- İdrardaki lökositler nedir
- Ne olabilir
- İdrarda yüksek WBC belirtileri
- Ne yapmalı
- Nasıl tedavi edilir
- İdrarda yüksek WBC'ler konusunda endişelenmeli miyim?
Daha önce bir kan testi yaptırdıysanız ve sonuç idrarınızda lökosit olduğunu gösteriyorsa, bunun ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgi edinin. Yüksek WBC seviyelerinin ne olabileceğini ve ne yapmanız gerektiğini buradan öğrenin.
WBC'ler, bağışıklık sisteminizin savunma sisteminin bir kısmından sorumlu hücreler olan bir tür beyaz kan hücresidir. Beyaz kan hücrelerinin ne olduğunu ve kandaki yüksek veya düşük WBC sayısının ne anlama geldiğini daha iyi anlama fırsatını yakalayın.
Tanıtım Sonrası DevamAşağıda, idrarda lökositler hakkındaki tüm şüphelerinizi giderecek ve bunun ne zaman bir sorun olduğunu ve durumun nasıl tedavi edileceğini öğreneceksiniz.
İdrardaki lökositler nedir
Tam bir kan testi, kandaki WBC seviyelerinin analizini içerebilir. Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen WBC'ler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.
Bu savunma hücreleri kanda tespit edilmenin yanı sıra idrar testi yoluyla idrarda da bulunabilir.
İdrarınızdaki yüksek WBC seviyeleri, vücudunuzda muhtemelen üriner sisteminizi etkileyen bir enfeksiyon olduğunu gösterir.
Ne olabilir
İdrarda yüksek WBC bulunması yaygın değildir. Genellikle idrarda WBC seviyeleri gözlemlendiğinde çok düşüktür. Yüksek beyaz kan hücrelerinin olası nedenleri aşağıdaki gibidir:
Tanıtım Sonrası Devam- İdrar yolu enfeksiyonu
İdrarda lökosit görülmesinin en yaygın nedeni üretra, mesane veya böbrekleri etkileyebilen idrar yolu enfeksiyonudur. Enfeksiyon, bakterilerin üretra yoluyla üriner sisteme girmesi ve mesanede çoğalması ve daha ciddi vakalarda böbreklere taşınması nedeniyle başlar.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu tür enfeksiyonlardan en çok kadınların muzdarip olduğunu ve kadınların %60'ının hayatlarının bir döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini belirtmektedir.
- Enflamasyon
Bir yaralanma, enfeksiyon veya hastalıktan kaynaklanan iltihaplanma, idrarda lökosit salınımına neden olabilir.
İdrar yollarında en sık görülen iltihaplar mesaneyi etkileyen sistit ve böbrekleri etkileyen interstisyel nefrittir.
- Böbrek taşları
Böbrek taşları idrardaki lökosit sayısını da artırabilir. Böbrek taşları genellikle organda kristal oluşturan mineral ve tuzların birikmesi nedeniyle gelişir ve az su içen kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Tedavi edilmezse, taşlar idrar akışını kesebilir ve çok ciddi bir enfeksiyona neden olabilir.
Tanıtım Sonrası Devam- Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek enfeksiyonları idrardaki beyaz kan hücrelerinin sayısını artırabilir. Genellikle sorun alt idrar yollarında başlar ve böbreklere ulaşana kadar yayılır. Daha az yaygın durumlarda, vücudun diğer bölgelerinde bulunan bakteriler kan dolaşımı yoluyla böbreklere ulaşır.
- Üriner sistem tıkanıklığı
Üriner sistemin herhangi bir nedenle tıkanması, idrarda kan ve böbreklerin etrafında sıvı birikmesi gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Üriner sistemde tıkanmaya yol açan nedenlerden bazıları böbrek taşları, tümörler, yabancı maddelerin varlığı veya travmatik yaralanmalardır.
- İdrar tutma alışkanlığı
İdrarı sürekli olarak çok uzun süre tutmak mesaneyi zayıflatabilir ve tamamen boşaltılmasını zorlaştırabilir. İdrar sürekli olarak mesanede biriktiği için bakteri varlığı artar ve enfeksiyon riski de yüksektir.
- Diğer olası nedenler
İdrarda yüksek WBC seviyelerinin daha az yaygın nedenleri şunlardır:
- Orak hücre anemisi gibi kan hastalıkları;
- İnterstisyel sistit;
- Ağrıyı dindirmek için bazı ilaçların kullanımı;
- Prostat, mesane veya böbrek kanseri gibi bazı kanser türleri.
New England Journal of Medicine'da yayınlanan bir yayına göre, bazı viral enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, tüberküloz veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar idrardaki lökosit seviyelerinde değişikliklere neden olabilir.
Tanıtım Sonrası Devamİdrarda yüksek WBC belirtileri
Yüksek WBC belirtileri, WBC'lerin idrarda birikmesine neden olan sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Örneğin idrar yolu enfeksiyonu durumunda en sık gözlenen semptomlar şunlardır:
- İdrar yaparken yanma hissi;
- İdrarda güçlü koku;
- Bulanık veya pembe renkli idrar;
- Sık idrara çıkma isteği;
- Pelvik ağrı.
Yüksek WBC seviyelerinin nedeni bir tıkanıklık olduğunda, ana semptom karnın bir tarafını veya her iki tarafını da etkileyebilen karın ağrısıdır. Böbrek taşı vakalarında semptomlar idrar yolu enfeksiyonuna benzer, ancak bulantı, kusma ve şiddetli ağrı gibi ek rahatsızlıklar vardır.
Diğer belirtiler şunları içerebilir:
- Tremors;
- Ateş;
- Bel ağrısı;
- Cinsel ilişki sırasında ağrı.
Ne yapmalı
Her şeyden önce, yüksek WBC'lerin nedenini tespit etmek için endikedir. Kan akışındaki WBC'ler için normal kabul edilen bir aralık, mikrolitre kan başına 4.500 ila 11.000 WBC arasındadır. İdrarda bu aralık daha da küçüktür ve yüksek güç alanı başına en fazla 5 WBC olduğunda normal kabul edilir.
Doktorunuzun yapması gereken ilk şey, idrarda WBC değişikliklerinin en yaygın nedeni olan idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını kontrol etmektir. Daha sonra kırmızı kan hücreleri, bakteri ve diğer maddelerin analizi de dahil olmak üzere daha ileri testlerin yapılabilmesi için bir idrar örneği alınacaktır.
Test bakteri açısından pozitif çıkarsa, ne tür bir bakteriyel enfeksiyon olduğunu bulmak için idrar kültürü istenebilir.
Örneğin böbrek taşı gibi başka sorunlardan şüpheleniliyorsa, röntgen ve BT taraması gibi ek testler istenebilir.
Nasıl tedavi edilir
Yaşam tarzı değişiklikleri, ciddi bir enfeksiyon tespit edilmediğinde tek başına idrar WBC seviyelerini normalleştirebilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Canınız ne zaman isterse o zaman işeyin;
- Bol miktarda su için;
- Sağlıklı bir diyet uygulayın.
Asetaminofen ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler varsa ağrıyı hafifletebilir, ancak tedavi ideal olarak yüksek WBC seviyelerinin nedenine göre yapılmalıdır.
Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonu durumunda, örneğin antibiyotikler gibi reçete edilen idrar yolu enfeksiyonu ilaçları ile tedavi yapılmalıdır.
İdrar yolunda ciddi tıkanıklıklar veya böbrek taşları varsa, tıkanıklığı gidermeye çalışmak için ilaçlar kullanılabilir, ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Ancak daha ileri tetkiklerden sonra sorunun tedavisi için ne yapılacağına karar verilebilir.
En sık kullanılan sistit ilaçlarına ve ayrıca böbrek taşı ilaçları için seçeneklerinize göz atın.
İdrarda yüksek WBC'ler konusunda endişelenmeli miyim?
Yüksek WBC'lerin tüm olası nedenleri, özellikle erken tespit edildiğinde çok kolay tedavi edilebilir. Bu nedenle çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Tedavi gerektiren bir enfeksiyon varsa, doktorunuz sizin için en uygun ve etkili tedaviyi belirleyecek ve önerecektir.
Tedavinin etkinliğini artırmak ve yüksek WBC seviyelerinin tekrarlanmasını önlemek için iyi su içmeniz, daha fazla meyve ve sebze yemeye çalışmanız ve iyi hijyen alışkanlıklarına sahip olmanız önemlidir.
İdrar yollarını etkileyen enfeksiyonlar mesane ve böbreklere yayılabilir ve semptomlarınızı gözlemleyerek önleyebileceğiniz komplikasyonlara neden olabilir. İdrarınızda herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde, muhtemelen tedavisi kolay bir şey olacağından ve sizi gelecekteki komplikasyonlardan kurtaracağından tıbbi yardım almaktan çekinmeyin.
Ek referanslar:
- //www.aafp.org/afp/2005/0315/p1153.html
- //www.hopkinslupus.org/lupus-tests/screening-laboratory-tests/urinalysis/
- //www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907
- //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19748419
- //kidshealth.org/en/parents/labtest7.html
- //labtestsonline.org/tests/urinalysis
- //www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=35
- //www.webmd.com/a-to-z-guides/leukocytes-urine#1