Basit bir geğirme mide rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak sık sık geğiriyorsanız, bu bir sağlık sorununun işareti olabilir. Nedenlerini ve ne yapılması gerektiğini öğrenmenin zamanı geldi.
Geğirmeye ne sebep olur
Bir yiyeceği veya içeceği her yuttuğunuzda, bir miktar hava yutarsınız ve bunun bir kısmı yemek borusundan aşağı ve üst mideye gider.
Tanıtım Sonrası DevamMide gerilmeye başladığında, duvarında bulunan sensörler, yemek borusu ile mide arasında bir valf görevi gören küçük bir kas halkası olan sfinkteri açan bir reaksiyonu tetikleyebilir ve midede biriken hava yemek borusundan geri atılarak geğirmeye neden olur.
Bu nedenle, sürekli ve çok sık geğirme varsa, midenin koruyucu mekanizması aşırı şişmiş demektir.
Bir de supragastrik (mide üstü) geğirmeler vardır ki bunlar yemek borusuna ulaşan havalandırma havasının tekrar dışarı çıkmasından kaynaklanır. Gastrik geğirmelerde hava mideden geldiği için kötü bir koku olabilirken supragastrik geğirmelerde böyle bir koku yoktur.
Sürekli geğirmenin birçok olası açıklaması vardır ve bazıları şunlardır:
- Gastro-özofageal reflü hastalığı (GÖRH)
Geğirme konusunda uzmanlaşmış Hollandalı araştırmacılar, gastroözofageal reflü hastalığı olan kişilerin hava yutmayı alışkanlık haline getirdiklerini gösteren çalışmalar yürüttüler.
Tanıtım Sonrası Devam- Yiyecek ve içecek
Meşrubat, gazlı su ve bira gibi gazlı içecekler mideye fazladan hava getirir. Kişinin bu içecekleri içme şekli genellikle sorunu daha da artırır. Örneğin, pipetle içmek mideyi hava ile doldurmaya yardımcı olur.
Bazı gıdaların sindirim sırasında gaz oluşturduğu bilinmektedir, ancak bu mideden çok ince ve kalın bağırsaklarda meydana gelir. Bunlar arasında kuru fasulye, lahana ve brokoli bulunur.
- Gastrit
Gastrit, mide zarının tahriş olmasıyla ortaya çıkar ve belirtilerinden biri sık sık geğirmek olabilir.
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
Çoğu zaman, irritabl bağırsak sendromu alt gastrointestinal sistemin bir rahatsızlığı gibi görünür, ancak bu rahatsızlığı olan bazı insanlar sürekli geğirmekten rahatsız olurlar.
- Helicobacter pylori
Bu, midede enfeksiyona neden olabilen ve ülsere yol açabilen bir bakteri türüdür.
- Aerofaji
Airophagia veya hava yutma, bir kişi hava yuttuğunda ortaya çıkar. Bazı insanlar yiyecekleri hızlı bir şekilde yutma alışkanlığı edinir ve sonunda çok fazla hava yutar, bu bazen dakikada 10 hatta 20 geğirme oranına ulaşır. Bu geğirmelerin çoğu muhtemelen supragastriktir.
Tanıtım Sonrası Devam- Laktoz intoleransı
Süt ürünlerinde bulunan şeker olan laktozun sindirilememesi karın ağrısı ve şişkinlik hissine neden olur. Şişkinlik genellikle bir semptomdur, geğirme değildir, ancak bu da olabilir.
- Hazımsızlık
Dispepsi olarak da adlandırılan hazımsızlık, karnın üst kısmında ağrı veya rahatsızlığa neden olur ve şişkinlik, mide ekşimesi, kusma, mide bulantısı ve geğirme ile birlikte görülebilir.
- Sakızlar ve şekerler
Bazı insanlar için şekersiz sakız veya şeker, şeker yerine kullanılan sorbitol gibi tatlandırıcıları sindirmekte zorlandıkları için sürekli geğirmeye ve diğer mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olur.
Sürekli geğirmeyi tedavi etmek için ne yapmalı
Dr. Robert Shmerling'e göre Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi Bununla birlikte, gazlı içecekleri diyetinizden çıkarmak, sakız çiğnemek, tatlılar, brokoli, fasulye, lahana ve süt ürünleri gibi kendi başınıza yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Bazen, kişinin çok hızlı yemek yeme alışkanlığı varsa, yemekle birlikte daha az hava yutulması için hızı yavaşlatabilir. Olumlu bir değişiklik olup olmadığını görmek için gaza neden olduğu bilinen yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı da deneyebilirsiniz.
Hava yutma, herhangi bir yeme veya sindirim sorunundan bağımsız olarak gelişen bir alışkanlık olabilir. Yukarıda bahsedilen Hollandalı araştırmacı grubu, bazı kişilerin bir konuşma terapistinin yardımıyla bu alışkanlığı kırabileceğini bildirmiştir.
Tanıtım Sonrası DevamSindirime yardımcı olmak için kısa da olsa bir yürüyüş yapmak yardımcı olabilir ve sigara içiyorsanız, bırakmanız da geğirme miktarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.
Doktora ne zaman gitmeli
Sürekli geğirme şikayeti olan çoğu kişi ciddi bir tıbbi durumdan muzdarip değildir. Genellikle kendiliğinden veya daha önce görüldüğü gibi alışkanlıklarında basit değişikliklerle düzelir.
Sürekli geğirme sahip olduğunuz tek semptomsa, nadiren altta yatan ciddi bir durumu temsil eder; ancak, semptomlarınız basit değişikliklerle düzelmezse, özellikle aşağıdaki gibi semptomlar fark ederseniz bir doktora görünmelisiniz:
- şiddetli veya inatçı karın ağrısı
- Yüksek Ateş
- iştah kaybı veya çabuk doyma hissi
- Dışkıda kan
- Göğüs rahatsızlığı
- İshal
- Gerçekten şişmiş karın - normalden belirgin şekilde daha büyük
- İstem dışı kilo kaybı
Bu gibi durumlarda derhal bir doktora başvurun.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- //www.health.harvard.edu/newsletter_article/what-can-i-do-about-excessive-belching-and-feeling-full
- //www.webmd.com/digestive-disorders/burping-reasons#1
- //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/in-depth/gas-and-gas-pains/art-20044739