Ortomoleküler tıp güvenilir mi? Ne işe yarar?

Ortomoleküler tıp, vitaminlerin, minerallerin, yağ asitlerinin, bitkisel besinlerin, probiyotiklerin ve prebiyotiklerin enflamatuar ve psiko-duygusal hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesindeki etkisine inanır.

Ortomoleküler tıp uygulayıcıları genellikle hipertansiyon, diyabet, artrit, şizofreni, DEHB, depresyon, nörodejeneratif hastalıklar ve erken yaşlanma gibi hastalıklarla ilişkili oksidatif stresle mücadele etmek için belirli konsantrasyonlarda antioksidan besin maddelerine işaret etmektedir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu terim, 1954 Nobel Kimya Ödülü ve 1962 Nobel Barış Ödülü sahibi bilim adamı Dr. Linus Pauling tarafından ortaya atılmıştır. Ortomoleküler tıbbı icat etmesi Pauling'in ödülleriyle ilişkilendirilse de, ödüller aslında kimyasal bağların doğasını keşfetmesi ve nükleer testlere karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle verilmiştir.

Bu nedenle, bilime yaptığı katkılara rağmen, ortomoleküler tıp üzerine yaptığı çalışma henüz doğrulanmamış ve onaylanmamıştır. Bu nedenle, bu Federal Tıp Konseyi tarafından tanınan ve düzenlenen bir alan değildir.

Ortomoleküler tıp nedir?

Ortomoleküler tıp, beslenme dengesi için vitamin ve diğer besin maddelerinin takviyesini kullanır

"Ortomoleküler tıp" olarak adlandırılan ilk araştırma, soğuk algınlığını önlemek için tek başına yüksek konsantrasyonlarda C vitamini alan Linus Pauling'in kendisi tarafından başlatılmıştır. Bugün hala sürekli C vitamini alımının soğuk algınlığını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır, ancak bu ilişkinin bilimsel bir doğrulaması yoktur.

Günümüzde, belirli besin maddelerinin (vitaminler ve mineraller) enflamatuar, nörodejeneratif ve psikiyatrik hastalıkların seyri üzerindeki etkisini belirlemek için çalışmalar geliştirilmeye devam etmektedir.

Örneğin Brezilya ve dünya çapındaki ortomoleküler tıp dernekleri, bu tıpla ilgili bilgi ve çalışmalar üreten araştırmacılar tarafından temsil edilmektedir. Profesyoneller, hastalıkların önlenmesi ve çözümü için bütünleştirici tıp yaklaşımına inanmaktadır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu derneklere göre bu yaklaşımın temel amacı, biyokimyasal, besinsel ve hücresel dengeyi teşvik etmek, oksidatif stresi ve dolayısıyla hastalıklara ve erken yaşlanmaya neden olan hücresel hasarı azaltmaktır.

Ortomoleküler tıp işe yarıyor mu?

Ortomoleküler yaklaşım, beslenme dengesini teşvik ederek faydalı olabilir.

Bununla birlikte, bilimin diğer alanlarında olduğu gibi, kilo kaybı için "ortomoleküler diyetler" ve beslenme dengesiyle hiçbir ilgisi olmayan çok yüksek dozlarda vitamin takviyesi gibi bazı çarpıtmalara maruz kalabilir.

Ayrıca, ortomoleküler tıpta neyin gerçekten işe yarayıp neyin yaramadığından emin olmak için daha eksiksiz ve güvenilir çalışmalara ihtiyaç vardır.

Dergide yayınlanan bir çalışma Besin Maddeleri Sonuçlar, D vitamini takviyesinin katılımcılarda anksiyete ve depresyonu azaltmada olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır.

Bununla birlikte, araştırmacılar faydalı etkinin yalnızca takviyeyi aşağıdakilerle birleştirdiklerinde gözlemlendiğini de iddia etmektedir Farkındalık (geçmiş ve gelecekle ilgili kaygıların yerini duyguların, hislerin ve çevrenin algılanmasını içeren "şimdi "ye dair gelişmiş bir farkındalığa bıraktığı bir durum). Dolayısıyla bu, aşağıdaki uygulamaların olup olmayacağı konusunda soru işaretlerine yol açabilir Farkındalık ya da gerçekten de katılımcıların ruh sağlığını etkileyen takviye.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu nedenle, aşırı takviye kullanımı ve hastalıkların iyileştirilmesi konusunda herhangi bir doğrulama olmadığından, gerçekten vitamin eksikliği veya başka bir tür fonksiyonel dengesizlik olduğunda vitamin önerisi bir beslenme uzmanı tarafından yapılmaya devam edilmelidir.

Aşırı takviyenin riskleri

Hipervitaminoz risklerinin farkında olmak önemlidir

Yüksek dozda vitamin ve mineral takviyelerine dayalı ortomoleküler beslenme, hipervitaminoz (fazla vitaminlerden kaynaklanan zehirlenme) riskleri oluşturabilir. Vitamine bağlı olarak hipervitaminoz oluşabilir:

  • Böbrek yetmezliği
  • Kusmuk
  • Sarılık
  • Saç dökülmesi
  • Zihinsel karışıklık
  • Aşırı D vitamini durumunda kemik kireçlenmesi

Son olarak, gıda ve besinlerin yaşam kalitenizi nasıl artırabileceğini öğrenmek için fonksiyonel beslenmenin nasıl daha fazla sağlık ve refah getirdiğini görün.

Kaynaklar ve ek referanslar
  • Orthomolecular Medicine.Integr Med (Encinitas). 2019 Jun; 18(3): 74.
  • Diyabetik Hastalarda D Vitamini Takviyesinin Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi: Sistematik Bir İnceleme. Nutrients 2021, 13(11), 3678.
Başa dön