- Karaciğerin önemi
- Karaciğer için kötü besinler
- Karaciğerde meydana gelebilecek diğer hasarlar
- Sağlıklı bir karaciğer için ipuçları
- Diğer pratik ipuçları
- Ve eğer zaten karaciğer hastalığınız varsa, ne yapmalısınız?
- Video: En kötü 6 karaciğer gıdası
- Video: En iyi 10 karaciğer gıdası
Karaciğer, metabolizmamızın iyi çalışması için çok önemli bir organdır. Sindirim sürecinin düzenlenmesinde rol oynamasının yanı sıra, organizmaya zararlı maddelerin ortadan kaldırılması, toksin birikiminin ve çeşitli hastalıkların gelişmesinin önlenmesi açısından da önemlidir.
Önemi nedeniyle, karaciğerin sağlığı korunmalıdır ve bunu yapmanın çok akıllıca bir yolu, organa aşırı yüklenmeyen veya zarar vermeyen sağlıklı yiyecekler yemektir.
Tanıtım Sonrası DevamOrganınızı sağlıklı tutmak istiyorsanız kaçınmanız gereken karaciğer için başlıca kötü yiyecekleri ve elbette diyetinize dahil etmeniz gereken sağlıklı yiyecekler için bazı ipuçlarını öğrenelim.
Karaciğerin önemi
Hasarlı bir karaciğer, organizmamızdaki birçok önemli metabolik işlevi riske atar. Örneğin karaciğer hasar gördüğünde, organ diyetle alınan besinleri verimli bir şekilde metabolize edemediği için besinlerin sindirimi ve emilimi bozulabilir. Orta ve uzun vadede, bu gibi sorunlar sağlık komplikasyonlarına neden olabilir veyaşam kalitesi.
Karaciğerin yerine getirdiği diğer işlevler arasında kan glikoz seviyelerini korumak ve vücuttaki enerji seviyelerini kontrol etmek yer alır. Bu işlevler, örneğin karaciğerin sağlığımızdaki ve hastalıkların önlenmesindeki rolünü göstermektedir.
Karaciğer yediğimiz her şeyi işlediğinden, diyetinizi iyi seçmeniz ve sindirimi çok zor olan veya yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçınmanız önemlidir.
Bu göreve yardımcı olmak için, karaciğer için kötü olan ve özellikle aşırı tüketildiğinde sağlığa zarar verebilecek yiyeceklerin bir listesini ayırdık.
Tanıtım Sonrası DevamKaraciğer için kötü besinler
Karaciğerin işini zorlaştıran ve ona aşırı yük bindirebilen bazı gıda türleri vardır. Bunların çoğu endüstriyel olarak işlenmiş ürünlerdir, ancak aşağıdaki liste sandığımız kadar sağlıklı olmayan bazı hayvansal gıdaları da içermektedir. Bunların ne olduğunu bilmek ister misiniz? Hadi gidelim:
1. Tuz
Tuz, bileşiminde sodyum içeren bir çeşnidir ve aşırı tüketildiğinde karaciğer için sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, sodyum açısından zengin gıdalardan da kaçınılmalıdır.
Buna ek olarak, zaten hasar görmüş bir karaciğer tuz ve diğer sodyum içeren gıdaları işlemekte daha da zorlanır.
Günlük olarak tuz alımını azaltmak sadece karaciğeri korumak için değil, aynı zamanda örneğin hipertansiyon gibi diğer sağlık koşullarından kaçınmak için de iyidir. Çok fazla tuz, karın şişkinliği ve sıvı tutulması gibi başka sorunlara neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyesi, her bireyin günlük bir çay kaşığı tuz alımını veya 2 g sodyuma eşdeğer olan 5 g'ı aşmaması yönündedir.
Yüksek miktarda sodyum tüketen bir kişide fibrozis olarak bilinen ve karaciğerde 'yara izlerinin' oluştuğu bir durumun ortaya çıkması mümkündür.
Tanıtım Sonrası Devam2. Şeker
Karaciğeri iyi durumda tutmak için şeker ve şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Bunun nedeni, karaciğerin şeker gibi fazla tüketilen karbonhidratları yağa dönüştürmesidir. Bu yağ, karaciğerde depolanırsa karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca, karaciğer çok fazla karbonhidratı metabolize etmek zorunda kalarak aşırı yüklenebilir ve işlevini bozabilir.
Bu nedenle ideal olan ölçülü olmak ve örneğin dondurma, tatlılar ve kekler gibi gıdaların sık tüketiminden kaçınmaktır. Ancak suçlu olan sadece endüstriyel gıdalar değildir. Meyvelerdeki şekerin kendisi olan fruktoz, aşırı miktarda alındığında vücutta yağ birikimine neden olabilir.
3. Alkolsüz içecekler
Örneğin meşrubatlar ve enerji içecekleri gibi diğer şekerli içecekler karaciğer için kötü gıdalardır. Fruktoz veya mısır şurubu bakımından zengin oldukları için bu içecekler karbonhidrat alımınızı büyük ölçüde artırır.
Bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre Amerikan Dergi . Klinik Beslenme Diyette aşırı fruktoz tüketimi enfeksiyon riskini artırabilir ve karaciğer fonksiyonlarını bozabilir.
4. istiridye ve kabuklu deniz ürünleri
İstiridye gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi hepatit A'ya yakalanma riskini artırır. Bunun nedeni, istiridye gibi yiyeceklerin hepatit virüsü bulaşmış suya maruz kalabilmesidir. Hepatit A, uygun şekilde tedavi edilmezse, virüsün neden olduğu iltihaplanma nedeniyle karaciğer fonksiyonlarını bozan ciddi ve uzun süreli bir hastalık haline gelebilir.
5. fast food
Buradaki çoğu restoran fast food Bu talebi karşılamak için zincirler hem hazırlaması kolay hem de stokta uzun süre kalabilen gıdalar kullanmaktadır. Bu da yağ oranı yüksek malzemelerle sonuçlanmaktadır trans diğer yağ türlerine göre daha dayanıklıdır, ancak vücudumuz için sağlıklı değildir.
Tanıtım Sonrası DevamÇok yiyen insanlar fast food yağ birikimi olduğu için karaciğer hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir trans Karaciğerde, organa aşırı yük bindiren.
Yağın ötesinde trans ağlar tarafından kullanılan gıda fast food Bu maddenin aşırı alımı nöroendokrin sistemde ve kan akışında sorunlara neden olabileceği gibi karaciğerde iltihaplanmaya ve obeziteye de yol açabilir.
6. Proteinler
Fazla protein, sadece protein karışımları Bunun nedeni, proteinin sindirimi en zor makro besin maddesi olması ve aşırı tüketimin böbreklere ve karaciğere aşırı yük bindirebilmesidir.
Karaciğerdeki bu ekstra aktivite, organ tarafından ortadan kaldırılmayan toksik maddelerin kan dolaşımında birikmesine ve hatalı çalışmasına neden olabilir. Bu durum çok uzun süre devam ederse, biriken toksinler hepatik ensefalopati gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
7. işlenmiş gıda
İşlenmiş gıdalar tek başlarına karaciğer için kötü değildir. Sorun, bu gıdaların çoğunun sodyum ve koruyucular, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar gibi gıda katkı maddeleri açısından zengin olması ve bu nedenle karaciğer için zararlı hale gelmesidir.
Erken çocukluk döneminde giderek daha fazla çocuğun işlenmiş gıdalara maruz kalması, obez çocukların ve yağlı karaciğer hastalığı olan çocukların oranını artırdığı için bu büyük bir endişe kaynağıdır. Ayrıca, bu gıdalardaki yüksek sodyum içeriği sıvı tutulmasına ve karaciğer fonksiyonlarının zayıflamasına neden olur.
8. Kırmızı et
Protein açısından zengin gıdaların işlenmesi daha zordur, ancak kırmızı et yemenin karaciğere zarar vermesinin tek nedeni bu değildir. Kırmızı et, proteine ek olarak, fazla tüketildiğinde organda birikebilen yüksek bir yağ içeriğine sahiptir.
Bu nedenle, kırmızı et tüketimini sınırlamak ve örneğin tavuk gibi daha yağsız etleri tercih etmek, karaciğer sağlığını korumak için iyi bir önlemdir. Bir kez daha, aşırılıklardan kaçınmak önemlidir.
Süt ürünleri
Bir önceki maddede belirtilen aynı nedenlerden dolayı süt ürünleri aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Süt ve türevleri olan yoğurt ve peynir gibi gıdalar protein ve yağ bakımından zengindir ve özellikle aşırı tüketildiklerinde organın işlevini aşırı yükleyebilir ve içinde yağ birikmesine neden olabilir.
10. Alkol
Alkol kullanımı hepatik steatoz, siroz ve hatta hepatite neden olabilir. Aşırı alkol vücutta toksin görevi görerek karaciğer dokusuna zarar verir ve organda yağ birikiminin artmasına ve iltihap oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca, çok fazla alkol alımı besinlerin uygun şekilde emilimini bozar.
11. Yağlı yiyecekler
Karaciğerde yağ birikmesi organa zarar veren başlıca nedenlerden biridir, bu nedenle sadece sağlıklı yağ kaynaklarını tüketmek ve aşırılıklardan kaçınmak önemlidir.
Karaciğer için kötü olan bu gıdalar vücuttaki iltihaplanma süreçlerini artırarak iltihaplanma ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilir. Aşırı yağ, kolesterol seviyesinin yükselmesi gibi başka sorunlara da neden olabilir.
12. Pirinç ve ekmek
Pirinç ve beyaz (rafine) ekmekler vücut tarafından hızla işlenen ve emilen gıdalardır. Bu durum kan şekerinin yükselmesine neden olarak vücutta yağ birikimini kolaylaştırabilir. Bu yüksek glisemik indeksli karbonhidratların aşırı alımı, yağlı karaciğer hastalığı gelişme riskini artırdığından karaciğer sağlığı için zararlıdır.
13. Takviyeler
Bazı takviyelerin kullanımı karaciğer hasarına neden olabilir. Takviyeler günlük ihtiyaçları tamamlamak ve sağlığı korumak için bir yol olsa da, bazı diyet takviyeleri organa zarar verebilir. Başlıca kötüler proteinlerden oluşanlar ve bazı kilo kaybı takviyeleridir. Bu tür ürünler, bileşime bağlı olarak organa aşırı yüklenebilir ve daha fazlasına neden olabiliryarardan çok zarar getirir.
Ayrıca, demir takviyesi gibi bazı takviyelerin gereksiz yere alınması karaciğere çok ciddi zararlar verebilir. Bunun nedeni, vücudumuzda fazlalığını ortadan kaldıracak önceden tanımlanmış bir mekanizma olmamasıdır.
Yüksek dozda A vitamini de karaciğer hasarına neden olabilir, çünkü bu vitamin organda depolanır.
Karaciğerde meydana gelebilecek diğer hasarlar
- Sigara Sigara içmek karaciğerin işleyişini büyük ölçüde bozabilir. Sigara içmek karaciğer kanseri riskini artırır ve organın toksinleri kan dolaşımından uzaklaştırma yeteneğini azaltır. Organın işlev bozukluğu nedeniyle ilaçların metabolizması da bozulabilir.
- Bazı otlar: Bazı bitki türleri karaciğer için toksik olabilir. Organa zarar veren maddelerden bazıları Çin ginsengi, Jamaika çalısı, Kombucha, pennyroyal yağı, beyaz bukalemun, kombine kediotu, kızamık ve chaparral gibi bitkilerdir. Farklı bir çay denerken veya bitkisel ilaçlar kullanırken dikkat etmekte ve her zaman aşırılıklardan kaçınmakta fayda vardır.
- İlaçlar: Bazı ilaç sınıfları, işlenmesi zor kimyasal bileşiklere sahiptir. Bu tür ilaçlar karaciğere aşırı yüklenme ile sonuçlanır. Bazı antidepresanlar, antibiyotikler ve kortikosteroidler buna örnek olarak verilebilir.
Sağlıklı bir karaciğer için ipuçları
Buna göre Amerikan Karaciğer Vakfı Aşağıdaki ipuçları sağlıklı bir karaciğere sahip olmanızı sağlayacaktır:
- Yukarıda listelenen kötü karaciğer gıdalarını yemeyin veya mümkün olduğunca yemekten kaçının;
- Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve bakliyat açısından zengin dengeli bir diyet uygulayın;
- Karaciğerin düzgün çalışmasına yardımcı olan lif bakımından zengin gıdalar tüketin;
- Bol su ve genel olarak sıvı tüketin.
Diğer pratik ipuçları
- Sindirim sürecinde karaciğere yardımcı olan lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri tercih edin;
- Kahveyi ölçülü tüketin. Araştırmalar, gün içinde birkaç doz kahve içmenin organda yağ birikimini önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir;
- Üzüm yemeye çalışın. Bu meyveler, karaciğerde ve tüm vücutta enflamatuar süreçlerin görülme sıklığını azaltan bir antioksidan madde olan resveratrol açısından zengindir;
- Badem ve ceviz genel olarak doymamış yağlar ve E vitamini açısından zengindir. Her iki bileşik de karaciğeri detoksifiye etmeye ve metabolizmanızı iyileştirmeye yardımcı olur;
- Yumurta tüketmek ayrıca karaciğeri detoksifiye etmeye ve vücudun metabolizmasına yardımcı olur;
- Serbest radikal hasarını azaltan ve karaciğer hastalığı gelişme riskini düşüren antosiyanin ve polifenoller gibi maddelerin varlığı nedeniyle çilek yemek karaciğer için iyidir;
- Yeşil çay içmek, içeceğin diüretik etkisi ve antioksidan etkisi nedeniyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, kahve gibi yeşil çay da karaciğerde depolanan yağ miktarını azaltmaya yardımcı olabilir;
- Sütlü içecekler tüketirken, organa zarar vermemek için az yağlı veya hiç yağ içermeyen versiyonları tercih edin;
- Yağlı yiyeceklerden kaçının trans İdeal olan, omega 3 açısından zengin olan somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklar ve fındık gibi iyi yağ kaynaklarını orta dozda tüketmektir.
Ve eğer zaten karaciğer hastalığınız varsa, ne yapmalısınız?
Halihazırda karaciğer hastalığı teşhisi konmuş kişiler kaçınmaları gereken bazı maddelerin farkında olmalıdır. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz yapmanız gerekenler.
Safra kanalı hastalığı
Bu durum, karaciğerde üretilen safranın, maddenin sindirim sürecine katıldığı ince bağırsağa akışını bozar. Bu rahatsızlığı olanların, optimum miktarda safra olmadan sindirimi daha zor olan yağları yeme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Bu nedenle, diyetteki yağ alımının sınırlandırılması önerilir.
Siroz
Siroz hastaları tuz ve sodyum açısından zengin gıda alımını sınırlandırmalıdır. Siroz, tüketilen hemen hemen her şeyin sindirimini bozan organda yara izi ve ciddi hasara neden olduğundan, protein ve yağ alımı konusunda da dikkatli olunması önerilir.
Yağlı karaciğer hastalığı
Karaciğerde yağ birikmesine neden olan bu durumda lif alımının artırılması, yağlı ve yüksek kalorili gıdaların tüketiminin sınırlandırılması önerilmektedir.
Hemokromatozis
Bu durum, aşırı tüketim veya minerali düzgün işlemeyen bazı metabolik arızalar nedeniyle karaciğerde demir birikmesinden kaynaklanır. Doktor, tedavi sırasında bu minerali içeren gıdaların tüketilmediği özel bir diyet belirtmelidir.
Hepatit C
Hepatit C, organın şiddetli iltihaplanmasına neden olan viral bir hastalıktır. Hepatiti olanlar demir ve sodyum açısından zengin yiyecekleri yemekten kaçınmalıdır.
Wilson hastalığı
Wilson hastalığı, vücutta bakır birikimi olduğunda ortaya çıkar. Bu durumda, örneğin fındık, çikolata, mantar ve kabuklu deniz ürünleri gibi bakır içeren gıdaların tüketimini sınırlamak önemlidir.
Karaciğer şüphesiz sağlığımız için en önemli organlardan biridir, bu nedenle sadece organdaki hastalıklardan kaçınmak için değil, aynı zamanda tüm organizmayı iyi çalışır durumda tutmak için iyi beslenmeye ve işleyişine zararlı yiyeceklerden kaçınmaya değer.
Video: En kötü 6 karaciğer gıdası
Beslenme uzmanımızdan karaciğer için en kötü gıdaları ve organ için iyi olanları öğrenmek için aşağıdaki videolara göz atın.