Labirentit Tedavisi - En Sık Kullanılan 9 Çözüm

Labirentit semptomları rahatsız edici ve zayıflatıcı olabilir. labi̇ri̇nti̇t i̇laçlari ve bir kriz durumunda ne yapacağınızı bilmelisiniz.

Ancak doğrudan ilaçlara geçmeden önce, labirentin (iç kulağımıza verilen isim) ne olduğunu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Labirent işitme ve dengeden sorumludur. Labirent enfekte olduğunda, labirentit geçiririz.

Tanıtım Sonrası Devam

Sonuç olarak, enfeksiyonları veya iltihapları iç kulak yapılarını etkileyebilir ve kulaktan beyne giden duyusal bilgileri bozabilir.

Tedavi nedene bağlıdır ve labirentit semptomlarını hafifletebilecek çeşitli ilaçlar vardır.

Elbette, semptomlar vakadan vakaya büyük farklılıklar gösterir ve seçilen labirentit ilacı doğrudan sunulan semptom türüyle ilişkilidir. Bu semptomlar arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

  • Baş dönmesi;
  • Mide bulantısı;
  • Kusma;
  • Vertigo;
  • Kulak çınlaması;
  • Geçici işitme kaybı;
  • Gözleri odaklamada güçlük veya diğer görme sorunları;
  • Yön ve denge duygusunda değişim.

Genel olarak, viral enfeksiyonlar labirentte en yaygın enfeksiyon nedenidir, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da labirentit ile sonuçlanabilir. Her durumda, her iki durum için de tedavi vardır.

Labirentit için en sık kullanılan ilaçlar

Semptomların hafiflemesi genellikle bir ila üç hafta içinde gerçekleşir, ancak labirentitin tamamen iyileşmesi enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak bir ila iki ay sürebilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Labirentit için ilaç seçeneklerinizin neler olduğunu anlayın:

1. prometazin

Bulantı ve baş dönmesi gibi viral labirentit semptomlarını hafifletmek için prometazin gibi antihistaminikler reçete edilebilir. Bu, yalnızca reçeteniz varsa satın alabileceğiniz güçlü bir anti-alerji ilacıdır.

Doktor, gözlenen klinik tabloya göre günde 25 ila 100 miligram prometazinin ağızdan kullanılmasını önerebilir. Gerekirse ilaç hastanede damardan verilebilir.

2. meklizin

Doktor tarafından reçete edilebilecek bir diğer antihistaminik meclizindir. Bu labirentit ilacı baş dönmesi ve mide bulantısı gibi semptomları azaltmada son derece etkilidir.

Doz, semptomların yoğunluğuna bağlı olarak günde 25 ila 100 miligram arasında değişebilir. Meclizinin neden olabileceği en yaygın yan etki uyuşukluktur.

3. prednizon

Prednizon, bazı durumlarda labirentit semptomlarını hafifletmek için de işe yarayan bir anti-enflamatuar steroiddir, ancak genellikle promethazine ve meclizine gibi daha güçlü ilaçlar daha etkilidir.

Tanıtım Sonrası Devam

4. cinnarizine

Cinnarizine de kalsiyum kanal blokeri ilaç ailesine aittir. İlaç hem bazı migren vakalarını tedavi etmek hem de bulantı, kusma, baş dönmesi ve kulakta çınlama gibi labirentit semptomlarını tedavi etmek için çalışır.

Günlük 75 miligramlık dozların alınması veya doktor reçetesine uyulması önerilir. Kazalardan kaçınmak için sinnarizinin bir miktar uyuşukluğa neden olabileceğinin farkında olmak iyidir.

5. flunarizine

Flunarizin, baş dönmesi ve vertigo gibi labirentitin bazı semptomlarını kontrol etmek için kullanılabilen bir kalsiyum kanal blokeridir.

Sinnarizin gibi flunarizin de ana yan etkisi olarak uyuşukluğa neden olur ve baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu ve uykusuzluk gibi diğer etkiler de ortaya çıkabilir.

6. dimenhidrinat (Dramin)

Halk arasında Dramin olarak bilinen dimenhidrinat, labirentit ile ilişkili bulantı ve rahatsızlık gibi semptomları azaltan etkili bir antiemetik veya antivertigo ajanıdır.

İlacın etkisinin başlangıcı yutulduktan sonraki 15 dakika içinde gerçekleştiği için etkisi oldukça hızlı ve etkilidir. Dramin, uygulamadan kısa bir süre sonra uykunuzu getirir ve bu nedenle ilacı almadan önce aktivitelerinizi planlamanız önemlidir.

Tanıtım Sonrası Devam

7. betasistin

Dramamine gibi betain de labirent krizleri sırasında baş dönmesini hafifletmeye yardımcı olan bir antiemetiktir. Bu labirentit ilacı bulantı, kusma ve ara sıra kulak çınlamasını azaltarak etki gösterir.

Yetişkinler için normal doz günde 24 ila 48 miligramdır ve üç defaya kadar bölünebilir. Betaistin baş ağrısı, hafif mide bulantısı ve karın şişkinliği gibi bazı yan etkilere neden olabilir.

8. lorazepam veya diazepam (Valium)

Bazı durumlarda lorapezam veya Diazepam gibi benzodiazepinler reçete edilebilir.

Uzun süreli kullanım yoksunluk belirtileri ve kimyasal bağımlılıkla ilişkili olduğundan, bunlar yalnızca kısa vadede kullanılması gereken ilaçlardır.

9. amoksi̇si̇li̇n

Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu labirentit için ilaç olarak endikedir. En sık reçete edilen antibiyotik genellikle amoksisilindir.

Bakteriyel labirentit nadirdir ancak iç kulağa geçen orta kulak enfeksiyonlarında ortaya çıkabilir. Bakteriyel menenjit de labirentite neden olabilir ancak görülme olasılığı daha da düşüktür.

Alternatif tedaviler ve ipuçları

Loratadin, difenhidramin ve feksofenadin gibi reçetesiz satılan antihistaminikler, labirentitin giderilmesi için kullanılabilecek, bulunması kolay seçeneklerdir.

İlaç tedavisinin yanı sıra uygun bir diyet, fiziksel egzersiz ve bazı şifalı bitkilerin kullanımı da tedaviye yardımcı olabilir. Bu bitkiler arasında ginkgo biloba, tatlı ot, biberiye ve karanfil en yaygın doğal tedavi alternatifleridir.

Buna ek olarak, labirentit krizleri sırasında rahatsızlığı azaltmak için bazı pratik ipuçları faydalı olabilir:

  • Çok hızlı pozisyon değiştirmekten veya ani hareketler yapmaktan kaçının;
  • Kriz sırasında tamamen hareketsiz kalın;
  • Otururken veya uzanırken yavaşça ayağa kalkın ve başınızı sabit tutun;
  • Vertigo sırasında ekran kullanmaktan veya parlak ışıklara bakmaktan kaçının;
  • Az ışıklı bir yerde kalmayı tercih edin, ancak tamamen karanlıkta veya çok aydınlık yerlerde kalmayın.

Genel olarak, labirentit semptomları bir ila üç hafta içinde kaybolur, ancak tam iyileşme birkaç ay sürebilir.

Bu semptomlardan bazıları uyku kalitesini ve süresini etkileyebilir, bu nedenle uyku düzeninizde veya migren ataklarınızda değişiklikler fark ettiyseniz, labirentitin size uykululuk ve baş ağrısı verip vermediğini anlamaya değer.

Labirentiti hafifletmek için hangi ilaçların ve ipuçlarının olduğunu bilseniz bile, bir doktora danıştığınızdan emin olun, çünkü sadece kulak burun boğaz uzmanı veya nörolog gibi uzman doktorlar labirentit için ilaçlar yazabilir.

İdeal olarak, kulağın fiziksel muayenesi ve nörolojik değerlendirmeyi de içeren tam bir teşhis konulmalıdır.

Video

Baş dönmesi sorunu mu yaşıyorsunuz? O zaman beslenme uzmanımızın labirentit de dahil olmak üzere olası nedenleri sıraladığı bu videoyu izleyin.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/labyrinthitis-and-vestibular-neuritis
  • //www.uofmhealth.org/health-library/hw265594
  • //www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/labyrinthitis
  • //www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/l/labyrinthitis.html
  • //familydoctor.org/condition/labyrinthitis/
  • //www.nhs.uk/conditions/labyrinthitis/
  • //www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/labyrinthitis
  • //www.webmd.com/brain/what-is-labyrinthitis#1
Başa dön