- Limon mide için kötü müdür?
- Limon tüketimi dikkat gerektirdiğinde
- Meyve göründüğü kadar kötü olmayabilir
- Her vaka benzersizdir
- Doğal bir ilaç olarak limonlu su
- Limon ve ülser
- Limonlu diğer bakımlar
- Video
Sıcakta soğuk bir limonata ya da tatlı isteğini bastırmak için limonlu turta gibisi yoktur, değil mi? Evet, ancak mide sorunları olanlar bu lezzetli ikramların tadını çıkarmadan önce iki kez düşünebilirler. Tüm bunların nedeni limonun mide için kötü olduğu korkusudur.
Limon mide için kötü müdür?
Meyve su bakımından zengindir ve sağlık için bir dizi önemli besin maddesini beraberinde getirir. Örneğin karbonhidrat, lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini (piridoksin). Ayrıca sitrik asit ve antioksidan kaynağıdır.
Tanıtım Sonrası DevamAncak, insan vücudu için bu kadar faydalı bileşiklere sahip olsa bile, limonun mide için kötü olduğunu iddia edebilir miyiz?
Mideyle ilgili herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerde, orta miktarda meyvenin hiçbir zararı yoktur. Ancak, aşağıda göreceğimiz gibi, belirli sağlık koşullarından muzdarip kişilerin dikkatli olması gerekir.
Ayrıca bakınız: Limonun faydaları - Neye iyi geldiği ve özellikleri.
Limon bir dizi önemli besin maddesini sağlığa kazandırır
Limon tüketimi dikkat gerektirdiğinde
Limonun mide için kötü olup olmadığı konusunda endişe yaratan durumlardan biri de gastrit durumudur. Sonuçta, hastalık tam olarak mide zarının iltihaplanması, erozyonu veya enfeksiyonunu içerir.
Gastrit bakterilerle ilişkili olabilir Helicobacter pylori Farklı türleri vardır: kısa süren akut gastrit ve aylarca veya yıllarca sürebilen kronik gastrit.
Tanıtım Sonrası DevamHastalıkta mide duvarını koruyan mukoza zarı zayıflar ve midenin ürettiği sindirim suları organın astar dokusuna zarar verir.
Portakal gibi limon da turunçgiller grubunun bir parçasıdır ve genellikle gastrit hastalarının kaçınması gereken gıdalar listesinde yer alır.
Gerekçe, turunçgillerin gastriti tahriş ederek diğer semptomların yanı sıra mide ağrısı ve hazımsızlığa neden olabilmesidir.
Meyve göründüğü kadar kötü olmayabilir
Ancak limon gibi bir turunçgilin tek başına tüketilmesinin gastrite neden olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü turunçgiller tek başlarına mide asiditesini hastalığa neden olacak kadar artırmazlar.
Öte yandan, bunlar tam olarak zararsız değildir. Asitli gıdalar gastroözofageal reflü oluşturabilir ve karın bölgesinde yanma hissi, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi semptomları beraberinde getirebilir.
Öyle ki, gastro-özofageal reflü hastalığından muzdarip olanlar için bir öneri, yemek borusunun iltihaplanmasını veya tahrişini şiddetlendirebileceği ve mide ekşimesine neden olabileceği için limon tüketmemeleridir.
Tanıtım Sonrası DevamAynı zamanda, bazı insanlar limonda bulunan bir madde olan askorbik asidi yüksek miktarda tükettiklerinde mide rahatsızlığı yaşayabilirler.
Ayrıca, turunçgillerde askorbik ve sitrik asitlerin bulunması onları oldukça asidik hale getirir ve mide yanması ve ağrısı gibi semptomları kötüleştirebilir.
Turunçgiller mide yanması ve ağrısı gibi semptomları kötüleştirebilir
Her vaka benzersizdir
Mesele şu ki, birçok faktör mide zarında iltihaplanma ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, özellikle halihazırda gastriti olanlar için tavsiye, hangi yiyeceklerin sıklıkla sindirim sorunlarına neden olduğuna dikkat etmek ve bunlardan kaçınmaktır.
Her insanın farklı gıda türlerine karşı hassas olduğunu vurgulamak önemlidir, bu nedenle bir limonun birinin midesi için kötü olması, diğerine de aynı ölçüde zarar vereceği anlamına gelmez. Hastalık kontrol altındaysa, hasta orta miktarda sitrik meyveleri tolere edebilir.
Ancak bu, bazı önlemlerin bir kenara bırakılabileceği anlamına gelmez. Örneğin, yatmadan en fazla üç saat önce narenciye yenmesi önerilir. Bunun nedeni, yatarken mide suyunun yemek borusuna daha kolay yükselmesi ve bunun da reflünün ortaya çıkmasını kolaylaştırmasıdır.
Bu reflü, sitrik meyveler gibi asidik sıvılarla birlikte gelirse, yanma hissinden muzdarip olma şansı çok artar.
Tanıtım Sonrası DevamGastriti olanlar için bir başka kılavuz da sitrik meyvelerin tüketimini öğünlerin son kısmına saklamaktır. Bu şekilde, bu gıdaların asit maddeleri ile mide mukoza zarları arasındaki temas azalacaktır.
Ve en önemlisi, limon toleransı ve kontrollü gastrit geçmişine rağmen hoş olmayan semptomlar ortaya çıkarsa, vücudun söylediklerini dinlemek ve meyveyi bir kenara bırakmak en iyisidir.
Tüm bunların yanı sıra ideal olan, randevularınızı her zaman güncel tutmak ve limon tüketirken yaşadığınız semptomlar hakkında doktorunuzu bilgilendirmektir. Bu şekilde, profesyonel, meyvenin diyetinizde ne kadar yer alabileceği konusunda daha fazla açıklama yapabilecektir.
Ayrıca bakınız: Gastrit için diyet - Yemek, menü ve ipuçları.
Doğal bir ilaç olarak limonlu su
Suya az miktarda limon karıştırmak mide asiditesini nötralize etmeye yardımcı olabilir
Bazı uzmanlar limonun ve diğer turunçgillerin asit reflü semptomlarının şiddetini artırdığı konusunda uyarırken, diğerleri limonun doğal bir ilaç olarak kullanılabileceğini söylüyor.
Askorbik asit açısından zengin diyetlerin mideyi belirli hasarlara karşı korumaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır. Gerekçe, asit reflüsünün düşük mide asidi seviyesinden kaynaklanması durumunda limonlu su içmenin yardımcı olabileceğidir.
Bunun nedeni, limon suyunun çok asidik olmasına rağmen, az miktarda su ile karıştırılmasının alkalize edici bir etkiye sahip olması ve mide asidini nötralize etmeye yardımcı olmasıdır.
Öneri, bir çorba kaşığı meyve suyunu yaklaşık 240 ml su ile karıştırmak ve bazı yiyeceklerin neden olabileceği semptomları önlemeye yardımcı olmak için yemekten 20 dakika önce almaktır,
Ancak uyarmakta fayda var: Herhangi bir mide sorunu olanların limonlu suyu doğal bir çare olarak denemeden önce bir doktora danışmaları gerekir. Limonun bu koşullar için kötü olduğu göz ardı edilmediğinden, tarifin herhangi bir risk sunup sunmadığını uzmanla teyit etmek çok önemlidir.
Limon ve ülser
Ülser, vücudun çeşitli yerlerinde görülebilen bir lezyon veya açık yaradır ve en yaygın yerlerden biri kesinlikle midedir. Yiyecekleri sindirmek ve bakterilerle savaşmak için çalışan mide asidinin etkisindeki bir dengesizlik nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bu dengesizliğe bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon neden olabilir Helicobacter pylori veya non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar nedeniyle.
Askorbik asit açısından zengin diyetlerin mideyi belirli hasarlara karşı korumaya yardımcı olabileceğine dair yukarıda aktardığımız kanıtlar, özellikle mide veya on iki parmak bağırsağını hedef alabilen peptik ülser hastalığı olan kişiler için geçerli olarak sunulmaktadır.
Bununla birlikte, limonun mide için kötü olduğunu belirtmenin nedenlerinden bir diğeri de turunçgillerin ülserden muzdarip kişilerde ağrıya neden olabileceği gerçeği olduğundan dikkatli olunmalıdır.
Bu nedenle, ülseri olan ve limon ve diğer turunçgilleri tüketmekten zaten muzdarip olanlar için bunlara doğal ilaçlar olarak başvurmak iyi bir fikir değildir. Limonla hala iyi bir ilişkiniz varsa veya meyve ile kötü bir geçmişiniz olmasına rağmen merak ediyor ve ısrar etmek istiyorsanız, herhangi bir karar vermeden önce doktorunuza danışın.
Limonlu diğer bakımlar
Oldukça asidik olduğu için, meyvenin sık tüketimi diş minesine zarar verirse diş sağlığına zarar verebilir.
Ancak sorunu önlemenin bir yolu var: limon suyunu pipetle içmek ve böylece asidin dişlere temas etmesini ve diş minesini aşındırmasını önlemek.
Bir başka püf noktası da, içeceği tüketmeden önce dişlerinizi suyla çalkalamaktır. Ayrıca, diş fırçasıyla dişlerin etrafındaki asitleri ovalamaktan kaçınmak için meyveyi tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az bir saat beklemeniz önerilir.
Dermatiti olanların limonu tutarken ve kullanırken özel dikkat göstermeleri gerekir, çünkü meyve bu kişilerde temas alerjisine ve cilt tahrişlerine neden olabilir.