Karabiberin faydaları - Nasıl ekilir ve kullanılır

Dünyanın en popüler baharatlarından biri olan acı biber, sağlık açısından çok sayıda fayda sağlayabilir.

Ancak biberin popülerliğinin tek nedeni bu değildir: çok çeşitli kültürlerden yemeklerde baharat olarak kullanılabilir, hatta tuz tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu nedenle, aşağıda karabiberin sağlık ve zindeliğe getirebileceği faydaları öğrenmenin yanı sıra bu baharatla bazı tariflerin nasıl hazırlanacağını da öğreneceğiz.

Karabiberin faydaları

Acı biber sağlık ve zindelik için iyidir

Karabiber ve yuvarlak biber olarak da bilinen acı biber, Hindistan kökenlidir ve mutfak hazırlıklarına aroma ve lezzet kattığı için dünya çapında ün kazanmıştır.

Peki bu baharatın yemekleri güzelleştirmek dışında ne işe yaradığını biliyor musunuz? Hadi şimdi öğrenelim.

1. Sindirim sistemine yardımcı olur

Acı biber, midede mide asidi salgılanmasını artırır ve bu da kişinin daha önce gastrit veya özofajit gibi sorunları olmaması koşuluyla sindirimi kolaylaştırabilir.

Ayrıca gaz giderici etkiye de sahiptir, yani gaz oluşumunu engeller ve gazların vücuttan sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlar.

Tanıtım Sonrası Devam

2. acı biber zayıflama

Acı biber doğal bir termojenetiktir ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur, ancak bu etki tek başına kilo kaybına yol açmaz, sadece kilo verme sürecinde bir yardımcıdır.

Bu nedenle, dengeli bir diyet ve egzersiz rutini takip etmek ve böylece acı biberin fitness için faydalarından yararlanmak gerekir.

3. Astım ve öksürük tedavisinde yardımcı olur

Bu etki, acı biberin sahip olduğu anti-enflamatuar ve balgam söktürücü özelliklerinden kaynaklanmaktadır, bu da astım ve bazı öksürük türleri gibi solunum problemlerinin tedavisine katkıda bulunabilir.

Ancak her zaman şunu vurgulamak önemlidir: Bu sağlık sorunları sadece biberle tedavi edilmemelidir. Doktora danışılmalı ve reçete edilen tedaviye ilişkin talimatlarına uyulmalıdır.

4. Besin emilimini artırır

Biber, piperin adı verilen bir alkaloid açısından zengindir. Piperin, selenyum, A vitamini, C vitamini ve beta-karoten gibi bazı besin maddelerinin vücuttaki emilimini artırır.

Bu nedenle, acı biberin dengeli ve sağlıklı bir diyetle ilişkilendirilmesi, daha önce de belirtildiği gibi kilo kaybında veya beslenme eksikliklerinin giderilmesinde diyetin sonuçlarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.

Tanıtım Sonrası Devam Tahıl ve öğütülmüş olarak krallığın biberi

5. İştahı uyarır

Acı biber bir yandan kilo vermek isteyenlere destek verirken, diğer yandan iştah açıcı olarak da işlev görür.

Bu durum aşırı kilolu kişiler için bir avantaj olmasa da, zayıflıktan muzdarip kişiler için bu özellik çok yardımcı olabilir.

  • Ayrıca bakınız : Zayıf olduğunuzda nasıl sağlıklı kilo alırsınız.

6. Artrit tedavisinde yardımcı olur

Karabiberde bulunan antioksidanlar ona çok önemli bir anti-enflamatuar potansiyel kazandırır ve artrit ve diğer enflamatuar hastalıklar gibi sorunların tedavisinde yardımcı olur.

Ancak biber mide mukozasını tahriş edebileceğinden tüketimi ölçülü yapılmalıdır.

7. Ruh halini iyileştirir

Karabiberde bulunan piperin, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretimini uyardığı için önemli bir antidepresan etkiye sahiptir.

Bu etki, bulgularını dergide yayınlayan Çinli araştırmacılar tarafından da doğrulanmıştır Nöro-psikofarmakoloji & biyolojik psikiyatride ilerleme 2011'de.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu nedenle, karabiberin tek tedavi olarak değil, yardımcı bir tedavi olarak kullanılması tavsiye edilse de, düzenli ancak ılımlı karabiber tüketimi depresyondan muzdarip olanlara çok yardımcı olabilir.

  • Ayrıca bakınız : Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır - 6 İpucu

Nörolojik sağlık ve bilişsel bozuklukla mücadele için iyidir

Piperinin bir başka etkisi de, dergide yayınlanan bir makalede gösterildiği gibi, Alzheimer hastalığı gibi bir tür bunaması olan kişiler için çok faydalı olabilecek bilişsel yeteneğin geliştirilmesidir Beslenme biyokimyası dergisi, 2019'da.

Ancak, bu henüz hayvan modelleriyle yapılan bir ilk çalışma olduğundan, aynı etkinin insanlarda da görülüp görülmediği bilinmediğinden belirli bir ihtiyat gereklidir.

Karabiber nasıl ekilir?

Biber bitkisi fidesi

İlk adım, biber dikimi için gerekli malzemeleri seçmektir:

  • Derin vazo;
  • Kara toprak;
  • Clay;
  • Kum;
  • Acı biber fidesi veya kesimi.

Arazi hazırlığı : İki parça siyah toprak, bir parça kil ve bir parça kumdan oluşan bir karışım hazırlayın. Karışımın amacı drenaja yardımcı olmaktır.

Nasıl ekilir:
  • Fideyi saksının ortasına dikin ve bitkinin büyümesini yönlendirmek için bir destek kazığı yerleştirin;
  • Daha sonra saksıyı gölge ama bol güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Güneş ışınları bitkiye zarar vereceğinden doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır;
  • Toprağı iyice nemli tutmak için orta derecede sulayın, ancak mantar ve bakterilerin çoğalmasını kolaylaştıracağı için ıslatmamaya dikkat edin;
  • İlk dört yıl boyunca budama yapmak da ilginçtir. Bu, bitkinin büyümesini yönlendirmeye yardımcı olur ve meyve oluşumunu teşvik eder.

Başaklar olgunlaştıkça, yere paralel büyüyen saplar olan dalları veya stolonları kırmamaya özen göstererek dikkatlice hasat edin.

Acı biberiniz siyah, kırmızı, yeşil veya beyaz olabilir, çünkü rengi olgunluk seviyesine ve yetiştirilmesinde kullanılan işleme bağlıdır.

Tarif: Karabiber reçeli

İçindekiler:
  • 300 gr karabiber;
  • 300 g beyaz alkol sirkesi;
  • 2 yemek kaşığı rafine tuz;
  • Tatlandırmak için defne yaprağı;
  • Tatlandırmak için bir diş sarımsak.
Yol tarifi:
  • İyi sızdırmazlık sağlayan kapaklı bir cam kap seçin ve iyice sterilize edin;
  • Daha sonra ellerinize bol miktarda sıvı yağ veya zeytinyağı sürün. Karabiberleri seçin ve akan suyun altında yıkayın. Yağ, karabiberlerin korunmasına yardımcı olur;
  • Ardından fasulyeleri temiz pamuklu bir bezle kurulayın;
  • Ardından, biberleri temiz cam kavanozun içine yerleştirin ve bir barbekü kürdanı veya başka bir uzun nesne yardımıyla istediğiniz şekilde düzenleyin;
  • Ardından defne yapraklarını ve sarımsak dişlerini ekleyin;
  • Ayrı bir yerde sirke ve tuzu iyice karıştırın ve karışımı kavanoz dolana kadar dökün, ardından kavanozu kapatın;
  • Kapatıldığında konserve bir yıla kadar dayanır.

Tarif: Karabiber Sosu

Karabiberin faydalarından yararlanmak için, çeşitli tuzlu yemeklere eşlik eden sosların ve baharatların hazırlanmasında kullanılabilir.

Şimdi yeşil biber sosunun nasıl hazırlanacağını öğrenelim:

İçindekiler:
  • 6 yemek kaşığı rom;
  • Yarım bardak et suyu;
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı;
  • 1 karton krema;
  • Tatlandırmak için tuz;
  • 3 yemek kaşığı yeşil karabiber.
Yol tarifi:
  1. Karabiberleri bir tencereye koyun ve kısık ateşe getirin. İki dakika boyunca veya biberler kuruyana kadar sürekli karıştırın;
  2. Sonra fasulyeleri ezin ve romu ekleyin. 2 dakika daha kaynatın;
  3. Zeytinyağı ve et suyunu ekleyin ve ara sıra karıştırarak üç dakika pişirin;
  4. Son olarak, tuzu ve kremayı ekleyin, karıştırın ve sürekli karıştırarak bir dakika daha ateşte bırakın.

Karabiber ile ilgili uyarılar

Karabiberin sık ve aşırı miktarda yutulması mide ve bağırsak gibi organları kaplayan mukoza zarlarında tahrişe neden olabilir.

Bu nedenle gastrit, ülser veya divertikülitten muzdarip kişiler biber tüketiminden kaçınmalıdır.

Bununla birlikte, az miktarlarda karabiber genellikle büyük sorunlara neden olmaz.

Video: Karabiberin faydaları

Baharatın faydaları hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

İpuçlarını beğendiniz mi?

Kaynaklar ve Ek Referanslar
  • Nöro-psikofarmakolojide ilerleme & biyolojik psikiyatri - Piperinin antidepresan benzeri etkisinde serotonerjik sistemin katılımı
  • Beslenme biyokimyası dergisi - Piperin, sporadik Alzheimer hastalığının deneysel fare modelinde bilişsel bozukluğu hafifletiyor
Başa dön