Sağlığınız için hayati önem taşıyan bir mineral olan sülfür, tüm vücut dokularında bulunur ve vücutta birçok önemli rol oynar. Sülfür bakterilerle savaşmaya yardımcı olur ve toksik maddelere karşı korur. Ayrıca cildin bağ dokusunun düzgün gelişimi için gerekli bir mineraldir ve yapısal bütünlüğün korunmasına yardımcı olur.

Hangi gıdaların sülfür açısından zengin olduğunu belirlemek ve bunları tüketmek, bu mineralin vücutta dengede tutulmasına yardımcı olabilir. Et gibi protein açısından zengin gıdalar, en fazla sülfür içeren gıdalardır; bu da sülfür eksikliğine bağlı sağlık sorunları geliştirebilen vejetaryenler ve veganlar için bir sorun olabilir. Bu mineral kas oluşumuna ve korunmasına yardımcı olursaç ve cilt.

Tanıtım Sonrası Devam

Kükürt organizmada beyne oksijen girişinden sorumludur, bu da hayati faaliyetlerin tam olarak çalışmasına yardımcı olur, safra salgılanmasında karaciğerle işbirliği yapar, sinir sağlığını sağlamak için B vitaminleri ile birlikte çalışır, dokuların yapımına yardımcı olur, kolajen ve keratin sentezine yardımcı olur, organik dokuların solunumunu iyileştirirVücuttaki çeşitli minerallerin taşınması ve dengelenmesi, cilt hastalıklarının tedavisinde işbirliği yapar, tırnak ve saç sağlığını iyileştirir. Ayrıca yağ ve karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olur.

Sülfür eksikliği

Bu mineral, sülfür açısından zengin gıdaların tüketilmesi yoluyla diyetin bir parçası olmalıdır. Organizmada sülfür eksikliği tırnakların ve saçların zayıflamasına, eklem sorunlarına, yanlış safra salgısı üretimine, sinir sistemi bozukluklarına, organizmadaki diğer minerallerin dengesizliğine, büyüme geriliğine ve lipid ve karbonhidratların metabolize edilmesinde sorunlara yol açabilir.

Sülfür açısından zengin gıdaların listesi

  1. Turpgillerden sebzeler: Brokoli, karnabahar, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, şalgam ve su teresi gibi turpgiller, keskin bir aroma ve hafif acı bir tat veren glukozinolatlar olarak bilinen kükürt içeren maddelerin zengin kaynaklarıdır. Gıdaların hazırlanması, çiğnenmesi ve sindirimi sırasında glukozinolatlar, kanser olasılığını bile azaltabilecek daha küçük bileşiklere ayrılır.
  2. Mercimek: Mercimek, yağların vücut tarafından emilimini azaltan çözünmez liflere sahip olduğu için kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca bağırsakları düzenleyerek ve vücudu kirlerden arındırarak vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ayrıca östrojen hormonuna benzer etkiye sahip olan lignan varlığı nedeniyle PMS semptomlarını azaltmaya da etki eder. Ek olarak, mercimeğin aşağıdakilere yardımcı olabileceği bilinmektedirKarbonhidrat miktarına rağmen kan şekerini düşürmeye yardımcı olan lif içerdiği için diyabetle mücadele eder. Demir açısından zengin olduğu için anemi tedavisine de yardımcı olabilir. Kalsiyum varlığı kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur ve lif kolon kanserini önlemeye yardımcı olur.
  3. Fasulye: Fasulye, kükürt açısından zengin başlıca gıda maddelerinden biri olmasının yanı sıra, kemik, organ, deri ve kas gibi dokuların sağlığı için gerekli olan en iyi protein kaynaklarından biridir; diş çürümelerini ve genel olarak dişleri önlemeye yardımcı olur; tokluk hissini artıran yüksek lif miktarı nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur; ayrıca lif miktarı nedeniyle bağırsak sorunlarıyla mücadele ederAnemiyle savaşan demir, kimyasal reaksiyonları ve kemik, beyin ve kas sağlığını iyileştiren iyi miktarda çinko, magnezyum ve kükürt gibi minerallerin kaynağıdır.
  4. Etler ve kuruyemişler: Balık, kümes hayvanları, et, kabuklu yemişler ve sebzeler gibi protein açısından zengin gıdalar sadece sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar oluşturmak ve korumak için değil, aynı zamanda sülfür açısından zengin ana gıdalar oldukları için de gereklidir. Sistein ve metiyonin, bu gıdalardaki iki sülfür içeren amino asittir ve vücut hücreleri için kaynak görevi görür. Çoğu sülfür amino asidi şunlardırprotein üretmek için gereklidir ve ayrıca kimyasal reaksiyonları tetiklemeye yardımcı olan maddeler olan enzimlerin sentezleyicisi olarak görev yapar.
  5. Meyve: Bileşiminde sülfür bulunan meyveler şunlardır: Hindistan cevizi, muz, ananas, karpuz, avokado, üzüm, kavun, greyfurt, şeftali, portakal, kivi ve çilek. Meyveler arasında en fazla sülfür avokadoda bulunur.
  6. Süt ürünleri: Süt ürünleri yüksek miktarda sülfür içerir. Bu sülfür açısından zengin gıdalar arasında süt, peynir ve krema bulunur.
  7. Soğan ve sarımsak: Sarımsak, soğan, pırasa ve frenk soğanı gibi gıdalar sülfür içeren organik bileşikler içerir. Bu gıdalardaki bileşikler üzerinde yapılan çalışmalara göre, organik bileşiklerin varlığının deney hayvanlarının yemek borusu, kolon, akciğer ve göğüslerinde kanser oluşumunu engellediği görülmüştür. Çalışma, sarımsak ve soğanın aşağıdaki durumlarda bile kanseri önlemeye yardımcı olan ajanlar olduğunu göstermektedirinsanoğlu.
  8. Yumurtalar: Yumurta sadece zengin bir protein kaynağı değil, aynı zamanda sülfür ve albümin açısından da zengindir. Her bir yumurta sarısı 0,016 mg sülfür, beyazı ise 0,195 miligram sülfür içerir. Yumurta sarısı, kan kolesterol seviyelerinin yükselmesiyle ilişkili olan diyet kolesterolü içerir, bu nedenle günlük tüketim kontrol edilmeli ve haşlanmış versiyonları tercih edilmelidir.

Bakım ve önlemler

Bu gıdaları çok uzun süre saklamamalısınız ve hala tazeyken tüketmek idealdir. Meyveler, sebzeler, süt ürünleri ve kuruyemişlerde, bu gıdalardaki en yüksek sülfür seviyelerinin çiğ ve taze versiyonlarda olduğunu bilmelisiniz, bu nedenle pişirmekten kaçının ve her zaman taze tüketin. Pişirme, gıdalarda bulunan sülfürün çoğunu ortadan kaldırır, bu nedenle mümkün olduğunda her zaman pişirin,doğal beslenin.

Açıkçası, yumurta ve etler pişirilmelidir, ancak pişirildikten sonra bile kükürt bileşimlerinde hala yüksek kalır. Kükürt nadiren vücutta bulantı, kusma, ishal veya kabızlık ve baş ağrısı gibi bazı yan etkileri tetikleyebilir. Aşırı kükürt tüketimi bu semptomları tetikleyebilir, bu nedenle aşırıya kaçmamaya dikkat etmek önemlidir.ısrar ederseniz, bir doktora danışın.

Bu sülfür açısından zengin gıdaları yeterli miktarda alıyor musunuz? Diyetinizdeki sıklıklarını artırmanız gerektiğini düşünüyor musunuz? Aşağıya yorum yapın.

Başa dön