Levain - Nedir ve doğal mayanızı nasıl yaparsınız

Levain doğal mayalı ekmek yapmak için mükemmeldir, işte Levain'in ne olduğu ve doğal mayanızı nasıl yapacağınız.

Ev yapımı ekmek yaptıysanız ya da yapmayı planlıyorsanız, Levain ile karşılaşmış olma ihtimaliniz yüksektir. Ev yapımı ekmek hamurunuzda büyük fark yaratan bir mayadır. Yapımı oldukça kolaydır, ancak zaman ve sabır gerektirir.

Tanıtım Sonrası Devam

Ayrıca, evinizde büyük başarı sağlayacak bazı hafif ev yapımı ekmek tariflerine ve ev yapımı tatlı ekmek tariflerine göz atma fırsatını yakalayın.

Levain'in ne olduğunu ve nasıl yapıldığını daha iyi anlayın!

Levain nedir

Levain, aynı zamanda massa lêveda veya ekşi maya mayası (İngilizce terim), canlı laktobasillerden ve yabani mayalardan yapılan doğal bir mayadır. Saccharomyces .

Genel olarak Levain, hamurlarınızı mayalamak ve tatlandırmak için temel görevi gören bakteri ve yabani mayanın stabil bir karışımıdır.

Bazıları Levain'i çeşitli ekmeklerin oluşmasını sağlamak için depolanan mikroorganizma kültürü olarak adlandırırken, diğerleri Levain'i bir tarifte tamamen kullanılan bu bazın bir kısmı olarak görmektedir.

Tanıtım Sonrası Devam

Her durumda, doğal fermantasyon ekmekleri ve hamurlarının hazırlanması için çok ilginçtir. Aslında, bu doğal büyüme ajanı ev yapımı ekmeğinizin gevrekliğini ve dayanıklılığını arttırır.

Levain karakteristik ekşi bir tada sahiptir. Buna ek olarak, ana işlevi hamurun pH'ını değiştirmektir. Bu, Levain'de bulunan mikro organizmaların laktik asit üretmesi nedeniyle gerçekleşir.

Buna karşılık, laktik asit hamurun pH'ını değiştirerek daha asidik hale getirir ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önler.

Nasıl yapılır

Eğer kendi Levain'inizi yapmak istiyorsanız, gerekli malzemelere ve adım adım anlatılanlara dikkat edin.

İlk aşamanın malzemeleri:

  • 500 mL ılık filtrelenmiş su;
  • 250 g beyaz un;
  • 250 gr kepekli un.

İkinci aşama için malzemeler:

Tanıtım Sonrası Devam
  • 250 mL ılık filtrelenmiş su;
  • 125 g beyaz un;
  • 125 gr kepekli un.

Yol tarifi:

Öncelikle filtrelenmiş suyu alın ve kaynatın. Bu, sudaki kirleri gidermek ve kloru ortadan kaldırmak için önemlidir. Tarife başlamadan önce suyun ılık hale gelmesini bekleyin.

İlk adım en kolay olanıdır ve tüm malzemelerin cam veya seramik bir kapta elle karıştırılmasından oluşur.

Daha sonra iyice karıştırın ve karışımın üzerini streç filmle kapatın. Bundan sonra karışımı ılık bir yerde veya oda sıcaklığında dinlendirin.

48 saat sonra Levain'inizi kontrol etme zamanı gelmiştir. Muhtemelen birkaç baloncuk olacaktır - bu da fermantasyonun işe yaradığı anlamına gelir.

Şimdi yapmanız gereken, bu ilk mayayı her 24 saatte bir beslemektir. Bunu yapmak için, mayanın yarısını almalı ve aynı oranda daha fazla su ve unla beslemelisiniz. Başka bir deyişle, mayadan 500 g alın ve ikinci adımdaki malzemeleri ekleyin.

Tanıtım Sonrası Devam

Tahta bir kaşıkla her şeyi iyice karıştırın. Son olarak bir kez daha streç filmle kaplayın ve sıcak bir yerde bekletin.

İşlemi her 24 saatte bir tekrarlayın, her zaman yarısını beslemek için ayırın, diğer yarısını yapabilirsiniz:

  • Aynı işlemi yaparak daha fazla maya yapmak için kullanın;
  • Doğal bir maya isteyen ancak sürece sıfırdan başlamak istemeyen birine bağışlayın;
  • Atın.

Levain'in hazır olduğunu nasıl anlayabilirim?

Hazırlanması birkaç gün sürer, ancak sonuç buna değer. Levain için toplam hazırlık süresi 7 gündür.

Levainin hazır olup olmadığını anlamak için, bir kısmını oda sıcaklığında su dolu bir kaba koyun. Yüzüyorsa, ekmekte kullanılmaya hazır demektir, ancak suda batıyorsa, fermantasyon sürecine devam edin ve ertesi gün tekrar test edin.

Önümüzdeki birkaç gün içinde çok fazla Levain kullanmayı düşünmüyorsanız, kalan mayayı buzdolabında saklayabilirsiniz. Mayayı her 3 ila 5 günde bir, ılık su yerine buzlu su kullanarak beslemeye devam etmeyi unutmayın.

Son olarak, buzdolabında kalan mayayı tekrar kullanmadan önce, yeniden etkinleştirmek için en az bir kez oda sıcaklığında beslemek önemlidir.

Kaynaklar ve Ek Referanslar
  • Scientific Reports - Ekşi mayalı fermente buğday ve çavdar ekmeğinin metabolik profili
  • Gıda Mikrobiyolojisi - Beslenme perspektifinden ekşi maya ve tahıl fermantasyonu
  • Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji - Seçilmiş laktik asit bakterileri tahıl unlarının ekşi hamur fermantasyonu sırasında antioksidan peptidler sentezliyor
  • British Journal of Nutrition - Beyaz buğday ekmeğinin glisemik indeksini düşürmek için ekşi mayalı laktobasil ve yulaf lifi kullanımı
  • Avrupa Gıda Araştırmaları ve Teknolojisi - Diyet lifi bakımından zenginleştirilmiş düşük glisemik indeksli beyaz buğday ekmeği üretimi için bir araç olarak ekşi hamur fermantasyonu
  • Acta Diabetologica - Ekşi mayalı ekmek, bozulmuş glukoz toleransı olan bireylerde yemek sonrası glukoz ve insülin plazma seviyelerini iyileştirir
Başa dön