbrek taşı ve diğer böbrek problemlerinin gelişimini önemli ölçüde artırabilir.

Video:

İpuçlarını beğendiniz mi?

Aşırı kahve tüketiminin uzun vadede böbrekler için kötü olduğunu biliyor muydunuz? Her gün çok kahve içiyor musunuz? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön