Guarana Tozu Sağlığa Zararlı mı?

Guarana tozu veya guarana tozu, guarana tohumlarından elde edilen bir üründür ve toz formunda, kapsüllerde veya termojenik takviyelerin ve bitkisel ilaçların bileşiminde bulunabilir.

Kafein açısından zengin olan ürünün uyanıklığı ve dikkati artırdığı, konsantrasyonu ve ruh halini iyileştirdiği bilinmektedir.

Tanıtım Sonrası Devam

Peki guarana tozunun sağlığınız için kötü olduğu doğru mu?

Guarana tozunun sağlık için - en azından bazı insanlar için - kötü olduğunun bir kanıtı, ürünün bazı birey grupları için kontrendike olmasıdır.

Bulduklarımıza göre, guarana tozu çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar için önerilmemektedir. Bazı uyarılar, 200 mg'dan fazla guarana alımının düşük yapma riskinin artması ve diğer olumsuz etkilerle ilişkili olduğuna işaret etmektedir.

Ürün ayrıca epilepsi, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı olan veya zaten çok gergin olan kişiler tarafından kullanılamaz.

Guarana tozundaki kafein, nöbet riskini artırabilir ve nöbetleri kontrol etmek için kullanılan ilaçların etkilerini azaltabilir. Uzmanlar, nöbet geçiren kişilerin guarana kullanmadan önce bir doktora danışmalarını önermektedir.

Bir diğer uyarı ise bebeklerini emziren kadınların ve D vitamininin vücutta kullanılma şeklini etkileyen genetik bir durumdan muzdarip menopoz sonrası kadınların guarana tozunu dikkatli kullanmaları gerektiğidir.

Tanıtım Sonrası Devam

Kemik sorunları

Ayrıca, guarana tozu, kemiklerle ilgili sorunlar olan osteoporoz ve osteopeni gelişme riski olan kişiler tarafından dikkatle tüketilmelidir, çünkü yüksek miktarlarda ürün, kemikler için önemli bir besin olan kalsiyumun idrarla atılımı olan kalsiüriyi artırabilir.

Anksiyete sorunları

Anksiyete ile ilgili sorunları olanlar ürüne dikkat etmelidir çünkü anksiyete hislerini kötüleştirebilir.

Hemorajik bozukluklar

Guarana'da bulunan kafeinin kanama bozukluklarını kötüleştirebileceğini düşündüren bazı kanıtlar vardır. Öte yandan, bu insanlar tarafından rapor edilmemiştir, bunlar laboratuvar çalışmalarıdır.

Tanıtım Sonrası Devam

Her neyse, kanama bozukluklarından muzdarip olanlar için guarana kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışılması önerilir.

Diyabet

Guarana tozunda bulunan kafein, şeker hastalarının şekeri (glikoz) işleme şeklini etkileyebileceğinden ve hastalığınız olduğunda zaten hassas olan kan şekeri seviyelerinin kontrolünü potansiyel olarak zorlaştırabileceğinden, guarana tozunun şeker hastalarının sağlığı için kötü olduğunu gösteren araştırmalar da vardır.

Kafeinin tip 1 diyabet hastalarında düşük kan şekerinin (hipoglisemi) tehlikeli semptomlarını güçlendirebileceğini gösteren çalışmalar da vardır. Ayrıca kafeinin hipoglisemik atakların sayısını artırabileceğine inanılmaktadır.

Bu nedenle, diyabet hastaları için ideal olan, guarana içeren ürünleri kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışmaktır.

İshal

Tanıtım Sonrası Devam

Guarana tozunda bulunan kafein de özellikle yüksek dozlarda tüketildiğinde ishali kötüleştirebilir.

Glokom

Ayrıca bulunan bilgilere göre, guarana tozunda bulunan kafein de göz içindeki basıncı artırmaktadır (glokom gelişimiyle ilişkili bir faktör).

Bu artış, kafeinli içecekler alındıktan sonra 30 dakika içinde başlar ve en az 90 dakika sürer.

İnkontinans (mesaneyi kontrol etme sorunları)

Ayrıca guarana tozunda bulunan kafeinin, özellikle yaşlı kadınlarda mesane kontrolünü azaltabileceğine dair uyarılar bulduk. Büyük bir aciliyetle sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyanlar için guarana'nın dikkatli kullanılması tavsiye edilir.

Şizofreni

Şizofreniden muzdarip olanların da guarana tozunu dikkatli kullanmaları gerekir çünkü bileşiminde bulunan kafein, durumun semptomlarını kötüleştirebilir.

Guarana tozunun önerilen maksimum alım miktarı

Tavsiye edilen günlük guarana tozu alımı konusunda bir fikir birliği olmamasına rağmen, sağlıklı yetişkinler için belirlenen güvenli günlük guarana tozu dozu 0,5 g ila 2 g arasındadır, bu da güne yayılmış bir ila dört çay kaşığına karşılık gelir.

Ayrıca, guarana tozunun gece tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekiyoruz - sadece gündüz - çünkü gece tüketimi uykusuzluğa neden olabilir.

Guarana tozunun bileşiminde bulunan kafein, uyku bozukluklarının gelişmesine katkıda bulunabilir.

Guarana tozu tüketimini abartırsam ne olur?

Guarana tozu abartılı bir şekilde yutulduğunda sağlığınız için kötüdür, çünkü bu şekilde kullanıldığında olumsuz reaksiyonlara neden olabilir.

Guarana tozunun aşırı alımıyla ilişkili yan etkiler, ürünün bileşimindeki kafeinin varlığıyla ilgilidir ve şunları içerebilir: anksiyete, sinirlilik, huzursuzluk, ruh hali değişiklikleri, titreme, kas gerginliği, kalp çarpıntısı, kalp atışında artış, sinirlilik, mide tahrişi, bulantı, kusma, kan basıncında artış, hızlı nefes alma,deliryum ve diürez (idrar çıkışında artış).

Guarana tozunda bulunan yüksek miktarda kafeinden kaynaklanan bu reaksiyonlar kafeinizm olarak adlandırılır ve ürünün ve kahve, çay, çikolata ve kola bazlı meşrubatlar gibi kafein açısından zengin diğer ürünlerin kesilmesini gerektirir.

Kafeinin kronik olarak alınması, özellikle de önemli miktarlarda alınıyorsa, bazı kişilerde psikolojik bağımlılık yaratabilir ve maddenin aniden kesilmesi anksiyete, baş dönmesi ve sinirlilik gibi fiziksel semptomlara neden olur.

Guarana tozu aynı zamanda bazı besinlerin emilimini azaltma riski taşıyan tanenlerden oluşur. Ayrıca yüksek dozda guarana baş ağrısı, huzursuzluk, kulaklarda çınlama, idrar yaparken ağrı, mide krampları ve düzensiz kalp atışına neden olabilir.

Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi biri yaşandığında, sorunu araştırmak ve uygun tedaviyi almak için tıbbi yardım almaya değer.

Kaynaklar ve Ek Referanslar:
  • //www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-935/guarana

Guarana tozunun sağlığınız için kötü olduğunu hiç duydunuz mu? Günlük olarak tüketmeye alışkın mısınız? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön