Tarhunun Faydaları - Nedir, ne için kullanılır ve nasıl kullanılır!

Sindirimi iyileştirir, uykuyu iyileştirmeye yardımcı olur ve kan şekerini düşürür: tüm tarhun otunun faydalari ve nasıl kullanılacağını!

Tarhun otunun ne olduğunu biliyor musunuz? Tıbbi amaçlarla ve yemek hazırlamada kullanılan bir bitkidir. Bitki cinsinin bir üyesidir Artemisia veya Asteraceae 400'den fazla tür içeren tarhun ( Artemisia dracunculus ) baharat olarak oldukça çok yönlüdür - aynı bitki ailesinin pelin otu ve fesleğen gibi diğer üyeleri gibi.

Tanıtım Sonrası Devam

Tarhunun bu 'kuzenleri' hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, pelin otunun faydalarına göz atın ve fesleğenin faydalarını da keşfedin.

Fransız mutfağında yemeklere özel bir tat, koku ve doku katan ince otların kullanımı oldukça yaygındır ve bu otlardan biri de tarhun otudur. Tarhun otunda bulunan mineraller vücutta önemli roller oynar. Örneğin manganez beyin sağlığı, metabolizma ve oksidatif stresin azaltılması için gereklidir. Demir ise vücut sağlığı için vazgeçilmezdir.potasyum kalbin, sinirlerin ve kasların doğru çalışması için gereklidir.

Fosfor, sodyum, selenyum ve çinko gibi diğer minerallerin yanı sıra A, C, B6 ve folat gibi vitaminler de bitkide bulunur.

Tarhunun Faydaları

1. uyku düzenini iyileştirebilir

Cins bitkileri Artemisia Fransızlar tarhun çayını uykusuzluk için doğal bir ilaç olarak kullanırlar ve bazı homeopatlar rahatlamak için yatmadan önce tarhun çayı içmeyi önerirler.

Fareler üzerinde yapılan ve şu dergide yayınlanan bir çalışma Amerikan Çin Tıbbı Dergisi 2015'te tarhun otu gibi bitkilerin uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olan yatıştırıcı bir etki yarattığını gösteriyor.

Tanıtım Sonrası Devam

Kan şekerinin düşürülmesini destekler

Tarhun, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olmanın yanı sıra insülin duyarlılığını artırabilir ve vücudun glikozu metabolize etme şeklini değiştirebilir. İnsülin hormonunun işlevlerinden biri, glikozu enerji üretmek için kullanılacağı hücrelere getirmektir. Yediğiniz diyet türü gibi faktörler insülin direncine neden olabilir, bu da hormon aktivitesini engeller veNeyse ki, araştırmalara göre tarhun otu bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.

3. İştahı artırır

Ghrelin (açlık hormonu) ve leptin (tokluk hormonu) hormonlarındaki dengesizlikler iştahı engeller. Yüksek ghrelin seviyeleri açlığa neden olurken, yüksek leptin seviyeleri tokluk hissi yaratır.

Bir keşif Louisiana Eyalet Üniversitesi (Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Louisiana Eyalet Üniversitesi) 2011 yılında dergide yayınlanan Diyabet Bu sonuçlar, tarhunun açlığı artırdığını ve kilo alması gereken kişiler için çok faydalı olabileceğini göstermektedir.

4. Sindirimi iyileştirir

Tarhun, tükürükten bağırsakta meydana gelen peristaltik harekete kadar tüm sindirim sürecine yardımcı olan karotenoidler içerir ve bu da besinlerin daha iyi emilmesine katkıda bulunur. 2010 yılında dergide yayınlanan verilere göre İnsan Beslenmesi için Bitkisel Gıdalar Karotenoidler karaciğer, pankreas ve mide gibi organlar tarafından sindirim sularının salgılanmasını uyararak sindirim sağlığını iyileştirir.

5. Kadın sağlığı için iyi olabilir

Bazı homeopatlar, bitkinin kadın üreme sisteminin sağlığını korumak, adet kramplarını hafifletmek ve adet kanamasını teşvik etmek için kullanılmasını teşvik eder. Fetal sinir sisteminin oluşumu için vazgeçilmez bir besin olan folat içermesine rağmen, bitki erken doğumu tetikleyebileceğinden veya düşüğe neden olabileceğinden hamile kadınlar aşırı tarhun tüketiminden kaçınmalıdır.

6. Ağrı ve iltihabı hafifletir

2014'te dergide yayınlanan araştırma Farmasötik Biyoloji Artemisia'nın ağrı tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Geleneksel olarak bu bitki diş ağrısı ve kolik tedavisinde kullanılmaktadır. 2013 yılında bilimsel dergide yayınlanan araştırma gibi Deneysel ve Terapötik Tıp, bu etkiden öjenolün varlığının sorumlu olduğunu, çünkü maddenin anestezik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Tanıtım Sonrası Devam

Derginin 2016 tarihli bir başka yayını Avicenna Journal of Phytomedicine farelerde 21 gün boyunca tarhun ekstresi uygulandıktan sonra sitokinlerin önemli ölçüde azaldığını göstermiştir.

Bilim insanları tarhun otunun osteoartrit ile ilişkili ağrıları da hafiflettiğini göstermiştir. 2016 yılında derginin Temmuz sayısında yayınlanan çalışmaya göre Klinik Romatoloji, Tarhun ekstresi içeren bir besin takviyesini 12 hafta boyunca alan osteoartrit hastaları, plasebo alan grupla karşılaştırıldığında semptomlarda önemli bir iyileşme göstermiştir.

7. Bakterisidaldir

Tarhun, aşağıdaki gibi gıdalarda yaygın olarak bulunan bakterilerin çoğalmasını engelleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir Escherichia coli Bu bakterisit etkisi nedeniyle tarhunun idrar yolu enfeksiyonlarını ve cilt yaralarını tedavi etmek için kullanıldığına inanılmaktadır.

2012 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre İran Mikrobiyoloji Dergisi tarhun esansiyel yağının aşağıdaki gibi bakteriler üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir Staphylococcus aureus ve Escherichia coli Araştırmacılar, tarhun yağı ile muamele edilen tüm beyaz peynir örneklerinin yağın bakterisit etkisinden faydalandığını tespit ederek, yağın iyi bir gıda koruyucusu (özellikle peynir için) olabileceğini öne sürmüşlerdir.

Nasıl kullanılır: tarhunun faydalarının tadını çıkarın!

Tarhun yaprakları baharat veya çay ve ev ilaçları hazırlamak için Tarhunun çok yönlülüğü çok büyüktür ve aşağıdaki gibi yemeklerin hazırlanmasında kullanılabilir

  • Çırpılmış yumurta;
  • Kızarmış tavuk;
  • Soslar;
  • Konserve;
  • Salata sosu;
  • Ton balığı veya somon gibi balıklar;
  • Kavrulmuş sebzeler;
  • Salatalar.

Tarhun çayı taze veya kurutulmuş yapraklardan hazırlanabilir. İdeal ölçü her fincan (240 mL) su için 5 gram tarhundur. Suyu kaynattıktan sonra tarhunu ekleyin ve karışımı 5 dakika demlenmeye bırakın. Son olarak karışımı süzün ve tercihen yemeklerden sonra günde 2 fincana kadar için.

Tanıtım Sonrası Devam

Eğer varsa taze tarhun yaprakları Daha sonra kullanmak isterseniz, özelliklerini kaybetmeden beş güne kadar buzdolabında nemli olarak saklayabilirsiniz. Yaprakları nemli bir kağıt havlu veya beze sarın ve kapalı bir kapta saklayın. Kurutulmuş tarhun, ışık ve nemden uzakta altı aya kadar saklanabilir.

Tarhun otu kanın pıhtılaşmasını azaltabileceğinden ve kanama riskini artırabileceğinden, kanama bozukluğu olan veya ameliyat olacak kişiler bu bitkiyi kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayçiçeği, ambrosia veya papatya gibi bitkilere karşı hassasiyeti veya alerjisi olanlar da tarhun otundan uzak durarak daha güvende olacaklardır.

Bu istisnalardan hiçbiri sizin için geçerli değilse, tarhunu diyetinizde güvenle kullanmanız mümkündür.

Besin özellikleri

Tarhunun taze veya kurutulmuş olması durumunda besin miktarı farklı olabilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA, United States Department of Agriculture) sadece bir çorba kaşığı (2 g) kurutulmuş tarhun otu bulunabileceğini göstermektedir:

  • 5 kalori
  • 0,9 g karbonhidrat
  • 0,4 g protein
  • 0,1 g yağ
  • 0,1 g lif
  • 0,1 mg veya RDI* manganezin %7'si
  • 0,6 mg veya RDI demir miktarının %3'ü
  • 52,8 mg veya RDI potasyumun %2'si
  • 19,9 mg veya RDI kalsiyum miktarının %2'si
  • 6,1 mg veya RDI magnezyumun %2'si

* RDI: önerilen günlük alım miktarı

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.scielo.br/pdf/rbca/v20n1/1516-635X-rbca-20-01-00179.pdf
  • //journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X19850354
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26079854/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16920509/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27097076/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26119953/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24074293/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26631103/
  • //pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202277w
  • //jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-8-S1-P16
Başa dön