Uyumak Şişmanlatır mı Kilo Aldırır mı?

Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve kaliteli dinlenmek. Uyku günün en önemli zamanlarından biridir, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur, depresyona yakalanma olasılığını azaltır, ruh halinizi iyileştirir ve hafızanızı çok daha keskin hale getirir. Aşağıda iyi bir gece uykusunun diğer birçok faydasını öğrenecek ve uyumanınzayıflatır veya şişmanlatır.

Uyku sağlık için gereklidir. Ancak konu fitness olduğunda birçok kişi uykunun sizi zayıflatıp zayıflatmadığını merak eder. Uyku ve kilo kaybı arasındaki ilişki düşündüğünüz kadar siyah ve beyaz değildir. Aslında, aşağıda gösterildiği gibi uykunun bir dizi nedenden dolayı sizi zayıflattığını ve kilo vermede önemli bir faktör olduğunu gösteren birçok kanıt vardır.

Tanıtım Sonrası Devam

Mutlaka harika bir ruh hali içinde uyandığınız ve yatağa geri dönmek istediğiniz günleriniz olmuştur. Çünkü önemli olan sadece uyunan saatlerin miktarı değildir. Uykunuzun kalitesi sağlığınız için çok önemlidir. Her zaman iyi bir ruh hali içinde uyanmak ve faaliyetlerinizde üretken olabilmek için, iyi uyumak için bu en iyi 12 ipucunu izleyin. Değişimi göreceksiniz.günlük hayatınızda önemli.

Yukarıdaki ipuçlarından biri de yiyeceklerle ilgili. Uykuya aç ya da tok gitmek doğru değil. Rahatsızlık sizi uyandırmayabilir ama kötü bir gece uykusu çekmenize neden olur. Örneğin kafeinli içeceklerin vücudunuzu terk etmesi 8 saate kadar sürebilir - buna kola da dahildir. Uykuyu iyileştiren ve daha kolay uyumanızı sağlayan 12 yiyeceği öğrenin

Ancak amacınız kilo vermekse, uyurken bile birkaç kilo vermenize yardımcı olabilecek bazı yiyecekler var. Beslenme uzmanı Jill Corleone'ye göre, bazı yiyecekler gece boyunca sizi tok tutacak ve gece açlık çekmenizi ve kahvaltıda çok fazla yemenizi önleyecektir. Kilo vermek için yatmadan önce ne yemeniz gerektiğini öğrenin.

Kilo vermek yeterince zordur; uykunuzu kaybetmek kilo verme hedeflerinize ulaşmanızı engelliyor olabilir. Peki uyku ve kilo verme arasındaki bağlantı nedir? Bunun basit bir cevabı yoktur, daha ziyade uyku, uyku eksikliği ve kilo vermeyi birbirine bağlayan sorunların bir kombinasyonudur. Uyku yağ yakımını etkilediğinden, bu sorunlardan birinden veya birçoğundan etkileniyor olabilirsiniz.

Uyku sizi daha az acıktırır

İştahımız farklı protein türleri tarafından kontrol edilir, bazıları açlığı artırır, diğerleri azaltır ve tok hissetmemizi sağlar. Yeterince uyumadığımızda, iştahı azaltan proteinler inhibe edilir ve bize aç olduğumuzu söyleyenler aktive edilir. Yeterince uyumayan insanlar sadece gün boyunca aç hissetmezler, aynı zamanda yeterince uyumazlarUykunun iştah kontrolü üzerindeki etkisi dramatiktir. Bir çalışma, uykudan yoksun kişilerin açlığı artıran proteinlerde %28'lik bir artış ve açlığı azaltan proteinlerde %18'lik bir azalma olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, yeterince şişmanlamasanız bile uyumamanın sizi şişmanlattığını söyleyebilirsiniz.

Tanıtım Sonrası Devam

Uyku gün içindeki stres seviyelerini azaltır

Vücuttaki ana stres hormonu, obeziteye neden olan bir suçlu olarak tanımlanan kortizoldür. Yüksek kortizol seviyeleri iştahı artırırken yağsız kas kütlesini azaltır. Kortizol seviyelerimiz sirkadiyen ritmimiz tarafından kontrol edilir. Normalde bir gece uykusundan sonra uyandığımızda kortizol seviyeleri yüksektir, ancak azalırKilo vermeye çalışırken kahvaltıyı asla atlamamanızın nedenlerinden biri de budur. Bununla birlikte, yeterince uyumadığımızda, kortizol seviyeleri gün boyunca yüksek kalır, iştah düzenlemesine müdahale eder ve yiyeceklerin yağa dönüşümünü artırır.

Uyku vücudun kalori yakma kabiliyetini artırır

Araştırmacılar bu gözlemi ilk olarak vardiyalı çalışan kişilerde yapmışlardır. Geceleri çalışan kişilerde tip 2 diyabet ve obezite görülme sıklığının genel nüfusa göre daha yüksek olduğunu tespit etmişlerdir. Araştırmacılar, daha fazla araştırma yaparak uyku eksikliğinin normal insülin seviyelerini etkilediğini bulmuşlardır.Yeterince uyumadığımızda hücrelerimiz insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve yiyeceklerden alınan kaloriler yakılmak yerine yağa dönüştürülür.

Uyku kas kütlesini artırır

Kas kütlesini artırmak, yağ kaybına ve yağ kaybını sürdürmeye yardımcı olur. Nedeni basittir: Bir kas hücresi, bir yağ hücresinden daha fazla kalori yakar. Ne kadar çok kasımız varsa, bir günde o kadar çok kalori yakarız. Uyku kaybı, vücudun kas kütlesi üretme yeteneğini engeller. Daha az kasla, yiyeceklerden alınan daha fazla kalori yağa dönüştürülür.Uykunun kas kütlesi üzerindeki etkisi, kalorisi azaltılmış bir diyet uygulayan iki grup üzerinde uykunun etkisini araştıran Chicago Üniversitesi araştırmacıları tarafından gösterilmiştir. Bir grup gecede 5,5 saat, diğer grup ise 8,5 saat uyumuştur. İki grup da benzer miktarda kilo vermiş, ancak uykusuz kalan grup %50 daha az yağ kaybetmiştir. Araştırmacılar şu sonuca varmıştırUyku ile zayıflama çok daha kaliteli çünkü yağ kaybı aslında.

Uyku apnesi

Aşırı kilolu veya obez kişilerde sık görülen bir durum uyku apnesidir. Uyku apnesi, gece boyunca birkaç kez, bazen bir dakikaya kadar nefesin durmasıdır. Bu durum uyku kaybına neden olur; birkaç saat uyuduğunuzu düşündüğünüzde bile, sadece birkaç saat uyuyor olabilirsiniz. Uyku apnesi sizi yorgun hissettirebilir ve bu da aşağıdakilere yol açabilirBu sadece sağlıklı yaşamı ve kilo vermeyi engellemekle kalmayan, aynı zamanda zaman içinde daha da fazla kilo alma şansını artıran bir kısır döngüdür.

Tutarlı stres

Düzenli olarak kronik stres yaşayan milyonlarca insandan biriyseniz, uyku kaliteniz şüphesiz olumsuz etkilenmiştir. Kronik stresle başa çıkmaya yardımcı olmak için vücutta salgılanan hormon kortizoldür ve kilo verme çabalarınızın aleyhine çalışır. Bu tür bir hormon salgılandığında, vücudunuzu aç olduğunuzu düşünmesi için kandırırBazen yüksek düzeyde stres yaşayan kişiler yiyecekleri rahatlatıcı bir gıda olarak kullanır ve düşünmeden yerler. Bu tür yeme de zamanla kilo alımına yol açar.

Depresyon veya anksiyete

Uykunuzu ve dolayısıyla kilonuzu etkileyebilecek diğer koşullar depresyon ve anksiyetedir. Bu iki koşul, uyumanız gereken zamanlarda uyumanızı engelleyebilir veya garip zamanlarda uyanmanıza neden olabilir. Her durumda, uyku eksikliği ve koşulların kendisi aşırı yemenize, yanlış türde yiyecekler yemenize veya kendinizi daha iyi hissetmek için yiyecek kullanmanıza neden olabilir.Bu döngü daha da fazla kilo alımına neden olabilir, bu da daha fazla depresyon veya anksiyeteye neden olur, bu nedenle uyku depresyon ve anksiyeteyi hafifleterek zayıflatır.

Tanıtım Sonrası Devam

Fiziksel aktivite eksikliği

Kötü uykuya katkıda bulunan bir diğer faktör de fiziksel aktivite eksikliği olabilir. Düzenli egzersiz yaptığınızda uyku kaliteniz artar ve kilonuz azalır. Düzenli egzersiz ayrıca anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletebilir ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Her gece 30 dakikalık bir yürüyüş planlamak sizi daha iyi uyku ve kilo verme yoluna sokabilir.sağlıklı kilo.

Uyku sorunu yaşıyorsanız, uykunun sizi zayıflattığını ve peşinden koşmaya değer olduğunu unutmayın, bu nedenle yeni bir egzersiz programına başlamadan önce uyku apnesi veya diğer rahatsızlıkları ekarte etmek için doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Uyurken ne kadar kalori yakarsınız?

Kalori yakmak herkesin yaptığı bir şeydir, bu yüzden uyumamanın sizi şişmanlattığını söyleyebiliriz (yeterli uyku yok) - ne kadar çok uyursanız o kadar çok kilo verirsiniz. Vücut uyurken olduğu gibi dinlenirken bile kalori yakılır. Yakılan tam miktar kişiden kişiye değişir. Kas kütlesi, uyku süresi ve egzersiz düzenleri, kaç kalori yakılacağını belirlemenin bir parçasıdır.uyku sırasında kalori yakılır.

Kas kütlesi

Vücuttaki kaslar kalori yakar. Ne kadar çok kas kütlesine sahip olursanız o kadar çok kalori yakarsınız. Kas kütlesini artırmak için ağırlık çalışması ve kuvvet egzersizleri yapılmalıdır. Kas kütlesi arttığında daha fazla kalori yakılır ve bu kaloriler daha uzun süre yakılır.

Uyku süresi

Ne kadar çok uyursanız, uyku sırasında o kadar çok kalori yakabilirsiniz. Uyku sırasında yakılan kalori miktarını artırmak için odanın sıcaklığını düşürün. Vücudun her zaman belirli bir sıcaklıkta olması gerekir. Daha soğuk bir odada, vücut bu sıcaklıkta kalmak için daha fazla çalışmak zorunda kalacak ve daha fazla kalori yakılmasına neden olacaktır. Odada ne kadar çok uyursanızYeterince uyumamak da tam tersi bir etkiye neden olabilir ve kilo kaybını ve kalori yakımını engelleyebilir, bu nedenle iyi bir gece uykusu aldığınızdan emin olun. Birçok insan uykunun sizi şişmanlattığını düşünür çünkü vücudunuz fazla kalori yakmadan öylece oturur, ancak hormonlarınızın sizin lehinize çalıştığından ve vücudunuzu gün boyunca kilo vermeye hazırladığından emin olun.

Egzersiz

Egzersiz yapan kişiler daha fazla kalori yakar. Uyurken yaktığınız kalori miktarını artırmak için uyumadan önce egzersiz yapın. Bol miktarda egzersiz yapın ve egzersizinizin etkileri uyuduğunuzda da devam edecektir. Yatmadan hemen önce yüksek yoğunluklu aktivite yapmak ideal olmayabilir çünkü uykunuzun kalitesini ve uykuya dalma sürenizi bozabilir.

Tanıtım Sonrası Devam

Herkesin vücudu farklıdır ve uyku sırasında yakılan kalori miktarı büyük ölçüde değişecektir. Herkes uyku sırasında kalori yakar, ancak bu kalori yakmanın en iyi yolu değildir. Egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve iyi uyuyun, böylece bu kalorileri yakarsınız.

Uyku eksikliği ile aşırı kilo arasında bağlantı kuran çalışmalar artıyor

İşte Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden Karen Collins'in bazı bulguları.

Obez insanların sayısı artmaya devam ederken, araştırmacılar obezite ile yetişkin ve çocuklardan oluşan çoğumuzun çok az uyuması arasındaki olası bağlantıyı araştırıyor. Journal of the American Medical Association'da yakın zamanda yapılan bir analiz, uyku saatlerindeki azalmanın aşırı yeme ve kilo alımında daha önce düşünülenden daha büyük bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.uyku eksikliğinin hormonları, zihinsel işlevleri ve davranışları etkileyerek aşırı kilolu olma eğilimini artırabileceğini söylüyor.

Yetişkinlerin neredeyse üçte biri gecede altı saat ya da daha az uyuduğunu söylemektedir. 18 ila 91 yaşları arasında 900'den fazla hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, aşırı kilolu ya da obez olanlar, sağlıklı kiloda olanlara kıyasla gecede daha az saat uyuduklarını bildirmiştir. 32 ila 49 yaşları arasındaki yetişkinler üzerinde yapılan büyük bir çalışmada, gecede en az yedi saat uyuyanlara kıyasla uyku alışkanlıkları obezite ile ilişkilendirilmiştir,Altı saat uyuduğunu bildiren yetişkinlerin obez olma olasılığı yüzde 23; yaklaşık beş saat uyuyanların obez olma olasılığı yüzde 50; dört saat veya daha az uyuyanların obez olma olasılığı ise yüzde 73 daha fazladır.

Kiloları uyku alışkanlıklarından etkilenenler sadece yetişkinler değildir. Quebec'te 5-10 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan yeni bir araştırma, çocukların uyku alışkanlıklarını aşırı kilo ve obezite riskiyle ilişkilendirmiştir. Gecede 12 ila 13 saat uyuyan çocuklarla karşılaştırıldığında, 10,5 ila 11,5 saat uyuyanlarda aşırı kilo veya obezite riski 42 artmış ve üç kattan fazla yükselmiştir8 ila 10 saat uyuyanlarda.

Yetişkinler için yapılan çalışmalar, gecede yedi saatten az uyuyanlarda kilo artışının başladığını göstermektedir. 2000 yılından bu yana, 13 büyük nüfus tabanlı çalışma, uyku eksikliğini kilo alımı ile ilişkilendirmiştir. Daha ciddi obez olanlar birkaç istisnadan biridir. Bunun nedeni muhtemelen uyku apnesi (uyku sırasında zor nefes alma) ve obezitenin neden olduğu diğer problemlerdirYaşlı yetişkinlerin daha fazla uykuya mı ihtiyaç duyduğu, yoksa yetersiz uykunun etkilerinin bu grubun sağlık sorunları arasında mı gizli olduğu net değildir.

Bazı araştırmalar, uyku eksikliğinin uyku ile ilgili iki hormonun seviyelerini değiştirdiğini göstermektedir. İştahı uyaran ghrelin adlı hormon artabilir ve vücudumuza yeterince yediğimizi söyleyen leptin hormonu azalabilir. Bu değişiklikler birlikte, ihtiyacımız olan tüm kalorileri tüketmiş olsak bile daha fazla yememiz gerektiğini hissetmemize neden olur. Bazı araştırmalarkan şekerini etkileyenler de dahil olmak üzere diğer hormonların da uykusuzluktan etkilenebileceğini göstermektedir.

Yetersiz uyku, karar verme şeklimizi de etkiler. Ulusal Uyku Vakfı tarafından yapılan bir analize göre, yetişkinlerin en az üçte ikisi uykunun konsantrasyonlarını ve stresle başa çıkma becerilerini engellediğini söylüyor. Bu, enerjiyi artırmak veya stresle başa çıkmak için yemek yeme olasılığımızın daha yüksek olabileceği anlamına gelir. İyi dinlenmediğimizde, şunları yapamayabilirizegzersiz yapın veya daha az egzersiz yapın.

Yeni bir çalışma, çok az uyuyan obez yetişkinlerin daha fazla uyumaya başladıklarında kilo verip vermediklerini test etmeye başladı Bu arada, kilonuzu kontrol etmek için hiç bitmeyen bir savaş verdiğinizi düşünüyorsanız, kendinizi test edin Yatmadan önce sizi rahatlatacak bir şey bulun ve gecede yedi ila sekiz saat uyuyun Bir yaşam tarzının parçası olarak uyku saatlerinizi artırarak hiçbir şey kaybetmezsinizSağlıklı.

Video: Yatmadan önce yapılan hatalar sizi yolunuzdan alıkoyar

Yatmadan önce nelerden kaçınmanız gerektiğini aşağıdaki videodan öğrenin!

Çok mu az uyuyorsunuz? Düzgün uyumamanın nasıl kilo almanıza neden olduğunu anladınız mı? Bu sizin rutininizi nasıl etkiledi? Ne yapmayı planlıyorsunuz? Aşağıya yorum yapın!

Başa dön