Rahimde ağrı ve karıncalanma: ne olabilir ve hangi testler yapılmalı

İnsan vücudunda ağrı ve başka herhangi bir rahatsızlık hissetmek yaygın değildir ve genellikle bu yerde her şeyin yolunda gitmediğini gösterir. Aynı durum, doğuma kadar kadının vücudundaki fetüsün gelişiminden sorumlu organ olan rahim için de geçerlidir.

Bununla birlikte, bu ağrıların ve iğne batmalarının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilebilecek doğal bir kadın fizyolojik durumu vardır, bu da adet kanamasıdır ve bu rahatsızlıklar adet döngüsünün belirli bir anında ortaya çıkabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Ancak bu ağrılar bu dönemin dışında ortaya çıkıyorsa ve beyazımsı akıntı, kanama, karında basınç, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kadının idrar yapmak için tuvalete gitme sayısında artış gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa, rahim enfeksiyonu ve diğer bazı değişikliklerin olası varlığı araştırılmalıdır.

Diğer semptomların eşlik ettiği ve zamanla düzelmeyen sürekli ağrıların, ağrının nedenini teşhis etmek ve gerekirse tedaviye başlamak için gerekli testleri yapacak olan bir jinekolog tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini belirtmek gerekir.

Rahim ağrısına ne sebep olabilir?

Rahimde ağrı ve ateşlenmeye neden olabilecek bazı durumlar vardır

Daha önce de belirtildiği gibi, bu organdaki ağrının çeşitli nedenleri olabilir ve bunlardan bazıları her zaman rahmin kendisiyle ilgili değildir. Aşağıda rahim bölgesindeki ağrı ve keskin sancıların başlıca nedenlerinden bazıları yer almaktadır:

Menstrüel kolik

Adet krampları, rahmin kasılmasını ve iç duvarının (endometrium) soyulmasını teşvik eden prostaglandinler gibi iltihaplanmaya neden olan maddelerin etkilerinden kaynaklanan ağrılardır. Bu, kadının doğurganlık döneminde her ay oluşan endometriumun, yumurta döllenmediği için zigotu almaması nedeniyle oluşur.

Bunlar normal ağrılar olarak kabul edilse de, büyük miktarda veya yoğunlukta olduğunda, uygun tedaviye başlamak için bir doktora danışmak çok önemlidir.

Tanıtım Sonrası Devam

Servisit

Servisit, rahmin hemen altında bulunan ve rahmi vajinal kanala bağlamaktan sorumlu olan rahim ağzı bölgesinde görülen bir iltihaplanmadır. Bu hastalığın çeşitli nedenleri vardır; bunların başlıcaları klamidya ve bel soğukluğu gibi CYBE'lerle (Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar) temas, bakteri bulaşması ve vajinismustur (vajina içindeki kasların istemsiz kasılması).

Bu hastalık herhangi bir belirti göstermeyebilir, ancak başlıca belirtileri vajinal akıntıda abartılı bir artış (sarımsı yeşil ve seropürülan bir yönü olabilir) ve cinsel ilişki sonrası kanamadır.

Bu hastalığın teşhisi bir jinekolog tarafından yapılmalıdır ve belirtilen tedavi genellikle antibiyotik kullanımı ile ilgilidir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID)

Bu iltihap türü genellikle vajinada mikroorganizmalarla başlar ve zamanla rahim içine yayılır. Enflamasyon sonucunda endometrium şişmeye ve ağrıya neden olmaya başlar. Yumurtalıklara bile ulaşabilir. Gonore ve klamidya tedavi edilmediğinde ana enfeksiyon ajanları olabilir. Ayrıca RİA (rahim içi araç) kullanımı ve endometriozisPID ile de sonuçlanabilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalığın belirtileri genellikle karın bölgesinde ağrı, vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve adet dönemi dışında kanamadır. Tedavi jinekolog tarafından verilir ve genellikle antibiyotik kullanılır.

Myomlar

Miyomlar iyi huylu tümörlerdir, yani kanser değildirler. Oluşan bu yumrular rahmi şişirir ve meşhur dikişler gibi güçlü aralıklı ağrılara neden olabilir. Davranışları her organizmada farklılık gösterir ve hızla büyüyebilir veya zamanla kaybolabilirler.

Tanıtım Sonrası Devam

Çocuklu ya da çocuksuz orta yaşlı kadınlarda (30 ila 50 yaş arası) yaygındır. Ayrıca obez kadınlarda ve ailesinde hastalık öyküsü olanlarda daha fazla görülür.

Bu miyomlar, bir jinekolog tarafından doğru ve sık bir şekilde takip edilmediğinde, kadın üreme sisteminde büyük hasara neden olabilir. Ciddi vakalarda, total histerektomi (rahim, yumurtalıklar ve diğer aksesuar organların alınması) gerekli olabilir. Hafif vakalarda, doğru şekilde uygulanan hormon replasmanı büyümeyi ve sorunları kontrol edebilirmiyomlardan kaynaklanıyor.

Adenomyozis

Adenomyozis, rahmin iç kısmında bu bölgenin kalınlaştığı bir değişikliktir. Bu nedenle adet sırasında yoğunlaşan şiddetli ağrıya neden olur. Diğer ilgili faktörler vajinal şişlik, cinsel uygulama sırasında ağrı ve aylık adet akışında artıştır.

Tanı bir jinekolog tarafından konur ve tedaviler ağrıyı azaltmak için ilaç kullanımı ve daha ciddi vakalarda organın ameliyatla alınmasıyla ilgilidir.

Endometriozis

Endometriozis, endometriyal dokunun rahim dışında büyümesinden kaynaklanan durumdan başka bir şey değildir. Bu durum, hem adet dönemi dışında hem de adet döneminde, cinsel ilişki sırasında ağrıya ve kadının doğal adet akışında artışa neden olur. Endometriozisi tespit etmek için 5 muayene hakkında bilgi edinin.

Ayrıca, daha yüksek kan akışı olan kadınların endometriozis geliştirme şansı daha yüksektir. Bunun nedeni, rahmin adet sırasında artan kan akışını beklenen yerlerde tutamaması ve bunun sonucunda fallop tüplerine ve karın boşluğuna sızıntı olmasıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Tedavi edilmediğinde, endometriozis kadın için kısırlıkla sonuçlanabilir.

Rahimdeki ağrı ve ateşin nedenini teşhis etmek için belirtilen testler

Pap smear ve vajinal muayene gibi jinekolojik muayene sorunun teşhis edilmesine yardımcı olur

Rahimde ağrı ve sancı hisseden kadın, bu rahatsızlıkların nedenini belirlemek için gerekli testleri yapacak bir jinekoloğa başvurmalıdır. Aşağıda bu durumda önerilen başlıca testlerden bazıları listelenmiştir:

Vajinal dokunuş

Vajinal dokunma testi, doktorun bazı durumların oluşumunu değerlendirmek için parmağını vajinal kanalın içine soktuğu yaygın bir muayenedir. Doktor iki parmağını vajinal kanala sokarken, endometriozis veya PID varlığını kontrol etmek için karın bölgesine de bastırır.

Speküler muayene

Bu muayenede vajina içine yerleştirilecek bir spekulum kullanılır, böylece vajinal kanalın içi görüntülenerek vajinal akıntı ve kanamanın varlığı gözlemlenebilir.

Pap smear testi

Onkotik sitoloji olarak da bilinen pap smear, vajinaya bir spekulum yerleştirilerek ve rahim ağzının ve vajinal kanalın bir kısmının bir pamuk ped veya küçük bir kürekle hafifçe kazınmasıyla gerçekleştirilir. Bu test, laboratuvar testlerinde rahim ağzı kanserini kontrol etmek için kullanılır.

Ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme

Önceki testlerle herhangi bir hastalığın teşhis edilmesi mümkün değilse veya hasta henüz ilk cinsel ilişkisini yaşamamışsa, jinekoloğun ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme taraması istemesi olasılığı da vardır.

Pelvik bölgedeki bu muayeneler, görüntülerle organın oluşumundaki değişiklikleri, hücrelerdeki varyasyonları ve hatta rahim çevresindeki dokulardaki değişiklikleri gösterebilir.

Kaynaklar ve ek referanslar
  • Pelvik ağrı, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS);
  • Pelvik ağrı, Williams Gynecology. 3. baskı New York, NY: McGraw-Hill Education; 2016.
  • Kronik pelvik ağrı, American College of Obstetricians and Gynecologists.
  • Kronik pelvik ağrısı olan hastaların fizik tedavi değerlendirmesi: kontrollü bir çalışma, Am J Obstet Gynecol . 2008 Mar;198(3):272.e1-7.
Başa dön