- Laktoz intoleransı için en iyi çözüm nedir?
- 1. beslenme düzeninde değişiklikler
- 2. laktaz ikameleri
- 3. Probiyotik takviyesi
- 4. kemik suyu
- 5. safran
- 6. elma sirkesi
- 7. Zencefil
- 8. papatya çayı
- Bakım
- Bu durum size hiç teşhis edildi mi? Günlük hayatınızda genellikle ne tür laktoz intoleransı ilaçları kullanıyorsunuz? Aşağıya yorum yapın!
Laktoz intoleransı, Brezilya ve dünya nüfusunun büyük bir bölümünü etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu tür bir sorundan muzdarip olanlar, sütte bulunan şeker olarak da bilinen laktozu sindiremeyen bir organizmaya sahiptir.
Bu maddenin sindirilememesi, laktozun sindirilmesinden sorumlu olan laktaz adlı bir enzimin üretilememesiyle ilişkilidir.
Tanıtım Sonrası Devam- Daha fazlasını gör: Laktoz intoleransı - Belirtiler, nedenler, tedavi ve diyet.
Laktoz içeren yiyecek ve içecekleri tüketen kişilerde bulantı, ishal, aşırı gaz, kusma, şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlar görülebilir.
Laktoz intoleransı için en iyi çözüm nedir?
Laktoz intoleransı için bir çare hakkında konuştuğumuzda, durumla başa çıkmak için genellikle kullanılan ve önerilen tedavi türünün ne olduğunu kontrol etmemiz gerekir. Ve aşağıdaki listede bulacağımız şey tam olarak budur:
1. beslenme düzeninde değişiklikler
Buna göre Ulusal Sağlık Hizmeti (Kuruluş, bu diyet değişikliklerinin çoğu durumda laktoz intoleransını kontrol etmek için yeterli olduğunu açıklamaktadır.
Bu, süt ve ondan elde edilen ürünlerde olduğu gibi, diyetteki laktoz kaynağı olan yiyecek ve içeceklerin ortadan kaldırılmasını veya miktarının azaltılmasını içerir. Değişiklikler, her bir kişiye ve laktoza karşı ne kadar hassas olduklarına göre vakadan vakaya değişir.
Bunun nedeni, durum teşhisi konulan bazı kişiler diyetlerinde belirli bir miktarda laktozu sorun yaşamadan tolere edebilirken, diğerleri az miktarda madde tüketerek durumun semptomlarını yaşayabilir.
Tanıtım Sonrası DevamBunu öğrenmek için bir tür deney yapmak gerekebilir; kişi hangi gıdaları ne miktarda tüketirse vücuduna zarar verebileceğini öğrenebilir. NHS bunun dikkatli bir şekilde, yavaş yavaş ve azar azar yapılmasını tavsiye etmektedir - hepsi birden değil. Bu, kişinin kendisi için neyin kötü olduğunu tam olarak belirleyebilmesi için önemlidir.
Laktoz içeren yiyecek ve içecekleri daha az tüketerek, örneğin sütte bulunan kalsiyum gibi vücut için önemli bazı besin maddelerini kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Bu nedenle, diyete dahil edilmesi gereken kalsiyum açısından zengin gıdalara bazı örnekler şunlardır: kefir, brokoli, haşlanmış lahana ve sardalya. Ayrıca, taze soğan, Brüksel lahanası, lahana, brokoli, salatalık ve kuru fesleğen gibi maddelerde bulunan ve kalsiyum emiliminde önemli bir rol oynayan K vitamini tüketmek de gereklidir.
Laktoz intoleransı olan ve süt içmeyi ve diğer süt ürünlerini tüketmeyi bırakanlar için eksik olabilecek diğer besinler şunlardır: proteinler, B2 vitamini ve D vitamini. Bu nedenle, diyete uyum sağlarken bir beslenme uzmanından yardım almak da faydalıdır, böylece bu besinlerin kaynağı olarak kullanılabilecek diğer yiyecek ve içecekleri belirtebilir.laktoz.
Ayrıca, vücudun besin kaynağını tamamlamak için multivitaminler ve multimineraller gibi gıda takviyeleri kullanma endikasyonu da olabilir.
2. laktaz ikameleri
Laktaz enziminin yerine geçen tablet, kapsül veya sıvıların kullanılması da bir alternatiftir. NHS tarafından bildirildiği üzere, laktoz intoleransı için kullanılan bu tür ilaçlar, vücut tarafından düzgün bir şekilde üretilmeyen laktazın yerini almaya yarar. Bu sayede vücut laktozu daha kolay bir şekilde parçalayabilir ve intolerans semptomları hafifler.
Tanıtım Sonrası DevamÖrneğin laktaz ikameleri sütle karıştırılabilir veya laktoz kaynağı olan gıdalardan oluşan bir yemekten önce alınabilir.
Buna ek olarak, dergide yayınlanan bir ankete göre Alternatif Tıp İncelemesi (Journal of Alternative Medicine), sindirim enzimleriyle takviye, karbonhidratların, yağların ve proteinlerin parçalanmasına daha fazla yardımcı olarak sindirim fonksiyonunun etkinliğine katkıda bulunabilir.
3. Probiyotik takviyesi
Probiyotikler laktoz intoleransı için diyetin önemli bir parçasıdır çünkü yoğurtlarda, takviyelerde, fermente sebzelerde ve kefirde bulunan canlı veya aktif kültürler daha yüksek laktaz üretimini uyarmaya ve sindirime yardımcı olabilir.
Probiyotik kullanımı vücudun besin emilimini artırmaya da katkıda bulunabilir.
4. kemik suyu
Kemiklerde doğal olarak bulunan kolajen ve jelatin, süt ürünleri ve glütenle ilişkili olanlar da dahil olmak üzere gıda alerjilerini ve hassasiyetlerini hafifletmeye yardımcı olur.
Otla beslenen etlerden veya serbest dolaşan organik tavuklardan elde edilen kemiklerin uzun süre pişirilmesi kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sülfür gibi minerallerin emilimini kolaylaştırır.
Tanıtım Sonrası Devam5. safran
O Yetki Çözümleri safranın ince bağırsak, kolon ve midede bir tür kaplama oluşturarak sindirim sistemi sağlığına fayda sağlayabilen doğal bir laktoz intoleransı ilacı olduğuna işaret etmektedir. Bileşen ayrıca laktoz intoleransı ile ilişkili olan mide ağrısı ve gaz gibi sorunların giderilmesiyle de ilişkilendirilmektedir.
Ancak safranın fazlası burun kanamasına, uyuşukluğa ve kusmaya neden olabilir. Ayrıca bu madde, rahimde kasılmaya neden olarak düşükle sonuçlanabileceğinden hamile kadınlar tarafından fazla miktarda sindirilmemelidir.
6. elma sirkesi
Buna göre Yetki Çözümleri elma sirkesi aynı zamanda bu durumun bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek sindirim sorunları ve mide asiditesiyle mücadele etmek için etkili bir doğal laktoz intoleransı ilacı görevi görür.
7. Zencefil
Zencefil bir başka doğal laktoz intoleransı ilacıdır, bunun nedeni bu gıdanın durumla ilişkili semptomlar olan karın gazı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olduğunun bilinmesidir.
8. papatya çayı
Papatya çayı, laktoz intoleransı söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek sorunlardan biri olan şişkinlik gibi sindirim sorunlarını hafifletebilen bir içecektir.
Buna ek olarak, çayın mide asitliği ile mücadele edebileceğine ve bileşiminde bulunan tanenlerin ağrı ve spazmlarla başa çıkmaya yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. Ayrıca sindirim sisteminin sağlığı ile ilişkili olan papatya bisabololü de vardır.
Bakım
Süt ürünlerinin alımından sonraki 30 dakika ila iki gün içinde ortaya çıkan, orta seviyeden şiddetli seviyeye kadar akne, ishal, gaz, karında şişkinlik, karın ağrısı veya kramp, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi semptomlar laktoz intoleransının göstergesi olabilir.
Ancak, bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünmeden ve yukarıda sunduğumuz laktoz intoleransı çözüm seçeneklerini kullanmaya başlamadan önce, teşhis almak için doktorunuza danışmalısınız.
Sorunu doğruladıktan sonra, durumla başa çıkmak için alternatifler aramalısınız. Bununla birlikte, bu alternatifler her zaman doktorun intolerans seviyenize ve durumunuzun özelliklerine göre verdiği tavsiyelere uygun olmalıdır.
Ve doktor tarafından belirtilenin dışında herhangi bir strateji veya çare benimsenmeden önce doktora bildirilmelidir.
Kaynaklar ve Ek Referanslar:
- //pediatrics.aappublications.org/content/118/3/1279
- //www.nhs.uk/Conditions/lactose-intolerance/Pages/Treatment.aspx
- //my.clevelandclinic.org/disorders/lactose_intolerance/hic_lactose_intolerance.aspx
- //ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance
- //www.digestive.niddk.nih.gov/
- //www.mayoclinic.com/health/lactose-intolerance/DS00530/DSECTION=lifestyle-and-home-remedies