Hangi Unda Gluten Var? Çeşitleri ve İpuçları

Gluten, buğday unu ile arpa, çavdar, kavuzlu buğday ve tritikale (buğday ve çavdar karışımı) unlarında bulunan bir proteindir. Buradan hareketle, günlük olarak tükettiğimiz çok çeşitli gıdalarda bulunduğunu tahmin edebiliriz. Bu protein, ekmekler ve kekler gibi pişmiş ürünler söz konusu olduğunda önemli bir rol oynar.

Hangi un türlerinde glüten olduğunu, hangilerinde olmadığını ve iki tür arasındaki avantaj ve farklılıkları analiz edeceğiz. Ayrıca, diyetlerinde glüteni yasaklamış veya yasaklamayı planlayan, ancak o lezzetli ekmek rulosundan vazgeçmek istemeyen insanlar için bazı ipuçlarını ayırdık!

Tanıtım Sonrası Devam

Glutenin makarnadaki rolü

Öncelikle, hamuru "nişastalayan", elastik hale getiren ve kolayca ufalanmasını önleyen glütendir. Ayrıca ekmek ve kek hamurunun büyümesine de yardımcı olur, bu nedenle tariften çıkarma zamanı geldiğinde, buğday ununu herhangi bir glütensiz unla değiştirmek yeterli değildir.

Nihai sonuç üzerinde aynı etkiye sahip, normal un ile aynı özelliklere ve ağırlığa sahip alternatifler aranmalıdır.

Gluten içeren başlıca unlar:

Özellikler ve avantajlar gibi daha fazla ayrıntı öğrenmek istiyorsanız her birinin üzerine tıklayabilirsiniz.

  1. Buğday unu: Öğütülmüş buğdaydan yapılan bu un, neredeyse tüm fırıncılık tariflerinde kullanılan en popüler undur. Bu malzemede bulunan karbonhidrat enerji sağlar ve lif sindirime yardımcı olur. Bu un türü gluten içerir ve protein, B vitamini ve fosfor ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
  2. Arpa unu: Lif ve fosfor, magnezyum ve bakır gibi mineraller açısından zengin olan arpa, antioksidan etkiye sahiptir ve kalp hastalıkları ile diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Kinoa, esmer pirinç ve amarant gibi diğer tahıllara göre daha az kalorili ve daha besleyicidir.
  3. Çavdar unu: Normal buğday unundan daha besleyici olmasının yanı sıra, çavdar kadınlarda kolesistektomiyi önlemeye bile yardımcı olabilir. Amerikan Gastroenteroloji Dergisi Lif ve mineral bakımından zengin olan bu un türü glüten içerir ve kanda daha düşük miktarda insülin salgılattığı için diyabet hastaları için buğdaya kıyasla daha iyi bir seçimdir.
  4. Kılçıksız buğday unu: Kılçıksız buğday, buğday ailesinden bir tahıldır ve hafif tatlı ve cevizli bir tada sahiptir (glütenli unlar glütensiz unlara göre daha zengin tada sahiptir). Buğday ununa göre daha az lif içerir ve daha düşük kalorilidir.
  5. Tritikale unu: Tritikale, çavdar ve buğdayın bir melezidir. Bu un, normal buğday ve çavdar unlarından daha az glütene sahiptir, bu da örneğin daha küçük ekmek somunları ile sonuçlanır.

Başlıca glutensiz unlar

Buğday, arpa veya çavdar unları yerine glutensiz unlar kullanılabilir:

  1. Amarant unu: protein dolu ve çok besleyicidir. Amarant ayrıca kan basıncını ve kötü kolesterolü kontrol etmeye yardımcı olur.
  2. Muz-yeşil un: yemek pişirmek için iyidir, bağırsak florasını uyarır ve şişkinliğe yardımcı olabilir.
  3. Beyaz pirinç unu: Hafiftir, liflerinin çoğunu kaybetmiş olan "cilalanmış" pirinçten yapıldığı için özellikle besleyici değildir.
  4. Esmer pirinç unu: Beyaz pirinç unundan daha ağırdır ve daha fazla lif içerdiğinden besin değeri daha yüksektir.
  5. Kinoa unu: Bu tahıl sağlıklı beslenmeye önem verenlerin sevgilisidir ve unu özellikle tuzlu tariflerde iyi sonuç verir.
  6. Keten tohumu unu: Keten tohumu HDL'yi (iyi kolesterol) artırır ve lif bakımından zenginliği sindirim sürecine yardımcı olur.
  7. Chia unu: Chia unu antioksidan etkiye, lif, omega 3 ve proteine sahiptir.
  8. Hindistan cevizi unu: Özellikle bu un, parçalanma eğilimi gösterdiğinden her zaman başka bir unla birlikte (karışım halinde) kullanılmalıdır. Örneğin, köken aldığı meyvenin yağı ve lifleri arasındaki karışım nedeniyle kek yapmak için çok iyidir.
  9. Mısır unu: Tadı nötr olan bu un, karışımlar için iyi bir seçimdir ve makarna ve et sularını koyulaştırmaya yardımcı olur.
  10. Tapyoka unu: Tapyoka unu hafif bir dokuya sahiptir ve hamurları ve un karışımlarını ütülemek ve kalınlaştırmak için kullanılır.

Un karışımı

Glutensiz bir hamuru karıştırmaya çalışırken karşılaşılan en yaygın sorun kıvamdır. Glutensiz unlar daha nötr bir tada sahip olma eğiliminde olduğundan, yalnızca istenen kıvamı elde etmek için değil, aynı zamanda lezzeti zenginleştirmek için de genellikle birden fazla glutensiz un türünü karıştırmanız gerekir. Doğru karışım her zaman tarife bağlı olacaktır ve sadece pratik yapmak gerekirher durum için doğru olanı bulabileceksiniz.

Tanıtım Sonrası Devam

Sürece alıştıkça muhtemelen bazı "o kadar da güzel olmayan" kekler ve ekmekler pişireceksiniz, ancak sonunda her şeye değecek. Sonuçta, çölyak hastalığınız varsa veya glütene karşı hassassanız, buğday unu içeren tüm tarifleri tamamen yasaklamaktansa, ikame etmeye yatırım yapmaya çok daha değer! Yapabildiğiniz kadar çok tarifi uyarlamayı deneyin, aşağıdakilere şaşıracaksınızSonuçlar!

Karıştırma İpucu:

Glutensiz un karışımları ile nereden başlayacağınızı hala bilmiyorsanız, çeşitli tariflerde nispeten iyi çalışan aşağıdakilerin bazı varyasyonlarını deneyebilirsiniz:

  • 1,5 su bardağı esmer pirinç unu veya sorgum unu;
  • 1,5 su bardağı mısır nişastası veya patates nişastası;
  • 1 bardak tapyoka unu.

Sakız

Bir un glütene sahip olduğunda, bu madde hamurları "tutmaktan" sorumludur ve bu nedenle onsuz parçalanma eğilimindedirler. Bu tür bir sorunu önlemek için, guar sakızı, chia ve keten tohumu ve jelatin gibi bu işlevi yerine getiren bir bileşen eklemek mümkündür.

Malzemelerin karıştırılmasının hamurdaki kalori miktarını artırabileceğini hatırlamakta fayda var, bu nedenle belirli bir diyet uyguluyorsanız çok dikkatli olun.

Hangi un türünde gluten olduğunu ve hangisinde olmadığını zaten biliyor muydunuz? Mutfağınızda hangi türleri daha çok kullanıyorsunuz? İkame etmeyi düşünüyor musunuz veya ihtiyacınız var mı? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön