- Kombucha nedir
- Scoby'nizi nasıl elde edersiniz
- Kombucha yapmak için malzemeler
- Kombucha nasıl yapılır: temel tarif
- Video: Kombucha'nın faydaları
Sağlığa faydaları nedeniyle giderek popülerlik kazanan bir içecek olan kombucha'yı doğru şekilde nasıl yapacağınızı öğrenin.
Bazıları bu içeceğe meyve suyu, bazıları ise çay diyor, ancak önemli olan bu tatlı, fermente içeceğin metabolizma, bağışıklık, sindirim, karaciğer fonksiyonu, kalp sağlığı ve daha fazlası gibi çeşitli sağlık yararları sunabilmesidir.
Tanıtım Sonrası DevamAyrıca kombucha faydalı probiyotikler açısından da zengindir ve zararlı bakterileri öldürebilen ve çeşitli hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.
Kombucha nedir
Kombucha, yeşil veya siyah çay (veya her ikisi), şeker, maya ve bakterilerden yapılan fermente bir içecektir. 2000 yıl önce Çin'de ortaya çıktığına inanılmaktadır ve enerji verici ve detoksifiye edici özellikleri nedeniyle popülerlik kazanmıştır.
Kombucha, canlı bakteri ve mayadan oluşan bir koloninin, SCOBY'nin kısaltması olan Bakteri ve Mayaların Simbiyotik Kültürü Portekizce'de anlamı bakteri ve mayalardan oluşan simbiyotik koloni şekerli bir içeceğin içinde.
Daha sonra hafif tatlı ve hafif ekşi bir içeceğe dönüşene kadar birkaç hafta mayalanmaya bırakılması gerekir.
Scoby'nizi nasıl elde edersiniz
En ucuz yöntem, kombucha yapan arkadaşlarınıza veya akrabalarınıza sormaktır, çünkü muhtemelen size bağışlayabilecekleri yeni scoby'leri vardır.
Tanıtım Sonrası DevamBunu daha önce yapmış birini tanımıyorsanız, örneğin internetten satın alabilirsiniz. İlk scoby'niz ne olursa olsun, ilk partiye eklenecek bir miktar sıvı ile birlikte gelmelidir.
Bu sıvı sadece çok miktarda bakteri ve maya değil, aynı zamanda bir sonraki parti için doğru ortamı yaratmaya yardımcı olan çok miktarda asit içerdiğinden çok önemlidir.
Kombucha yapmak için malzemeler
Doğru malzemeleri seçmek çok daha lezzetli bir kombucha ile sonuçlanacaktır. Beş malzemeye ihtiyacınız olacak, bunlar:
1. Çay
İnsanlar kombucha yapmayı öğrenmek istediklerinde, scoby'nin sevdiği besinleri içerdiği için siyah çayın en iyi çay türü olarak kabul edildiğini bilmek önemlidir.
Bununla birlikte, bazı insanlar farklı bir lezzet elde etmek için çayları karıştırmayı tercih eder, örneğin yarım yeşil çay veya beyaz çayı yarım siyah çayla karıştırmak gibi.
Poşet çay veya dökme çay kullanabilirsiniz. Bitkiden elde edilen çok çeşitli çaylar vardır camellia sinensis Oolong, Assam, Sencha Darjeeling, Pu-erh ve diğerleri gibi denenebilir.
Tanıtım Sonrası DevamPapatya, rooibos, hibiskus, yerba mate, ısırgan otu gibi bitkiden elde edilmeyen başka bir çay kullanmak da mümkündür.
Aslında, scoby'nizin büyümesi için en iyi ortamı yaratmak amacıyla her partide siyah çay içeriğinin dörtte birini tutmak iyi bir fikirdir.
Başlangıç sıvısı
Yeni bir kombucha partisine başlarken, genellikle önceki fermantasyonun üst kısmından alınan ve yeni parti miktarının %10'unu temsil edecek bir miktar başlangıç sıvısı eklemek gerekir.
Bu, çayın pH'ını düşürecektir ve pH ne kadar düşük olursa kombu çayın o kadar asidik olur. Başlangıç sıvısı, tatlı çayı mantar gibi zararlı mikroorganizmalardan koruduğu ve fermantasyonu hızlandırmaya yardımcı olduğu için de önemlidir.
Bu sıvı, scoby kadar önemlidir, çünkü scoby olmadan başlangıç sıvısı ile yapılan bir infüzyon, enfekte olmuş bir scoby ile yapılan ve başlangıç sıvısı olmayan bir infüzyondan daha etkili olacaktır. Bununla birlikte, her ikisine de sahip olmak her zaman en iyi seçenektir.
3. scoby
Bir scoby'yi iyi bir kaynaktan almalısınız ve kurutulmamış veya buzdolabında tutulmamış olmalıdır.
Tanıtım Sonrası Devam4. Su
Klor yaymak istediğiniz mikroplar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğinden, klorsuz su kullanmak önemlidir.
Klor muhtemelen sıradan bir su filtresi tarafından giderilemeyecektir, bu nedenle su kaynatılmalı ve soğutulmalı veya klorun doğal olarak dağılabilmesi için bir gece boyunca bir kapta bırakılmalıdır.
5. Şeker
Genellikle normal şeker kullanılır, ancak daha az rafine edilmiş şekerler de işe yarar, ancak tatta değişikliklere neden olabilirler.
Şekersiz kombucha yapmak mümkün değildir, çünkü maya ve bakterilerin üremesi, yeni bir scoby oluşturması ve çayı işlemesi için gereken besini sağlayan bu bileşendir.
Fermantasyondan sonra kombucha'da kalan şekerin çoğu zaten fruktoz ve glikoza parçalanmıştır ve daha sonra bakteriler tarafından sağlıklı asitlere dönüştürülür. Enzimler daha sonra şekerleri parçalayarak daha da azaltır.
Çok az şeker kullanmak scoby'yi aç bırakabilir ve kombucha ne kadar çok fermente edilirse o kadar az şeker kalacaktır.
Yapay şeker ikameleri bakterileri veya mayayı beslemediğinden işe yaramayacaktır. Bal da farklı maya hücreleri ve bakterileri ortaya çıkaracağından kullanılmamalıdır, ancak balla yapılan jun adlı farklı bir kombucha türü vardır.
Kombucha nasıl yapılır: temel tarif
Şimdi, başlamak için kolay bir yol olan "parti yöntemi" olarak bilinen temel bir tarifle kombucha'nın nasıl yapılacağını anlatıyoruz.
Bir standart yoktur, bu nedenle burada örneğin litre başına 55 ila 80 g arasında değişebilen bir şeker miktarı göreceksiniz.
Tarifi yapmak için ihtiyacınız olacak:
1 litre için
- 250 ml kaynamış su;
- 750 ml klorsuz su;
- 50 ila 100 gram şeker;
- 1 çay poşeti veya bir çay kaşığı;
- 1 küçük scoby;
- 100 ml başlangıç sıvısı.
2 litre için
- 500 ml kaynamış su;
- 1,5 litre klorsuz su;
- 100 ila 200 g şeker;
- 2 çay poşeti veya iki dökme çay kaşığı;
- 1 orta boy scoby;
- 200 ml başlangıç sıvısı.
3 litre için
- 750 ml kaynamış su;
- 2,25 litre klorsuz su;
- 200 ila 300 g şeker;
- 3 küçük poşet veya 3 yemek kaşığı dökme çay;
- 1 büyük scoby;
- 300 ml başlangıç sıvısı.
Kombucha nasıl hazırlanır:
Toplam suyun dörtte birini bir tencerede kaynatın, ocağı kapatın ve çay poşetlerini, şekeri ekleyin ve şekerin çözülmesi için hızlıca karıştırın.
Ardından yaklaşık 6 ila 10 dakika dinlendirin. Çay poşetlerini çözeltiden çıkarın, ancak içeceği acılaştırabileceği için sıkmayın.
Kalan miktarda soğuk klorsuz su ekleyin, bu da çözeltinin sıcak olmamasını sağlayacaktır, çünkü 35°C'nin üzerindeki her şey organizmalara zarar verecektir.
Daha sonra scoby'yi ve scoby'nin içinde bulunduğu başlangıç sıvısını ekleyin. Fermantasyon aktivitesine ve scoby büyümesine izin vermek için üstte en az 5 cm olmalıdır.
Ardından kavanozu bir bez veya kağıt havluyla örtün ve toz ve sineklerin içeri girmesini önlemek için lastik bir bantla sabitleyin. Scoby'nin nefes alması gerektiğinden kavanoz kapatılmamalıdır.
Kavanozu tarih ve kullanılan çay karışımı gibi içeriklerle etiketleyin ve oda sıcaklığında, fırından veya doğrudan güneş ışığından uzakta yaklaşık 6 ila 9 gün mayalanmaya bırakın.
Kombucha'nın tamamen karanlıkta olması gerekmez, doğrudan güneş ışığı olmadığı sürece biraz ışık iyidir. Hava sirkülasyonu önemli olduğundan dolaba koymayın.
İkincil fermantasyon
Bu aşamadan sonra, kombuchanın bir şişede fermente edildiği ikinci aşama olan "ikinci fermantasyon "a başlamaya hazır olmalıdır.
Ayrıca, farklı aromalar eklemek istiyorsanız (bundan daha sonra bahsedeceğiz) veya daha yüksek bir karbonatlaşma seviyesi tercih ediyorsanız bu ideal zamandır.
Kombucha daha sonra plastik bir huni ve herhangi bir parçanın girmesini önlemek için plastik bir elek kullanılarak şişeye boşaltılabilir.
Lezzet seçenekleri sınırsızdır. Farklı meyve ve sebzeler taze, parça halinde, dondurulmuş, kurutulmuş veya meyve suyu şeklinde eklenebilir. Otlar ve baharatlar da iyi seçeneklerdir.
İdeal sıcaklık
Normal oda sıcaklığı iyi olacaktır (21°C'nin üzerinde), ancak ideal aralık 26 ila 27°C'dir.
Kombucha ne zaman hazır olur?
Artık kombucha'nın nasıl yapıldığını bildiğinize göre, içeceğinizin hazır olduğunu söyleyebileceğiniz kesin bir nokta olmadığını bilmeniz önemlidir.
Kombucha tatlı bir sıvı olarak başlar, ancak mayalandıkça daha asidik hale gelir, bu nedenle tam olarak hazır olduğu an, istenen asitlik seviyesine ne zaman ulaştığına dair kişisel tercihinize bağlı olacaktır.
6 gün sonra, nasıl değiştiğini görmek için her gün kombucha'yı tatmaya başlayabilirsiniz. örneğin, çok tatlıysa, daha uzun süre bekletin.
Bu nedenle bazı insanlar bir partinin 6 gün sonra hazır olduğunu düşünürken, diğerleri 7 ila 12 gün arasında beklemeyi tercih edebilir.
Fermantasyon sırasında şişe basıncına dikkat edin
Kombucha üretimi sırasında ortaya çıkabilecek tehlikelerden biri de fermantasyonun neden olduğu basınçtır ve bu da şişelerin patlamasına yol açabilir.
Bu nedenle kombucha şişelerini tutarken veya açarken her zaman dikkatli olun ve çocuklardan uzak tutun.
Bu sorunu önlemek için bazı ipuçları:
- Bazı kapaklı şişeler ve bazı bira şişeleri gibi basınca dayanacak şekilde tasarlanmış şişeleri seçin;
- Kombucha'yı her zaman ana fermantasyondan sonra şişeleyin;
- Şişenin üst kısmında yeterli boşluk bırakın - yaklaşık dört parmak.
İkincil mayaya meyve eklenmesi, mayanın karbonatlaşma için gereken karbondioksiti oluşturmak üzere beslendiği yeni bir şeker kaynağı getirir.
Şişe çok doluysa veya çok fazla şeker eklenmişse, bazı şişeler açılış sırasında fışkıracaktır, bu nedenle lavabonun üzerinde açmak iyi bir ipucudur.
Buzdolabından çıkarılan şişelerin fışkırma olasılığı daha düşüktür, çünkü soğuk sıcaklık karbondioksiti süspansiyonda tutmaya yardımcı olur.
Artık kombucha yapmayı ve tehlikelerden kaçınmayı bildiğinize göre, scoby'nizi aramaya ve üretime başlamanın zamanı geldi!
Video: Kombucha'nın faydaları
Kombucha hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyin!
Kaynaklar ve Ek Referanslar
- Mantar Metabolitleri - Kombucha Çayı: Metabolitler
- Gıda Bilimi ve Gıda Güvenliği Alanında Kapsamlı İncelemeler - Kombucha Çayı Üzerine Bir İnceleme