Liçi ile akraba olan rambutan, Malezya ve Endonezya'ya özgü, beyaz etli ve küçük, sivri saplarla dolu bir kabuğu olan egzotik bir meyvedir.
Boyu 27 metreye kadar ulaşabilen bir ağaçtan gelir ve en iyi tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde gelişir.
Tanıtım Sonrası DevamÇok farklı bir meyve olduğu için, birçok insanın onunla ilişkilendirilen avantajları ve faydaları bilmemesi muhtemeldir. Aşağıda bunların neler olduğunu görün! Avantajlardan yararlanın ve ayrıca süper gıda olan diğer bazı egzotik meyveleri ve faydalarını görün.
Ne içindir - Rambutanın 5 faydası
Rambutanın bileşimi ve özellikleri
Her 100 g porsiyonunda 84 kalori taşıyan meyve, karbonhidratlar, B3 vitamini, C vitamini ve çok az miktarda kalsiyum gibi vücudumuzun düzgün çalışması için önemli besin maddelerinden de oluşur.
Rambutan ayrıca lif ve bakır ile daha düşük seviyelerde potasyum, manganez, magnezyum, fosfor, demir ve çinko içerir.
2. Sindirim sağlığı
Rambutan, lif içeriği nedeniyle sağlıklı sindirime katkıda bulunabilir. Hamurundaki lifin yaklaşık yarısı çözünmezdir, yani bağırsaklarınızdan sindirilmeden geçer. Çözünmeyen lif dışkınıza hacim katar ve bağırsak hareketlerinizi hızlandırmaya yardımcı olur, böylece kabızlık olasılığınızı azaltır.
Meyvedeki lifin diğer yarısı, bağırsaklardaki iyi bakteriler için besin sağlayan bir besin çeşidi olan çözünür liftir.
Tanıtım Sonrası DevamBu dost bakteriler de bağırsak hücrelerini besleyen asetat, propiyonat ve bütirat gibi kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bu kısa zincirli yağ asitleri ayrıca iltihabı azaltabilir ve irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak rahatsızlıklarının semptomlarını iyileştirebilir.
3. Bağışıklık sistemi sağlığı
C vitaminine sahip olması rambutanı bağışıklık sistemimizin müttefiki haline getiriyor. Öyle ki MedlinePlus ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri portalına göre, bu besin aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sisteminin desteklenmesinde de rol oynamaktadır.
C vitamini, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik edebilir. Diyetinizde çok az C vitamini almak bağışıklık sisteminizi zayıflatarak sizi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir.
4. Kanser riskinin azaltılmasına katkı
Hücreler ve hayvanlar üzerinde yapılan birkaç çalışma, rambutanda bulunan bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğine işaret etmiştir.
Bununla birlikte, bu etkinin meyvenin insanlar tarafından alınmayan kısımlarıyla ilişkili olabileceği konusunda uyarıda bulunmak görevimizdir. Bu sonuçlar sadece hücre ve hayvan deneylerinde gözlemlenmiştir ve insanlarda konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bu nedenle, gıdaların kanseri önlemek veya iyileştirmek için mucizevi bir kaynak olduğuna inanılamaz. Böylesine ciddi, tehlikeli ve hassas bir hastalıktan muzdarip olanların eksiksiz, bireyselleştirilmiş ve uzmanlaşmış tıbbi bakıma ihtiyaç duyduklarını hatırlamaktan zarar gelmez.
Tanıtım Sonrası Devam5. Kalp sorunlarına karşı korunmaya yardımcı olur
Bir hayvan çalışması, rambutan kabuğundan yapılan ekstraktların diyabetik sıçanlarda toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi hizmetler ve tıbbi/hastane araştırmaları sağlayan bir kuruluş olan Mayo Clinic'e göre, yüksek kolesterol seviyelerinin ve yüksek trigliserit seviyelerinin kalp hastalığı gelişimi için risk faktörleri olarak kabul edildiğini bilmek önemlidir.
Ayrıca, ABD'deki Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne (NIDDK) göre, diyabetin olası komplikasyonlarından biri de kalp hastalığıdır.
Ancak bir sorun var: alıntı yapılan araştırmada rambutan kabuğunun özleri kullanılmış - meyvenin bakımı ile ilgili aşağıdaki konuda daha ayrıntılı olarak anlayacağınız gibi, insanlar tarafından tüketilemeyen bir gıda parçası.
Bu da yetmezmiş gibi söz konusu etki sadece hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde görülmüştür ki bu da bu konuda insan katılımcılarla daha fazla çalışma yapılması gerektiği anlamına gelmektedir.
Başka bir deyişle, bu durum rambutanın kalp hastalıklarına karşı vücudu korumaya yardımcı olmak için uygun veya etkili bir yol olduğunu doğru bir şekilde ifade etmemize izin vermemektedir.
Tanıtım Sonrası DevamRambutanın bakımı
Bazı insanlar meyvenin kabuğunu ve çekirdeklerini yese de, bunlar yenilebilir olarak kabul edilmez ve insanlar için toksik olabilecek maddeler içeriyor gibi görünmektedir.
İnsanlarla ilgili çalışmalar henüz eksik olmakla birlikte, hayvan çalışmaları rambutan kabuğunun düzenli olarak ve çok büyük miktarlarda tüketildiğinde toksik olabileceğini bildirmektedir. Özellikle çiğ tüketildiğinde, meyvenin tohumlarının uyuşukluk, koma ve hatta ölüm gibi semptomlara neden olabilen narkotik ve analjezik etkileri olduğu görülmektedir.
Günümüzde çiğ gıda tohumlarının doğal narkotik özellikleriyle mücadele etmenin bilinen tek yolu onları kavurmaktır. Sorun şu ki, insan tüketimi için güvenli hale gelmeleri için nasıl kavrulacaklarına dair net bir talimat yoktur.
Araştırmalar aksini söyleyene kadar tohumu yemekten tamamen kaçınmak en iyisi olabilir.
Ek Referanslar:
- //www.researchgate.net/publication/323340686_Rambutan_Seed_Nephelium_Lappaceum_L_Optimization_as_Raw_Material_of_High_Nutrition_Value_Processed_Food
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665487/
- //m.scirp.org/papers/73329