Melissa çayının faydaları - Nasıl yapılır ve bakımı

Uyku probleminiz varsa veya olduysa, muhtemelen melisa çayını duymuşsunuzdur. Halk arasında melisa veya limon otu olarak bilinir. Melissa officinalis sinirleri yatıştırmaya yardımcı olan özellikleriyle iyi bilinen bir bitkidir.

Orta Çağ'da bu bitki gerginliği gidermek, yaraları, diş ağrılarını, kızarıklıkları, kuduz köpek ısırıklarını ve hamilelik sırasındaki hastalıkları iyileştirmek için kullanılırdı.

Tanıtım Sonrası Devam

Ayrıca melisa çayı sindirim sistemini rahatlatır, uyku bozukluklarını tedavi eder, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu detoksifiye eder, ateşi düşürür, anksiyeteyi ortadan kaldırır, adet semptomlarını hafifletir ve daha fazlasını yapar.

Okumaya devam edin ve çok uzun zamandır pek çok farklı amaç için kullanılan bu bitkinin temel faydalarını keşfedeceksiniz.

Melissa çayının faydaları

Melissa, nane, nane ve boldo familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'ya özgü limon kokulu bir bitkidir, ancak tüm dünyada yetiştirilir ve Brezilyalıların bardaklarını da uzun süre işgal etmiştir.

Eğer öyleyse, bir fincan melisa çayı hazırlayın:

1. çok stresli, endişeli ve uyumakta zorluk çekiyorsanız

Vücuttaki aşırı stres hormonlarının metabolizma üzerinde baskı ve kalp sorunları gibi çeşitli sorunlara neden olabileceği bir gerçektir. Melisa stres semptomlarını hafifletmek, kaslarınızı gevşetmenize ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olmak ve hatta baş ağrısını azaltmak için harikadır.

Tanıtım Sonrası Devam

Bu çaydaki antioksidanların ve uçucu bileşiklerin sakinleştirici özellikleri doğrudan beyne etki ederek anksiyete, stres ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Uyku kalitenizi artırmak istiyorsanız, yatmadan önce bir fincan melisa çayı için. Bu bitki, doğrudan sinir sistemi üzerinde etkili olan ve uyumanıza yardımcı olabilecek sakinleştirici özelliklere sahiptir.

2. Bağışıklık sisteminizin yardıma ihtiyacı var

Melisada bulunan antibakteriyel ve antiseptik özellikler, çayı çeşitli soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlara karşı etkili bir silah haline getirir. Düzenli olarak kullanılırsa, anti-enflamatuar bileşikleri iltihabı azaltmaya ve hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Antioksidan etkilerine ek olarak, bu çay aynı zamanda beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olabilir ve birçok bulaşıcı ajanın saklanmayı ve gelişmeyi sevdiği yer olan mukus ve balgamı ortadan kaldırabilir.

3. Sindirimle ilgili sorunlar yaşıyorsanız

Melisa çayının bir diğer popüler kullanımı da mideyi yatıştırmaktır.

Düzenli olarak hazımsızlık, aşırı şişkinlik, asit reflüsü, kramplar, kabızlık veya şişkinlikten muzdaripseniz, her gün bir fincan bu çaydan içmek sindiriminize yardımcı olabilir ve uygun besin emilimini sağlayabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

4. Adet kramplarından veya menopozdan muzdaripseniz

Melissa çayı en eski çaylardan biridir ve yoğun adet krampları için güvenilir bir ilaçtır. Yatıştırıcı ve analjezik özellikleri, bazı antispazmodik etkilerle birleştiğinde, ağrılı dönemlerin rahatsızlığını hafifletebilir.

Ayrıca genellikle adet dönemine eşlik eden anksiyete veya ruh hali dalgalanmalarını da hafifletebilirler.

Ayrıca, bu bitki çayı karaciğer için mükemmel bir tonik olarak kabul edilir, hormon seviyelerini dengelemeye ve menopoza eşlik eden ısı dalgalarını hafifletmeye yardımcı olur.

5. Hafızanızı geliştirmeniz gerekiyor

Alzheimer hastalığına yatkın veya bu hastalıktan muzdarip kişiler için melisa çayı, bilişsel işlevi iyileştirmeye ve hafızayı keskinleştirmeye yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığı için yaygın olarak bir aromaterapi aracı olarak kullanılırken, çay içmek aynı zamanda beyin sağlığına yardımcı olabilecek antioksidanlar da sunar.

2014 yılında yapılan bir çalışma, M. officinalis özütünün sağlıklı farelerin yanı sıra hafıza kaybına neden olan farelerde de hafızayı geliştirebileceğini göstermiştir.

Tanıtım Sonrası Devam

Çalışmada, "Bu ekstraktın hafızayı güçlendirici aktivitesi ve güçlü antioksidan aktivitesi, onu Alzheimer hastalığının tedavisi için bir aday haline getirmektedir" denildi.

6. Birkaç kilo vermeniz gerekiyor

Melissa çayı, kilo verme ile ilgili bir faktör olan uyku kalitesine katkıda bulunur, çünkü her gece yeterince uyumak kilo verme programınızın mümkün olduğunca etkili olmasını sağlamak için önemlidir.

Sonuçta, iyi uyumazsanız metabolizmanız etkilenir ve ne kadar veya ne yediğinizden bağımsız olarak kilo verme şansınız büyük ölçüde azalır.

Bu gerçeklere dayanarak, melisa çayının dengeli bir diyet ve egzersizle birleştirildiği sürece dolaylı olarak da olsa kilo vermenize yardımcı olduğunu söylemek mümkündür.

Melissa çayı nasıl yapılır?

Melissa yaprakları, kurutulmuş

Bu çok basit tarifle evde çay yapabilirsiniz. Taze veya kurutulmuş melisa (oğul otu), su ve tatlandırmak için biraz bala ihtiyacınız olacak.

Taze yapraklarla çay yaparsanız, onları bütün olarak bırakabilir veya daha faydalı yağlar salmak için kesebilirsiniz. Tarife göz atın.

İçindekiler:

  • 02 çay kaşığı taze melisa yaprağı (1 çay kaşığı kurutulmuş melisa yaprağı);
  • 02 bardak filtrelenmiş su;
  • 01 çay kaşığı bal veya şeker, tadına göre.

Yol tarifi:

  1. Suyu küçük bir tencerede kaynatın;
  2. Melissa yapraklarını bir bardağa koyun ve üzerlerine kaynar su dökün;
  3. İstenilen yoğunluğa bağlı olarak çayı 5-10 dakika demlenmeye bırakın;
  4. İsterseniz şeker veya bal ekleyin.

İpuçları

  • Tipik doz günde 300 ila 500 mg'dır. Bununla birlikte, ortalama bir fincan çay sadece yaklaşık 100 mg içerir. Sonuç elde etmek için gün boyunca üç ila beş fincan çay tüketmeniz gerekecektir;
  • Bitkiyi evde yetiştiriyorsanız ve ileride kullanmak üzere daha fazla miktarda kurutmak istiyorsanız, limon otu bitkisinin saplarını kesin ve demet haline getirin. Bunları tabandan bağlayın ve serin, karanlık, kuru bir yere baş aşağı asın;
  • 1-2 hafta sonra otlar tamamen kurumuş olmalı ve onları saplarından kolayca ayırabilirsiniz. Yaprakları bir kaba koyun ve kullanana kadar serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Az bilinen diğer faydaları

  • Uçuk tedavisi. Melissa çayı, çalışmalarda yaygın olarak herpes virüsünde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Mevcut flavonoidler ve fenolik bileşikler, virüsteki bu azalmadan birincil olarak sorumludur;
  • Tiroid düzenleyici. Melissa çayı hem hipertiroidizme (aşırı aktif tiroid ile bağlantılı bir otoimmün hastalık) hem de hipotiroidizme yardımcı olabilir. Hormon dengeleyici bir infüzyondur.

Not: Tedavi görüyorsanız, bu çayı tıbbi olarak almadan önce doktorunuzla konuşun. İlaçlarınızın ayarlanması gerekebilir.

Yan etkiler

Melisa çayı alımına bağlı yan etkiler çok nadirdir. Ancak, kullanımı neden olabilir:

  • Mide rahatsızlığı Nadiren de olsa, çay içmenin en yaygın yan etkilerinden biri mide rahatsızlığıdır. Bulantı ve kusma genellikle aşırı miktarda tüketen kişilerde görülür. Güçlü aktif bileşikler çok faydalıdır, ancak yalnızca ölçülü olarak;
  • Baş dönmesi Bazı insanlar çok güçlü melisa çayı tükettiklerinde baş dönmesi veya aşırı uyku hali hissettiklerini bildirmişlerdir.

Kontrendikasyonlar

  • Ameliyat sonrası iyileşme. Çayın yatıştırıcı doğası nedeniyle, anestezi ile olumsuz etkileşime girebileceğinden cerrahi prosedürlerden önce yutulmamalıdır;
  • Hamilelik veya emzirme. Bu çayın hamilelik veya emzirme döneminde kullanımına ilişkin tutarlı bir araştırma yoktur, bu nedenle tavsiye edilmez;
  • Nane ailesinden bitkilere karşı alerji. Nane ailesindeki diğer bitkilere karşı alerjiniz varsa, alerjik reaksiyon şiddetli olabileceğinden kullanılması önerilmez;
  • Diğer ilaçlar. Maryland Üniversitesi, Melissa'nın tiroid ilaçları ve HIV ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğini açıklıyor.

İlaçlarla veya sağlık sorunlarıyla etkileşimleri önlemek için melisa çayı almadan önce doktorunuzla konuşun ve yan etkiler yaşarsanız çayı kullanmayı derhal bırakın.

Video: Melissa çayının faydaları

Aşağıdaki videoda melissa çayı hakkında daha fazla bilgiye göz atabilirsiniz.

Kaynaklar ve ek referanslar
  • Science Direct
    • Kediotu ve melisa kombinasyonu çocuklarda huzursuzluk ve uykusuzluk tedavisinde etkilidir
    • Tekrarlayan herpes labialisin topikal tedavisi için melisa nane özütü (Lo-701)
  • NCBI
    • Melissa officinalis'in (Melisa) akut uygulamasından sonra insanlarda laboratuvar kaynaklı stresin zayıflaması
    • "Fonksiyonel dispepsili" deneklerde sindirim bitkileri karışımı eklenmiş veya eklenmemiş bir "soğuk tatlı "nın etkinliği.
    • Uluslararası Biyolojik Bilimler Araştırma Dergisi - Badranjboya'ya (Melissa officinalis) Genel Bir Bakış
    • Melisa Çayı: Yatıştırıcı ve İyileştirici Bir Çay
Başa dön